PENTRU O MINCIUNA NORMALA – Busit din toate partile de romani sa iasa in fata natiunii, Klaus Iohannis a trantit o minciuna cat toate cele sase case: “Nu am avut niciodata un dosar penal in sensul sa fiu cercetat penal”. Lumea Justitiei publica din nou documentul care dovedeste ca Iohannis a fost urmarit penal de procuroarea DNA Claudia Rosu pentru abuz in serviciu. Werner a avut calitatea de invinuit, echivalentul suspectului de azi (Adresa)
Klaus Werner Iohannis (foto) a mintit o tara intreaga miercuri seara, 13 noiembrie 2019, atunci cand a afirmat: “nu am avut niciodata un dosar penal, in sensul sa fiu cercetat penal”. Realitatea este cu totul alta: Klaus Werner Iohannis a fost cercetat penal si – mai mult decat atat – urmarit penal. Dovada exista, a fost deja publicata de Lumea Justitiei in octombrie 2016, dar o prezentam din nou in cadrul acestui articol.
Concret, Klaus Iohannis a fost urmarit penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Mai exact, actualul presedinte a avut calitatea de “invinuit”, termen juridic acordat persoanelor urmarite penal, echivalentul “suspectului” din actualul Cod de procedura penala. O calitate care se acorda atunci cand “rezulta banuiala rezonabila” ca persoana in cauza “a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”.
De asemenea, Klaus Iohannis a fost cercetat penal pentru alte doua fapte: de neglijenta in serviciu si de abuz in serviciu.
Adresa procurorilor DNA Doru Tulus si Clauda Rosu
Dovada ca presedintele Klaus Werner Iohannis a fost urmarit penal pentru abuz in serviciu a fost oferita chiar de DNA. In 12 mai 2010, procurorii DNA Doru Tulus si Claudia Rosu i-au transmis jurnalistului Albin Marinescu o adresa in care confirmau ca Iohannis a avut nu un singur dosar, ci doua, care au fost conexate. Conform adresei, in septembrie 2009, Klaus Iohannis, avand calitatea de invinuit, a primit scoatere de sub urmarire penala pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si neinceperea urmaririi penale pentru infractiunile de neglijenta in serviciu si abuz in serviciu, intru-un dosar instrumentat, din informatiile noastre, de procuroarea DNA Claudia Rosu. De asemenea, DNA a dispus disjungerea cauzei si declinarea competentei in favoarea Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, unde la acea vreme adjunct era fostul Procuror General Augustin Lazar, in vederea continuarii cercetarilor fata de Iohannis pentru infractiunile de evaziune fiscala in forma omisiunii, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, precum si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Din informatiile noastre, dosarul de la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia a fost la randul sau inchis.
Iata adresa procurorului DNA Doru Tulus si Claudia Rosu (vezi facsimil la finalul articolului):
„In atentia d-lui Marius Albin Marinescu
In referire la solicitarile dumneavoastra privind stadiul cercetarilor in care se afla dosarele penale nr. 270/P/2006 si 5/P/2007, va facem cunoscut faptul ca, urmare conexarii acestora si definitivarii cercetarilor, in temeiul dispozitiilor art. 249 alin. 1, art. 11, pct. 1, lit. b, art. 10, lit. d din Cpp; art. 228 alin. 4 rap. la art. 10 lit. d din Cpp; art. 38 din Cpp si art. 42-45 din Cpp, prin Ordonanta nr. 270/P/2009 din 24.09.2009 s-au dispus urmatoarele:
-scoaterea de sub urmarire penala a inv. Iohannis Klaus Werner pentru infractiunea prev. si ped. de art. 248 ind. 1, rap. la art. 248 C. Pen; (pct. 1 din Ordonanta)
-scoaterea de sub urmarire penala a inv. Nicola Iordan pentru infractiunea prev. si ped. de art. 248 C. Pen; (pct. 1)
-neinceperea urmaririi penale fata de Iohannis Klaus Werner, Nicola Iordan si Nistor Dorin pentru infractiunile prev. de art. 248, art. 246 din C.pen., respectiv art. 26 rap. la art. 248 C.pen si art. 26 rap. la art. 246 C.pen (pct. 2);
-disjungerea cauzei si declinarea competentei de solutionare in favoarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, in vederea continuarii cercetarilor fata de invinuitii/faptuitori, astfel: Bucsa Radu Gabriel, notar public, pentru art. 289 C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen., 26 rap. la art. 215 alin. 1 si 2 C.pen, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen., art. 26 rap. la 291 C.pen, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. (pct. 1), Iohannis Klaus Werner, Nicola Iordan, Giura Mircea, Tanea Maria, Irimie Cornelia, Tuluc Gheorghe, pentru infractiunea prev. de art. 249 alin. 2 C.pen. (pct. 1); Iohannis Klaus Werner pentru infractiunea prev. de art.9 lit.b din Legea nr. 241/2005 (pct. 2); Nistor Dorin, pentru art.264 C.pen.; Suciu Dorin, pentru art. 291 C.pen.; art. 26 rap. la art. 215 alin. 1 si 2 C.pen., art. 264 C.pen., Braune Stephan Max Iohannes, pentru art. 221 C.pen, cu aplic. Art. 41 alin. 2 C.pen. (pct. 1)”.
Iohannis nu poate spune ca nu a stiut ca a fost urmarit penal
Trebuie sa facem o precizare extrem de importanta. Care la randul ei confirma ca Iohannis a mintit atunci cand a sustinut ca nu a fost niciodata cercetat penal si ca nu a avut dosar penal. Klaus Iohannis nu avea cum sa nu stie ca a avut calitatea de invinuit, deci ca a fost urmarit penal. Asta intrucat Codul de procedura penala prevede ca o persoana este instiintata de inceperea urmaririi penale impotriva sa si de acordarea calitatii de invinuit (in prezent suspect), dar si de scoaterea de sub urmarire penala.
Potrivit dispozitiilor procesual penale in vigoare la data emiterii ordonantei nr. 270/P/2009 din 24.09.2009 (art. 249 VCPP redat mai jos), solutia de scoatere de sub urmarire penala nu poate fi dispusa decat daca in cauza exista invinuit sau inculpat. Cu alte cuvinte, poate fi scoasa de sub urmarire penala doar o persoana urmarita penal (adica un „penal”, cum ar spune presedintele Romaniei).
Pe de alta parte, Klaus Iohannis nu avea cum sa nu stie despre calitatea avuta in dosar, fiind incunostintat oficial de cel putin doua ori in legatura cu acuzatiile care i se aduc.
Mai intai, parchetul i-a comunicat inceperea urmaririi penale si calitatea de invinuit. Tot atunci, i-au fost explicate drepturile procesuale – art. 202 din VCPP in vigoare la acea data prevedea ca:
„Organul de urmarire penala este obligat sa explice invinuitului sau inculpatului, precum si celorlalte parti drepturile lor procesuale”).
Apoi, Klaus Iohannis a luat din nou cunostinta despre existenta dosarului penal in momentul in care parchetul a dispus fata de el scoaterea de sub urmarire penala sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si disjungerea cauzei la PCA Alba Iulia, in vederea continuarii cercetarii „pentru infractiunea prev. de art. 9 lit. b) din Legea nr. 241/2005” (evaziune fiscala in forma omisiunii, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate) si “art. 249 alin. (2) C.pen.” din Vechiul Cod penal (abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave).
Art. 249 din Vechiul Cod de Procedura Penala prevede ca:
„Scoaterea de sub urmarirea penala are loc cand se constata existenta vreunuia dintre cazurile prevazute in art. 10 lit. a)-e) si exista invinuit sau inculpat in cauza” si, de asemenea, ca:
„dispozitiile art. 246 (care spune ca „Procurorul instiinteaza persoanele interesate despre incetarea urmaririi penale”) se aplica in mod corespunzator”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ion 13 November 2019 19:52 +10
# Sphinx 13 November 2019 20:13 +19
# Pintea 13 November 2019 22:08 +4
# Gery 13 November 2019 23:44 +1
# Jemapel Costel 14 November 2019 06:51 +3
# livia 14 November 2019 10:47 +2
# imun/teanu 14 November 2019 11:03 +4
# nae girimea 14 November 2019 12:15 +2
# Paduraru C. 16 November 2019 06:39 0