psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

NOI REGULI PENTRU PROMOVAREA JUDECATORILOR LA ICCJ – Ministerul Justitiei a propus schimbarea procedurii de promovare in functia de judecator la ICCJ. Interviul in fata CSM si evaluarea profesionala vor avea aceeasi greutate cu proba scrisa. MJ doreste reducerea duratei, a costurilor procedurii, dar si largirea bazei de selectie a candidatilor

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

5 December 2012 16:53
Vizualizari: 6932

 

Ministerul Justitiei condus de Mona Pivniceru (foto) a propus modificarea procedurii de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a se gasi o solutie cat mai rapida pentru acoperirea celor peste 35 de posturi vacante de judecator la instanta suprema. Modificarile, care au fost trimise Guvernului in vederea aprobarii, vizeaza reducerea duratei procedurii de promovare in functia de judecator la instanta suprema, dar si a costurilor acesteia.


Ministerul Justitiei a precizat, prin intermediul unui comunicat de presa, prin modificarea procedurii de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie se urmareste, printre altele, largirea bazei de selectie a candidatilor. In acest scop, potrivit ministerului, candidatii vor trebui sa aiba in continuare 15 ani vechime in functia de judecator sau procuror, insa perioada de functionare efectiva la curtea de apel, la parchetul de pe langa curtea de apel sau la PICCJ a fost redusa la 3 ani.

Iata noile conditii propuse de Ministerul Justitiei pe care candidatii trebuie sa le indeplineasca pentru a promova la ICCJ: In mod concret, modificarile operate vizeaza reducerea unor termene in scopul scurtarii duratei procedurii, dar si largirea bazei de selectie a candidatilor, fiind mentinuta conditia de 15 ani vechime in functia de judecator sau procuror, dar redusa la 3 ani perioada de functionare efectiva la curtea de apel, parchetul de pe langa curtea de apel sau Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie necesara pentru inscrierea la concurs”.

Toate cele trei probe sustinute de candidati – interviul, evaluarea profesionala si proba scrisa - vor conta la nota finala

De asemenea, Ministerul Justitiei a propus modificari si in ceea ce priveste examinarea candidatilor pentru un post de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, vor exista in continuare trei probe, insa la nota finala se va tine cont si de evaluarea activitatii profesionale. Practic, toate cele trei probe vor avea o pondere in nota finala, iar nerealizarea punctajului minim la una dintre acestea va atrage dupa sine respingerea candidatului.

Iata modificarile propuse de Ministerul Justitiei cu privire la probele sustinute de candidatii la un post de judecator la ICCJ: Forma in vigoare a legii presupune in prezent doua probe eliminatorii (evaluarea lucrarilor si interviul), dar clasamentul final al candidatilor se bazeaza doar pe proba scrisa, astfel incat evaluarea activitatii profesionale nu se regaseste in nota finala. Or, atat evaluarea activitatii anterioare, cat si interviul in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (prin care se verifica integritatea, maturitatea profesionala, experienta, echilibrul candidatilor) trebuie sa se afle in mod fundamental intre criteriile care stau la baza selectiei. Prin urmare, potrivit noului act normativ, toate cele trei probe existente in actuala procedura vor avea o pondere in punctajul final obtinut de candidati, iar nerealizarea punctajului minim la oricare dintre acestea va avea ca rezultat eliminarea candidatului”.

Problemele identificate de MJ: actuala procedura este prea lunga si prea costisitoare, iar eficenta este scazuta

Propunerea de modificare a procedurii de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost facuta in urma analizei modului de desfasurare a concursului din anul 2012. Cu aceasta ocazie, au fost identificate mai multe probleme precum durata prea mare a procedurii, costul ridicat al acesteia sau eficienta scazuta a procedurii. Prezentam cele cinci probleme identificate de Ministerul Justitiei in legatura cu procedura de promovare in functia de judecator la instanta suprema, in urma analizei facute dupa concursul din 2012:

Propunerea de modificare a fost inaintata spre aprobare Guvernului de Ministerul Justitiei dupa ce, in urma analizei modului de desfasurare a concursului aferent anului 2012 (derulat in perioada 19 martie - 21 septembrie 2012), au fost identificate o serie de neajunsuri:

- durata foarte mare in timp a procedurii (peste 6 luni),

- costul financiar ridicat al acesteia,

- numarul foarte mare de persoane implicate in organizarea concursului (aproximativ 170),

- eficienta scazuta a procedurii (promovarea a doar doi candidati),

- deficitul foarte mare de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie (26 de posturi vacante), care nu ar putea fi acoperit decat prin simplificarea procedurii si reducerea duratei acesteia”.

Comentarii

# A_L_I_E_N date 5 December 2012 17:39 +5

Ok, e bine asa. Da' cu acoperitii si slugoii basisto-securisti deja plantati ce facem?

# Andrei Grosu date 5 December 2012 18:12 0

Mona tace si face, dar cu cele doua propuneri respinse de CSM ce se va intampla?

# elena date 6 December 2012 12:43 0

Se reduc termene? CSM actual deruleaza interviurile? Pe cine vor sa mai "promoveze"? Mona Lisa tace si face, da, dar in interesul propriu, sa nu supere pe cei mai corupti conducatori. Moldovencele nu se dezmint.

# un nene date 6 December 2012 15:10 +4

Cea mai mare mizerie din sistemul judiciar este transformarea procurorilor de cariera in judecatori ICCJ. Cel care a fost format timp de 15 ani ca acuzator nu va fi niciodata judecator. Nici macar de Judecatorie, dar sa caseze si sa dea indicatii judecatorilor Curtilor de Apel. Nu va putea privi cazul din perspectiva celui acuzat deoarece mintea lui a fost formata sa acuze, sa nu ii accepte apararile. ... o lege stramba, ca multe altele. Daca vrea sa fie judecator s-o ia de la Judecatorie.

# pt. un nene date 7 December 2012 11:42 0

NU, cea mai mare mizerie este ca judecator sa hotarasti ca un procuror DNA nu trebuie sa mai dea examene de promovare ca toti muritorii sistemului, el a devenit f. destept prin simplul fapt ca a trecut pe la DNA si sa-i acorzi gradul de procuror de Inalta Curte

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva