26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O.U.G. DE CRIZA - Ministrul Finantelor Florin Georgescu vrea sa interzica institutiilor statului sa mai angajeze case de avocatura! Avocatii, desi nu declara public, califica proiectul de ordonanta drept o ”absurditate in urma careia statul ar pierde insutit mai mult!”

Scris de: L.J. | pdf | print

25 May 2012 15:22
Vizualizari: 15583

 

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu vrea sa puna cruce accesului caselor de avocatura la serviciile juridice si de consultanta de la institutiile publice. Aceasta masura a fost inclusa intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta depus la Guvern in urma cu doua zile, prin care se doreste reducerea chetuielilor de protocol ale ministerelor si agentiilor de stat. Pentru a fi adoptata, aceasta ordonanta are nevoie de avizele unor ministere, printre care si cel al Ministerului Justitiei. Discutia in Guvern pe aceasta tema a fost amanata pana la o viitoare sedinta. La baza acestui proiect inaintat de ministrul Finantelor pe masa Exectivului sta un raport al Curtii de Conturi care a evidentat faptul ca marile case de avocatura au atras din bugetele institutilor publice, anual, peste 45 de milioane euro. Numai in ultimii doi ani a fost vorba de plati de circa 90 de milioane euro. Printre cei care au avut contracte cu statul se afla Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei, dar si avocatul Dan Sova din PSD, motiv pentru care surse judiciare afirma ca aceasta ordonanta nu prea are mar sanse de izbanda, ci este mai degraba o ”furtuna intr-un pahar cu apa”.


Curtea de Conturi recomanda reglementarea acestei situatii pentru ca „mare parte din banii cheltuiti pe aceste servicii au fost risipiti inutil. „Efectul unei asemenea reglementari ar putea determina diminuarea sumelor importante care greveaza bugetul public al Romaniei”, se arata in raportul Curtii de Conturi. In perioada 2008-2010, un numar de 408 institutii publice centrale si 2001 autoritati locale au apelat la avocati din exterior.

Ce spun inspectorii Curtii de Conturi

Inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca, spre exemplu in perioada 2008-2009, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement a efectuat plati de consultanta juridica de aproape 166.000 lei, „in conditiile in care, pe de o parte, notele de onorarii privind activitatile de asistenta juridica releva ca aceste activitati reprezentau atributii de serviciu ale personalului juridic angajat, iar pe de alta parte, referatele de necesitate a incheierii contractelor de asistenta juridica nu au fost avizate pentru control preventiv intern”.

De asemenea, la Administratia Strazilor, in perioada 2008-2010 au fost decontate servicii de consultanta in valoare de 314.422 lei. Inspectorii Curtii de Conturi se intreaba, in raport, ”ce fel de activitate mai desfasoara personalul din structurile de specialitate juridice, daca serviciile juridice au fost externalizate fara ca structurile juridice propriu-zise sa fie desfiintate, functionand astfel in paralel doua categorii de servicii juridice”. Conform Curtii de Conturi, judetul Constanta se plaseaza indubitabil pe primul loc, acesta avand o pondere de 9,8 % a cheltuielilor efectuate atat cu structurile juridice proprii cat şi cu societatile/cabinetele de avocatura, raportata la totalul cheltuielilor efectuate de entitatile locale verificate.

In topul cheltuielilor cu serviciile avocatiale se afla chiar Ministerul Finantelor!

Foarte interesant este faptul ca insusi Ministerul de Finante, care a avut in perioada 2008-2010 peste 130 de angajati cu specialitate juridica (pentru care s-au cheltuit 2.439.379 lei), a efectuat cheltuieli cu serviciile avocatiale in cuantum de 108.727.111, 83 lei, adica de peste 40 de ori mai mari decat cele pentru functionarea departamentelor juridice proprii, se mai arata in raport.

Cu toate ca niciunul dintre avocatii contactati de noi nu doreste sa faca vreun comentariu public, din discutiile cu acestia reiese ca ”proiectul ministrului Finantelor este absurd„ intrucat exista procese extrem de complexe, de nisa, in care juristii institutiilor si-ar prinde urechile si ”ar pierde cu succes”, si prin aceste esecuri s-ar pierde insutit mai mult decat prin aceste servicii de consultanta cu marile case de avocatura deja super-specializate pe diferite domenii.



Comentarii

# Garamond date 25 May 2012 17:01 +14

Se pierde ciolanu. Se pierde cozonacu'. Nu se poate asa ceva. Vrem să sugem la ţâţa publică în continuare!

# FELICITARI date 25 May 2012 20:15 +9

BRAVO!!!!!!!!!!!!CU MAJUSCULE!!!!!!! sa le taie toate modalitatile de dat tunuri din banul public! Statul are consilieri juridici platiti. Este suficient. 

# atunci ce mai mananca ? date 26 May 2012 21:16 +2

trebuie sa imparta banii cineva ;-)

# minerva date 25 May 2012 19:13 -8

asa ceva nu se poate, mai ales ca in toate tarile civilizate o institutie are voie sa-si aleaga cine s-o apere in limita unui onorariu limitat la decenta castigului de dupa proces. asta da, s-ar putea regla1 :lol:

# Pulimea Taichii date 25 May 2012 19:51 -1

Hmmm ... problema e cu multe faţete ... şi nu poate fi rezolvată ... printr-o ordonanţă globală. Îmi amintesc cum s-a apărat public ... nenea Şova ... cînd era în clenci cu Blejnar: a arătat că procesele cîştigate de firma sa ... au adus un bilanţ pozitiv ... financiarmente ... regiilor reprezentate juridic. Opinia mea este că ... trebe analizat ... minister cu minister ... regie cu regie ... şi făcute un fel de bilanţuri ... pentru fiecare casă de avocatură în parte ... iar cele ce vor apărea ca fiind căpuşe ... trebe eliminate. Pen'că alternativa ... e dezastruoasă: prin apărarea doar cu jurişti cu leafă ... de 1500-2000 de lei pe lună (deci expuşi corupţiei ;-) ) ... statul e pradă sigură 8)

# Proces pentru a dovedi că soarele luminează! date 25 May 2012 20:37 +2

Procesele ar fi fost câştigate chiar dacă nu se prezenta nimeni la instanţă. Aşa sunt cele mai multe.

# Pulimea Taichii date 25 May 2012 21:01 0

Or fi şi cazuri de care zici tu ... presupunînd că ai studiat personal ... astfel de dosare ... şi vorbeşti în cunoştinţă de cauză. :-| Faza e că acest comentariu al tău ... nu oferă argumente ... pentru excluderea fenomenului corupţiei ... din rîndurile consilierilor ... sărăcuţi ... corupţie care poate întuneca ... "lumina soarelui" ... peremptorie cum e ea ... de care povesteşti pe-aici :-) P.S.: Sunt ei corupţi magistraţi ... şi procurori ... cu lefuri de n ori mai mari ... dar'mite bieţi consilieri ... plătiţi cu ziua ... şi nu cu bucata :D

# andra date 25 May 2012 19:58 +6

asa ceva nu se poate, contracte cu valeriu stoica? pai nu ii ajunge cat a luat? rusinos!

# CI date 25 May 2012 20:21 +10

Vă amintiţi cum s-a furat hotelul Astoria? Pe executarea unui onorariu dintr-o consultanţă juridică inutilă şi de doi bani! Ce s-a mai întâmplat cu dosarul ăla penal? S-au pierdut milioane de euro din instituţiile publice pe consultanţă juridică de la rude şi prieteni. Unii încheiau contracte abonament. JAF!!!!! În multe cazuri consultanţa nu se regăseşte în ceva. Unii directori nu semnau şi nici nu se gândeau la ceva fără un contract mic de consultanţă, juridică sau de alt fel. Studii de marketing, audit al veniturilor şi audit al cheltuielilor etc. Sute de cazuri relatate de presă. Dacă Ponta rezolvă şi furăciunile din achiziţiile publice de bunuri sau lucrări e pe calea cea bună. Valeriu Stoica a făcut munţi de bani din consultanţă...

# DOREL date 28 May 2012 09:26 +2

Ce faci, ma' draga, ai intors armele ori ti-a furat cineva nickname-ul ?! Ca le zici tare bine, zau asa ! Bravo si sa fie intr-un ceas bun ! Parerea mea ...

# alba date 25 May 2012 20:23 0

Atentie la Alba, prietenii stiu de ce

# Av. Catalin Racaceanu date 25 May 2012 22:37 0

:D :D :D Mi-ai stricat week-end-ul prostane cu alba ta. :P :P :P

# alu pigus alba date 25 May 2012 21:26 +1

Da, alba, dacă nu ne spuneai tu şi uitam !

# C GH DOSAR 735/2010 date 25 May 2012 21:29 -2

pentru FLORIN GEORGESCU, TITUS CORLÂȚEAN , KOVESI, MORAR: toti bani PUBLICI, de care se vorbeste in articol au fost dati unei ENTITĂȚI CARE NU ESTE INFIINȚATĂ LEGAL ȘI NU FUNCȚIONEAZĂ LEGAL, dar care se numește UNBR - GHEORGHE FLOREA. NICI-UN MINISTER SAU INSTITUȚIE PUBLICĂ DIN ROMÂNIA NU LE-A CERUT ACTELE DE INFIINȚARE ORI DE FUNCȚIONARE. Cine a semnat contracte pe bani publici cu o entitate fantomă, să plătească =PUȘCĂRIE. Cel puțin acum SOLICITAȚI ACESTEI ENTITĂȚI ACTELE , FRICA DE PREDOIU ORI CODRUȚA NU TREBUIE SĂ MAI FIE .

# alexandru ioan cuza date 25 May 2012 21:35 0

DOMNULE MINISTRU FLORIN GEORGESCU VĂ RUGĂM SĂ SOLICITAȚI DOCUMENTAȚIA CARE A STAT LA BAZA ÎNCHEIERII CONTRACTELOR CU UNBR - GHEORGHE FLOREA. VE-ȚI DESCOPERI CEA MAI MARE FRAUDĂ , LA CEL MAI ÎNALT NIVEL, CARE A FOST VREODATĂ ÎN ROMÂNIA.

# XXXX date 25 May 2012 21:37 -1

alexandru ioan cuza are dreptate: publicați ACTELE DE INFIINȚARE ȘI FUNCȚIONARE ALE UNBR GHEORGHE FLOREA

# CURTEA DE CONTURILE date 25 May 2012 21:39 -2

PUBLICAȚI ACTELE DE INFIINȚARE ȘI FUNCȚIONARE ale UNBR Gheorghe Florea

# C I date 25 May 2012 21:44 -2

IORDÂCHESCU a spus că actele sunt la GHEORGHE FLOREA - să le facă publice. Toți plătitorii de taxe și impozite să știe că banii lor au ajuns la o asociație care este ,,I L E G A L Ă,,.

# CI date 25 May 2012 22:38 +1

Glume...Comentariul de mai sus nu îmi aparţine.

# ACTELE DE INFIINȚARE date 25 May 2012 21:47 +6

Voi cei de la UNBR Bota cred că SUFERIȚI CU CAPUL. Terminați cu ACTELE ASTEA ODATĂ CĂ SPARG MONITORUL DACĂ MAI CITESC UN COMENTARIU DESPRE ACTE .

# Av. Catalin Racaceanu date 25 May 2012 22:34 -3

:D :D :D :D Incearca sa iei o pastila. Ideal ar fi pt afectiuni ale capului da nu cred ca te-ar ajuta cu ceva. Asa ca ramai la ideea cu monitorul.

# koko date 26 May 2012 21:25 -4

lasa-l catalin sa sparga monitorul, un prost traditional  mai putin . :D :D :D :D :D :D :D :D

# maria date 25 May 2012 22:50 +9

Personal cred ca solutia este corecta. Avocatii nu au ce cauta in litigiile institutiilor publice. Am fost consilier juridic la o institutie de stat si niciodata aceasta nu a angajat niciun avocat pentru reprezentarea intereselor in fata instantelor de judecata sau a altor organisme jurisdictionale. Am muncit pe rupte pe un salariu de bugetar, desi am avut castig de cauza in aprox. 90% din cauze, nu este o lauda doar un adevar. M-am lovit de foarte multe ori de aroganta avocatilor angajati de partea adversa de ,,superioritatea,, si persuasivitatea dusa la extrem. Cu stiinta de carte acestia stau cam slabut ... . Pe de alta parte, avocatii nu suporta consilierii juridici desi au acceasi pregatire, nu ii inteleleg sunt multe de spus ... dar ma opresc aici. Cine cunoaste problematica cred ca imi va da dreptate, eu asa sper.

# nimic nou date 26 May 2012 09:24 +1

Draga Maria, in Romania nimeni nu suporta pe nimeni, toata lumea dispretuieste pe toata lumea, nu exista toleranta intre diversele categorii, generozitate, respect. Asa ca stai linistita. Asta este tara in care ne-am nascut si simtim cu totii lipsa de respect si de intelegere.

# avocatel date 27 May 2012 10:23 +2

Nu e chiar asa! personal cunosc multi juristi, fosti colegi de facultate, juristi cu care tin legatura, prietenie, chiar propuneri reciproce de colaborare pe anumite segmente ale dreptului. Dar haideti sa lansez o intrebare? daca o firma care are angajat un jurist intra in litigiu si proces pe segmentul proprietate intelectuala/industriala, iar juristul respectiv nu se pricepe la acest segment, nu credeti ca acea firma are tot dreptul sa angajeze un avocat? sigur ca in acest caz si juristul are posibilitatea sa contribuie sa ,,vegheze'' la bunul mers al procesului, alaturi de avocat.

# CARCOTAS date 26 May 2012 10:36 +3

Situatia pune in lumina un lucru de care unii din marii avocati ai tarii se feresc ca dracu de tamaie:nu are importanta probema juridica din speta, important este pe cine cunosti ca avocat! Institutiile satului nu angajeaza avocati pentru ca juristii lor nu sunt pregatiti pe chestiuni de nisa ( este evident ca juristul unei institutii este familiarizat tocmai cu problemele nisei respective), ci pentru ca au nevoie de influenta unor mari maestri, influenta pe care o platesc generos din banii stransi de la prostime-via bugetul de stat.Angajarea unui avocat la Brasov costa primaria 4000 lei pentru o cauza in care la final ajunge sa plateasca si despagubiri reclamantului(vezi contractele cu avocatii Tita, Vrancean, Rusu, etc.)

# Maria date 26 May 2012 14:22 0

Adevarat CARCOTAS. Ar trebui verificate dosarele in care statul a apelat la avocati desi aveau consilieri juridici. Veti constata ca dosarele s-au cam pierdut desi onorariile au fost colosale in comparatie cu ale unui biet consilier juridic. Exista spete in care statul a platit cu ORA asa-zise consultatii oferite de avocati chiar anterior ajungerii litigiului in intsanta. De ce sa doreasca un avocat un dosar avand ca obiect un divort, o revendicare de-a unui taran caruia primaria i-a luat terenul? Raspunsul il intuiti cu usurinta. Spre exemplu d-na Udrea a reprezentat vreun justitiabil pers. fizica? cred ca nu, sau, mai deloc.. in schimb a fost angajata de o structura pe bani publici si... surpriza, a pierdut procesele pe onorarii mai mult decat generoase.

# koko date 26 May 2012 23:32 +1

udrea, boc , predoiu, s-avem pardon, dar astia n-au treaba cu stiinta dreptului. astia sunt niste pacalici politici, care nu stiu carte nici cat un student de anul 1.

# Pt Alexandru Ioan Cuza date 26 May 2012 21:01 0

Esti asteptat la clasele primare pentru insusirea notiunilor elementare de gramatica. Dupa terminarea gimnaziului, daca vei reusi sa treci cu succes peste gramatica, poate ca isi va apleca urechea ministrul la propunerea ta.

# jurist date 26 May 2012 21:23 -1

:D :D :D auzi la idiotii lui iordachescu, cica exista cauze complexe in care juristii " ar pierde cu succes". ce mai avocatii au doua perechi de ...oaie. mai desteptilor, vreti sa spuneti ca voi cunoasteti mai bine decat juristul acre lucreaza in institutia respectiva datele problemei?  eu inteleg interesul vostru de a ESCROCA statul, desi exista o lege in vigoare care interzice ca unitatile de stat sa angajeze avocati. aceste anomalii au fost dirijate de capetele portocaliii, celebri doctori in drept care habar n-au cum arata instanta pe dinauntru,  care au dat liber la asemenea sifonari uriase de bani de au saracit tara. din cate stiu eu avocatii au treaba cu persoanele fizice si juristii cu persoanele juridice. asa ca pastrati-va coltisorul vostru, dar de fapt nici ala nu e al vostru ca Bota vi l-a luat legal. practic ar trebui sa fiti someri stimati avocati traditionali ilegali.

# concetateanul date 27 May 2012 18:00 0

Nu cred ca asa ceva se va implementa in Romania,este prea frumos sa fie adevarat.Statul are post de jurist in fiecare institutie,ala ce pazeste ?Eu zic sa se infiinteze o institutie (un fel de casa de avocatura a statului) care in anumite probleme in care juristul/juristii unei institutii sunt depasiti iar aceasta sa intervina (cu personal,logistica,consiliere,etc) sau chiar sa preia cazul.

# alu pigus predoiu date 28 May 2012 13:50 0

Şi Predoiu, Zamfirescu, V. Stoica vor muri de foame ?

# vanessa melinessa date 28 May 2012 14:29 0

Hăoileu, cum să moare bandiții hăștea de foame, că când e sărăcie mare, dă o șmangleală la o bancă, o ciordeală în grup, că doar de, nu-s ei cei mai barosani la jmenării? Acu-s mai mulți, că la banda lor infractoricească aderară șî Boștină șî bulibașa Florea, hăștea cu meleoane de ieuroi din jmenării cu statu. Am văzut io în oala dă noapte, că să pregătește să jumulește altă bancă, da nu dă de Dinel ca să-i umflă o misiune d-aia belea. ;-)

# ionel hasotti date 29 May 2012 12:55 0

Pentru toti anonimii care comenteaza: exprim un punct de vedere personal si nu in calitate de Vicepresedinte UNBR. Libertatea de exprimare este garantata in Romania.Si apoi si eu sunt platitor de impozite si taxe .Desigur ca problema abordata de autorul articolului ca si de comentatori trebuie reglementata clar si ferm , pentru a fi preintampinate abuzurile in folosirea banilor publici. Nu este normal ca o autoritate publica sa apeleze la avocati pentru cauze comune in conditiile in care au structuri specializate de consilieri juridici . Si pentru consilierii juridici si pentru avocati exista prezumtia legala de pregatire profesionala generala. Pot apararea insa situatii deosebite in care consilierii juridici sa nu aibe pregatirea necesara ( dupa cum nu toti avocatii o au : de ex.in situatia descrisa de unul din comentatori i.e. dreptul de proprietate intelectuala in anumite aspecte particulare , drept comunitar etc.).Doar atunci cred ca autoritatile publice pot apela la avocati specializati si doar in baza unor referate de necesitate temeinic motivate . Sau in procese purtate in fata unor instante judiciare sau arbitrale straine. Altminteri nu mi se pare deloc normal ca o autoritate publica locala sa angajeze avocati in litigiile obisnuite , uneori prin abuz de drept chiar si pentru litigiile de stare civila sau plangerile contraventionale . De fapt "externalizarea "este o molima care s-a extins continuu si a cuprins toate domeniile de activitate. S-a ajuns chiar si la externalizarea serviciilor de curatenie.Nr ar mai fi nimic de adaugat.

# OSU date 25 March 2013 15:34 0

Traim intr o tara condusa numai de hoti si nu fac alceva decat sa fure din bani publici  si cei ce conduc sunt orbi si nu vad  decit ce apuca si baga in buzunare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva