psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

PLEDOARIE PENTRU APARAREA MAGISTRATILOR – Avocatul Tudor Coltan, solidar cu judecatorii si procurorii amenintati cu taierea pensiilor si cresterea varstei de pensionare: „Sistemul judiciar este in criza... De ce pleaca un profesionist care acum 25 de ani si-a dorit cu ardoare sa ajunga magistrat?... Si-a pierdut nopti si weekenduri invatand, motivand dosare. Si-a sacrificat sanatatea si linistea familiei... De esenta unei democratii este existenta unei tagme de magistrati respectate”

Scris de: V.B. | pdf | print

3 November 2022 12:49
Vizualizari: 5801

Nu putem avea o democratie in adevaratul sens al cuvantului fara o tagma de magistrati respectata.



Or, acum judecatorii si procurorii romani sunt tratati cu o profunda lipsa de respect de catre guvernantii care planuiesc sa le taie pensiile si sa le creasca varsta de pensionare, acuza avocatul Tudor Coltan (foto) din Baroul Bucuresti intr-un mesaj publicat pe Facebook joi, 3 noiembrie 2022.

Iar acest exod al magistratilor nu face decat sa agraveze criza prin care trece deja sistemul judiciar romanesc, adauga Coltan.

Avocatul le aminteste celor de la putere ca pensiile judecatorilor si procurorilor nu sunt un privilegiu, ci o compensatie pentru viata personala sacrificata de catre magistrati pentru profesie: noptile dedicate invatatului pentru examene, apoi sfarsiturile de saptamana ocupate cu motivarile. Iar cine intra la INM cu sperante ajunge sa fie coplesit de dezamagire, remarca avocatul.

Exodul magistratilor nu face decat sa-i impovareze pe colegii lor ramasi in sistem, care vor avea de solutionat mai multe dosare. Iar situatia este agravata de faptul ca nici din urma nu vine prea multa lume, inscrierile la Institutul National al Magistraturii fiind din ce in ce mai putine, de la an la an, subliniaza avocatul, atragand atentia ca o generatie de magistrati se construieste cu multa truda.

Chiar daca nu-i mentioneaza numele, Tudor Coltan vorbeste laudativ despre avocatul Valeriu Stoica, prin prisma reformelor benefice pentru sistem pe care Stoica le-a facut in mandatul de ministru al Justitiei.

In incheiere, Coltan face apel la colegii avocati sa lase deoparte eventualele animozitati care ii leaga de unii magistrati si sa ia atitudine in mod public pentru apararea judecatorilor si procurorilor romani in fata asaltului guvernamental.


Redam postarea de pe Facebook a avocatului Tudor Coltan:


O scurta pledoarie despre drama sistemului judiciar din Romania si exodul profesionistilor din magistratura


Am citit in ultimele saptamani tot mai multe postari ale unor colegi magistrati, prin care anunta ca parasesc profesia.

In acelasi timp, citesc tot mai multe postari ale altor colegi magistrati care trag un semnal de alarma cu privire la lipsa de posturi, super-incarcarea instantelor si lipsa resurselor umane si administrative.

Putini au curajul sa o spuna cu voce tare: sistemul judiciar este intr-o perioada de criza. Daca toata lumea vorbeste de o posibila criza economica, de cea din sistemul judiciar suntem siguri. Ea exista si trebuie tratata.

De ce pleaca un profesionist care acum 25 de ani si-a dorit cu ardoare sa ajunga magistrat? Care vorbea cu pasiune despre drept la interviu si care se visa magistrat? De ce acea persoana care si-a pierdut multe nopti invatand pentru examene peste examene, care si a pierdut weekend-uri motivand la dosare sau care si-a sacrificat sanatatea si linistea familiei renunta?

Eu cred ca raspunsul e unul simplu, dar dureros: pasiunea s-a transformat in dezamagire.

In ultima vreme, magistratii au fost tinta unor atacuri media alimentate de discursuri politice absolut aberante. S-a tipat mult pe seama 'pensilor speciale' si s-a aratat cu degetul catre niste oameni care duc o lupta grea in fiecare zi.

De esenta unei democratii in adevaratul sens al cuvantului este existenta unei tagme de magistrati respectate. Cu bune si cu rele (nu exista niciunde in lume un sistem perfect), sistemul judiciar a evoluat si a existat candva un Ministru al Justitiei (n.r. Valeriu Stoica) care a facut mult bine acestor profesionisti (nu dau nume, ca o sa sara haterii sa spuna ca sunt subiectiv, pentru ca a fost Maestrul meu).

Ceea ce vedem in ultima vreme e incredibil de trist.

Oameni care au ajuns la o excelenta pregatire profesionala, care au deja foarte multa experienta, practic fix cand au ajuns la apogeul carierei... prefera sa semneze un document cu dezmagire si usurare in acelasi timp: demisia.

Cine sunt primii afectati? Tot magistratii. Dar cei care raman in sistem. Mai putini magistrati inseamna mai multe dosare pentru cei care raman in urma. Oare cati dintre cei care raman in urma nu gandesc la fel? 'Lasa, ca mai am putin si plec si eu'.

Asa cum in avocatura e esential la inceputul carierei sa ai un mentor, la fel de bine, ca tanar magistrat, e esential sa ai in birou un magistrat cu multa experienta care te mai poate sfatui.

Cine isi mai doreste sa vina din urma? Din ce in ce mai putini... anul acesta a fost un numar minim istoric de inscrisi la concursul pentru INM.

Putini sunt cei care inteleg cu adevarat pericolul acestui exod: este aproape imposibil sa construiesti o tagma puternica de magistrati peste noapte... in conditiile in care pleaca tot mai multi.

In final, cu regret, vin si va intreb: intr-o societate in care toata lumea are asteptari si pune presiune pe magistrati... ce va face societatea pentru magistrati? Credeti ca sansa de a avea o pensie 'speciala' mai reprezinta o garantie, in conditiile in care, in mod tragic, din ce in ce mai putini ajung sa se bucure de ea?

Leadership-ul politic este obligat sa reactioneze, pentru ca – daca nu se gandesc solutii rapide – efectele vor fi iremediabile.

Iar noi, avocatii, ar trebui sa lasam supararea clasica a noastra cu privire la reducerea onorarilor avocatiale si sa fim alaturi de colegii magistrati.

Mai multe voci cu argumente transformate intr-o pledoarie comuna ar trebui sa spuna clar, structurat si tare: opriti exodul magistratilor, prin imbunatatirea conditiilor din sistemul judiciar!”

Comentarii

# dura dex sed dex date 3 November 2022 13:14 +221

Sinonim cu tagma mai este si gasca,banda,clica...

# coca date 3 November 2022 13:25 +424

Stimate domnule avocat fix la fel a procedat si medicul si alti profesionisti de varf, din diverse profesii. Nici unul insa nu beneficiaza nici de pensionare anticipata, nici de pensie speciala. Oare cel sub al carui bisturiu se afla viata copilului dvs cu ce e mai prejos? Si apropo, cand v-ati simiti dvs considerat coleg de catre magistrati?

# visu date 3 November 2022 13:48 +51

Ia da-ne un ex de h.j. de valoare castigata de tine impotriva sistemului!

# DEEa pentru Coca date 3 November 2022 14:03 -113

Diferenta fata de medic este urmatoarea: este salarizat la nivel superior fata de un judecator, si anume medicul are 20.000 lei iar judecatorul de curte de apel 16.000 lei. Medicul profeseaza nelimitat in privat si poate fi om de afaceri, iar judecatorul nu are dreptul sa aiba niciun alt venit. Este clar ca medicul are toate parghiile pentru a isi asigura batranetea, pe cand magistratul nu va avea aceasta posibilitate. De aceea este recompensat printr-o pensie de nivel superior. Ca sa fie motivat sa lucreze la stat, nu sa plece in privat sau sa se faca medic.

# Salariile medicilor in 2022 date 3 November 2022 14:46 +50

@ Deea, in 2022, salariile medicilor care lucrează în spitale: medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei, medicii primari au un salariu de 15.567 lei. Medicii rezidenti: anul I-5.700 lei, anul II-6700 lei, anul III-7.564 lei, anul IV-7.848 lei Medicii de la UPU: medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei, medicii dentiști primari au un salariu de 13.388 lei, medicii specialiști au un salariu de 10.563 lei, Fiecare spital are o unitate de primiri urgențe care este destinată evaluări stării de sănătate a pacienților, care se prezintă singuri la spital sau sunt transportanți de ambulanță. Secția este deschisă 24 din 24 și personalul medical este format din medici primari, medici specialiști și medici dentiști, iar la salariile de bază se adaugă sporuri speciale pentru munca în unități de primire-urgențe.

# maxtor date 3 November 2022 15:49 +25

valeriu stoica....de,exact, 25 de ani!

# Liviu Draganescu date 3 November 2022 15:52 -103

La salariile medicilor, mai mari ca ale magistratilor se asauga garzile, magistratii isi desfasoara activitatea peste programul legal, vedeti audierile desfasurate noaptea, fara a primi vreun ban, magistratii nu sunt platiti pentru timpul suplimentar lucrat. Discutatii cu pacientii sa aflati câți dau diverse sume de bani informale medicilor, medicii pot lucra la privat, magistratii nu au voie sa contribuie la pensia lor, intrucat, in afara de profesiunea de judecator sau procuror si in afara unei activitati in invatamantul superior juridic, nu au voie sa desfasoare alta activitate .

# morarescu date 3 November 2022 15:56 -45

Sa vedem si partea buna a lucrurilor. Insistenta cu care se discuta in Palatul Victoria si in sediile de partid despre taierea pensiilor magistratilor nu poate insemna altceva decat ca acestia au iesit ( in sfarsit) de sub controlul politic. Ori, independenta se plateste…

# Popescu date 3 November 2022 17:55 +334

Nu am cunostinta de existenta unui alt sistem judiciar in care magistratul sa se pendioneze la 50 de ani. De fapt, in distemul anglo-sacon aceasta exte varsta cand devii magistrat. Nodul gordisn trebuie taiat. Este profund imoral sa te pensionezi dupa 25 de ani de activitate si societatea sa-?ti plateasca pensie speciala alti 25 de ani. Credeti xa daca pendia nu ar fi speciala ci una bazata pe contributivitate ar iesi la pensie vreun magistrat la 50 de ani?

# Victoria L. date 4 November 2022 20:13 -121

Pensiile sunt de serviciu...nu speciale..Acest exercitiu este praf in ochii cetateanului si asa prins si apasat de prea multe nevoi.Ii invit pe toti cei care arunca cu noroi in magistrati intr o sala de sedinta..Mergeti intr o sala unde se judrca dosare penale de exemplu..Va garantez ca nu veti rezista mai mult de 20 minute sa ascultati cu atentie ce spune fiecare parte si fiecare avocat. E foarte usor sa acuzi de pe margine sa invidiezi si sa jignesti .Nimeni dintre cei care nu judeca nu pot intelege presiunea ce se exetcita asupra judectorului mai ales cand trebuie sa aplice o pedeapsa,insomniile si stresul pe care il suporta gandindu -se ca in mainile lui sta destinul unui om.Justitia e pentru oameni.Fiti oameni si intelegeti ca nu trebuie sa va lasati mani******ti de cuvinte frumos meste******te atunci cand nu cunoasteti realitatea.

# Tutu date 6 November 2022 14:46 +256

Mu bucur ca a văzut cineva profesioniști in justiție.Eu nu am avut ocaxzia. Dimpotrivă.Criza in justiție nu este creată de exod ci de corupție.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva