26 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NEBUNIA DETASARILOR TREBUIE OPRITA – Proiectul pentru CSM al presedintelui Judecatoriei Ploiesti, Judecatorul Alin Ene: “Detasarile la alte institutii decat instantele ar trebui sa se faca numai cu caracter exceptional si doar pe posturi unde se impune prezenta unui magistrat... Trebuie evitata situatia in care detasarea devine normalitate, astfel ca s-ar impune stabilirea unei perioade maxime de-a lungul intregii cariere in care sa poti fi detasat in alte institutii” (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 March 2022 13:40
Vizualizari: 4069

Lumea Justitiei prezinta proiectul de candidatura pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii al presedintelui Judecatoriei Ploiesti, judecatorul Alin Ene (foto). Un proiect care atinge una dintre cele mai grave probleme ale magistraturii, si anume nesfarsitele detasari ale judecatorilor la alte institutii decat instantele.


 

Astfel, judecatorul Alin Ene atrage atentia – in mod corect am spune noi – ca sistemul detasarilor ar trebui regandit, astfel incat acestea sa devina o exceptie si nu o regula, urmand sa se faca doar acolo unde se impune prezenta unui magistrat. De asemenea, adauga judecatorul Ene, trebuie stabilita o perioada maxima de-a lungul carierei in care un judecator sa poata fi detasat in alte institutii decat instante.

Pe da alta parte, in acelasi proiect, judecatorul Alin Ene sustine ca este nevoie si de schimbarea modalitatii de alegere a membrilor CSM, prin introducerea unui sistem de vot universal. Mai exact, presedintele Judecatoriei Ploiesti propune ca fiecare judecator ar trebui sa isi exprime voturile pentru candidatii de la toate gradele de jurisdictie, insa rezultatele sa fie ponderate, astfel incat in cele din urma voturile exprimate de judecatorii, cele exprimate de tribunale, de curti de apel si de inalta Curte sa aiba o pondere egala, de cate 25%, in rezultatele finale.


Prezentam fragmente din proiectul de candidatura pentru CSM al presedintelui Judecatoriei Ploiesti, judecatorul Alin Ene (proiectul integral este atasat la finalul articolului):

 

In ceea ce priveste detasarile la alte institutii decat instantele de judecata, cred ca acestea ar trebui sa se faca numai cu caracter exceptional si doar pe posturi unde se impune prezenta unui magistrat, cu atat mai mult cu cat deficitul de personal in instante este unul foarte mare, astfel ca sistemul de justitie nu isi permite sa scoata judecatorii din instante si sa ii delege in pozitii de functionari ori personal asimilat. Cata vreme nu exista nicio vointa reala in privinta factorilor decidenti de a se renunta la categoria legislativa a personalului asimilat magistratilor, ar trebui sa ne rezumam la folosirea serviciilor acestora, in detrimentul vacantarii posturilor de judecatori. De asemenea, trebuie evitata situatia in care detasarea devine normalitate, astfel ca s-ar impune stabilirea unei perioade maxime de-a lungul intregii cariere in care sa poti fi detasat in alte institutii decat instantele de judecata, asigurandu-se astfel ca principala activitate intr-o cariera de judecator sa fie aceea de judecata.

De altfel, poate ca daca puterea judecatoreasca ar accepta existenta unor cheltuieli inutile si deloc neglijabile efectuate de exemplu cu anumite delegari si detasari ale magistratilor si cu salarizarea personalului asimilat la acelasi nivel cu magistratii, ar fi mai credibila si persuasiva atunci cand solicita alocarea bugetului necesar acoperirii deficitului de personal din instante.

(...)

Pentru a putea sa-si indeplineasca rolul constitutional, Consiliul trebuie sa se bucure de legitimitate, care este data, pe de o parte, de cadrul normativ constitutional si ordinar care stabileste organizarea, functionarea si atributiile acestuia si, pe de alta parte, de increderea publicului si a sistemului judiciar, castigate prin transparenta, calitatea deciziilor si gradul de raspundere.

Pe langa acestea, in opinia mea, legitimitatea decurge si din gradul de reprezentativitate pentru sistem a membrilor alesi ai organului colectiv. Din acest motiv, sustin necesitatea implementarii unui sistem de vot universal pentru membrii Consiliului, raportat la faptul ca odata ajunsi in Consiliu, membrii ar trebui sa reprezinte interesele intregului sistem judiciar, iar nu numai pe cele ale gradului de jurisdictie din care provin.

Un vot universal simplu ar conduce insa la situatia in care voturile din partea judecatoriilor sa decida practic soarta alegerilor pe toate palierele, aspect care cu siguranta nu ar fi agreat de reprezentantii celorlalte grade de jurisdictie si care, in mod onest, nici mie nu mi se pare adecvat. Cred ca in aceasta privinta trebuie aleasa calea de mijloc, a votului ponderat, urmand ca fiecare judecator sa-si exprime voturile pentru candidatii de la toate gradele de jurisdictie, insa rezultatele sa fie ponderate, astfel incat in cele din urma voturile exprimate de judecatorii, cele exprimate de tribunale, de curti de apel si de Inalta Curte sa aiba o pondere egala, de cate 25%, in rezultatele finale. S-ar ajunge astfel ca toti membrii Consiliului sa se bucure de reprezentativitate la nivelul intregului sistem de justitie, eliminand insa discrepantele date de numarul de alegatori pentru fiecare grad de jurisdictie”.


* Cititi aici integral proiectul de candidatura pentru CSM al presedintelui Judecatoriei Ploiesti, judecatorul Alin Ene

Comentarii

# Ptr Vasilica cu cea mica date 25 March 2022 13:54 +122

Domnule fost gabor, ne faci tu noua educatie juridica ? Culmea tupeului. Nu vrei bai vasilica 2 sa ne arati cate dosare penale sunt pe numele tau ? Cu stergerea inregistrarilor audio ale sedintelor de judecata de la Judecatoria Ploiesti cum mai merge ? Daca ia mai mult de 5 voturi e clar ca trebuie testati psihiatric toti judecatorii care il voteaza. Daca vine cataclismul si asta intra in csm va fi exod masiv al magistratilor in pensii

# Cristina date 25 March 2022 14:46 +100

Cat tupeu are acest individ marunt Ene, fost militian si produs al sistemului politienesc din Justitie. Pentru a ajunge in CSM si-a format prostul obicei de FOLOSIRE a institutiei publice pe care o conduce in care a fost plantat de nasa de insuratoare, drept suport al unor glume bizare, proaste, neavenite pentru o instanta de judecata... Scopul? relaxarea fraierilor care nu pricep si deturnarea atentiei de la adevaratele probleme ale instantei...doar doar sa iasa in evidente cu ceva pt a prinde csm-ul. Cat despre detasari, merita observat cum baiatul a avizat pozitiv astfel de miscari de personal, in alte instante si institutii , ex.judecatori delegati, plimbati pe unde "trebuie "!, cu complicitatea unor magistrati din Tribunalul prahova, rubedenii ale beneficiarilor.

# Cetateanul date 25 March 2022 15:26 +4

Omul chiar vine cu chestiuni pertinente. Să întrebăm, de exemplu, câte sute de magistrați sunt detașați în afara parchetelor și instanțelor? Asta în timp ce sistemul gâfâie de muncă! Să amintim de tanti eterna detașată de 14 ani prin diverse cotețisme, contrar legii? Dar bine că avem gura plină de principii, valori, norme, morală și alte bălării

# maxtor date 26 March 2022 00:56 -1

muntele si Mohhamed,cam asta e problema?

# Tutti date 26 March 2022 16:26 0

Bai judecatorilor de la Judec Ploiesti!Va scrie politistul Tuzgureanu!Ia sa fie ,bai ordine si disciplins la sange!Ce -s cu apucaturile astea de civili neinstruiti?

# Pdv date 28 March 2022 10:10 0

Din dispozițiile exprese prevăzute de Constituție referitoare la judecători și procurori rezultă obligativitatea exercitării efective a funcției în cadrul Inaltei Curți de Casaţie şi Justiţie şi în celelalte instanţe judecătoreşti, respectiv în cadrul parchetelor care funcţioneazã pe lângă instanţele de judecată (art. 126 alin. (1) și art. 131 alin. (2) și alin. (3) din Constituție). Perioada cât un judecător sau procuror nu exercită efectiv funcția la o instanță respectiv la un parchet, fiind detașați la alte instituții/autorități, nu este și nu poate fi asimilată ca vechime în funcția de judecător sau procuror. Judecătorul/procurorul detașat la alte instituții/autorități trebuie suspendat din funcție, altfel este în incopatibilitate conform dispozițiilor exprese ale art.125 alin. (3) și art. 132 alin. (2) din Constituție.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva