psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

PAINKILLER – Ancheta exploziva a procuroarei DIICOT Oana Haineala. Fentanil si Oxycodona, vandute de angajatul unei firme care detine un important lant de farmacii in Romania: “Fentanilul si Oxicodona reprezinta cele mai periculoase droguri de mare risc existente in prezent pe piata, avand in mod frecvent efect letal... Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decat morfina si de 30 pana la 50 de ori mai puternic decat heroina” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 September 2023 14:01
Vizualizari: 6908

Un caz desprins parca din cutremuratorul film “Painkiller”, care prezinta epidemia de opioide provocata in SUA de medicamentul Oxicodona (click aici pentru a vedea trailerul), este instrumentat de procuroarea DIICOT Oana Haineala (foto), aceeasi procuroare care conduce si ancheta privind reteaua de droguri care il alimenta pe Vlad Pascu, tanarul care a ucis doi adolescenti in timp ce conducea sub influenta stupefiantelor. Cazul este cu adevarat exploziv, in conditiile in care priveste angajatul unei companii care detine un important lant de farmacii din Romania, si care livra droguri de mare risc.


 

DIICOT a anuntat joi, 21 septembrie 2023, derularea mai multor perchezitii domiciliare intr-un dosar de trafic de droguri, in care angajatul societatii care detine lantul de farmacii a comercializat peste 10.000 de pastile ce contin ca substanta activa Fentanil, aproximativ 700 comprimate Oxycodona, 1200 de fiole de morfina, precum si 380 plasturi ce contin ca substanta activa Fentanil si comprimate de codeina. De altfel, acesta a fost prins in flagrant in timp ce avea asupra sa cateva zeci de cutii cu pastile ce contin Fentanil (vezi video).

Trebuie precizat ca pastilele pe baza de Fentanil si Oxycodona se vand doar cu reteta, insa ele sunt sustrase din depozitele farmaciilor si din spitale, pentru a fi vandute apoi consumatorilor de droguri.


Cele mai periculoase droguri


DIICOT precizeaza in comunicatul de presa ca Fentanilul si Oxicodona reprezinta cele mai periculoase droguri de mare risc existente in prezent pe piata, avand in mod frecvent efect letal. Concret, Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer in stadii terminale si gestionarii durerilor in cazul interventiilor chirurgicale, fiind eliberat doar in baza prescriptiei medicale. Acesta este de 100 de ori mai puternic decat morfina si de 30 pana la 50 de ori mai puternic decat heroina, iar conform datelor publicate pe site-ul agentiei americane Drug Enforcement Administration (D.E.A.) “este atat de puternic si de mortal incat chiar si un microgram poate ucide un om”. Doar in 2022, in Statele Unite ale Americii, Fentanilul a provocat doua treimi din cele 110.000 de decese cauzate de supradoza.

In ceea ce priveste Oxicodona (comercializata in farmacii sub denumirea de “Oxidolor” ori “Oxycontin” ori “Oxycodona”), aceasta este un analgezic opioid produs de industria farmaceutica si utilizat pentru tratamentul durerilor severe, facand parte din categoria medicamentelor cu regim special, care poate fi eliberata numai in baza unei prescriptii medicale intrucat prezinta un risc major de dependenta. Oxicodona contine ca substanta activa clorhidratul de oxicodona care figureaza in tabelul anexa nr II al Legii 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.


Prezentam comunicatul DIICOT:

 


“La data de 21.09.2023, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala impreuna cu politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti – Serviciul Antidrog, ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Investigare Financiara a Grupurilor de Criminalitate Organizata si Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Romane, pun in aplicare 3 mandate de perchezitie domiciliara in municipiul Bucuresti, intr-o cauza avand ca obiect savarsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc.

In cadrul actiunii cu numele de cod 'Himera', s-a retinut faptul ca in perioada 2022-2023 suspectul, angajat al unui operator economic de profil, a comercializat in mod repetat droguri de mare risc, respectiv peste 10.000 de comprimate ce contin ca substanta activa Fentanil, aproximativ 700 comprimate Oxycodona, 1200 de fiole de morfina, 380 plasturi ce contin ca substanta activa Fentanil si comprimate de codeina.

In cursul acestei zile, suspectul a fost prins in flagrant, in timp ce detinea in vederea comercializarii, mai multe cutii (de ordinul zecilor) cu comprimate, a caror substanta activa este Fentanilul.

Mai multe persoane vor fi conduse la sediul DIICOT Structura Centrala pentru audieri.

De asemenea, se efectueaza verificari cu privire la modul in care operatorul economic aplica si respecta normele legale specifice activitatii desfasurate.

Precizam ca Fentanilul si Oxicodona reprezinta cele mai periculoase droguri de mare risc existente in prezent pe piata, avand in mod frecvent efect letal.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer in stadii terminale si gestionarii durerilor in cazul interventiilor chirurgicale, fiind eliberat doar in baza prescriptiei medicale.

S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate ca Fentanylul este de 100 de ori mai puternic decat morfina si de 30 pana la 50 de ori mai puternic decat heroina.

Potrivit datelor publicate pe site-ul agentiei americane Drug Enforcement Administration (D.E.A.) 'este atat de puternic si de mortal incat chiar si un microgram poate ucide un om'.

Potrivit aceleiasi surse, in anul 2022 Fentanilul a fost legat de mai mult de doua treimi din cele 110.000 de decese prin supradoza inregistrate in Statele Unite. Ca raspuns la aceasta situatie alarmanta, la initiativa guvernului american, a fost constituita Coalitia globala privind amenintarile asociate drogurilor sintetice, la care participa si Romania.

Din punct de vedere al circulatiei ilicite, traficarea si punerea la dispozitia consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic, (mult mai puternic decat heroina), reprezinta ca si in cazul Oxycodonei un factor de risc major pentru sanatatea publica.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutica si utilizat pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special si poate fi eliberat in farmacii numai in baza unei prescriptii medicale intrucat prezinta un risc major de dependenta.

Oxicodona poate fi intalnita pe piata farmaceutica sub denumirea de 'Oxidolor' ori 'Oxycontin' ori 'Oxycodona', substanta activa in toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodona care figureaza in tabelul anexa nr II al Legii 143/2000.

Actiunea beneficiaza de sprijinul Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni din cadrul Politiei Romane.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”.

Comentarii

# Iordache Radu date 21 September 2023 16:22 +1

"Hidra", "Himera" au deschis, ori macar intredeschis, "Cutia Pandorei"?! Si, totusi, care-i denumirea comerciala a lantului de farmacii?

# Iov date 21 September 2023 17:53 +8

Opa, s-a trezit DIICOT-ul! Trece de la dosarele de 2 grame către dosarele de 3 grame. Cât despre ce conduce madame, hai să fim serioși. Apropo, nu e zi să nu aflu din presă că a mai căzut un polițist. Pradă drogurilor.

# Ioana M. date 21 September 2023 20:36 0

Farmaciile astea nu sunt controlate, inopinat, de nimeni? Vad ca se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie. Sunt una langa alta. Clienti putini, profit mare de isi permit asa de multe spatii, asa dotari si multi angajati.

# OBI WAN date 22 September 2023 07:23 0

Pentru ca întreba cineva , lanțul de farmacii este CATENA. Ce trebuie știut este ca individul nu lucrează intr- o farmacie, ci are opoziție globală, la nivelul depozitului central. Dintr- o farmacie ar fi fost practic imposibil sa scoată atâtea produse cât se vehiculează in referatul procurorilor.

# Lila date 22 September 2023 11:22 +1

Genul ăsta de medicamente se dau pe rețete...cine le prescrie?..asta.i intrebarea!!!...Himera e cam Hidră...m.aș mira să fie doar sustrase din depozite!!!...tot sistemul farmaceutic este informatizat!!!...Hai DIICOTU cu rețetele!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva