Politistii ies in strada inaintea magistratilor. Vineri vor asedia Capitala, in pofida avertismentelor ministrului Blaga, care le zice ca n-au voie sa faca greva!
Politisti din toata tara iesi in strada in Bucuresti, incepand de vineri, nemultumiti de salariile mici si de faptul ca sunt nevoiti sa cumpere din salariu consumabile pentru a isi putea desfasura munca. Dupa avertismentele publice venite de la ministrul de Interne, Vasile Blaga, care a atras atentia ca politistii nu au, conform regulamentelor, dreptul de a declansa greva, sindicatele politistilor au anuntat ca nu vor face un protest in sensul clasic, adica nu vor opri munca de tot, dar vor lucra dupa un program de la 08 la 16.00, isi vor lua liber in zilele de weekend, nu vor mai face audieri in dosarele penale, nu vor mai asigura nicio alta activitate judiciara solicitata de Parchetele sau instantele din tara si nici nu vor mai dirija traficul si nu vor mai da amenzi. De asemenea, liderii de sindicat au atras public atentia ca au informatii potrivit carora Ministerul de Interne intentioneaza sa aduca mai multe unitati ale Jandarmeriei din tara in Bucuresti, pentru a descuraja orice fel de manifestare publica de protest. Trebuie mentionat ca jandarmii sunt incadrati ca militari, astfel ca nu au voie sa isi infiinteze sindicate. Totodata, liderii de sindicat au sustinut ca au avut in urma cu putina vreme o intrevedere cu omologii lor din statele membre UE, care le-au promis sustinere in toate actiunile pe care le vor intreprinde. In acest context, liderii politistilor au sustinut ca nu sunt intimidati nici de informatia conform careia le sunt ascultate telefoanele pentru a fi apoi determinati sa renunte la proteste. Oamenii legii sunt de asemenea nemultumiti de faptul ca in Noul Cod Penal, ultrajul este pedepsit numai cu amenda. In timp ce oamenii legii anuntasera inca de luni dimineata ca isi vor reduce drastic atat programul de lucru, cat si volumul, conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane a anuntat ca nu a fost anuntata din tara ca vreun Inspectorat are probleme in a isi face datoria.
De asemenea, liderii de sindicat au atras public atentia ca au informatii potrivit carora Ministerul de Interne intentioneaza sa aduca mai multe unitati ale Jandarmeriei din tara in Bucuresti, pentru a descuraja orice fel de manifestare publica de protest. Trebuie mentionat ca jandarmii sunt incadrati ca militari, astfel ca nu au voie sa isi infiinteze sindicate. Totodata, liderii de sindicat au sustinut ca au avut in urma cu putina vreme o intrevedere cu omologii lor din statele membre UE, care le-au promis sustinere in toate actiunile pe care le vor intreprinde. In acest context, liderii politistilor au sustinut ca nu sunt intimidati nici de informatia conform careia le sunt ascultate telefoanele pentru a fi apoi determinati sa renunte la proteste. Oamenii legii sunt de asemenea nemultumiti de faptul ca in Noul Cod Penal, ultrajul este pedepsit numai cu amenda. In timp ce oamenii legii anuntasera inca de luni dimineata ca isi vor reduce drastic atat programul de lucru, cat si volumul, conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane a anuntat ca nu a fost anuntata din tara ca vreun Inspectorat are probleme in a isi face datoria.
Liderii de sindicat reclama presiunile politicienilor
Marin Gruia, liderul Sindicatului Politistilor si Personalului Contractual din MAI a declarat luni ca sindicatul pe care il conduce va organiza vineri in Capitala un miting de protest impotriva masurilor de austeritate a Executivului. De asemenea, Gruia a acuzat presiuni din partea clasei politice. Liderul sindical a spus ca politistii din Bucuresti au fost chemati luni dimineata la ora 5.30, de catre sefii sectiilor de politie din Capitala, si li s-a pus in vedere ca ei trebuie sa respecte legea, adica trebuie sa renunte la proteste. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, i-a avertizat pe politisti ca vor fi trasi la raspundere daca fac greva."Am vazut ce au zis liderii. Unii nici nu cunosc statutul politistului. Nu pot face greva. Ei trebuie sa-si faca meseria", a spus Blaga.
Judetele Salaj, Mures, Alba, fara protectia politistilor
Presedintele Biroului Teritorial Salaj din Sindicatul National al Politistilor, Daniel Lazar, a declarat, citat de Mediafax, ca peste 400 de politisti din judet vor sta in puncte fixe si nu vor actiona decat la apelurile de urgenta 112 si in situatiile limita."Incepand de astazi (luni - n.r.), se aplica la nivel de judet anumite modalitati de limitare a serviciilor, adica politistii din cadrul posturilor de politie nu vor mai lucra in ture, ci dupa program fix, in intervalul orar 8.00-16.00, iar sambata si duminica posturile respective vor fi inchise. Politia rutiera nu va mai dirija circulatia, nu va mai da amenzi, ci doar avertismente, iar politistii nu vor mai face audieri in dosarele penale". Conform lui Lazar, masurile au fost stabilite la nivel national si vor fi implementate doar in saptamana in curs. "Motivele care au dus la luarea acestor masuri sunt nivelul salariilor si lipsa materialelor consumabile. Nu mai avem tus la imprimante, ne lipsesc topurile de hartie si alte consumabile de care inspectoratele judetene de politie au nevoie pentru a putea functiona in conditii decente", a afirmat Lazar. In judetul Mures, toti cei 1200 de politisti vor protesta in acelasi fel ca si colegii lor din Salaj. Conform liderului teritorial de sindicat, Mircea Ioan: "protestam in limita legala, patrulele se duc in teren, aplica avertismente unde legea permite, intervenim la apelurile de urgenta. Toate cele trei sindicate reprezentate in politia mureseana sunt solidare. Cam 65 la suta din efective sunt in teren, dar de protestat, protesteaza toti". Peste 400 de oameni ai legii din judetul Alba s-au solidarizat luni, cu masurile de protest anuntate de politistii din toata tara si si-au redus activitatea cu 25%, adica exact atat cat au pierdut din cuantumul salariilor, ca urmare a deciziei Guvernului. Dorel Bota, liderul regional de sindicat a precizat ca politistii vor raspunde la apelurile 112 si vor rezolva cazurile care nu pot fi amanate. "Este un protest sindical, nu o greva. Noi ne-am limitat activitatile, insa vom raspunde la toate apelurile de urgenta primite la 112 si vom rezolva cazurile care nu pot fi amanate". Proteste au fost declansate, luni, si de 1.000 de politisti din Dolj, liderii sindicali sustinand ca nemultumirile sunt legate de salarizare, de logistica precara si de reducerile de personal.
Politistii din Timis nu mai primesc plangeri sau sesizari
Oamenii legii din judetul Timis nu vor mai avea niciun fel de contact cu publicul, in nicio zi, incepand cu ora 16.00. "Politistii nu vor mai primi niciun fel de petitii, sesizari si reclamatii, indrumand in acest sens cetatenii sa depuna aceste petitii prin posta electronica, la adresa de mail a institutiei, sau prin Posta Romana, cu confirmare de primire. Exceptie vor face, bineinteles, cazurile grave si apelurile de urgenta. Colegii de la Politia Rutiera si Politia de ordine publica nu vor mai patrula, ci vor sta in puncte fixe, vor interveni numai la apelul de urgenta 112 si vor acorda avertismente", a afirmat liderul zonal Ionut Pantiru. Acesta a spus ca spera ca toti colegii sai sa inteleaga ca acest protest este in beneficiul tuturor pe viitor.
Controalele la granite, inasprite
Peste 400 de politisti de frontiera din Dolj au hotarat, astazi, sa inaspreasca controalele in punctele de trecere a frontierei de la Bechet si Calafat, ca metoda de protest fata de scaderea salariilor. Conform purtatorului de cuvant al IPF Dolj, Ionut Ghionea, "a fost primita o dispozitie prin care ni s-a cerut sa inasprim controalele la frontiera pentru a ingreuna traficul. Este singura noastra cale legala prin care putem protesta". Si politistii de frontiera din Arad au ales sa protesteze prin inasprirea controalelor din vama, motiv pentru care au avertizat ca este posibil sa creasca timpul de asteptare pentru trecerea frontierei. Liderul de sindicat zonal, Gabriel Lisandru, a sustinut ca angajatii Vamii vor mai sta peste program numai "in caz de calamitati, situatii de urgenta sau cu aprobarea scrisa a sefului de inspectorat". De asemenea, politistii de frontiera din Timis si-au redus de luni programul de munca si au dispus ca fiecare masina care trece granita sa fie supusa unui control amanuntit. Vicepresedintele Sindicatului Politistilor de Frontiera din Timis, Viorel Popa, a declarat, citat de Mediafax, ca "protestul se desfasoara printr-un exces de zel la frontiera. Practic, fiecare masina care intra si iese din tara este supusa unui control amanuntit. De asemenea, politistii de frontiera nu vor mai participa la cursuri, la trageri si vor respecta intocmai programul de lucru".
Mii de politisti in strada in Cluj, Bistrita si Mehedinti
Cateva sute de politisti au protestat luni in fata Prefecturii din Constanta, de asemenea, in Cluj, mai mult de 900 de oameni ai legii si-au redus activitatea. Liderul sindical din Cluj, Dorel Gavril Frent, a declarat ca politistii si-au redus volumul si timpul de munca proportional cu reducerea salariilor. "Nu va fi afectata siguranta publica, se vor reduce alte activitati care nu afecteaza siguranta publica, vom merge la urgente, furturi. Reducerea activitatii se va face la patrulari, politistii vor aplica sanctiuni nepecuniare, nu se va mai dirija traficul", a spus Frent. Situatia nu este mai roz nici in Bistrita, unde peste 600 de politisti au anuntat ca se vor limita la activitatile pentru care institutia asigura logistica necesara. Totodata, in acest judet oamenii legii se vor ocupoa numai de urgente, crime, violuri sau talharii. De asemenea, in Mehedinti, aproape 2.000 de angajati ai Politiei au adoptat aceeasi forma de protest. La proteste sunt asteptati sa adere si cei 1.283 de politisti din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Mehedinti si din cadrul scolii Politiei de Frontiera Orsova.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dorian 20 September 2010 17:42 0
# Robinel 20 September 2010 18:03 0
# Proilavonos 24 September 2010 04:39 +1