Noile Coduri i-au zapacit pe mai-marii Ministerului Justitiei. Chestionarul transmis instantelor este o bataie de joc la adresa judecatorilor! Si mai costa si bani!
Ca intr-un joc tembel, de prost gust, Ministerul Justitiei a ingurgitat un chestionar realizat de firma Gallup cu care este partener in proiectul ”Asistenta tehnica in vederea pregatirii pentru punerea in aplicare a noului Cod Civil, Cod penal, Cod de procedura civila, Cod de procedura penala” si l-a asumat si l-a transmis tututor instantelor de pe teritoriul Romaniei. Astfel, magistratii s-au trezit in fata unui calup de la Gallup de 76 de intrebari care de care mai nastrusnice, mai lipsite de simt de realitatii, si asta in conditile in care majoritatea incep cu „ce credeti ca se va intampla”, ”care este cu aproximatie durata sau numarul mediu”, si asa mi departe, intrebari demne de Mama Omida care ar fi putut raspunde intr-o clarviziune maxima privind in zatul unei cesti de cafea, la sediul, MJ, la tot acest interogatoriu absurd, imposibil de realizat de pe o zi pe alta. Pentru ca asa se cerea in adresa, ca acest chestionar sa fie completat de pe o zi pe alta, pana pe data de 20 mai si, intr-o larghete financiara, instantelor li s-a trimis si plic de inapoiere, „autoadresat”.
Incepem sa redam numai cateva dintre aberantele intrebari in baza carora MJ vrea sa-si faca o viziune despre neajunsurile care s-ar crea la instante in urma aplicarii Codurilor, cu mentiunea ca pentru multe dintre ele nu exista o statistica la instante intrucat ECRIS-ul nu permite si, mai mult, conducerile instantelor nu se ocupa sa faca asemenea situatii bazaconice pentru ca atunci chiar n-ar mai judeca nimeni, ci ar sta sa numere cai verzi pe pereti pentru “specialistii” GALLUP angrenati de minister in acest proiect. Sondajul complet il puteti citi aici.
Spre exemplu, magistratii au fost obligati sa raspunda care este cu aproximatie costul mediu total al unei citatii (incluzand costurile cu consumabile si costurile de expediere)?
Noiane de intrebari din putul gandirii GALLUP:
- Noile coduri au introdus posibilitatea ca partile corect citate la un anumit termen sa nu mai fie citate la termenele ulterioare. Ca urmare a acestei prevede3ri ce credeti ca se va intampla cu numarul de citatii expediate intr-un dosar in materie civila/penala? Va creste? Va scadea? Va ramane la fel? Aproximativ cu ce procent?
- Care este procentul de cauze din urmatoarele materii (civil, comercial, contencios administrativ-fiscal, penal) in care se inregistreaza tergiversari in solutionarea dosarelor?
- Cat de frecvent credeti ca se va intampla ca partile sa solicite transcrierea sedintelor de judecata in cauzele civile? (aproape la fiecare sedinta, in circa 75 la suta din sedinte, in cca 50 la suta, in circa 25 la suta, 10 la suta din sedinte, aproape niciodata)?
- Care este durata medie pentru activitatile desfasurate in prezent pentru verificarea legalitatii si adminisibilitatii probelor si a duspunerii masurilor restrictive de drepturi sin libertati inmaterie penale? Nr. Zile?
- In medie, aproximativ cate persoane sunt citate intr-un dosar in materie civila la nivel de 1) prima instanta 2) in apel 3) in recurs
- Cati dintre judecatorii din instanta dumneavoastra au doctorat?
- Care este suprafata totala a sediului instantei?
- Ce mijloace de inregistrare audio-video a sedintelor exista in respectivele sali de judecata?
- Care este suprafata totala a camerelor de consiliu existente?
- Care este suprafata totala a birourilor judecatorilor?
- Care este suprafata totala a birourilor grefierilor?
- Care este numarul mediu al dosarelor pe caz (bibliorafturi, suporturi speciale, etc)?
- Cate dosare arhivate exista in prezent in arhiva instantei dumneavoastra?
- Va rugam sa furnizati pentru fiecare dintre ultimii patru ani numarul de cauze in materie civila care au fost solutionate de sectia specializata/ completele specializate pentru minori si familie?
- Va rugam sa ne precizati urmatoarele date statistice referitoare la numarul de cauze civile si comerciale care au fost de solutionat in 2010 in instanta dumneavoastra in functie de natura cauzei si stadiul procesual...
(n.red.- aici urmeaza un lung tabel cu patru rubrici de raspuns: stoc la inceputul anului, cauze intrate, cauze solutionate, cauze suspendate) si dam exemplu intrebarile: „cauze civile suspendate mai mult de 6 luni dar mai putin de 12„ sau „cauze avand ca obiect cereri privind obligatia de a face neevaluabile in bani in materie comerciala”, sau ”recursuri in cauze avand ca obect cereri referitoare la servitutile privind zidurile, santurile comune, distanta constructiilor si plantatiilor, dreptul de trecere, precum si la alte servituti ori ingradiri ale dreptului de proprietate (curti de apel). Acest tabel cuprinde 57 de astfel de intrebari intrebacioase, nefolositoare pentru implementarea noilor coduri si imposibil de numarat si evaluat intr-un an, daramite intr-o zi.
Care este cu aproximatie numarul mediu al dosarelor conexate intr-o singura cauza civila (in prima instanta, in apel si in recurs)?
Mai mult, la finalul chestionarului sunt intrebari ce tin de cauze penale de solutionat in 2010, GALLUP cerand, printre altele, la anumite tipuri de infractiuni, cate dosare au avut cu intreruperea sarcinii (art.201 Noul Cod penal) (!???)
Si asa mai departe....
Gallup recunoaste ca n-are oameni specializati juridic!
Luju.ro a intrebat pe cei de la Gallup de ce au ales sa trimita aceste chestionare pentru a fi completate de judecatorii care au alte treburi de facut si nu si-au trimis colaboratorii sau angajatii, stiut fiind ca iau o gramada de bani in cadrul acestui proiect. Raspunsul lor este spectaculos: „Operatorii pe care noi ii folosim nu au o anumita formare juridica. Nu stiu cat de bine ar fi fost sa trimitem in instante sau arhive oameni care nu au nicio legatura cu sistemul judiciar. Decat sa trimitem niste neavizati, am preferat sa cerem sa ni se furnizeze aceste date”.
In final, bomboana pe coliva MJ in privinta acestui proiect a fost pusa de Tribunalul Mures care, in adunare generala a judecatorilor din 27 mai 2011 a stabilit ca toti judecatorii refuza in unanimitate completarea acestui formular, apreciind ca studiul este fara obiect atat timp cat data intrarii in vigoare a noilor coduri a fost deja stabilita.
* Cititi aici adresa Tribunalului Mures transmisa CSM si Ministerului Justitiei
* Cititi aici chestionarul Gallup care a inflamat instantele din Romania!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ares 8 June 2011 17:00 +4
# atena 10 June 2011 01:09 0
# Emil 8 June 2011 17:07 +2
# MOLDO 8 June 2011 17:36 +5
# Banii vorbesc 8 June 2011 19:12 +6
# Felicitari LUJU 8 June 2011 21:59 +5
# Catalin 9 June 2011 08:21 +5
# cati 9 June 2011 10:37 +3
# miro 9 June 2011 11:37 0