18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Obsesia pensiilor speciale

Scris de: Mihaela NEAGU, judecatoare la Curtea de Apel Galati | pdf | print

7 June 2023 14:41
Vizualizari: 7792

Am obosit. Si nu munca este cea care ma oboseste cel mai mult, desi imi ocupa o mare parte din viata. Am obosit sa tot fim tinta unor atacuri fara sens, de vesnica “reforma”, care schimba lucrurile pana ajung sa fie modificate la 360 de grade, de legi care promit drepturi, dar care mai apoi se suspenda anual si in cele din urma se abroga, fara ca drepturile sa fi fost vreodata acordate.



Am obosit sa fim gasiti vinovati pentru tot ce merge prost in tara asta. Si sunt atatea lucruri care merg prost, sau nu merg deloc! Sunt pline instantele de oameni revoltati de promisiunile nerespectate ale statului, de legi care promit dreptate si echitate unora sau altora si care sfarsesc prin a fi amanate la nesfarsit, sau modificate prin ordonante date peste noapte, sub vesnicul argument: nu sunt bani!

Iar daca va intrebati unde sunt banii acestei tari, raspunsul vi se da simplu: la beneficiarii de pensii speciale, acei indivizi nesimtiti, care nu se mai satura, care si-au dat singuri, din pix, pensii imense si care nu ar renunta la ele nici morti. Mai nou, tot ei sunt vinovati pentru ca ni se refuza banii europeni, deci nu se pot construi drumuri, scoli si spitale, iar pentru celelalte categorii profesionale nu au mai ramas bani pentru majorarea salariilor.

Pe de o parte, nu am auzit ca magistratii, militarii, politistii, sau oricare alti beneficiari de pensii calculate intr-un regim derogatoriu legii pensiilor sa aiba dreptul de a legifera. Acest drept este al parlamentului, iar daca au aparut dezechilibre si inechitati, cautati vinovatul in alta parte! Si solutia tot de acolo trebuie sa vina.

Pe de alta parte, aratati-mi un singur om, care a obtinut un drept legal si care ar accepta cu bucurie sa renunte la el. Pentru ca altuia de pe margine i se pare inechitabil.

Problema este ca nu am obosit numai eu. Justitia, cu peste un sfert din posturi vacante, a devenit o masina ramasa in trei roti careia i se cere sa fie campioana la curse. Pretentiile sunt mari, iar multe sunt nerealiste si neconforme cu rolul ei intr-un stat de drept.

Toti vor sa primeasca dreptate, de parca judecatorul ar avea un cazan plin cu dreptate si tot ar imparti-o cu polonicul tuturor celor care se considera nedreptatiti. Altii se plang ca justitia nu face curatenie, ca prea s-au inmultit infractorii si coruptii!

Dragilor, puterea judecatoreasca nu e serviciu de salubritate! Si nu e rolul ei sa se ocupe de curatenie. Singurul ei rol este sa aplice legea! Lege pe care nu o scrie ea, ci puterea legiuitoare si nici nu are dreptul sa o verifice daca este corecta, echitabila sau macar constitutionala.

Daca legea ii favorizeaza pe unii, asa va face si judecatorul. Daca legea e data in favoarea altora si hotararile judecatoresti vor fi in acelasi sens. Puterea judecatoreasca nu este in contradictie cu celelalte doua puteri, pentru ca toate cele trei puteri sunt ale statului, care reprezinta un singur organism. Fiecare cu atributiile ei, separate, dar complementare. si totusi, mai mult ca oricand, mi se pare ca statul roman a devenit un fel de Hidra nebuna, ale carei capete se musca intre ele.

Cand am promovat la curtea de apel, in anul 2008, media de varsta a judecatorilor era de peste 50 de ani, iar unii colegi aveau aproape de 65 de ani si nu isi doreau sa iasa la pensie, desi ar fi avut dreptul de peste 10 ani. Activitatea de judecata era o parte importanta din viata lor, la care nu voiau sa renunte. inca era ceva stabilitate.

Dupa anul de gratie 2010, totul a luat-o razna. In decurs de doi ani s-au modificat toate codurile, civil, penal, proceduri, am aplicat in paralel coduri vechi si coduri noi, codurile noi au fost modificate in repetate randuri substantial, inainte si dupa intrarea in vigoare, au fost declarate neconstitutionale zeci de articole, modificate din nou si iar declarate neconstitutionale. S-au pronuntat sute de recursuri in interesul legii si hotarari prealabile de interpretare a legii, toate obligatorii, sub sanctiune disciplinara. Daca sunt contradictorii, ghinion!

A inceput lupta acerba impotriva coruptiei, cu excese de zel si norma la vanatoarea de corupti. Daca nu sunt, trebuie inventati! O lupta continua si o presiune enorma pe justitie.

Presiune pe care multi au inceput sa nu o mai suporte. si sa se gandeasca la pensionare ca la o sfanta binecuvantare si o iesire din haosul existent, cu mult inainte de varsta la care ieseau la pensie colegii mai vechi in profesie. Instantele au inceput sa se depopuleze.

Iar cireasa de pe tort este modificarea legii referitoare la posibilitatea de a iesi la pensie dupa 25 de ani de magistratura si cresterea varstei de pensionare la 65 de ani. Deja intrebarea pentru multi este, oare eu mai apuc? Asa ca, de frica sa nu piarda acest drept, multi din cei care indeplinesc conditiile in prezent si-au facut cerere de pensionare acum, desi ar fi vrut sa mai ramana macar cativa ani in profesie.

Pensia “speciala” a devenit o obsesie, un subiect bun de discutat oricand si de catre oricine, un mod de a promite dreptate pensionarului care asteapta de ani de zile o recalculare care nu mai vine, un subiect care revolta si umple de ura pe multa lume, din varii motive, o scuza pentru neputinta...

Recunosc ca, daca as fi avut vechimea necesara, si eu as fi plecat de mult. Pentru ca am obosit. Am obosit de schimbare, de lupta, de inconsecventa, de minciuni legale, de presiune, de neputinta unora sau a altora, de certuri si conflicte, de ura, de frica de ce o sa aduca viitorul... Partea buna este ca munca inca imi place. Deci, daca ma concentrez pe munca, poate nu observ cat de tare am obosit!

Comentarii

# Just date 7 June 2023 15:46 +63

Singura problema e ca au inceput capetele hidrei sa se muste intre ele... și nu ar trebui , asta spune de fapt doamna, in rest bla bla bla Cind intr o țară se intâmplă o anomalie ca cea cu pensiile speciale si chiar cu salariile imense de care beneficiaza doar cei care dețin puterea in stat , este o gravă problemă ce necesită rezolvare urgentă

# Ciorapu date 7 June 2023 15:50 +3

Ce poți să aștepți de la niște neterminați, cum sunt cei din noua clasă politică? Șoferul ciolacu din două vorbe iar îi filează neuronul și o dă cu pensiile speciale, deși habar nu are ce-s alea. Apoi începe corul celor de la USR care în căutare de voturi, în limitele lor intelectuale, văd în asta un motor de creștere in sondaje. Cine îi crede că vor să-și taie lor pensiile? Că nu prea îi dă cinstea afară din casă. Păcat că vom ajunge să fim conduși și de un șofer, mai comunist decât cizmarul de acum 34 de ani.

# Minciuna! date 7 June 2023 17:39 +113

Mintiti cu nerusinare! Nu judecatorii si-au marit singuri salariile si, implicit pensiile, cautand sporuri ale altor profesii si modificand legea prin hotarari (a zis-o CCR)? Ultima majorare salariala dispusa de doamna Corbu nu este contrara legii si se intemeiaza pe o hotarare a Tribunalului Dambovita? Nu sunt si acum pe rol sute de dosare in care va judecati unii pe ceilalti pentru a obtiune majorari salariale? Intotdeauna dati vina pe altii, dar dumneavoastra sunteti cei care au luat prizonieri atat statul, cat si societatea si nu aveti nimic altceva in cap decat obtinerea de privilegii? Despre cei pe care se presupune ca ii serviti aveti vreo urma de interes? In fine, daca va e atat de greu, peste tot in lume exista o solutie: demisia. Noi, angajatorii dumneavoastra si cei pe care se presupune ca ne deserviti (nu-i asa ca va vine sa radeti?) nu putem sa va satisfacem pretentiile. Acceptati oferta noastra sau plecati; ca orice alt angajat din lumea aceasta.

# In sfarsit a recunoscut un magistrat: ashea ie ba! Si?!? date 7 June 2023 19:32 +100

Obosita de munca totusi a gasit timp sa astearna careva randuri si uite ca dupa ce a terminat primul capitol de 300 file de recunoasteri sincere l-a si publicat. Unii, obositi ca doamna, ar putea scrie maxim 150 file.....ce inseamna si experienta la frecat menta din taste. Exemplu de zi grea la kompletu'doamnei: vezi ca plec, sunt obosita. Bagi mult M10 doamna grefier! Ce spuneti ???? La dosare fato, bagi modelu 10! La care dosar doamna obosita???? la primele 10 fato. La ultimele 2 dosare bagi modelul 0215. Hai ca am plecat de obosita ce sunt!! Te pup.

# Nicu24 date 7 June 2023 22:12 +72

Lătrături și vaitaturi demne de filmele cu prosti ! Nu vă mai place să munciți in magistratura plecati acasă ,de obositi ce sunteți pe zeci de mii de lei pe lună ,dar un pensionar și persoanele cu dizabilități care trăiesc cu 1000 de lei pe lună ce sa mai zică ,unde să își strige durerea ? Vinovațe n principal sunt partidele astea mizerabile care au înființat pensiile speciale și de serviciu ,pai un pensionar nu ar avea și el dreptul că pe lângă pensia de baza sa primească și el după 30 ani de muncă încă o pensie gen specială ??

# maxtor date 8 June 2023 01:57 +8

"Am obosit sa fim gasiti" -oboseala din complet, se pune si grefiera?

# Florin date 8 June 2023 09:17 +53

Cata impostura! Auzi, nu a avut ca magistratii sa legifereze…..! Pai , din cate stiu, doamna judeca litigii de munca. Daca citeste acest comentariu, o rog sa ne spuna cate solutii de admitere a dat in dosare cu vrs 605 si coeficient 19! Adica de cate ori a legiferat pe cale judiciara, acordand drepturi colegilor magistrati care nu sunt precazute in lege. Si o mai rog sa ne spuna si daca a facut greva desi legea ii interzice. Si daca tocmai a votat pentru o noua greva pentru ca nu i se plateste indemnizatia intr-un cuantum peste cel prevazut de lege, asa cum a decis cilega ei, Corina Corbu. Sper, doamna, sa nu fiti intr-atat de obosita incat sa nu puteti raspunde…..

# nae din dealul feleacului date 9 June 2023 19:02 +24

Fie-va mila oameni buni,d-na judecator"a obosit"!Mai spune ca "s-au modificat cu 360 de grade"!Pai s-a ajuns in punctul initial de plecare,cercul are 360 de grade!Dar Domnia Voastra ,judecator de Curte de Apel,nu ati obosit ca nu aveti raspundere pt.deciziile pe care le produce- ti? Care decizii nu sint decit"un hatis al cuvintelor".Mai sti ca nu alergati dupa infractori ca sa-i prideti si cu care sa impartiti prada!

# brutus date 10 June 2023 09:57 -18

Felicitari,Doamna judecator!In ploaia de laturi care se arunca asupra magistratilor de catre unii care nu pricep nimic din functionarea Statului si rolul puterii judecatoresti intr-o tara care se vrea democratica,de catre unii care nu au calcat in viata lor intr-o sala de judecata,dar se pricep la toate,mai ales la justitie,e aproape un act de curaj sa relevi adevarata stare a sistemului judiciar,a magistratilor,a personalului auxiliar din instante!Din obligatia profesionala de rezerva in exprimarea publica,magistratii(cu exceptia asociatiilor profesionale si a altor cativa) au tacut prea mult de-a lungul anilor!Iar de acest lucru s-a profitat din plin!Justitia a fost jucata la ruleta politica,a intrarii in UE,a MCV-ului,a PNNR-ului,a diversilor indrumatori din afara si dinauntru,dupa zicerea,,Daca ai basca,de ce ai basca,daca n-ai basca,de ce n-ai basca,,?Dupa exodul din instante,in curand vor judeca politicienii si comentatorii! Vivat!PS-Raspunderea exista,vezi Constitutia si Legea!

# John date 11 June 2023 00:03 -4

La un articol anterior de pe Luju, in care se vorbea de spre declansarea grevei de catre lucratorii de penitenciare, am vazut, la fel ca si la opinia de mai sus a d-nei judecator, un val de comentarii negative, unele pline de desconsiderare fata de profesia respectiva. Acum, cu un magistrat, judecator sau procuror, un cetatean care respecta legea tot mai are de-a face in viata lui: fie este chemat ca martor, fie depune o plangere, o cerere in civil. etc.. De asemenea, presa publica tot felul de chestiuni judiciare, iar profesia de magistrat este foarte po******rizată, mai mult negativ. Dar cu politistii de penitenciare ce aveti, fratilor hateri, de unde ii stiti și pe ăștia, că nu prea se scrie despre ei? Aoleu, să nu spuneți că îi știți din vedere.

# Silviu date 13 June 2023 19:17 0

Cei care au fost in sistemul de aparare si ordine publica au obligatii si dupa trecerea in rezerva. Un magistrat ce obligatii mai are dupa iesirea la pensie?

# un cetatean scarbit !! date 19 June 2023 08:31 -1

Cererea de chemare în judecată - Verificarea cererii şi regularizarea acesteia - Art. 200. - (1) Completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică, de îndată, dacă cererea de chemare în judecată îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 194-197. Ce se intampla la Tribunalul Galati ? Ce inseamna regularizare de indata in acceptiunea dumnealor? Va spun- 4 luni sta cererea de judecata la judecator, si abia dupa cele 4 luni verifica ce spune legiuitorul sa faca , respectiv sa verifice de indata datele reclamantului, paratei, etc.....Si uite asa, de obositi ce sunt domnii magistrati, ajung dosarele celor care poate nu au paine pe masa(vezi conflicte de munca) sa faca obiectul unui prim termen de judecata dupa cca 8 luni de la introducerea cererii....CELERITATE SE NUMESTE ACEST MOD DE LUCRU . Intradevar, trebuie sa beneficieze de pensii de serviciu (80 % din veniturile ultimelor 12 luni care au fost majorate cu drepturi salariale castigate prin instante-adica date de ei), etc

# obiectiva date 21 June 2023 15:07 +1

si eu am OBOSIT sa ma lupt de 22 de ani cu JUSTITIA :-x, :-x , nu cu paratii ! daca nu ma judecam de 22 de ani, acum avea vila in DUBAI, dar ...am apelat la justitia romana :-x in loc sa imi fac DREPTATE SINGURA ! mare greseala !

# jean Valjean date 22 June 2023 09:18 +1

Odată cu înființarea DNA și DIICOT,au apărut diferențe semnificative în salarizarea judecătorilor și procurorilor,în sensul că procurorii care activau în aceste structurispecializate și judecătorii care soluționau cauzele trimise de aceștia în instanță beneficiau de un spor salarial de 40%.Nemulțumirile din partea celorlalți nu au întârziat să apară și, pentru că Guvernul nu a intervenit, magistrații au inițiat primele procese în care reclamau discriminarea salarială.Cauzele erau soluționate de către judecătorii care nu activau în secțiile penale ale instanțelor,deci care nu primeau sporul de anticorupție și crimă organizată, adică chiar de către cei ”discriminați”.Un val de procese s-a iscat în toată țara,în final ajungându-se ca sporul pe care legiuitorul l-a conceput pentru a stimula și recompensa exclusiv activitatea magistraților în combaterea corupției și a crimei organizate să fie plătit cvasi totalității judecătorilor și procurorilor, indiferent de natura cauzelor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva