6 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PERICOLUL SUPRAIMPOZITARII PROFESIILOR LIBERALE – UNPIR denunta proiectul de OUG privind supraimpozitarea profesiilor liberale: „Consecinte semnificative asupra practicienilor in insolventa, a profesionistilor independenti in general si asupra economiei... Ar dubla sarcina fiscala... Eliminarea deductibilitatii cotei de cheltuieli profesionale in limita a 5% descurajeaza activitatea profesiilor liberale... Val de falimente in randul IMM-urilor”

Scris de: V.B. | pdf | print

3 August 2023 18:43
Vizualizari: 3184

Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) condamna proiectul de ordonanta de urgenta prin care guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu urmareste sa supraimpoziteze profesiile liberale, prin introducerea platiii cotei CASS la o baza neplafonata, calculata la venitul realizat (click aici pentru a citi).



Intr-un comunicat emis joi, 3 august 2023, UNPIR explica efectele nocive pe care le va avea o asemenea OUG, in cazul in care va fi emisa. Este vorba in primul rand despre dublarea sarcinii fiscale in cazul profesiilor liberale, ceea ce l-ar descuraja activitatea. Iar in ultima instanta, clientii vor fi cei care vor avea de suferit, fiind nevoiti sa se confrunte cu servicii mai scumpe si de o calitate care ar putea scadea.

Dar efectele vor fi resimtite si la nivelul general, al intregii economii, prin inmultirea falimentelor (in special in randurile IMM-urilor), cresterea evaziunii fiscale si a muncii la negru, precum si intensificarea emigratiei in randurile profesionistilor.


Iata comunicatul UNPIR:


„UNPIR exprima serioase preocupari si o ferma opozitie fata de potentiale schimbari fiscale

Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), organizatie de utilitate publica ce reglementeaza profesia de practician in insolventa, a analizat cu atentie planurile recente ale Guvernului de modificare a cadrului fiscal, planuri ce implica in mod direct practicienii in insolventa si celelalte profesii liberale.

In lumina acestei analize, UNPIR exprima serioase preocupari si o ferma opozitie fata de aceste potentiale schimbari fiscale. Consideram ca aceste modificari propuse ar putea avea consecinte semnificative asupra practicienilor in insolventa, a profesionistilor independenti in general si asupra economiei, modificand in mod neechitabil distributia sarcinilor fiscale.

Printre schimbarile prevazute se numara eliminarea plafonarii contributiei de asigurari sociale de sanatate si preconizata introducere a platii in sistem real la intregul venit, fara plafon. Aceste masuri ar dubla sarcina fiscala, asa cum noteaza si colegii din Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (UPLR). In plus, eliminarea deductibilitatii cotei de cheltuieli profesionale in limita a 5% descurajeaza activitatea profesiilor liberale. Aceste modificari pot avea consecinte asupra calitatii serviciilor oferite si a costurilor acestora.

Reamintim ca orice schimbare in politica fiscala trebuie sa respecte principiul asezarii juste a sarcinilor fiscale si sa evite orice forma de discriminare intre diferitele categorii de contribuabili. Este important de subliniat ca practicienii in insolventa, precum si alte profesii liberale, sunt contribuabili de buna-credinta, si orice modificari fiscale pot avea un impact semnificativ asupra capacitatii lor de a oferi servicii esentiale.

Dincolo de aspectele ingrijoratoare semnalate in privinta profesiilor liberale, UNPIR subliniaza ca schimbarile planificate ar putea avea consecinte negative serioase asupra intregii economii. Efectele nedorite sunt usor de prevazut si includ:

- Inmultirea numarului de falimente, in special in randul firmelor mici si mijlocii;

- Cresterea evaziunii fiscale si a muncii fara forme legale;

- Intensificarea plecarilor din tara a profesionistilor bine pregatiti.

UNPIR, avand o intelegere profunda a fenomenului insolventei si urmarind constant aceste aspecte, afirma in mod public ca schimbarile fiscale care se discuta pot declansa un val de falimente in randul firmelor mici si mijlocii. Acestea sunt exact companiile care, prin simpla lor existenta si activitate cu un minim de profit, asigura un echilibru vital in economia romaneasca.

Specialistii UNPIR analizeaza in detaliu efectele potentiale ale acestor modificari propuse si pregateste o serie de masuri legale si argumente pentru a se opune acestor schimbari. Vom lucra indeaproape cu celelalte profesii liberale pentru a sustine interesele profesionistilor independenti si pentru a asigura ca vocea noastra este auzita in aceasta dezbatere importanta.

UNPIR se angajeaza sa pastreze un dialog constructiv cu Guvernul si cu toti factorii implicati, cu scopul de a asigura ca interesele practicienilor in insolventa si ale altor profesii liberale sunt luate in considerare in procesul de luare a deciziilor fiscale.


Despre UNPIR


Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), structura de utilitate publica, reprezinta si reglementeaza in Romania profesia de practician in insolventa.

In cei peste 20 de ani de activitate UNPIR a ajuns la 35 de filiale la nivel national, iar numarul membrilor a depasit 3.000 de persoane, organizate in peste 670 societati profesionale”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva