OPERATIUNEA TORNADO - Fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a fost retinut de DIICOT in dosarul BlackCube, sub acuzatia ca ar fi initiat pretinsul filaj israelian la Codruta Kovesi: „La solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii 'Tornado', inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei DNA”
Actiune intempestiva intreprinsa de DIICOT in dosarul BlackCube, in care mai multi israelieni sunt acuzati ca ar fi spionat-o pe Laura Codruta Kovesi (foto dreapta) in scopul obtinerii de informatii de natura a o compromite pe sefa DNA. Procurorii DIICOT l-au retinut, in noaptea de marti spre miercuri, 13-14 septembrie 2016, pe ofiterul SRI in rezerva Daniel Dragomir, pentru constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei. Fost sef al sectorului informativ-operativ al Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul Serviciului Roman de Informatii, Dragomir este acuzat, in esenta, ca ar fi initiatorul pretinsei operatiuni de filaj impotriva sefei DNA, operatiune care, potrivit DIICOT, ar purta si un nume de cod: „Tornado”. Cel mai probabil, procurorii condusi de Daniel Horodniceanu (foto stanga) urmeaza sa intocmeasca pe numele lui Daniel Dragomir un referat cu propunere de arestare preventiva, asa cum s-a intamplat si in cazul celor doi israelieni retinuti la inceputul lunii aprilie 2016 - Ron Weiner si David Geclowicz, angajati ai firmei BlackCube cercetati in prezent in arest la domiciliu.
Prezentam in continuare acuzatiile DIICOT:
„La data de 13.09.2016 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatului DRAGOMIR DANIEL pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei.
In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pentru realizarea unui scop infractional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat in legatura cu un suspect in cauza, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marca 'BlackCube', caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie. In primele luni ale anului 2016, la datele de 01.02.2016 si 16.03.2016, inculpatul Dragomir Daniel a avut doua intalniri in Bucuresti cu suspectul D.Z. (Dan Zorella, n.r.), imprejurari in care cei doi au discutat atat despre contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cat si despre natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive (incluzand aici inclusiv cautarea si obtinerea corespondentei electronice ale tintelor), negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare in media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cat mai prompta a obiectivului stabilit.
In perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii 'Tornado', din dispozitia suspectilor D.Z. (Dan Zorella, n.r.) si A.Y. (Avi Yanus, n.r.) si sub coordonarea directa a suspectului G.F., inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei D.N.A. si, in continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase ('scenarii'), au reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica.
In continuarea demersului infractional, inculpatul Weiner Ron, introducand fara drept credentialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fara drept (fara autorizarea acestora), prin incalcarea masurilor de securitate (folosirea id-urilor si parolelor de autentificare obtinute si detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor). Datele au fost ulterior transferate in mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregatite pentru predarea catre inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infractionala specifica a echipei Weiner Ron si Geclowicz David s-a realizat si consumat pe teritoriul Romaniei, acestia cazandu-se in perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucuresti. Urmare operatiunilor din data de 02.04.2016, de prindere a inculpatilor Weiner Ron si Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat in tara in dimineata aceleasi zile, nu a mai reusit sa intre in posesia datelor confidentiale compromise si, afland despre depistarea facuta de autoritatile judiciare romane, in dupa-amiaza aceleasi zile a si parasit teritoriul Romaniei pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu catre Bulgaria, la scurt timp deplasandu-se cu avionul catre Marea Britanie, Londra.
Astfel, inculpatul Dragomir Daniel impreuna cu suspectul D.Z. au initiat constituirea grupului infractional care sa realizeze activitatile delictuoase destinate sa conduca la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activitati de natura intruziva, primul determinand demersurile infractionale, acceptand urmarile ilicite ale acestora si mai apoi sprijinindu-le si prin punerea la dispozitie a unor date privind persoanele de investigat.
Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO-Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice si DGPMB –Serviciul Grupari Infractionale Violente.
Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul infomativ din partea Serviciului Roman de Informatii.
Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”.
Iata si comunicatul din 3 aprilie 2016 prin care DIICOT a anuntat acuzatiile aduse lui Ron Weiner si David Geclowicz:
„La data de 03.04.2016 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor:
WEINER RON pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.
GECLOWICZ DAVID pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.
In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv/Israel cat si in Londra/UK, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, WEINER RON si GECLOWICZ DAVID, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora.
In cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul WEINER RON raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.
In continuarea demersului infractional, inculpatul WEINER RON, introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept, (fara autorizarea/consimtamantul detinatorilor si utilizatorilor legitimi), respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (id-uri si parolele de autentificare) casutele de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor), sisteme informatice apartinand unui numar de trei persoane vatamate.
Dupa ce in prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line si a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunostinta de informatiile si corespondenta privata stocate in cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat si le-a transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic, producandu-se in acest fel modificari inerente in continutul conturilor atacate.
La data 03.04.2016 Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea inculpatilor pentru o perioada de 30 de zile.
Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public precizam ca, raportat la infractiunile care fac obiectul urmaririi penale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie nu are calitate procesuala la acest moment.
Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO si DGPMB”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# gelu 14 September 2016 12:29 +3
# anton 14 September 2016 13:50 +4
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 14 September 2016 14:12 +8
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 14 September 2016 16:59 +4
# mulder, agentul mulder 14 September 2016 20:13 +5
# unul din lumea cea mare 15 September 2016 12:02 +2
# Glad 14 September 2016 13:02 +2
# Cetateanul 14 September 2016 16:16 +11