PLANGACIOASA DIN DNA VREA LA SIIJ - Sase procurori au trecut de prima etapa pentru numirea in functii de executie la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Printre ei, procuroarea Aurelia Enache din DNA, care a izbucnit in plans in timpul controlului Inspectiei Judiciare. Dupa ce a plecat din SIIJ si a fost acceptata la DNA, procuroarea Codruta Chindea face cale intoarsa. La sectia speciala vine si procuroarea care l-a scapat pe Basescu de acuzatia de santaj (Lista)
Luna mai incepe cu o veste surprinzatoare de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Consiliul Superior al Magistraturii a publicat vineri, 3 mai 2019, tabelul cu cei 6 candidati care intrunesc conditiile legale de participare la concursul pentru numirea procurorilor cu functii de executie din cadrul SIIJ, concurs organizat in perioada 11 aprilie – 26 iunie 2019.
Iata lista candidatilor si a parchetelor la care activeaza in prezent:
- Codruta Simona Chindea (PCA Brasov)
- Silviu-Vasile Ciocoiu (PCA Constanta)
- Aurelia Enache (DNA)
- Nicolae Adelin Mihaila (PT Buzau)
- Adina Petrescu (PICCJ)
- Lucian-Sorin Stanescu (PCA Suceava).
Primul nume care ne-a atras atentia din aceasta lista este cel al procuroarei Codruta Simona Chindea (foto 1), de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov, prima care si-a anuntat plecarea din sectia speciala in februarie 2019, intorcandu-se la unitatea de provenienta (PCA Brasov).
In 2018, la interviul pentru angajarea la SIIJ, Chindea declara ca se inscrisese la concurs „dintr-un impuls”. Intre timp, dupa revenirea la parchetul brasovean, Codruta Chindea s-a inscris la concursul pentru numirea procurorilor cu functii de executie in Directia Nationala Anticoruptie (organizat in intervalul 1 martie – 23 aprilie 2019), fiind declarata admisa. Pe 23 aprilie, Sectia pentru procurori din CSM a validat rezultatele concursului, insa magistratul nu a apucat sa-si inceapa efectiv activitatea in DNA.
Totodata, Codruta Chindea este cea care in februarie a clasat dosarul de hartuire sexuala deschis de SIIJ impotriva procurorului Radu George Bucurica, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin.
La randul ei, Aurelia Enache este cunoscuta pentru faptul ca in vara anului 2017, cand Inspectia Judiciara se afla in control la DNA cu privire la managementul Laurei Kovesi, intrebata fiind de catre inspectori despre situatia unui dosar mai vechi din sistem, procuroarea a izbucnit in plans, spunandu-le inspectorilor „ca nu intelege de ce nu avem incredere in ea” (click aici pentru a citi). La sfarsitul aceluiasi an, tot in calitate de magistrat DNA, Enache a clasat dosarul Alro, la care muncise Mihaiela Iorga-Moraru, plecata cu scandal din parchetul anticoruptie.
Nu in ultimul rand, o remarcam in lista pe Adina Petrescu (foto 2), cea care in 2015 l-a scapat pe Traian Basescu de acuzatia de santaj in urma plangerii penale formulate de catre Gabriela Firea (pe atunci senatoare PSD), pe numele fostului presedinte ramanand doar suspiciunea de amenintare (click aici pentru a citi). Diferenta dintre cele doua infractiuni este substantiala, Codul penal pedepsind santajul cu inchisoare de la 2 la 7 ani, iar amenintarea doar cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda. Intre timp, dosarul a fost inchis pentru ca Firea si-a retras plangerea penala.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# X-link 3 May 2019 13:23 +1
# Candidu 3 May 2019 13:59 -1
# zn-zn*!* 3 May 2019 17:30 +3
# Lume, lume 3 May 2019 16:12 +26
# Raul 3 May 2019 16:58 +12
# escu 3 May 2019 16:41 -17
# fane babanu 3 May 2019 21:32 -2
# nae girimea 4 May 2019 07:08 -2