18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Pensie judecator vs liberalism economic

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

24 November 2020 12:06
Vizualizari: 3066

S-a gasit un “prieten” Fb, persoana importanta in guidet, intreprinzator, sa-mi trimita o caricatura pe tema pensiei mele, judecator, evident anti, pentru ca in final sa-mi spuna, la misto, ca nu este cazul sa-i raspund.


 

Nu-i raspund, vorbesc singur aici, poate ma asculta cineva:

S-a luptat si s-a murit in '89 pentru ca tot omul sa aiba dreptul la libera initiativa, fiecare putind sa cistige nelimitat, conform talentului si oportunitatilor.

De acest cistig a beneficiat si "amicul" Fb, ca si alte mii si milioane de romani.

Eu, nu.

Eu am optat sa fiu judecator, iar in aceasta calitate statul roman mi-a interzis sa fac orice fel de activitate aducatoare de profit.

Aceasta interdictie, statul roman a gasit cu cale sa o compenseze printr-un salariu (indemnizatie, ce-o fi ea) mai mare, chiar mult mai mare, decit a altor slujbasi la stat, de obicei comparatia facindu-se cu profesorii si cu medicii, care au voie sa faca afaceri, ori sa aiba alte activitati profitabile.

Adica eu, cu marile mele calitati marketingo-manageriale (puteti sa zimbiti), as fi putut sa dezvolt o afacere cel putin la fel de profitabila ca a “amicului” Fb, dar am ales cum am zis mai sus.

Si, desi puteam fi, sau macar speram sa fiu, un Bill Gates, sau macar un "Dedeman", am preferat sa practic aceasta sublima profesie, cu riscurile ei, dar si cu marile ei satisfactii.

Sa-mi raspunda cine crede in dialog.

Comentarii

# Maria date 24 November 2020 16:25 +1

Vă răspunde o pensionară obișnuită din rândul milioanelor ca mine. Înțeleg că în perioada activă persoanele ca dv să primească salarii, indemnizații și alte forme de venituri (de obicei neimpozabile). Ați verificat câte persoane active au posibilitatea să facă afaceri aducătoare de venituri suplimentare? Cred că nu. Astfel ați fi aflat că numărul acestora e foarte mic, nu neapărat din comoditate, nepricepere sau indiferență, ci pentru că activitățile desfășurate fie în sectorul public, fie în cel privat le ocupă mult timp și fizic nu se mai pot ocupa de altceva;sunt ocupate cu creșterea copiilor, întreținerea părinților, sunt depășiți de birocrația mare;nu au niciodată resursele materiale necesare începerii unei afaceri. Cei ca dv ar trebui sa aprecieze befeciile imense obținute în timpul vieții active. De ce ar trebui să aveți și pensii imense? Toți bătrânii au aceleași nevoi ca dv, plătesc acelaș preț pt medicamente, întreținere, hrană ca și dv. Sunteți judecător. Judecați!

# em date 24 November 2020 16:50 +1

Domnul Morosanu posibil să nu cunoască trista realitate a contractelor de muncă din prezent. Absolut toti angajatorii pe care i-am avut pana acum au strecurat in contracte clauze de neconcurență sau de loialitate care îmi interziceau sa mai prestez orice fel de munca renumerata la orice alta companie (fie ea si a mea). Din ce înțeleg - până și un casier la magazinul din colț are acele clauze. Eu zic să facem un sondaj să vedem câte din contracte au acele clauze și mulți vor fi surprinși. Asta înseamnă ca pensiile judecătorilor nu pot fi justificate prin interdicția prestării de activități "aducătoare de profit". Eu deja am 10 ani în câmpul muncii (la privat) și am avut mereu acele clauze în contracte. Părerea mea este că judecătorii ar trebui să câștige foarte bine cât timp sunt în exercițiu (poate chiar mult mai bine decât câștigă acum) - pentru a putea beneficia de o pensie contributivă demnă la pensie.

# Florin date 25 November 2020 10:24 +1

Initial nu am vrut sa comentez, dar ieri am primit o motivare si am gasit motiv de comentariu... Aici nu este vorba de Judecatorul Morosanu, ci de sistem.... Prealabil, trebuie sa precizam ca toti cei care au contracte de munca au claze de neconcurenta, iar magistrati au venituri si pensi mari pentru importanta muncii pe care o exercita si nicidecum pentru ca nu au voie sa desfasoare o alta activitate....motive de incompatibilitate de genul acesta se rasfrang pentru 80-90% din functionari publici, dar ei nu au aceleasi drepturi...deci cam discriminatoriu nu credeti ? Revenind la oile noastre, recte sistemul de justitie....pai vorbim de bani dati pentru calitatea muncii si raspunderea pe care o poarta magistratul fata de influenta asupra oamenilor obisnuiti... Ori, cand vezi calitatea actului de justitie te intrebi unde dracu am ajuns. Nimeni nu are curajul sa recunoasca oficial, ca tocmai aceste drepturi, salari mari si pensi mari, au atras in sistem toate nulitatile...si putem continu

# ?????? date 25 November 2020 18:00 0

@ Bre, ești de părere că judecătorii ar trebui să câștige din salarii și din pensii comparativ cu cei ce practicau funcții de staroste, cu cei din Sfatul Bătrânilor și cu ce ce făceau judecățile la Stabor, când activitatea privată era generală și libera inițiativă neîngrădită, concurența fiind evidentă, ?

# Marian Roman date 26 November 2020 16:09 0

Problema în discuție aruncată pe piață de politicieni ce nu au ce să spună , este falsă și populistă .Această pensie de serviciu a fost acordată magistraților pentru interdicțiile și incompatibilitățile stabilite prin Statutul profesiei , care au fost examinate de CCR și apreciate ca atare . Să nu uităm că Justiția este producătoare de venituri și nu stă la mila nimănui . Se poate face un buget din taxele de timbru încasate , din care să se poată plăti atît salariile cât și pensiile de serviciu ale magistraților . Dar ..de ce să nu aruncăm cu noroi și ură ...că se poartă !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva