PARTENERIAT COMERCIAL – Presedintele CCIR Mihai Daraban anunta ca Romania si Turcia trebuie sa conlucreze la revitalizarea traficului pe Dunare: “Turcia este cel mai mare investitor si cel mai important partener comercial al Romaniei dintre statele din afara Uniunii Europene, iar strategia CCIR vizeaza in principal extinderea afacerilor romanesti in spatiul extra comunitar, acolo unde exista piete cu mare potential”
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a primit in 17 septembrie vizita unei delegatii apartinand Confederatiei Turce a Intreprinderilor si a Afacerilor (Turkonfed), condusa de presedintele acesteia, Süleyman Sönmez.
Turkonfed este o organizatie nonprofit si reuneste aproape 65 de mii de companii, prin intermediul a 30 de federatii, dintre care 26 regionale si 4 sectoriale. Totodata, din Turkonfed fac parte si aproape 350 de asociatii ale oamenilor de afaceri din Turcia. Confederatia este membru al asociatiei mestesugurilor si IMM-urilor din Europa, reprezentand peste 22 de milioane de IMM-uri din 30 de tari europene.
„Turcia este cel mai mare investitor si cel mai important partener comercial al Romaniei dintre statele din afara Uniunii Europene, iar strategia CCIR vizeaza in principal extinderea afacerilor romanesti in spatiul extra comunitar, acolo unde exista piete cu mare potential. Anul trecut am inregistrat o valoare totala a schimburilor cu Turcia de peste 8,8 miliarde de euro, valoare aflata in crestere constanta de mai multi ani incoace. Romania si Turcia sunt state cu iesire la Marea Neagra, dar situatia politico-militara din aceasta regiune impune o regandire a strategiei de colaborare economica dintre cele doua state.
Daca nu se va gasi o solutie de stopare a conflictului dintre Federatia Rusa si Ucraina si daca nu se poate asigura un climat de securitate, Marea Neagra risca sa devina o mare inchisa. De aceea, speram ca alaturi de Türkonfed, precum si de alte organizatii ale oamenilor de afaceri din Turcia, sa ne putem implica intr-un proiect comun de revitalizare a traficului pe Dunare, astfel incat marfurile sa ajunga cu mai mare usurinta in toata Europa. Sunt convins ca acesta va fi un punct de discutie important la urmatorul forum de afaceri de la Ankara, prilejuit de vizita oficiala de stat care va avea loc in capitala Turciei foarte curand”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.
Proiecte comune
„Dupa cum bine stim cu totii, relatiile dintre Romania si Turcia nu se rezuma numai la cele din planul economic, ambele state fiind implicate in proiecte comune la nivel social si cultural. Oamenii de afaceri din Turcia au deja o vechime de peste 30 de ani pe piata romaneasca, iar daca vom studia datele statistice, acest lucru se reflecta foarte bine in rezultatele economice inregistrate la sfarsitul fiecarui an. La toate acestea, se adauga parteneriatul strategic dintre Romania si Turcia cu evidente influente pozitive asupra mediului de afaceri din ambele tari.
Astfel, intalnirea de azi nu face decat sa intareasca prietenia noastra cu Romania si suntem convinsi ca si alte organizatii ale oamenilor de afaceri din Turcia ne vor urma exemplul si vor include in programul lor intalniri si discutii cu conducerea CCIR”, a declarat presedintele Türkonfed, Süleyman Sönmez.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii