Pe cine vor executa serviciile secrete?
In batalia aflata abia la inceput pentru sefia PNL, unul dintre competitori, respectiv Ludovic Orban, a incalcat grav regula jocului. A anuntat de capul lui, fara a avea nicio asigurare in acest sens, din nicio directie cat de cat relevanta, ca daca va castiga sefia PNL, atunci in mod cert va candida si pentru Presedintia Romaniei. Ei bine, si-a pus singur streangul de gat. Probabil ca, din acest motiv, nu va castiga presedintia PNL. Iar daca va reusi sa-si adjudece totusi victoria, va fi – si de asta data e cert – executat in piata publica. Si scos definitiv din joc. Voi explica de ce.
Parti relevante ale serviciilor secrete, care, impreuna cu o o serie intreaga de rezervisti, alcatuiesc ceea ce eu numesc statul subteran, se implica major o data la cativa ani in competitia politica. O fac si la nivel local, dar si la nivel central. La nivel central nu a existat practic vreo alegere prezidentiala in care aceste parti relevante ale serviciilor secrete sa nu aiba un cuvant greu de spus. Si de fiecare data decisiv, atunci cand nu au actionat de capul lor, ci in coniventa cu factorul extern, devenit unul dintre juctorii cei mai relevanti din Romania. Statul subteran va interveni si de aceasta data. Nu am nici cea mai mica indoiala.
Acest stat subteran a actionat atunci cand, in mod straniu, Traian Basescu a castigat, se spune prin hotie, prima competitie prezidentiala, in defavoarea lui Adrian Nastase. Sa ne intelegem bine. Basescu era din multe puncte de vedere mai convenabil. Era mai usor de santajat atat de catre factorul intern, cat si de catre factorul extern. Era mai dispus decat Adrian Nastase sa faca jocul acestora. Acelasi Basescu, din acelasi motiv si in acelasi fel, a castigat si competitia impotriva lui Mircea Geoana. Desi si Geoana era un om din sistem, el parea a fi mai putin previzibil decat Traian Basescu in ceea ce priveste respectarea unor intelegeri oculte. Dupa care Basescu a fost puternic sustinut de catre servicii si atunci cand, pierzand, a castigat totusi formal referendumul organizat pentru demiterea sa. Si Klaus Iohannis a fost o carte jucata de catre statul subteran. Chiar si dubla ejectare a lui Crin Antonescu, mai intai de catre Victor Ponta si apoi de catre Klaus Iohannis, a fost opera statului subteran, cu terminatiile sale interne si externe. Dupa care Iohannis, mai previzibil si mai usor de santajat probabil decat Victor Ponta, mai maleabil astfel, a fost ajutat in mod aparent miraculos sa castige alegerile in care a intrat cu un handicap de aproape 20%. Si Iohannis a mai fost ajutat de doua ori in doua momente cheie. O data cu ocazia referendumului initiat de el vizand legislatia din Justitie, si asta pentru ca statul subteran se simte mai bine in interiorul unui sistem coercitiv, si a doua oara cand acelasi stat subteran i-a plasat sub forma de competitor un iepuras, in persoana doamnei Viorica Dancila. De aici incepe insa un nou joc. Dar dupa aceleasi reguli.
Este limpede, domnul Klaus Iohannis iese mai mult sau mai putin mototolit, dar la sorocul de zece ani, de pe scena Cotroceniului. Statul subteran va juca in favoarea unui competitor care ar urma sa detina cea mai importanta functie in stat. Va fi acesta Ludovic Orban?
Aparent, Ludovic Orban, anuntand ca se va inscrie in cursa prezidentiala, daca va castiga alegerile pentru sefia PNL, lasa impresia ca are girul statului subteran. Dar are cu adevarat unda verde? Este cu totul si cu totul exclus. Statul subteran are in vedere pe altcineva. Si, din aceasta perspectiva, va lucra pana la punct in buna intelegere cu Klaus Iohannis. Care este acel punct? Nici Klaus Iohanis nu-l vede cu ochi buni intr-o asemenea functie pe Ludovic Orban. Ca sa fiu mai concret, el nu-l agreeaza pe Orban nici macar in pozitia acestuia de presedinte PNL, pe care si-a mentinut-o cu mare greutate si prin sacrificarea statutului de premier. Deci, pana la un punct, atat Klaus Iohannis, cat si statul subteran vor actiona in buna intelegere pentru scoaterea din joc a lui Ludovic Orban. Si cand spun scoaterea din joc, ma gandesc in primul rand la candidatura sa la prezidentiale si abia in al doilea rand la castigarea alegerilor din interiorul PNL.
Cum va actona statul subteran nu este greu de presupus. Scenariul este de acum cunoscut si, pana in prezent, s-a dovedit a fi implacabil. Nu intru in detalii. Ma rezum sa afirm ca va fi un scenariu penal.
Incercand sa forteze lucrurile, Ludovic Orban a riscat tot. Pentru a nu castiga in final nimic. Si-a taiat singur craca de sub picioare. Si-a pus cu mana lui funia de gat.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gica contra sistemului 30 May 2021 14:53 +63
# ?????? 31 May 2021 17:55 0
# lege-faradelege 2 June 2021 17:49 +1