30 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PICCJ VREA HP PE PRESCRIPTIE – Parchetul General cere Inaltei Curti dezlegare de drept pe aplicarea hotararii CJUE privind prescriptia: „Avand in vedere multiplele opinii juridice si pentru a preveni generarea unei practici neunitare in aplicarea Deciziei CJUE, a fost formulata si o cerere de sesizare a Inaltei Curti in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

31 July 2023 13:50
Vizualizari: 4445

Mutare asteptata din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, condus de Procurorul General Alex Florenta (foto). PICCJ a anuntat luni, 31 iulie 2023, ca va cere de la instanta suprema dezlegare de drept cu privire la aplicarea hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 24 iulie 2023 privind prescriptia. Concret, PICCJ va solicita de la Inalta Curte hotarare prealabila in legatura cu aplicarea atat a deciziei CJUE, cat si a deciziilor Curtii Constitutionale nr. 297/2018 si 358/2022, si a HP nr. 67/2022 pronuntate de ICCJ pe aceeasi tema.



Punctul de plecare il reprezinta recursul in casatie declarat de Parchetul General intr-un dosar inchis in urma cu 10 zile de catre ICCJ in baza art. 16 alin. 1 lit. f teza finala din Codul de procedura penala: „a intervenit prescriptia”. Este vorba despre cauza in care in 2014 Directia Nationala Anticoruptie l-a trimis in judecata pe fostul primar de Navodari Nicolae Matei pentru abuz in serviciu, dare de mita si grup infractional organizat, acuzandu-l de manevre cu terenuri. In aceeasi speta, DNA a inculpat-o pe judecatoarea Corina Eugenia Jianu de la Tribunalul Constanta pentru luare de mita si abuz in serviciu. In 20 noiembrie 2020, judecatorul Marius Dragut de la Curtea de Apel Bucuresti ii condamnase pe edil la 9 ani inchisoare, iar pe judecatoare la 7 ani. De altfel, un singur inculpat a fost achitat, pentru restul CAB pronuntand doar pedepse cu executare. In apel, la 21 iulie 2023, magistratii Mircea-Mugurel Selea, Francisca-Maria Vasile si Leontina Serban de la Inalta Curte au inchis dosarul pe prescriptie pentru toti inculpatii condamnati in prima instanta. Pe cale de consecinta, judecatoarea Corina Jianu a revenit in activitate, la Tribunalul Constanta (ca presedinta a Sectiei a II-a Civila).

Pe de alta parte, trebuie sa amintim ca Inalta Curte si-a format deja practica in ceea ce priveste aplicarea deciziilor CCR si ICCJ pe prescriptie, dispunand, in mod cat se poate de corect si legal, solutii de incetare a procesului penal timp de mai bine de un an. Mai mult, chiar procurorii de sedinta ai PICCJ au solicitat incetarea procesului penal pe motiv de precriptie in mai multe dosare, fix in baza deciziilor CCR si ICCJ privind prescriptia. Asa ca este greu de crezut ca Inalta Curte ar putea sa isi nege propriul rationament dupa recenta decizie CJUE, mai ales ca instanta suprema a dispus solutii de incetare a procesului penal pe prescriptie si dupa respectiva hotarare CJUE.


Redam comunicatul PICCJ:


In cursul zilei de astazi, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a declarat recurs in casatie impotriva Deciziei nr. 237 din 21 iulie 2023 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala, pronuntata in apel in dosarul nr. 3743/2/2015 privind mai multi inculpati si avand ca obiect savarsirea unor infractiuni de coruptie si spalarea banilor, in care DNA a dispus trimiterea in judecata la data de 27 noiembrie 2014.

Avand in vedere multiplele opinii juridice exprimate in spatiul public si pentru a preveni generarea unei practici neunitare in aplicarea Deciziei CJUE din 24 iulie 2023 in cauza C-107/23, in cuprinsul motivelor de recurs in casatie a fost formulata si o cerere de sesizare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.


Sintetic, situatia solutiilor (fond + apel) arata in felul urmator:


- Nicolae Matei: 9 ani de inchisoare cu executare la fond, prescriptie in apel;

- Isidor Gurgu: 4 ani de inchisoare cu executare la fond, prescriptie in apel;

- Corina-Eugenia Jianu: 7 ani de inchisoare cu executare la fond, prescriptie in apel;

- Victoria Capatana: 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare la fond, prescriptie in apel;

- Constantin-Florin Idvu: 3 ani de inchisoare cu executare la fond, prescriptie in apel;

- SC Dormarbib Group SRL: 500.000 de lei amenda penala la fond, prescriptie in apel;

- Vasile-Alexandru Manu: achitare la fond pe litera c („nu exista probe”), definitiva in apel.


Iata comunicatul DNA din 2014 privind trimiterea in judecata a primarului si a judecatoarei:


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

MATEI NICOLAE, primar al orasului Navodari, in stare de arest preventiv, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de:

- abuz in serviciu, in forma continuata (3 infractiuni),

- tentativa la infractiunea de abuz in serviciu,

- dare de mita,

- constituire a unui grup infractional organizat.

GURGU ISIDOR, sub control judiciar pe cautiune, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de:

- spalare a banilor (2 infractiuni, din care una in forma continuata),

- complicitate la tentativa la abuz in serviciu,

- constituire a unui grup infractional organizat.

SC Dormarbib Group SRL, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de:

- spalare a banilor (2 infractiuni, din care una in forma continuata),

- complicitate la tentativa la abuz in serviciu,

- constituire a unui grup infractional organizat.

JIANU CORINA EUGENIA, la data faptelor judecator in cadrul Judecatoriei Constanta (in prezent la Tribunalul Constanta), in stare de libertate, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de:

- abuz in serviciu (2 infractiuni),

- luare de mita.

CAPATANA VICTORIA, in stare de libertate, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de:

- complicitate la abuz in serviciu,

- constituire a unui grup infractional organizat.

IDVU CONSTANTIN FLORIN, in stare de libertate, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de:

- spalare a banilor,

- constituire a unui grup infractional organizat.

MANU VASILE ALEXANDRU, membru in Adunarea generala a Asociatiei Fotbal Club Sageata Navodari, la data faptelor, in stare de libertate, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In anul 2011, inculpatul Matei Nicolae, impreuna cu inculpatii SC Dormarbib Group SRL si Gurgu Isidor, a constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost savarsirea unor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului orasului Navodari, dar si de spalare a banilor, care sa le asigure folosul acelor infractiuni.

In cadrul acestui grup, care a actionat pana in anul 2013, inculpatul Matei Nicolae a avut rolul de a initia hotarari de consiliu local prin care sa se creeze premisele fraudarii intereselor economice ale primariei Navodari, iar ulterior, de a dispune in mod ilicit de bunuri si sume de bani apartinand orasului, cu efectul pagubirii bugetului local si obtinerii unor avantaje patrimoniale pentru alte persoane.

La randul lor, in cadrul asocierii, inculpatii Gurgu Isidor si SC Dormarbib Group - strans legati prin legaturi de familie si respectiv comerciale de inculpatul Matei Nicolae – au avut rolul de a dobandi bunurile provenite din savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu de catre acesta din urma.

De asemenea, inculpatii Gurgu Isidor si SC Dormarbib Group au transmis mai departe bunurile cu provenienta ilicita, cu scopul ascunderii originii lor ilicite.

Grupul infractional constituit de catre inculpatii Matei Nicolae, Gurgu Isidor si SC Dormarbib Group SRL a fost, totodata, sprijinit si de catre inculpatii Capatana Victoria si Idvu Constantin Florin.

Acestia din urma au fost integrati in structura asocierii pe care au sprijinit-o la comiterea infractiunilor.

Spre exemplu, inculpata Capatana Victoria l-a ajutat pe inculpatul Matei Nicolae sa comita fapta de abuz in serviciu in legatura cu emiterea unui titlu de proprietate, procedand la alegerea completului de judecata prin introducerea mai multor actiuni identice, urmata de renuntarea la judecata in toate dosarele formate, cu exceptia celui repartizat inculpatei Jianu Corina Eugenia.

Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea:

In perioada 2010 – 2011, in calitate de primar al orasului Navodari si de presedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Navodari, inculpatul Matei Nicolae a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate in intravilanul localitatii Navodari, pe malul Marii Negre, cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza desfasurarea acestei proceduri administrative, dar si a dispozitiilor definitive si irevocabile ale instantei de judecata.

Astfel, s-a produs un prejudiciu in dauna primariei Navodari de 104.988.896 lei (aprox. 25 milioane euro), reprezentand contravaloarea terenurilor respective, cu obtinerea unor importante avantaje patrimoniale de catre persoane apropiate.

La data de 23 iulie 2012, inculpatul Matei Nicolae si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din functia de primar al orasului Navodari, legate de corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret derizoriu, a trei terenuri in suprafata de 20,6419 ha, 15,9850 ha si 25,090 ha. Astfel a fost provocata o paguba de 1.853.970,4 lei in dauna primariei Navodari, respectiv diferenta dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentand valoarea reala de circulatie a terenurilor) si suma de 275.509,6 lei (reprezentand pretul platit de cumparator pentru cele trei terenuri), fiind obtinute foloase necuvenite de cumparatorul bunului. Contractul de vanzare-cumparare pentru cele trei terenuri, apartinand domeniului privat al orasului Navodari, a fost incheiat in numele SC Dormarbib Group de inculpatul Gurgu Isidor, cunoscand ca cele trei terenuri provin din savarsirea unei infractiuni de catre primarul Matei Nicolae.

Intr-un demers separat, la data de 20 decembrie 2012, inculpatul Matei Nicolae, exercitandu-si in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din functia de primar al orasului Navodari, a incheiat un contract de schimb cu sulta (suma de compensare) autentificat la 20.12.2012 la un biroul notarial. Prin acesta, el a transmis si respectiv urma sa transmita dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, in suprafata totala de 12.055 m.p. si a achitat o sulta de 2.592 lei, iar in schimb, a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafata de 7.315 m.p. teren, situata in intravilanul orasului Navodari. Astfel, s-ar fi putut provoca o paguba de 4.919.932 lei in dauna primariei Navodari, reprezentand diferenta dintre valoarea de circulatie a terenurilor schimbate si care urmau sa fie schimbate (5.846.780 lei) de catre orasul Navodari plus sulta de 2.592 lei si valoarea de circulatie a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum si un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

In perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, in calitate de primar al orasului Navodari, inculpatul Matei Nicolae a efectuat mai multe plati catre Asociatia Fotbal Club Sageata Navodari, in cuantum total de 12.653.000 lei, cu incalcarea dispozitiilor legale aplicabile in domeniu.

O parte din aceasta suma de bani, respectiv 2.269.510,00 lei, a fost transferata din conturile Asociatiei Fotbal Club Sageata Navodari, in perioada 22 mai 2012 – 03 iulie 2013, de catre inculpatul Manu Vasile Alexandru catre societati de tip fantoma, sub acoperirea unor operatiuni comerciale legale, in scopul ascunderii originii ilicite a sumelor respective.

La data de 19 octombrie 2010, in baza unei intelegeri preexistente, Matei Nicolae a dat inculpatei Jianu Corina Eugenia care, la momentul savarsirii faptei era judecator in cadrul Judecatoriei Constanta, prin intermediul fiicei acesteia, un teren in suprafata de 500 m.p., situat in orasul Navodari, in legatura cu indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle de serviciu ale magistratului investit cu solutionarea a doua dosare, prin care s-au vatamat drepturile si interesele legale ale orasului Navodari si au fost obtinute foloase necuvenite pentru persoanele implicate.

Fapta ar fi fost disimulata prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare intre SC Top Vision SRL (al carei asociat unic este Matei Nicolae) si fiica magistratului, prin care aceasta din urma a dobandit terenul respectiv la pretul de 8.560 de lei, desi valoarea de circulatie a acestuia era de 139.550 lei.

Transferul acestei suprafetei de teren s-a realizat la scurt timp dupa ce inculpatul Matei Nicolae, a beneficiat, prin intermediul unor persoane interpuse, de efectele hotararilor judecatoresti nelegale si netemeinice pronuntate cu rea-credinta de catre inculpata Jianu Corina Eugenia.

Primaria orasului Navodari nu a comunicat in cursul urmaririi penale daca se constituie parte civila in cauza desi i s-a solicitat acest lucru.

Prejudiciul total care ar fi fost cauzat in dauna primariei Navodari este estimat, in acest moment, la suma de 119.495.866,4 lei (26.554.636 euro) la care se adauga un potential prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL.

In cauza, a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce apartin inculpatilor: SC Dormarbib Group SRL, Idvu Constantin Florin, Matei Nicolae, Manu Vasile Alexandru si Capatana Victoria.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanta, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Mentionam ca, la data de 10 decembrie 2012, inculpatul Matei Nicolae a fost trimis in judecata de catre procurorii D.N.A., pentru savarsirea unei infractiuni de dare de mita (comunicatul nr. 909/VIII/3 din data de 10 decembrie 2012).

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Cârcotaș date 31 July 2023 15:02 +105

Oamenii ăștia vor sa incremeneasca Timpul. După HP-ul ICCJ vom vedea iar Cap-ul Bv ca sesizează cjue?

# dulapul securelii, pelticiunii și pierzaniei nationale date 31 July 2023 15:20 +206

TRAIASCA SUPREMATIA SI SUVERANITATEA CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI APARATORI AI SUVERANITĂȚII CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI, PROFESIONISTI si NESUPUSI INTERESELOR STRAINE Si NEOSECURELII, HASTAGISMULUI, SOROSISMULUI, CUCUVELISMULUI, LULUTZISMULUI, TFLIsmului, PROGRESISMULUI și altor INTERESE OBSCURE! JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRAȚILOR ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI GARANTIA INDEPENDENTEI JUSTITIEI! aiasta-i o opinie

# Dovada clara ca Ministerul Public este agentura straina! date 31 July 2023 15:59 +170

Magistratii sunt evident folositi ca arme impotriva destinelor po******tiei civile. Asistam de fapt la un razboi civil realizat sub acoperirea unor vorbe golite de continut :"lege", "drept", "judecata", sentinta", fond", "apel", "democratie", etc. In conditiile in care Romania are 4 milioane de refugiati in UE fata de Ucraina care de abia trece de 1 milion...unde credeti ca e razboi mai mare si victime mai multe??

# Lorenzo de Medici date 1 August 2023 10:56 +81

Lipsă de profesionalism cu acte în regulă. Nu știu cine a venit cu ideea ”măreață” de a cere HP în legătură cu decizia CJUE, dar ar trebui urgent să se recalifice, că face (încă o dată) de râs Ministerul Public. Nu mai reiau cele spuse de alții, cum că deja există dezlegare pe acest subiect de la ÎCCJ, dar aș mai adăuga 2 elemente de ordin tehnic juridic. Primo, efectele și modul de aplicare ale unei decizii CJUE sunt stabilite de TFUE, Statutul și Regulamentul de procedură al CJUE. ÎCCJ nu are nicio competență de dezlegare în domeniu. Secundo, cererea de HP formulată într-un recurs în casație, cum ar fi cazul de față, este ab initio inadmisibilă, pentru că instanța de recurs în casație nu soluționează cauza ”în ultimă instanță”, cum zice art. 475 din CPP, ci rezolvă o cale extraordinară de atac. Numai o instanță de apel are această abilitare, ceea ce nu e cazul. Ce mai, incompetență, dacă nu chiar prostie.

# tempus regit actum &mitior lex date 2 August 2023 14:00 0

A explicat-o si dnul. Judecator mai inainte cum sta treaba ca la manual!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.04.2024 – Fost sef din DNA, eliberat din functie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva