27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Patriciu a facut praf SRI la Inalta Curte, in dosarul interceptarilor ilegale! SRI ii va plati daune de 50.000 lei!

Scris de: | pdf | print

18 February 2011 11:00
Vizualizari: 10353

Omul de afaceri Dinu Patriciu a castigat definitiv procesul pe care l-a intentat in urma cu cinci ani Serviciului Roman de Informatii (SRI). Motivul: SRI a interceptat ilegal convorbirile telefonice ale omului de afaceri, in perioada 2003 – 2004, fara a avea un mandat emis de un judecator. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins recursul SRI si a mentinut deciziile pronuntate anterior in dosar de Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti potrivit carora SRI i-a incalcat omului de afaceri dreptul la viata privata, motiv pentru care trebuie sa-i plateasca despagubiri in valoare de 50.000 de lei. Decizia ICCJ este definitiva si irevocabila. Procesul impotriva SRI a debutat in 2006. Dinu Patriciu a depus la Tribunalul Bucuresti o plangere impotriva SRI, in care se plangea ca telefoanele i-au fost ascultate o perioada lunga de timp – un an si trei luni – cu incalcarea Codul de procedura penala si a Legii sigurantei nationale. Patriciu a solicitat despagubiri in valoare de un milion de euro.

In iulie 2007, Tribunalul Bucuresti i-a dat castig de cauza lui Patriciu, hotarand ca interceptarea convorbirilor telefonice ale acestuia de catre SRI „are caracter ilicit, iar fapta a fost savarsita cu vinovatie”. SRI a atacat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Bucuresti care i-a dat castig de cauza tot lui Patriciu, in februarie 2009. SRI a depus o noua contestatie, judecata si respinsa la finele acestei saptamani, de ICCJ.

Toate completele de judecata care s-au ocupat de acest dosar si-au intemeiat deciziile pe jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Judecatorii de la Bruxelles au condamnat in mai multe randuri Romania pentru defectele Legii privind siguranta nationala, act normativ care nu contine destule garantii de respectare a drepturilor omului si care nu a mai fost modificat din 1991.

O parte dintre interceptarile facute de SRI au fost folosite de procurori pentru a proba acuzatia de manipulare a pietei de capital pe care i-au adus-o lui Dinu Patriciu in dosarul “Rompetrol”. Decizia definitiva pe care Patriciu a obtinut-o in procesul cu SRI va puteba fi folosita cu succes in procesul “Rompetrol”, care se desfasoara de aproximativ cinci ani la Tribunalul Bucuresti, fara sa se fi pronuntat inca vreo solutie, intrucat Patriciu poate solicita constatarea nulitatii interceptarilor telefonice aduse ca probe in acest dosar.

 

Comentarii

# anti date 18 February 2011 23:43 +2

Astfel de fapte se sanctioneaza cu inchisoare.

Legea nr.51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, art.20: Desfasurarea, fara mandat, a activitatilor supuse autorizarii in conditiile art. 13, cu exceptia celor intreprinse in situatiile aratate in art. 15, sau depasirea mandatului acordat se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Oare vom asista la condamnarea ofiterilor SRI responsabili cu aceste interceptari ilegale?

# lion el amar date 19 February 2011 10:00 +4

Din pacate nu o sa vedem asa ceva pentru ca termenul de presriptie a raspunderii penale s-a implinit.Insa este prima sanctionare a SRI-ului ceea ce deschide drumul pentru constatarea si a altor ilegalitati:bastionul spionilor a suferit prima bresa!

# pompiliu bota date 20 February 2011 09:23 +4

Ilegalitatea e mult mai simplu de observat: judecătorul autorizează procurorul să intercepteze convorbirile telefonice. Parchetul nu are aparatură, SRI nu are autorizaţie!

# pompiliu bota date 20 February 2011 09:30 +4

Mai e o problemă: câte sute de mii de euro a luat Valeriu Stoica de la SRI pentru a pierde acest proces? Câţi consilieri juridici plăteşte SRI pentru a sta degeaba?

# spagaton date 20 February 2011 18:38 0

mai bine zis cata spaga a dat patricianul pentru a asemenea solutie ,,favorabila" in civil care probabil il va achita pe acesta ,,alba ca zapada" a petrolului romanesc in penal. Oricum deciziile judecatorilor in civil cu privire la un aspect penal sunt mai mult decat curioase in conditiile in care penalul tine in loc civilul si nu invers. Or, tovarasul are un dosar penal in care numai instanta penala poate constata nelegalitatea interceptarilor, iar judecatorii nu sunt tinuti de hotararea colegilor civilisti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva