3 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

”PILAT” de la Justitie - Titus Corlatean stopeaza procedura sesizarii Inspectiei Judiciare in cazul judecatorilor care l-au condamnat pe Adrian Nastase in ”Trofeul calitatii” si sustine ca nu a fost informat. Secretarul de stat care s-a ocupat de demers, Ovidiu Putura declara pentru Lumeajustitiei.ro: ”Nu m-am incalcat atributiile!”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

13 July 2012 14:41
Vizualizari: 6251

 

Intoarcere pe calcaie, cu 180 de grade, a ministrului Titus Corlatean, in conditiile in care institutia pe care o conduce tocmai transmisese Inspectiei Judiciare sa demareze verificarile pentru a constata daca cele cinci judecatoare din completul care l-a condamnat definitiv pe Adrian Nastase au incalcat legea si procedurile. Sesizarea Inspectiei Judiciare fusese realizata de minister in urma memoriului trimis de avocatul Gabriela Ghita, aparator al Irinei Jianu (fosta sefa a ISC care a primit 6 ani cu executare in dosarul ”Trofeul Calitatii”), documentul fiind publicat integral, recent, pe site-ul Lumeajustitiei.ro. Vineri, 13.07.2012, ministrul Titus Corlatean a trimis un comunicat de presa in care arata ca a dispus stoparea imediata a sesizarii Inspectiei Judiciare in cazul celor cinci judecatoare din complet, calificand initiativa unui ”secretar de stat din minister”, drept un ”demers susceptibil de interpretari eronate, mai ales in contextul intern si extern actual, privind o asa zisa interferenta in independenta actului de justitie".


Ministrul a retras sesizarea MJ catre Inspectie, desi ministerul are prin lege dreptul de a sesiza Inspectia CSM

Ce reiese din comunicat? Faptul ca ministrul n-ar fi avut habar de aceasta comunicare a MJ catre Inspectia Judiciara, aruncand subiectul, ca pe o castana incinsa, in capul unuia dintre secretarii sai de stat. „Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a luat nota la data de 13 iulie 2012 de faptul ca Serviciul Comunicare si Relatii Publice si Secretarul de Stat coordonator din Ministerul Justitiei au transmis, fara informarea prealabila si fara acordul Ministrului Justitiei, la data de 22 iunie 2012, catre Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, o solicitare pentru efectuarea de verificari prealabile a aspectelor reclamate de avocatul unui justitiabil, cu privire la savarsirea unor abateri disciplinare de catre magistrati", se arata in documentul transmis de MJ.

In comunicatul de dinainte cu o zi de contramandarea sesizarii Inspectiei de la CSM, MJ transmitea urmatoarele: „Inspectia Judiciara a fost sesizata la data de 26.06.2012, in temeiul art. 45 alin. 1 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 24/2012), in vederea efectuarii de verificari prealabile cu privire la eventualitatea savarsirii unor abateri disciplinare de catre magistratii ce au judecat si solutionat cauza ce a format obiectul dos. nr. 2470/1/2012 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Interesant este procedura de sesizarea Inspectiei Judiciare, pe fond, este legala intrucat Ministerul Justitiei are obligatia, in baza Legii 24/2012, de a raspunde la solicitarile justitiabililor.

Prin modificarile recente aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspectia Judiciara a devenit structura cu personalitate juridica in cadrul CSM. Astfel, actiunile disciplinare pot fi declansate la solicitarea membrilor de drept ai CSM, adica si a ministrului Justitiei, presedintele instantei supreme si Procurorului general al Romaniei. Ca atare, nu intelegem de ce ministrul Titus Corlatean a simtit nevoia sa bata in retragere. Poate de teama de a nu fi acuzat ca prin acest demers i-ar lua apararea lui Adrian Nastase? Oricum, este absolut jenant modul in care ministerul, prin seful Justitiei, o da la-ntors.

Secretarul de stat Ovidiu Putura declara ca nu a facut nimic ilegal

Contactat telefonic, secretarul de stat Ovidiu Putura, care se ocupa si de aceste petitii sosite pe adresa MJ, a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca demersul a fost legal, intrucat MJ a solicitat Inspectiei Judiciare sa verifice daca sunt indicii ale vreunei abateri disciplinare in cazul celor cinci judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care au dat condamnarile definitive in cazul ”Trofeul calitatii”. Secretarul de stat Putura a subliniat urmatoarele: ”Nu mi-am incalcat atributiile ca secretar de stat. Toate aceste sesizari, care saunt cu sutele, nu au cium sa ajunga pe masa ministrului. Numai dupa ce Inspectia Judiciara constata ca exista indicii de savarsire a vreunei abateri disciplinare, abia atunci aceastea ajung pe masa ministrului”.

Comentarii

# Ylynka date 13 July 2012 16:01 +2

Cine se frige cu ciorba sufla si-n iaurt!

# Dan date 13 July 2012 16:19 +2

Ce vagabonzi ordinari... Uite d-aia nu o sa va ajute Dumnezeu si o sa se hahaie marinarul in continuare la voi.

# gandire fara premeditare? date 13 July 2012 17:25 +7

Vai, vai, dle Putura, nu va duce capul deloc! Asta nu era "una dintre sutele de chestii", chiar nu vi se pare?

# Putzura Impostorul date 13 July 2012 18:49 +10

Ce-ar fa daca ministrul Corlatean ar face un gest inteligent si l-ar trimite pe acest Putzura de unde a venit?

# la bistrita date 13 July 2012 21:20 +4

PUTURA, du-te acasa ca ministerul justitiei nu e de tine! 

# Calistrat Hogas date 13 July 2012 19:11 +5

Pai daca e asa sa nu va mirati ca apar prin presa stenograme cu Ponta cand isi bea cafeaua,ca mai sunteti condamnati nevinovati...

# stan date 13 July 2012 19:36 -2

normal ca omul nu si a incalcat atributiile, dar ce te faci cu dezinformarea si mani******rea practicata de nebuna de macovei!

# 2NA date 13 July 2012 20:17 +3

1.Pai, nici ministerul de justitie si nici domnul secretar de stat nu au calitatea de titular al actiunii disciplinare, ci numai MINISTRUL, asa ca... potrivit legii, secretarul de stat si-a incalcat atributiile. 2.Pe de alta parte, nu inteleg de ce doamna avocat nu a sesizat direct inspectia judiciara si a luat-o pe cai ocolite, mai ales daca era interesata ca sesizarea sa fie solutionata cu celeritate. 3.Daca ministrul n-ar fi reactionat astfel, pe banda de breaking news ar fi aparut curand stirea potrivit careia USL preia si ICCJ. Deja vad fata doamnei MM....

# pai da... date 13 July 2012 20:36 -3

exact, de ce nu a sesizat ea direct inspectia? s-a inteles oare cu Putura sa ii dea o semnatura ca sesizarea sa aiba greutate pt ca provine de la ministerul justitiei?

# pai nu.... date 13 July 2012 22:25 +1

pentru ca legea permite, de-aia, ba! si pentru ca inspectia se misca COMANDATA de CSM-iste si CSM-isti de trei parale, de-aia, ba!

# ..... date 14 July 2012 21:49 -1

ba??????????????????????????????????????????????asa vorbesti tu si fata in fata sau doar pe site-uri? e frumos? nu te-au educat mamica si taticul tau?

# brici date 13 July 2012 22:33 +3

desteptului de 2na ii transmit ca titularul actiunii disciplinare este intr-adevar ministrul, dar dupa ce primeste raspunsul de la Inspectia Judiciara ca sunt indicii de abatere disciplinara, understand??? asa ca...cinetste legea cu ochelari te rog!

# Maria date 14 July 2012 01:39 -8

M-ar bucura sa recititi Ordinul MJ nr.1902/17 mai 2012,pe care chiar Dvs,luju.ro,ati avut amabilitatea sa-l publicati. Pe langa preluarea abuziva a INEC in subordinea onorabilului Ministru,veti regasi in cuprinsul acestuia,dupa cum stiti, si atributiile secretarilor de stat. La o simpla lectura ar rezulta ca un demers precum cel monitorizat de Dvs (si pt care s-a delegat drept de semnatura prin Ordin) nu ar fi in sarcina dlui.Putura,ci in grija a doua doamne : Simona Maya Teodoroiu si Ileana Visoiu. O simpla parcurgere a CV-ului si a dezbaterilor cu punct de tensiune pe etica profesionala din presa in dreptul doamnei Teodoroiu,m-ar conduce la concluzia ca mai mult decat sigur demersul de sesizare a Inspectiei Judiciare a fost probabil initiat de domnia sa,dl.Putura doar semnandu-l "ca primarul",convins de "experienta "doamnei in structurile ministeriale si de relatiile sale infloritoare cu CSM-ul.E de amintit ca impreuna cu dumneaei - apropiata a d-nei Rodica Stanoiu,a dlui Adrian Nastase (caruia ii este profund indatorata profesional),cat si a conglomeratului de magistrati discutabili din Dolj -,in prag de demitere pt consistente rateuri a fost recuperata pe sest,impreuna cu inca 58 de angajati ai ministerului (printre care numeroase rude ale celor deja existenti in aparatul CSM-ului, scapati prin aceasta procedura si de orice examen sau interviu),in structurile CSM-ului. Probabil ca s-a ales implicarea dlui Putzura pt ca relatiile dintre doamna Teodoroiu si familia Nastase erau prea evidente. De amintit ca domnia sa,pe cand era membra din partea PSD in CNI, s-a opus sanctionarii doamnei avocat Alice Draghici, aflata in vadit conflict de interese in asistarea in fatza ANI si a CNI a...(surpriza!)dlui.dr. Serban Bradisteanu...Adica a medicului care s-a grabit sa-l asiste pe pacientull Adrian Nastase imediat dupa ... hai sa-i zicem...tentativa de suicid ... Staruinta ministrului in demersul extrem de rapid de sustinere a memoriului(cand s-a mai vazut ca MJ sa se implice la nici 2 zile de la pronuntarea hotararii irevocabile,pt a urechi judecatorii-cu atat mai mult cu cat dl.Cristoiu afirma intr-o dezbatere,ca 2 dintre judecatoare au fost "tentate"cu mita,motiv pt care s-au panicat,au spus DNA-ului si si-au avertizat colegele,ajungandu-se la solutia de condamnare pe chiar "mana" mituitorului...Nu discut aici temeinicia memoriului.Cu adevarat, doamna Ghita a observat corect o parte din greselile instantei si inca mai erau de amintit multe altele. Din pacate,gandul meu e ca ar fi fost de valorificat in alta proceduara decat cea folosita...dar a fost optiunea sa ...) probabil ca ar fi expus-o mai devreme sau mai tarziu pe doamna Teodoroiu.Ori doamna este inca un pion eficient pt PSD-atat national,cat si international- pe care,in contextul prea otravit si tulbure politic actual, PSD-ul nu-si permite inca sa-l sacrifice ... De asta,probabil,Ministrul a facut pasul inapoi.Oricum e in destul de preocupat cu perierea expertizelor din dosarele de coruptie-in virtutea preluarii INEC-ului. Daca deschide prea multe fronturi,risca sa patzeasca precum Germania in al II-lea Razboi Mondial.Cu un astfel de premier,nu m-ar mira. Cele bune!

# serios??...danilet, bati campii date 14 July 2012 13:00 +5

ha! ha!....n-are nicio legatura persoana de care amintiti, teodoriu, cu toata treaba asta, dupa cum de altfel stiti...si v-ati si dat de gol, aducand in discutie ani si cni (nimic a face cu asta, de asemenea). asa ca vedeti-va de treaba, danilet, iorguleasca si cu prietenul vostru recent! stiti care...intr-adevar, aveti a va teme! sunteti pe faras

# Maria date 14 July 2012 01:49 -7

Uitasem.De observat ar mai fi si ca,prin acelasi Ordin,raportul MJ cu spitalele de interes pt masurile dispuse de sistemul juduciar e dat TOT IN GRIJA DOAMNEI TEODOROIU. Intrucat e de asteptat sa inceapa un consistent periplu politic la organele de ancheta penala din partea politicienilor momentului,e de asteptat ca multi sa incerce retzeta dlui Nastase de schimbare a timpilor si conditiilor de executare a pedepsei (nu la ...tentative de suicid ma refer... Sunt atatea diagnostice pe care medici interesati de protectie-pe fondul propriilor anchete-ar fi dornici sa le furnizeze,incat,pe buna dreptate,cum zice si Premierul,pt acest "cel mai cinstit Guvern de dupa 1989" legislatia din domeniul sanatatii e o prioritate absoluta :) ) ....

# ministri iresponsabili date 14 July 2012 13:49 +2

de la stanoiu, macovei etc incoace, toti ministrii incompetenti, ajunsi cine-stie-cum pe respectivele posturi, dau vina pe cate un secretar de stat, cand se incurca lucrurile...adevarata proba de "demnitate", "responsabilitate" si "bun simt" - de data asta, corlateanul l-a gasit vinovat pe Putzura...ca sa se salveze el. rusinos!

# o mare greseala date 15 July 2012 00:47 +5

o mare greseala aducerea lui corlatean la justitie...dar se pare ca e prea tarziu acum.

# Ezoteric date 15 July 2012 01:37 0

Curvasareala ! Suntem de acord,dar nu da bine ! Daca eram barbati,dupa ciufuleala lui ponta de la bruxelles,adaugam o intrebare la referendum :doriti sa mai ramanem in ue ? Atunci am fi rascolit un gand,ce ne a adus ue ? In afara de slugareala. Ca turcia nu e in ue iar noi si nemtii ne facem concediile acolo,nu in 'ue'. Si sa vedeti cum schimbau tonul "partenerii'germani,care s au invatat ca americanii,sa primeasca slugile in curte,dar sa nu le dea nimic. Noi tot timpul ne raportam la altii,pt noi nu facem nimic,ca un caine de companie,asta e definitia poporului de slugi . Am zis !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva