MJ SPARGE USA IN SCANDALUL REGISTRULUI MOBILIAR – Ministerul Justitiei a inceput cercetarea avocatului Ciprian Bara pentru construirea unui website ce foloseste initialele AEGRM, de natura a induce in eroare utilizatorii. AEGRM este acronimul Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare, fosta denumire din 2000-2018 a Registrului National de Publicitate Mobiliara. Bara are site-ul AEGRM.ro inca din 2005. MJ a sesizat Consiliul Concurentei pentru posibila incalcare a regulilor de concurenta
Ministerul Justitiei s-a pus in miscare dupa dezvaluirile presei legate de practici neconcurentiale intre avocatii-agenti imputerniciti in piata inregistrarilor mobiliare.
Miercuri, 15 iunie 2022, MJ a confirmat pentru Lumea Justitiei ca a declansat cercetarea prealabila fata de doi agenti imputerniciti ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania pentru presupusa comitere a abaterii disciplinare de la art. 39 alin. 1 lit. g) din Legea nr. 297/2018 privind Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM). Este vorba despre „construirea unei pagini de internet proprii de prezentare a activitatii astfel incat sa induca in eroare publicul utilizator ori sa creeze confuzie cu pagina de internet a Registrului, prin aspectul general al paginii, prezentare, insemne oficiale folosite, denumiri, imagini, figuri sau alte caracteristici relevante”. Din informatiile noastre, unul dintre cei doi agenti este avocatul Ciprian Bara (foto), cel care inca din 2005 detine site-ul AEGRM.ro, conform ROTLD (vezi facsimil 1).
Dupa cum vedeti in facsimilul 2 de mai jos, portalul este intitulat „Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare”, initialele acronimului AEGRM fiind evidentiate cu alta culoare. Problema este ca „Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare” este fosta denumire a Registrului National de Publicitate Mobiliara. Vechea denumire si acronimul AEGRM au fost in vigoare intre aniii 2000 si 2018, cand si-a produs efectele OG nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare. Ordonanta a fost inlocuita de Legea nr. 297/2018 privind Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM), care a redenumit AEGRM in RNPM. Oricum: abaterea disciplinara de mai sus, legata de site-urile web care induc in eroare, era continuta si in OG 89/2000, cu textul identic, la art. 31^1 alin. (1) lit. i). Reglementarea a fost introdusa in ordonanta la data de 1 octombrie 2011.
De asemenea, Ministerul Justitiei a comunicat pentru Luju.ro ca a sesizat Consiliul Concurentei in legatura cu o eventuala incalcare a regulilor de concurenta.
Precizarile MJ vin ca urmare a unei adrese prin care Lumea Justitiei i-a solicitat ministerului sa ne comunice demersurile intreprinse dupa ce Consiliul Concurentei a inceput anchetarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania pentru practici neconcurentiale intre avocatii-agenti imputerniciti in piata inregistrarilor mobiliare. Este vorba despre practici vizand „intelegeri intre intreprinderi, decizii ale asociatiilor de intreprinderi si practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect impiedicarea, restrangerea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia” (click aici pentru a citi).
Redam raspunsul MJ pentru Luju.ro (vezi facsimil 3):
„1. MJ are, in calitate de Autoritate de Supraveghere a Registrului, atributiile de supraveghere si control asupra activitatii operatorilor si agentilor imputerniciti ai acestora, in vederea asigurarii respectarii dispozitiilor legale in vigoare.
2. In baza acestei calitati, MJ a solicitat comunicarea de catre operatorii autorizati ai RNPM a adreselor paginilor de internet de prezentare a activitatii de publicitate mobiliara (proprii si ale agentilor imputerniciti ai acestora).
3. In urma verificarii paginilor de internet ale operatorilor si agentilor, au fost retinute doua cazuri fata de care Ministerul Justitiei, in considerarea calitatii sale de Autoritate de Supraveghere, a demarat urmatoarele proceduri:
- efectuarea cercetarii prealabile fata de doi agenti imputerniciti ai UNBR sub aspectul savarsirii abaterii disciplinare prevazute de art. 39 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 297/2018, constand in „construirea unei pagini de internet proprii de prezentare a activitatii astfel incat sa induca in eroare publicul utilizator ori sa creeze confuzie cu pagina de internet a Registrului, prin aspectul general al paginii, prezentare, insemne oficiale folosite, denumiri, imagini, figuri sau alte caracteristici relevante”;
- sesizarea Consiliului Concurentei, in temeiul art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 297/2018, in vederea efectuarii de verificari privind respectarea regulilor de concurenta de catre cei doi agenti ai UNBR (art. 5 alin. 3 lit. f: „Autoritatea de Supraveghere exercita urmatoarele atributii: (…) f) supravegheaza desfasurarea activitatii operatorilor si agentilor imputerniciti ai acestora in conformitate cu regulile de concurenta si sesizeaza Consiliul Concurentei cu privire la incalcarea acestora”);
- transmiterea catre Corpul Operatorilor a unei adrese cuprinzand recomandari de actualizare a informatiilor publicate pe paginile de internet ale operatorilor/agentilor”.
Mai multe site-uri redirectioneaza catre portalul lui Bara
Publicatia Clujust.ro – caruia Ministerul Justitiei i-a transmis acelasi raspuns de mai sus – a semnalat faptul ca avocatul Ciprian Bara nu foloseste doar portalul AEGRM.ro, ci si alte site-uri, care toate redirectioneaza catre cel dintai. Este vorba despre RNPM.eu, RNPM.com, e-RNPM.ro, eRNPM.ro, eRNPM.com si Registrulnationaldepublicitatemobiliara.ro. De asemenea, Clujust mentioneaza ca avocatul Bara detine cea mai mare cota de piata dintre avocatii-agenti imputerniciti in piata inregistrarilor mobiliare – mai exact, peste 38%.
* Cititi aici dezvaluirea Luju despre ancheta Consiliului Concurentei la UNBR
sursa foto Bara: Ziarul Financiar
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii