25 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PERLE LA ADMITEREA IN INM – Tudorel Stefan, procuror si formator INM, dezvaluie capodoperele aspirantilor la magistratura: “In calitatea mea de judecator, nu voi primi favoruri pe gratis... Serbarea de Craciun este un eveniment politic si nu particip la ea, risc sa fiu considerat impartial... Din pacate, judecatorul nu poate fi intim cu o parte... Opulenta inseamna expertiza. Integritate inseamna sa stai la coada la posta sau la evidenta populatiei. Sunt hiperanalitic, adica vorbesc mult”

Scris de: E.D. | pdf | print

20 November 2016 12:11
Vizualizari: 26625

Tudorel Stefan (foto), procuror si formator INM, face cunoscute cateva dintre "capodoperele" absolventilor facultatilor de Drept care aspira la un post de judecator sau procuror in magistratura. Mai exact, procurorul Tudorel Stefan a prezentat cateva mostre de raspunsuri pe care candidatii la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii le-au oferit la proba interviului din cadrul examenului organizat in sesiunea 2016. Cu prilejul Conferintei ASD „Admiterea la INM”, organizata in data de 10 noiembrie 2016 de Asociatia Studentilor in Drept (ASD) in Aula Magna a Palatului Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, Tudorel Stefan a tinut sa le transmita candidatilor la titulatura de magistrati ca inainte de a invata Dreptul, este necesar sa inceapa cu notiunile de baza, respectiv sa cunoasca limba romana, gramatica si sa deprinda un vocabular vast.


Pe langa aceasta, formatorul INM le transmite candidatilor ca pregatirea la INM si pentru o cariera in magistratura necesita nu doar citirea grilelor, ci si a operelor literare care nu au legatura cu domeniul Dreptului.

Sfaturile profesorului Tudorel Stefan au fost facute imediat dupa ce a dat citire perlelor de la concursul de admitere la INM din 2016, care demonstreaza slaba pregatire a candidatilor.

Iata perlele prezentate de Tudorel Stefan, precum si sfaturile ulterioare pe care le-a dat acesta candidatilor, publicate integral pe site-ul Universul Juridic unde se gaseste intreaga Conferinta ASD:

O sa va citesc cateva din afirmatiile cu care ne-am intalnit anul acesta la interviuri si va rog sa spuneti ce fel de note credeti ca ar trebui sa-si dea viitorii magistrati:

-Opulenta inseamna expertiza. Integritate inseamna sa stai la coada la posta sau la evidenta populatiei. Sunt hiperanalitic, adica vorbesc mult.

-Mie nu-mi place limitatia, asa ca 90% din lecturile mele am asimilat tone de literatura politista.

-Serbarea de Craciun este un eveniment politic si nu particip la ea, risc sa fiu considerat impartial.

-Judecatorul in instanta acorda favoruri partilor, adica le spune cine are dreptate.

-Magistratul este o persoana undeva neutra…

-Avocatul nu trebuie sa intretina relatii neobiective cu judecatorul.

-Magistratura este chemarea mea interioara, careia ii voi gasi raspuns dupa ce o sa profesez; e un sentiment al dreptatii pe care-l voi gasi la mijloc.

Mi-au placut foarte mult urmatoarele descrieri ale activitatii procurorului:

-Procurorul face in principal activitate de cercetare penala care este.

-Procurorul trebuie sa fie un om normal, desi, in ziua de azi, cine mai e normal?

-Procurorul are o profesie dificila. Trebuie sa ia decizii rapide. De exemplu, trebuie sa raspunda la telefon.

-In trecut se practicau trasul pe roata si spanzuratoarea, pedepse cu rol de purificare.

-In calitatea mea de judecator, nu voi primi favoruri pe gratis.

-Daca avocatul sta in birou cu judecatorul, se creeaza o situatie de impartialitate.

-Din pacate, judecatorul nu poate fi intim cu o parte.

-Imi place munca de judecator pentru ca nu este o munca rutiniera.

-Observatorul rezonabil este cel care ma priveste din profil.

Si acum as incheia, pentru ca sunt destule, dar cu cateva exemple legate de analiza citatului, citez.

Candidatul spune: Inainte de a analiza citatul, vreau sa spun ca Abraham Lincoln este primul presedinte al Statelor Unite si a scris Declaratia de Independenta, care este Constitutia acelei tari.

-In mica sa cariera sau in scurta sa viata, Ciprian Porumbescu a scris mult.

-Steven Hawking este specialist in geografie si expert in gauri negre.

-Pe Youtube sunt filmulete din care se vede ca Andrei Plesu a citit mult si e instruit.

-Imi place Dan Brown; am citit toate cartile de la el.

-Si vreau sa spun, inainte de analiza – alt candidat – ca stiu ca George Calinescu este critic literar, dar nu stiu daca e liric sau e epic.

Dincolo de cunostintele voastre de Drept in cadrul probei interviului, ne uitam si la modul in care vorbiti, cum sunteti capabili sa comunicati. Din pacate pentru o parte din candidati e clar ca e nevoie sa se aplece asupra dictionarului, pentru o parte din candidati e cazul sa citeasca si altceva in afara de cartile de grile si nu este o sarcina, asa cum spuneau alte candidate 'de ce trebuie sa citesc si altceva in afara de cartile de drept?'. Va dau doua posibile raspunsuri: primul este... in 2013, au fost publicate in Statele Unite rezultatele a cinci studii facute pe sute de subiecti si din el a rezultat ca persoanele care citesc nonfinctiune, fictiune, literatura de gen, ce vreti dumneavoastra sunt mai empatici decat ceilalti. Asa ca atunci cand veniti in fata comisiei de inteviu si spuneti ca sunteti empatici sau ca sunteti persoane umane si nu ati citit nimic, e o problema. Un al doilea raspuns e dat de un documentar BBC din 1971, care se numeste 'Ascensiunea omenirii', unul dintre cele mai frumoase documentare, dupa parerea mea. La un moment dat, matematicianul care prezinta acel documentar se afla in vizita la Auschwitz si intra intr-unul dintre elesteiele in care se varsa cenusa celor care au fost asasinati acolo. Ia o bucata de namol de pe fundul lacului si spune 'aici este cenusa a milioane de oameni si sa stiti ca nu este cenusa ca rezultat al apasarii unor butoane, este cenusa ca rezultat al arogantei, ca rezultat al docmei, ca rezultat al ignorantei si este sarcina mea sa fiu martor ca asa ceva nu se mai intampla.' deci, nu va proclamati in fata comisiei de interviu ignoranta... si mai sunteti si enervati la interviul de angajare ca sunteti intrebati despre carti, in afara carilor de grile. (…)

Recomandarea mea este, daca vreti sa fiti magistrati, invatati inainte de toate limba romana, gramatica, vocabular... haideti sa incepem cu lucrurile de baza pentru a nu avea urmatoarea conversatie:

-De ce ati pus virgula intre subiect si predicat?

-M-am grabit!”

Comentarii

# Pif date 20 November 2016 13:47 +1

:lol: :lol: :lol: Daca as fi fost procuror in comisie, si mie mi-ar fi fost oarecum dificil sa stabilesc pe care dintre candidati l-as fi favorizat mai mult pt. raspunsul primit la intrebarea pusa face to face , nu prin telefon :lol:

# DODI date 20 November 2016 16:23 +11

Eu cred că ar trebui căutate aceste perle în dosarele DNA. Așa ar mai avea șansă să acopere lipsa actelor, faptelor și a bunei interpretări a legii. În trecut, comuniștii puneau o serie de condiții pentru admiterea la jurnalistică, dar nici una nu era buna cunoaștere a limbii române. Acum la drept istoria se repetă. Limba română ar trebui să fie eliminatorie și apoi obligatorie materie de studiu în facultate. Acum ajung să termine facultatea o serie de agramați, ignoranți, sfertodocți, plini de ifose, de tupeu și neobrăzare, fără puțin respect față de spiritul și litera legii. Ciolanis și ciolos sunt exemple în viață ale modului cum NU trebuie să arate, să se comporte și să se manifeste un demnitar.

# lasaaaaa date 20 November 2016 17:39 -4

sunt avocati care timbreaza plingerea penala. sunt atit de prosti incat daca -i spui sa ataseze la plingere bani asa fac. astia sunt din geniile admise chipurile pe baza de examen la baroul traditional!

# diferenta date 20 November 2016 20:48 +5

Lasaa.....Faci o confuzie grava tataie, una este sa fii magistrat si sa fii prost alta este avocat prost. Procurorul sau judecatorul daca e varza si mai e si sluga te baga la mititica, avocatul ori cat de prost ar fi daca judecatorul e corect .....Sau poate esti procuror , ca asa nu ma mai mira nimic!

# lasaaaaaa ..diferenta date 21 November 2016 15:15 0

nu e nici o confuzie mosule. de cind a inceput vinzarea de diplome second la facultatile pe bani catre loazele care au trecut prin scoala ca gisca prin apa te astepti la orice. la un doctor prost daca te duci, mori. la judecator prost intri in puscarie. la un avocat prost (precum traditionalul de pe site) intri la pirnaie si ramai si fara bani. deci care e diferenta? vezi ca de procuror prost nu am zis, aici e avantajat infractorul, care mai mult ca sigur scapa ! :D :D :D :D

# Sorin date 20 November 2016 19:57 +5

nu stiu cui ii apartine redactarea textului, dar indiferent ca e vorba de vreo fantoma de jurnalist, fie ca e vorba de vreo fantoma de magistrat care vrea sa dea lectii, inainte de-a rade de altii, ar fi bine sa rada de sine insusi/insasi! docma? hai nu zau? macar si notiunea a ceea ce inseamna dogma, dogmatic? originea cuvantului si etc? (nu, nu e o specie canina, botezata cu nume englezesc!)

# Carcotas date 20 November 2016 23:22 +4

Per a contrario, raportat la cei lasati pe dinafara ca n-au vocabular si nu stiu regulile de gramatica, ceilalti, spuma, diamantele le vom gasi prin instante si parchete? Serios? Prostul are defectul ca incremeneste in proiect si cade in admiratie fata de ignoranta sa. Prostul nu stie ca este prost, iar cand are puterea condamna si chiar ucide din convingere. Unii lucreaza pentru stat.

# Edelweiss date 21 November 2016 08:10 +6

Deși am un simț al umorului deosebit de dezvoltat, nu pot nici măcar zâmbi față de această sumbră radiografie. Nu pot zâmbi gândindu-mă că asemenea primate se vor juca cu destinele oamenilor erudiți și, asemenea amicului bucșa-andrei sebastian de la parchetul Diribau Rădăuți, neauzind în viața lor de metaforă, nestăpânind proprietatea celor mai elementari termeni ai lexicului uzual, sau aidoma gabrielei vicol de la judecătoria de pe lângă Parchetul Diribau - Rădăuți, neauzind în viața lor de figurile retorice de stil - imprecație sau invectivă - se vor apuca să solicite mandate de percheziție și vor dispune reținerea pentru 24 de ore cu prezentare ulterioară în fața instanței. Nu pot schița nici măcar un rictus forțat văzând că ANALFABEȚII FUNCȚIONALI au ajuns să uzurpe rolul și menirea Judecătorilor și a împărțitorilor dreptății deuteronomici. Îmi pare rău! Nu pot să mă amuz! :sad:

# livia date 21 November 2016 14:07 +3

Si aceste bipede ajung judecatori?Nu ne-a ajuns Vasalica danilat? Mi-e scarba

# Laurentiu date 22 November 2016 20:47 +2

De parca nu sunt deja astfel de ”genii” prin judecatorii si tribunale. Au intrat in magistratura fara macar un interviu. Macar acesti tineri se straduiesc sa treaca printr-un examen chiar daca se fac de ras, fara sa ii platim cu 10.000 lei/luna. Au intrat in magistratura sute de avocati varstnici numai pentru pensie. Furam toti cat putem, unii mai mult ca ceilalti, unii mai legal altii mai putin legal.

# eu date 21 November 2016 19:54 +2

din pacate, CSM-ul si INM-ul, cam asa ceva doresc sa aiba in justitie, prosti, infantili si agramati, nicidecum destepti , ptr ca pe astia prostii ii pot mani****** cum vor ei ! din cauza asta avem o justitie mizerabila si de tot rasul !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva