MORAR LAMURESTE DISPUTA CJUE-CCR – Fostul judecator al Curtii Constitutionale Daniel Morar confirma ca deciziile CCR nu pot fi nerespectate, nici daca asa cere CJUE: “CCR a spus ca prioritatea dreptului european are pe ce este sub Constitutie. Constitutia si deciziile Curtii nu pot fi contrabalansate, contrazise... Nu pot veni presedintele Comisiei Europene sau Comisarul pentru Justitie sa spuna – dreptul nostru este peste constitutiile nationale”
Fostul judecator al Curtii Constitutionale Daniel Morar (foto) lamureste disputa CCR-CJUE: prioritatea dreptului european nu a fost contestata, insa dreptul european nu poate fi mai presus de Constitutia Romaniei sau deciziile Curtii Constitutionale. Cu alte cuvinte, deciziile CCR nu pot fi ignorate doar pentru ca asa cere Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Precizarile au fost facute duminica seara, 26 iunie 2022, la emisiunea realizata de jurnalista Sorina Matei la postul Aleph News. Astfel, Morar explica faptul ca deciziile CCR si Constitutia Romaniei nu pot fi contrazise sau contrabalansate, iar dreptul UE are prioritate doar pe ce este sub Constitutie. In acest sens, nimeni, nici macar presedintele Comisiei Europene sau comisarul pentru Justitie a UE nu pot sustine ca dreptul european bate constitutiile nationale.
Prezentam explicatiile fostului judecator CCR Daniel Morar:
„In problema CCR vs CJUE discutia din mediul public a fost una superficiala si, as spune, gresita. CCR n-a contestat niciodata prioritatea dreptului european asupra dreptului national. Discutia a inceput cand s-a pus problema daca prioritatea dreptului european se intinde si asupra Constitutiei nationale sau nu. Si aici CCR spune ca nu. Curtea a spus in deciziile sale ca prioritatea dreptului european are pe ce este sub Constitutie. Constitutia si deciziile Curtii nu pot fi contrabalansate, contrazise.
CJUE abia tarziu a venit si spune ca preeminenta dreptului european se intinde si asupra constitutiilor nationale, discutie care nu a fost abordata la modul acesta franc. Dar parerea mea este ca problema aceasta nu trebuie rezolvata de Curti, problema aceasta este a statelor membre. Pentru ca stim foarte bine ca nu avem o Constitutie europeana si, mai mult decat atat, demersul de adoptare a unei Constitutii europene a esuat. Prin urmare, avem Constitutii nationale si Tratatele constitutive. Bat ele, Tratatele constitutive – constitutiile europene? Asta trebuie sa decida pana la urma statele suverane, nu un judecator sau altul. Statele asigura functionarea UE. Nu pot veni presedintele Comisiei Europene sau Comisarul pentru Justitie care serveste structura respectiva sa spuna – dreptul nostru este peste constitutiile nationale. Nu stiu daca statele accepta lucrul acesta”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Bogdan 28 June 2022 16:13 +541
# ?????? 28 June 2022 23:42 0