12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NU EXISTA VATAMARE CORPORALA FARA ZILE DE INGRIJIRI MEDICALE – Inalta Curte a stabilit ca sintagma „vatamare corporala” din vechea forma a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice are in vedere leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane a caror gravitate este evaluata prin cel putin o zi de ingrijiri medicale. RIL-ul formulat de CA Suceava a fost admis in legatura cu accidentele rutiere unde se impune suspendarea permisului pe 180 de zile (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

7 October 2024 15:25
Vizualizari: 3223

Inalta Curte de Casatie si Justitie – condusa de judecatoarea Corina Corbu (foto) – a emis luni, 7 decembrie 2024, o decizie de maxim interes pentru orice sofer care a comis un accident cu raniti.



ICCJ a stabilit ca in cazul accidentelor rutiere unde se impune suspendarea permisului pe 180 de zile, pentru a se putea retine existenta atat a accidentului de circulatie, cat si a vatamarii corporale este necesar ca leziunile traumatice sau afectarea sanatatii tertei persoane implicate sa fie evaluate prin cel putin o zi de ingrijiri medicale.


Prezentam minuta deciziei nr. 18/2024 a Inaltei Curti (dosar nr. 1340/1/2024):


Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Suceava si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 103 alin. (1) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, forma in vigoare pana la data de 29.06.2024 (data la care a intrat in vigoare Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in scopul cresterii sigurantei rutiere), sintagma 'vatamare corporala' are in vedere leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane a caror gravitate este evaluata prin cel putin o zi de ingrijiri medicale.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila”.


Actuala reglementare e mult mai clara


Decizia nr. 18/2024 a fost pronuntata de ICCJ ca urmare a admiterii recursului in interesul legii inaintata de catre Curtea de Apel Suceava (click aici pentru a citi). Amintim ca in legatura cu acelasi RIL Procurorul General Alex Florenta a opinat ca instanta suprema trebuie sa mearga pe varianta mai dura – aceea a constatarii existentei infractiunii de vatamare corporala chiar si in cazul in care leziunile traumatice sau afectarea sanatatii victimei nu sunt atat de grave, incat sa necesite vreo zi de ingrijire medicala (click aici pentru a citi).

In drept, RIL-ul de fata vizeaza art. 103 alin. 1 lit. d din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice („Codul rutier”). Dar nu actuala forma, ci cea care era in vigoare inainte de 29 iunie 2024, cand pasajul de mai sus a fost modificat de OUG 84/2004. Din fericire, prezenta versiune (mai detaliata decat cea veche) isi produce efectele oricand este vorba despre „ranirea” victimei – indiferent daca ranile necesita sau nu ingrijiri medicale.


Redam cele doua forme ale art. 103 alin. 1 lit. d din OUG 195/2002:


- cea actuala (in vigoare de la 29.06.2024):

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie opereaza: (...)

in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau ranirea unei persoane, produs ca urmare a incalcarii de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a unei reguli de circulatie pentru care prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, atunci cand procurorul sau instanta de judecata a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) si g) din Legea nr. 135/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, achitarea in conditiile art. 16 alin. (1) lit. b) ori incetarea procesului penal in conditiile art. 16 alin. (1) lit. e) si g) din Codul de procedura penala, dupa caz, pentru urmatoarele perioade:

1. 60 de zile daca pentru incalcarea regulii de circulatie este prevazuta suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru 30 de zile;

2. 90 de zile daca pentru incalcarea regulii de circulatie este prevazuta suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru 60 de zile;

3. 120 de zile daca pentru incalcarea regulii de circulatie este prevazuta suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru 90 de zile;

4. 150 de zile daca pentru incalcarea regulii de circulatie este prevazuta suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru 120 de zile”;

- cea anterioara (in vigoare intre 31.01.2022 si 29.06.2024):

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune: (...) pentru o perioada de 180 de zile in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane daca a fost incalcata o regula de circulatie pentru care prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) si g) din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori incetarea procesului penal in conditiile art. 16 alin. (1) lit. e) si g) din Codul de procedura penala”.

Comentarii

# Ion date 8 October 2024 09:42 0

Și rănirea cum se definește ? Urmează un HP sau ril?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva