20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Nu poate exista autoritate (putere) de lucru judecat fara legalitate

Scris de: Avocat Mihai HOTCA | pdf | print

1 February 2021 13:02
Vizualizari: 3391

Motto: Autoritatea de lucru judecat nu poate fi recunoscuta in cauzele in care legea a fost nesocotita. In astfel de cazuri, legalitatea primeaza si trebuie restabilita, ca manifestare a unei puteri judecatoresti autentice.

Pentru ca marti, 2 februarie 2021, la Inalta Curte de Casatie si Justitie este stabilit termen pentru judecarea contestatiilor in anulare formulate in speta ”Robert Rosu” (”Ferma Baneasa”), fara sa antamez chestiuni din cadrul acesteia, am gasit potrivit sa impartasesc cateva ganduri despre ”autoritatea de lucru judecat”, asociata hotararilor judecatoresti definitive, in contrapondere cu principiul legalitatii.   



Printre multele elemente de tezaur juridic, romanii ne-au lasat mostenire adagiul res iudicata pro veritate habetur, care se refera la unul dintre efectele importante ale hotararilor judecatoresti definitive, exprimand ideea ca „lucrul judecat este considerat (se prezuma) ca exprima adevarul”.

Cu alte cuvinte, chestiunile de drept sau de fapt (lucrurile) judecate definitiv nu mai pot fi reevalute in alte procese (cauze judiciar), din perspectiva relevantei lor, deoarece raporturile sociale trebuie sa se bucure de stabilitate.
In procesele contemporane, justitiabili au de multe ori averea, libertatea etc., adica destinul lor, in mainile judecatorilor, acestia din urma fiind chemati si, totodata, obligati sa infaptuiasca actul de justitie. Pentru aceasta misiune sociala extraordinara, judecatorilor nu le este permis sa aiba spirit justitiar, sa fie manati de ura sau sa fie stapaniti de prejudecati, ci trebuie sa posede capacitatea de a se lasa in mersul procedurilor, coordonand derularea acestora in conformitate cu legea, urmand ca la final, cantarind cu responsabilitate situatia de fapt si de drept, sa emita hotarari in functie de ceea ce glasuiesc probele cauzei, iar apoi sa le motiveze convingator (cat mai aproape de sau chiar in momentul pronuntarii).

Din perspectiva importantei sale pentru sistemul judiciar, autoritatea de lucru judecat apare ca o regula de baza a procesului penal sau civil postmodern. La fel ca orice regula trecuta prin testul timpului, si autoritatea de lucru judecat este insa susceptibila de abateri ori derogari, justificate de faptul ca adevarul stabilit printr-o hotarare judecatoreasca trebuie sa reflecte cat mai fidel realitatea, iar modalitatile prin care se ajunge la adevarul prezumat sa fie insotite de garantiile care confera incredere in actul de justitie.

Procesul judiciar, ca mijloc in cadrul caruia se infaptuieste justitia, este una dintre cele mai importante creatii ale omului, intrucat acesta se constituie intr-o alternativa rezonabila la rezolvarea arbitrara a conflictelor existente in societate. Oamenii trebuie sa aiba incredere in justitie, iar fara respectarea legii increderea aceasta se pierde.
Istoria a demonstrat ca regulile de baza ale procesului judiciar au nevoie de corectii, exceptii. Nici regula autoritatii de lucru judecat nu este exclusa de la necesitatea unor corectii. Dimpotriva, res iudicata ... este in mod semnificativ atenuata si relativizata prin sistemul cailor extraordinare de atac. Intr-adevar, ca orice activitate umana, si activitatea judiciara poate fi derulata cu incalcarea legii si astfel legiuitorul pune la dispozitia persoanelor afectate de nelegalitati mai multe cai extraordinare de atac (recurs in casatie, revizuire sau contestatie in anulare).
Reglementarea cailor extraordinare de atac a fost determinata de existenta unor cazuri de erori judiciare sau de incalcarea unor dispozitii legale ce reflecta transpunerea in legislatie a unor principii recunoscute in statul de drept, menite sa garanteze principiul legalitatii. Legalitatea este pana la urma transpunerea intocmai a legii in realitatea sociala.

A nu permite indreptarea unei erori judiciare sau a nu accepta restabilirea legalitatii echivaleaza cu pervertirea ideii de justitie, intrucat aceasta virtute atat de importanta – justitia – trebuie sa fie nu numai distribuita, ci si respectata, mai exact sa se bucure de increderea societatii.
Admiterea faptului ca o hotarare judecatoreasca definitiva a fost precedata de incalcari ale legii, urmata de restabilirea legalitatii nu este un semn de slabiciune, cum s-ar grabi unii sa spuna, ci supremul semn al unei puteri judecatoresti autentice. 

Respectul pentru actul de infaptuire a justitiei este un element de esenta al acesteia, deoarece o hotarare judecatoreasca este nu numai un moment uman relevant, dar si o lectie de viata pentru intreaga societate. Hotararea este acceptata si, ulterior, respectata de justitiabili daca este bazata pe realitatile cauzei, fiind conforma cu regulile care conduc la pronuntarea acesteia.

 

Comentarii

# Nela date 1 February 2021 15:18 +1

Ce fel de justitie domnilor,sa ai cinci expertize judiciare asupra terenului care confirma faptul ca terenul imi apartine si alte dovezi precum planul topografic a terenului inainte de expropriere si totusi nu se tine cont de toate aceste dovezi si instanta i atribuie dreptul meu de proprietate unui falsificator de expert judiciar cadastral care a executat si semnat in fals planuri topo teren in numele unor expertii si institutii .Ce fel de justitie este aceasta ????Unde sa te mai adresezi in aceasta tara ?? cind exista decizie definitiva si irevocabila?????????

# Edelweiss - Ivory Tower Judicial Illiterate date 1 February 2021 15:30 +1

pt. conformitate, repostare: :o „Mey, Io* am recunoscut de atâtea ori că sunt analfabet judiciar fin'că n-am văzut nici clanța de la ușa facultății de drept. Dar, am diploma de absolvire a clasei I Magna Cum Laude la citit pe silabe și socotit cu abacul. ;-) În atare circumstanțe, aș interpela pe oricare cu robă ca să-mi esplice și mia (să-mi deseneze ca la Pruost) CARE-I MODALITATEA DE CONTESTARE A LEGALITĂȚII UNEI HOTĂRÂRI JUDECĂTOREȘTI, ÎN CIVIL, CARE ARE PE EA „STAMPILA”... DE-FI-NI-TI-VĂ ȘI I-RE-VO-CA-BI-LĂ” :-? (hai că mi-o ieșit toate silabele la fix!)”

# Edelweiss - Ivory Tower Judicial Illiterate date 1 February 2021 15:31 0

Inga jmichirie! Mi-o răspuns iute un caporal de la Cyberint 8) , printr-un mesaj care o apărut pe displei :-? , ca o casetă de command prompt: cică să nu grăiesc măscării online, fiindcă-mi face iar dosar penal și m-azvârle în închisoare . Și cică să cat în „Codex Iuris Civilis”, de pe la Titlul II, Cap. III la vale, și cică înainte de recurs, contestație în anulare, revizuire, o să văd niște articole noi, numerotate 456^ 1 cu următorul conținut: „În anumite situații speciale, determinate de sălășluitorii din Pădurea Băneasa și cu binecuvântarea Partenerului strategic, hotărârile judecătorești pot fi casate simultan cu soluționarea ulterioară a unei spețe penale”, respectiv...

# Edelweiss - Ivory Tower Judicial Illiterate date 1 February 2021 15:32 0

art. 457, „legalitatea căii de atac ”, alin 1^1 cu următorul conținut: „În condițiile art. 456^1, legalitatea unei hotărâri judecătorești poate fi contestată printr-o simplă și superficială alegație, formulată de vreun bowlean sfertodoct judiciar și analfabet funcțional, aparținând de Ospiciul Public. Efectele hotărârii judecătorești contestate de bowlean se suspendă de îndată.” :eek: (post scriptum: n-o făcut bine deloc caporalul că m-o trimes să citesc codexul, fincă ma'nainte de articolele astea, am găsât unul care dovedește fără putință de tăgadă că cei 2 juzi smiorcăiți nu sunt altceva decât jalnici epigoni ai lui Ghiță Pristanda. Inga pătăranie: „Art. 429 Dezînvestirea instanței După pronunțarea hotărârii instanța se dezînvestește și NICIUN JUDECĂTOR NU POATE REVENI ASUPRA PĂRERII SALE.” :eek: )

# nae din dealul feleacului date 1 February 2021 17:42 +8

D-le Av.Mihai Hotca,vorbiti din carti!Coboara dumneta,rogute,in "arena"realitatii din Colonia Romania si sa vezi cum/cite cai extraordinare de atac sint promovate;0,..%.S-a desfiintat recursul extraordinar,din vremea cind vremea era vreme,si iata unde s-a ajuns:la o" stabilitate in raporturile sociale",cum spune Domnia Voastra;hai sa fim seriosi!Actualele cai extraordinare de atac sint "praf in ochi"si nimic mai mult.Acelasi praf in aceeasi ochi e si cu apel la CEDO.Asadar ne mai ramine haiducia.Cum spunea Maresalul Antonescu:"popor ingrat nu vei avea nici cenusa mea"!Daca mai doriti ceva,D-le Avocat,vin cu exemple concrete;daca in caile uzuale e o vraiste,la extraordinare e o furtuna de nisip in ochii populimii.

# ?????? date 9 February 2021 22:17 0

& Când justiția funcționa cu "Sfatul bătrânilor" și "Staborul țigănesc" , pe cele două talere ale balanței justiției, nu erau nici așa de multe probleme, nici reclamați și nici cheltuieli așa de mari cu specialiștii, cu funcționarea justiției sau ale justițiabililor, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva