PARLAMENTUL RESUSCITEAZA FANTOMA DIRECTIEI A VI-A A SECURITATII STATULUI – Prin noul Cod de procedura penala, servicile secrete vor intra cu bocancii in viata privata. Ofiterii SRI se vor putea infiltra, prin efractie, in casele oamenilor ca sa plaseze camere video si microfoane inclusiv in dormitoare si closet. Noile prevederi risca sa provoace o noua avalansa de condamnari la CEDO (Legea)
Ofiterii Serviciului Roman de Informatii vor putea, incepand cu luna februarie 2014, data la care va intra in vigoare noul Cod de procedura penala, sa intre la propriu in casele oamenilor, fie ca este vorba de inalti demnitari, magistrati, avocati sau simpli cetateni. Acest lucru a fost posibil ca urmare a neglijentei, indiferentei si superficialitatii parlamentarilor, care recent au votat, cel mai probabil fara sa citeasca, Legea nr. 255/2013, publicata in Monitorul Oficial la data de 14.08.2013, care se refera la punerea in aplicarea a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala. In cuprinsul Legii 255/2013 sunt prezentate modificarile si completarile unor acte normative care vizeaza dispozitiile procesuale penale, asa cum urmeaza sa fie aplicate incepand cu data de 1 februarie 2014. Practic, gratie parlamentarilor, SRI se va transforma in vechea si temuta Directie a VI-a Securitatii.
Parlamentul a aprobat trecerea de la Siguranta la Securitate
Concret, la articolul 29 din Legea 255/2013 se specifica, in primul rand, ca incepand cu luna februarie 2014, Legea nr.51/1991, privind siguranta nationala a Romaniei se va modifica in sensul ca titlul legii va fi "Legea privind securitatea nationala a Romaniei". Tot la articolul 29 din Legea 255/2013 se precizeaza ca dupa articolul 12 din Legea 51/1991 vor fi introduse zece noi articole, 12/1, 12/2, 12/3, etc. In cuprinsul acestora au fost practic "aruncate", probabil in speranta ca vor trece neobservate, alineate care prevad ca serviciile vor putea intra in casele suspectilor, vor putea monta aparatura de inregistrare video in orice camera doresc, inclusiv in baie sau in dormitor, sub pretextul ca vor fi obtinute probe concludente pentru acuzare. Toate acestea, vor fi facute fara ca macar persoana in cauza sa fie instiintata de faptul ca viata ei privata a devenit publica.
Spre exemplu, la articolul 12/2, care se refera la activitatile specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea execitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului se precizeaza ca acestea pot consta in:
-interceptarea si inregistrarea comunicatiilor electronice, efectuate sub orice forma;
-cautarea unor informatii, documente sau inscrisuri pentru a caror obtinere este necesar accesul intr-un loc, la un obiect sau deschiderea unui obiect;
-ridicarea si repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informatiilor pe care acesta le contine, cat si inregistrarea, copierea sau obtinerea de extrase prin orice procedee;
-instalarea de obiecte, intretinerea si ridicarea acestora din locurile in care au fost depuse, supravegherea prin fotografiere, filmare ori prin alte mijloace tehnice ori constatari personale, efectuate sistematic in locuri publice sau efectuate in orice mod in locuri private;
-localizarea, urmarirea si obtinerea de informatii prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere;
-interceptarea trimiterilor postale, ridicarea si repunerea la loc a acestora, examinarea lor, extragerea informatiilor pe care acestea le contin, cat si inregistrarea, copierea sau obtinerea de extrase prin orice procedee;
-obtinerea de informatii privind tranzactiile financiare sau datele financiare ale unei persoane, in conditiile legii.
Cu alte cuvinte, ofiterii SRI vor putea patrunde in casa oricui doresc atat timp cat acestia sunt considerati suspecti. Mai mult, este posibil sa fim filati in dormitor sau orice spatiu privat si nici macar sa nu stim acest lucru, in conditiile in care, dupa cum bine se cunoaste, in cazul unor mandate de siguranta nationala, nu este obligatoriu ca persoana vizata sa fie instiintata de faptul ca a fost urmarita. Asadar, nu este exclus ca un suspect sa fie urmarit peste tot timp de sase luni sau mai mult, in cazul in care mandatul de siguranta nationala este prelungit, fara sa stie acest lucru.
Mandate pe banda rulanta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie
In ceea ce priveste posibilitate SRI de a obtine mandate de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea autorizarii activitatilor de filaj, trebuie precizat ca toate mandatele solicitate de Serviciul Roman de Informatii pana in prezent nu au intampinat piedici la ICCJ, acestea fiind emise fara obiectii. Nici macar in cazul in care un procuror specializat de la Parchetul General, care avizeaza cererea SRI de emitere a unui mandat, inainte ca aceasta sa ajunga la Inalta Curte, refuza sa il aprobe, nu ar reprezenta o problema pentru serviciul de informatii, intrucat avizul este strict consultativ, iar hotararea sta in mana judecatorului.
De altfel, nici prelungirea autorizarii mandatului nu ar reprezenta o problema pentru SRI, intrucat dupa expirarea termenului de 6 luni de la primul mandat, poate fi solicitata de catre Serviciu o alta autorizare, din 3 in 3 luni, timp de maximum 2 ani.
In cazul in care, in urma inregistrarilor video/audio obtinute de SRI se constata savarsirea unor fapte de natura penala, atunci toate materialele obtinute se transmit organelor de urmarire penala, potrivit art. 61 din Codul de procedura penala, fiind insotite de mandatul emis pentru aceasta, la care se adauga, daca ofiterul de informatii doreste acest lucru, si propunerea de declasificare, totala sau in extras.
Altfel, daca dupa perioada maxima de 2 ani in care persoana in cauza a fost inregistrata audio/video nu se constata savarsirea unor fapte de natura penala, abia atunci se va dispune notificarea persoanei ale carei drepturi sau libertati au fost afectate prin activitatile autorizate de SRI.
Cu toate acestea exista posibilitatea ca persoana in cauza sa nu afle niciodata ca a fost inregistrata, si asta pentru ca la art.12/9 alin. 3 se specifica faptul ca notificarea nu se va face daca:
-ar putea conduce la periclitarea indeplinirii atributiilor de serviciu ale organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale, prin dezvaluirea unor surse ale acestora, inclusiv ale serviciilor de securitate si informatii ale altor state;
-ar putea afecta apararea securitatii nationale;
-ar putea aduce atingere drepturilor si libertatilor unor terte persoane;
-ar putea duce la deconspirarea metodelor si mijloacelor, inclusiv tehnicile speciale de investigare concrete, utilizate in cazul respectiv de organele de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale.
CEDO va abunda de acuzatii indreptate impotriva Romaniei
Grav este si ca noua prevedere adoptata de parlamentari poate duce la condamnari pe banda rulanta la CEDO. Asta intrucat, incalcarea articolului privind dreptul la viata privata este evidenta.
Conventia Europeana a Drepturilor Omului stabileste la Articolul 8, privind dreptul la respectarea vietii private si de familie ca "orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale". In cuprinsul aceluiasi articol al Conventiei este specificat faptul ca "nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acesta este prevazut de lege si constituie, intr-o societate democratica, o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protectia sanatatii, a moralei, a drepturilor si a libertatilor altora".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# CEDO 2 October 2013 20:28 +11
# multumim din inima .... 4 October 2013 09:23 +1
# nastratin 2 October 2013 20:41 +6
# universul e .... 4 October 2013 09:28 +2
# Soldat universal 2 October 2013 21:33 +1
# Soldat universal 2 October 2013 21:37 +1
# IOAN DUSCAS 2 October 2013 22:27 -2
# IOAN DUSCAS 2 October 2013 22:33 -2
# BTS 2 October 2013 23:28 +4
# BTS 2 October 2013 23:32 +1
# Cornel 3 October 2013 12:51 +1
# muică, cre`că mă apucă pandalia 6 October 2013 12:52 0
# gogu 7 October 2013 15:25 +1
# Graur razvan 8 October 2013 08:43 +2
# Graur Razvan 8 October 2013 08:53 +2
# Graur Razvan 8 October 2013 09:04 0
# laura 7 July 2014 11:32 0
# DIANA SCARLAT 12 July 2014 14:40 +1