PAZEA! Politia Capitalei ii verifica la domiciliu pe cei 18.000 de posesori de arme. Cine n-are acasa cutie metalica pentru armele neletale, primeste 2500 lei amenda si i se suspenda dreptul de port arma pe 2 ani
Atentie posesori de arme letale si neletale! Seful Politiei Capitalei, Viorel Vasile, a dispus un control de mare anvergura la domiciliile tuturor posesorilor de arme din Bucuresti, care sa identifice daca acestea sunt pastrate in conditii legale. Scopul acestei actiuni exagerate, disproportionate fata de situatia de potentialul pericol, este de a aduce venituri consistente pentru bugetul de stat din amenzile ce se aplica. Cum in Capitala exista circa 18.000 de detinatori de arme letale si neletale, cuantumul amezilor aplicate sunt insemnate, mai ales ca amenzile pornesc in aceste cazuri de la 2500 lei in sus. Astfel, politistii din Capitala au inceput sa sune pe la oameni acasa, sa ceara permisiunea sa intre si sa verifice armele si mai ales modul in care acestea sunt pastrate. Cine nu are cutie metalica speciala, cu cheie, incastrata in perete, primeste amenda de minimum 2500 lei, iar ca masura complementara i se suspenda dreptul de port arma pe doi ani.
Instantele s-au umplut de procese
Intrucat masura este considerata una abuziva in cazul armelor neletale (cele cu gaz sau bile de cauciuc) multi dintre cei sanctionati au atacat procesele verbale de contraventie in instante, solicitand anularea acestora. Deocamdata nu s-a ajuns la nicio solutie, procesele fiind pe rol. Exista si un caz aberant, in care o persoana isi tinea arma neletala intr-un seif, dar politistii l-au amendat pentru ca nu avea cutie metalica, cu toate ca este evident pentru oricine ca un seif este cu mult mai sigur decat o amarata de cutie de metal cu care daca dai de pamant ii zboara toate incuietorile. Pe de alta parte, s-au aplicat amenzi si celor care aveau cutii metalice prevazute cu incuietori, dar nu le aveau ancorate in perete.
Noile reglementari privind pastrarea armelor neletale in cutii metalice neomologate sunt foarte recente, si au fost efectuate prin norme de aplicare la Legea 295/2004, modificata si completata prin Legea 117/2011, fiind practic necunoscute de detinatorii de arme. Pana de curand, obligatia de a pastra armele in cutii metalice exista doar pentru armele letale (cu glont). Faptul ca asemenea modificari legale se fac fara publicitatea aferenta, prin acte normative stufoase, care se pot interpreta numai legate intre ele, iar apoi se intra in casele oamenilor pentru a fi amendati, constituie o masura de hartuire si spoliere de bani.
O posibilitate pentru evitarea amenzilor de acest gen este ca detinatorii de arme neletale care nu au cutii metalice sa nu permita accesul politistilor in locuinta lor (in lipsa unui mandat de perchezitie) si sa prezinte armele la Politie numai daca sunt solicitati in scris. Avem insa informatii ca unii dintre politistii care fac asemenea controale ii sperie pe oameni ca daca nu permit verificarea modului de detinere risca anumite raspunderi, ceea ce nu este real, o asemenea raspundere existand doar la refuzul de a te prezenta cu arma la sediul Politiei atunci cand ti se solicita.
O alta posibilitate este ca detinatorii sa-si achizitoneze cutiile metalize speciale, de la magazinele de arme, care costa incepand de la 250 lei.
Alti bani din taxe pentru stat
Legislatia privind detinerea armelor de foc a fost continuu modificata radical, trecandu-se de la permise, la certificate (2005) si, mai nou, din nou la permise (2011). Astfel, pentru obtinerea noului permis, detinatorii de arme care detin vechile certificate sunt obligati sa faca o vizita medicala, sa obtina un aviz psihologic, sa prezinte cazierul, doua fotografii si sa achite o taxa la trezorerie de 40 de ron. Altfel nu mai pot purta armele asupra lor. Toate aceste operatiuni costa sute de lei de persoana, doar pentru ca cineva a gandit ca vechile certificate trebuie inlocuite iar cu permise, ca sa se mai aduca niste bani la buget. O tara de hoti!...
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ionica 12 November 2011 00:45 +2
# Roco 12 November 2011 08:40 -1
# stefan 15 February 2012 14:13 +1
# daniel stoica 25 January 2016 22:57 0