23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PATRU PEDEPSE IN OPT ANI – Judecatorul Razvan Davidencu de la Judecatoria Constanta a fost din nou sanctionat disciplinar. Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM l-a suspendat sase luni pentru nerespectarea repetata si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor, precum si pentru neredactarea hotararilor, din motive imputabile, in termenele legale. Davidencu a scapat de doua excluderi din magistratura (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 February 2023 18:30
Vizualizari: 5051

In caz ca vi s-a parut spectaculos cazul judecatorului Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj, care a anulat in instanta doua excluderi din magistratura, aflati ca nu este primul magistrat care obtine o astfel de dubla victorie. Inaintea lui Danilet, judecatorul Razvan Vladimir Davidencu (foto) de la Judecatoria Constanta a castigat de doua ori in instanta recursurile impotriva unor sanctiuni disciplinare constand tot in excluderea din magistratura.



Cazul lui Davidencu a revenit in actualitate miercuri, 15 februarie 2023, cand magistratul a primit a patra pedeapsa disciplinara in decurs de opt ani. Este vorba despre suspendarea timp de 6 luni pentru urmatoarele abateri prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

- h) teza I: „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor”;

- r) teza I: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”.

Pe de alta parte, Razvan Davidencu a scapat de acuzatia formulata de catre Inspectia Judiciara in legatura cu abaterea disciplinara de la litera t) teza a II-a din acelasi articol: „exercitarea functiei cu grava neglijenta”.


Redam minuta hotararii din dosarul nr. 31/J/2022:


Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Davidencu Razvan Vladimir – judecator in cadrul Judecatoriei Constanta.

In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratului Davidencu Razvan Vladimir – judecator in cadrul Judecatoriei Constanta – sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pentru o perioada de 6 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I si art.99 lit.h) teza I din acelasi act normativ.

Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Davidencu Razvan Vladimir – judecator in cadrul Judecatoriei Constanta – pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza a II a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Alte trei pedepse, dintre care doua excluderi


Amintim ca la 14 noiembrie 2019, judecatorul Davidencu a fost exclus din magistratura de catre CSM pentru abaterea disciplinara de la art. 99 lit. r teza I (neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege). Totusi, in 5 octombrie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a admis recursul, inlocuind excluderea cu suspendarea din functie timp de 6 luni.


Redam minuta hotararii nr. 172/2020 din dosarul nr. 1152/1/2020:


Admite recursul declarat de recurentul Davidencu Razvan-Vladimir impotriva Hotararii nr.26J din 13 noiembrie 2019, pronuntate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.14/J/2019.

Caseaza hotararea atacata in ceea ce priveste sanctiunea disciplinara aplicata.

Inlocuieste sanctiunea 'excluderii din magistratura', aplicata recurentului Davidencu Razvan-Vladimir – judecator in cadrul Judecatoriei Constanta – pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza intai din Legea nr.303/2004, cu sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni', prevazuta de art.100 lit.d) din aceeasi lege.

Definitiva”.

Precedenta excludere o primise Razvan Davidencu in 25 mai 2016, pentru urmatoarele abateri disciplinare prevazute de art. 99 din Legea 303/2004:

- lit. f): „refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu”;

- lit. h): „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”;

- lit. k): „absente nemotivate de la serviciu, in mod repetat sau care afecteaza in mod direct activitatea instantei ori a parchetului”;

- lit. m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.

In 13 februarie 2017, ICCJ i-a inlocuit excluderea tot cu suspendarea din functie pe 6 luni.

Prima sanctiune disciplinara a fost si singura pe care magistratul nu a atacat-o la Inalta Curte. Este vorba despre diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20% pe o perioada de 3 luni, gasindu-l vinovat de nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor (art. 99 lit. h teza I din Legea 303/2004).


* Cititi aici detalii despre precedentele sanctiuni disciplinare primite de Razvan Davidencu

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva