14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POLITISTII NU SUNT MAGISTRATI – Presedinta de onoare a AMR Viorica Costiniu, indignata dupa ce judecatorul Ovidiu Pralea de la CA Bacau s-a pensionat cu cei noua ani petrecuti in Politie recunoscuti ca vechime in magistratura: „E inadmisibil sa asimilezi functia de politist cu cea de judecator... Politistul e la ordinele procurorului. Actele lui trec prin filtrul judecatii judecatorului... Cine nu realizeaza virtutile magistraturii e doar un intamplator in profesie, doar un purtator de roba”

Scris de: V.B. | pdf | print

17 July 2024 20:07
Vizualizari: 5791

Judecatoarea Viorica Costiniu (foto) – presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania – a reactionat vehement miercuri, 17 iulie 2024, dupa ce judecatorul Ovidiu-Vasilica Pralea de la Curtea de Apel Bacau a iesit la pensie dupa ce noua ani pe care i-a petrecut in Politie i-au fost recunoscuti ca vechime in magistratura.



Amintim ca sentinta din 21 decembrie 2023 prin care Tribunalul Covasna i-a asimilat lui Pralea cei noua ani de munca in calitate de politist calitatii de magistrat a ramas definitiva prin neapelare (click aici pentru a citi).

In acest context, intr-un comentariu trimis Luju, judecatoarea Viorica Costiniu afirma ca este inadmisibil ca functia de politist sa fie asimilata cu cea de judecator. In primul rand, exista o ierarhie in sistem: politistul actioneaza la ordinele procurorului, iar apoi actele politistului trec prin filtrul judecatorului.

In al doilea rand, programa unei facultati de Drept este complet diferita de programa Academiei de Politie.

In acelasi mesaj trimis redactiei Lumea Justitiei, presedinta de onoare a AMR rememoreaza felul in care Valeriu Stoica a decimat magistratura intre 1996 si 2000, cand a fost ministru al Justitiei, incurajand plecarea din sistem a judecatorilor si procurorilor cu experienta. Totodata, judecatoarea Costiniu relateaza un schimb de replici avut in Consiliul Superior al Magistraturii cu presedintele din acel moment al Romaniei, Traian Basescu. Mai exact, dupa ce politicianul anuntase ca urma sa aduca o mie de politisti in magistratura, Viorica Costiniu i-a replicat ca o asemenea gandire este vrednica de comunismul anilor '50.


Iata intregul mesaj al presedintei de onoare a AMR:


Este inadmisibil sa asimilezi functia de politist cu cea de judecator.

Cat timp judecatorul si-a exercitat functia, politistul a fost la ordinele lui, generic vorbind, cata vreme i-a cenzurat actele, cata vreme el a urmat cursurile Academiei de Politie, nu Facultatea de Drept.

Asistam la denaturarea functiei de judecator, care a devenit punguta la care trag, fara merit, multe categorii profesionale.

Si asta in conditiile in care cine a absolvit Dreptul administrativ pentru a intra in magistratura a trebuit sa faca, in prima perioada, Facultatea de Drept si, ulterior, doar sa dea diferentele, pentru ca apoi sa se asimileze Facultatii de Drept.

Nu stiu sa existe vreo lege a noastra care sa asimileze Academia de Politie cu Facultatea de Drept si parca la admitere la noi nu se da si o proba sportiva, ca la Academie.

Noi, magistratii de cariera, ne-am opus la multiplele incercari de asimilare a Facultatii noastre cu toate felurile de facultati nascute pe profil cat de cat juridic, ca ciupercile dupa ploaie, sa infloreasca afacerile profilor care au vrut si avocatura, si profesorat, si afaceri infloritoare (a se vedea Valeriu Stoica si altii...). Nu a operat insa si asimilarea Academiei de Politie cu Facultatea de Drept.

Cand le-am spus colegilor judecatori americani veniti in Romania de incercarile politicului de a asimila Academia (pretentios titlu) cu Facultatea de Drept au spus ca asta e o blasfemie si in SUA nimeni n-ar indrazni nici macar sa gandeasca, dar sa mai puna si in practica.

Fiecare trebuie sa-si asume studiile pe care si le-a ales pentru a-si croi viitorul si profesia.

In dialog public cu mine in CSM, domnul Basescu mi-a spus ca va aduce 1.000 de politisti in magistratura.

Noi am crezut ca ii duce in parchete si, evident, ca sunt absolventi ai Facultatii de Drept. Curricula Academiei nu este similara Curriculei Facultatii de Drept.

Raspunsul meu public, in sedinta, uitandu-ma in ochii dansului, a fost: 'Procedati ca in anii '50, cand cu 6 luni de instructie ii facea pe muncitori judecatori'.

Sunt teribil de revoltata de asumarea incomprehensibila a colegilor de subminare si dinlauntrul sistemului a carierei judecatorului de scaun. Unii nu au declarat apel, altii au luat masuri care sfideaza judecatorul de cariera in favoarea celor care isi gasesc o carja in statutul de judecator, care a ajuns umbrela pentru vremea rea pentru orice profesie care tangential  se crede similara celor din magistratura.

Si, dupa cum observati, cei care vin din alte profesii, de cum intra in sistem, sunt si vanatori de functii in detrimentul juzilor de scaun, de cariera.

Pana si colegii din parchete, cum s-au vazut in functii (se poate verifica), repejor cu delegatie si apoi definitiv devin sefi peste judecatorii de cariera. E cazul sa ne intrebam: oare de ce?

Pana a fi judecator, intr-o profesie sau alta au fost la Ordin si unii care aveau vocatia de jude mai curand decat de procuror s-au evidentiat pe merit, la altii a functionat zicala 'lupul isi schimba blana dar naravul, ba', dupa cum multi avocati intrati in magistratura pe un interviu de 2 bani si 10/5 ani vechime au transformat justitia in taraba, unii au iesit la pensie dupa 1 an de magistratura conform generoasei legi a asimilarii scrise de Valeriu Stoica, altii au avut parte ani buni de bratari gratuite, altii au demisionat ca nu au facut fata muncii de judecator. Nu prea s-au inghesuit spre procuratura si au ravnit jiltul judecatorului. Generatiile care au facut Reforma in justitie au candidat cate 24 de candidati pe un loc la Facultatea de Drept.

La repartizare pentru functia de judecator, in ordinea mediilor, veneau doar cei care aveau media generala peste 9.

Respectam munca de politist, este la fundamentul ordinii in societate pe care o apara. Politistul se afla la ordinele procurorului, iar actele sale trec prin filtrul judecatii judecatorului.

Dar fiecare trebuie sa ne asumam ce-am ales, nu sa intram pe usa din dos a unei alte profesii, nu sa ciugulim din ceea ce este un atribut exclusiv al acelei profesii, lipsiti de bun simt, morala si respect pentru cei care in anii cand politaiul isi exercita functia (oriunde in sistemul lui, de la circulatie la... ordinele procurorului), judele, in ani grei, judeca poate chiar cazuri in care posibil politistul chiar a efectuat acte procesuale.

Nu poti sa vii la pensionare cu tupeul ca anii petrecuti in politie sa fie socotiti ca munca de judecator.

Sa spunem lucrurilor pe nume:

Valeriu Stoica, ministru fiind (inainte de 1989 judecator la Judecatoria Sectorului 5 si secretar de partid al Judecatoriei Sectorului 5), a urmarit improspatarea magistraturii si a initiat 'epurarea eleganta' a juzilor si procurorilor, socotiti toti 'comunisti' (?!).

Mai toti aveau vechimi mari in magistratura, astfel ca s- a prevazut pensionarea celor cu minimum 25 de ani ca jude / procuror.

In ritm alert au aparut 500 de locuri vacante.

Efectele au fost, la randul lor, imediate sub aspectul cresterii volumului de munca intr-o perioada de masive modificari legislative si sedinte cu peste o suta de cauze pe lista.

Asociatia Magistratilor din Romania i-a propus lui Valeriu Stoica sa accepte solutia existenta si atunci in Franta. Multi dintre colegi, profesionisti recunoscuti, valorosi, au plecat in avocatura, in notariat. Si, dupa exemplul francez, i-am propus sa le asimileze vechimea din avocatura / notariat si sa revina in magistratura. Justificarea era fireasca, pentru ca perioada petrecuta in celelalte profesii putea fi apreciata ca o experienta benefica in munca judelui / procurorului. Nimeni din magistratura nu s-a indreptat spre Politie sau cariera de jurisconsult.

AMR s-a manifestat public, inclusiv in Parlament si la intalnirile de la Guvern, ca nu se poate asimila orice profesie celei de magistrat. Si totusi... Ordinul de partid a avut prioritate, intrucat trebuiau satisfacute interesele poate nu ale liberalilor, ci ale unora dintre membrii de partid cu rude, cunostinte, relatii cu asteptari si recompense (cata vreme aveau pe cineva la fraiele noii puterii revolutionare), dar cu metehne vechi poleite in haine pe care in poveste le poarta 'imparatul gol'. Cel putin aceasta a fot justificarea care mi s-a dat de initiatorul legii.

Prin legea lui Valeriu Stoica, s-au asimilat vreo 50 de profesii cu studii juridice (nu insa si a functiei de politist), profesii largite in timp ca numar, asimilate cu Facultatea de Drept la baza. Asa a ajuns functia de judecator /procuror, dintr-o demnitate de rang inalt, pe taraba, in iarmarocul politic din vremea Basesciana pana in zilele noastre, pentru ca acum, cu perfidie, cine in urma cu ani intregi era om la ordine pentru Ordinea sociala sa pretinda ca este pentru acea perioada politist cu rang de judecator /procuror.

Judecator nu este o profesie, ci este o demnitate pentru care trebuie sa ai vocatie, este un simbol al Puterii Judecatoresti.

Cine nu realizeaza aceste virtuti ale magistraturii care implica profesionalism de elita, constiinta si responsabilitate inseamna ca este doar un intamplator in profesie, cu o cariera-mozaic, doar un purtator de roba.

Maine-poimaine, se asimileaza si Academia Militara Facultatii de Drept. E  in trend, cum a fost si trendul segregarii magistraturii in domeniul pensiilor de serviciu, pentru care militarii, pe timp de pace, au fost absolviti de restrictii aplicate cu generozitate celor din magistratura si din alte profesii 'de serviciu'.

O opinie pe care o sustin si in prezent cu responsabilitate si respect pentru toate profesiile, incepand cu demnitatea de judecator, suprema functie din sistemul judiciar si constitutional Putere in Stat, cum nicio alta functie din profesiile cu titulatura 'de serviciu' nu este”.

Comentarii

# Rezolvati personalul asimilat mai intai date 17 July 2024 20:21 +12

Doamna judecator, macar a fost magistrat cu 9 ani asimilare, nu 25 de ani- asimilare integrala. Nu are rost pana atunci sa discutam despre perioadele asimilate ale magistratilor. Daca tot aveti timp, poate va ocupati de problema principala. Mai exact," sa incepem cu inceputul"! Transformarea personalului asimilat magistratilor in functionari publici(sa ii plateasca cu cat vrea legiutorul, dar ca functionari). Multumim anticipat pentru orice demers in acest sens.

# DODI date 17 July 2024 20:55 -22

După revoluție absolvenții de Șt.Gheorghiu au fost asimilați ca economiști sau juriști, funcție de interesele vechii securități. Acum, utilizând același calapod, polițiștii au fost asimilați (ca și PORCurorii) ca magistrați. În țara în care ”merge și așa” totul este posibil, funcție de interesele Noii securități. Doar noi, fraierii de pe margine, ne întrebăm: până când?...

# 1989(DEGEABA) date 17 July 2024 20:56 +34

Are mare dreptate distinsa doamna judecator Costiniu.Si eu am observat pe la toate instantele din tara judecatori care au absovit INM ul si care provin din fosti politisti si nici nu vreti sa stiti ce gandire stalinista au.Este un fenomen ingrijorator de selectie a noilor magistrati.Chiar nu mai exista profesionisti dintre juristii tarii sau acesti nu raspund cu"'Sa traiti" la comenziile primite.Iti dai seama imediat cine este judecator de cariera(civil)si judecator al sistemului(fost militian).Maine poimine o sa avem judecatori care au absolvit Academia de Politie pe locurile de rromi si o sa avem si mai multi Portocala etc.Tot respectul pentru judectorii adevarati si pentru doamna judecator Costiniu.

# maxtor date 17 July 2024 21:58 -6

Fă-te polițist, hai, fă-te polițist. Dacă nu ți se mai Editat, fă-te polițist. Dacă vrei să n-ai prieteni, fă-te polițist. Dacă mă-ta e Editat ...

# Leo date 17 July 2024 22:27 +4

Ipocrizie la greu madam! Decizia cu recunoaşterea a fost opera unui JUDECĂTOR. Oare nu ştiţi că ;i stagiul militar a fost decis ca vechime de magistrat de înalţii judecători de la ICCJ? În ceea ce priveşte obsesia cu militarii, intenţionat spuneţi aiureli care nu se susţin juridic, orice muritor poate compara interdicţiile din statutul cadrelor militare cu statutul magistraţilor şi nu-ţi trebuie facultatea de drept ca să constaţi că militarii sunt cei mai jecmăniţi de stat în privinţa drepturilor fundamentale. Oare tot militarii sunt de vină pentru existenţa magistraţilor militari? Sau cumva tot onorabilii magistraţi civili, mulţi visând să adauge titulatura de general lingă cea de judecător?

# ?????? date 18 July 2024 02:16 0

@ Probabil și un semnal că se așteptă mai puțini bani pentru pensiile magistraților, în vremuri viitoare și un probabil îndemn la cheltuirea cu mai multă chibzuială a banilor alocați pensiilor , ?

# santinela date 18 July 2024 06:58 +11

Si actele "parchetarului" nu trec prin filtrul judecatorului doamna Costiniu ? Nu v-am auzit sa fiti atat de indignata in acest caz si nici la echivalarea unui consilier juridic ca vechime pentru iesire la pensie a unui judecator . Ciudata masurare a echidistantei !

# E tu Brute... date 18 July 2024 07:59 +1

Doamna, confuzia este esenta asimilarii atat a functiilor cat si a pregatirii persoanelor. In acest context, Academia Militara este a MApN. In acest context cand va referiti la "MILITARI" va rog sa specificati si exemole de asimilare a academiei militare (pe specialitati de pregatire si arme) care au trecut de la MApN in JUISTITIE CA MAGISTRATI. Cat despre suspendarea "constrangerilor" pentru militari pe timp de pace?, va rog sa ma scuzati. Dca doriti sa va regferiti la politisti, va rog sa va aplecati asupra pregatirii lor cat vsi a statutului de "CIVIL"pe care acestia il poarta pe toata durata activitatii profesionale. Doar cu pensia e problema! Totul este similar cu anii de serviciu. "8" ore zilnic si 5(CINCI)

# E tu Brute... date 18 July 2024 08:13 +1

1.Doamna, confuzia este esenta asimilarii atat a functiilor cat si a pregatirii persoanelor. In acest context, Academia Militara este a MApN. In acest context cand va referiti la "MILITARI" va rog sa specificati si exemple de asimilare a academiei militare (pe specialitati de pregatire si arme) care au trecut de la MApN in JUISTITIE CA MAGISTRATI. Cat despre suspendarea? "constrangerilor?" pentru militari pe timp de pace?, va rog sa ma scuzati. Daca doriti sa va referiti la politisti, va rog sa va aplecati asupra pregatirii lor cat si a statutului de "CIVIL"pe care acestia il poarta pe toata durata activitatii profesionale. Doar cu pensia e problema! Totul este similar cu anii de serviciu."8" ore zilnic si 5(CINCI) zile pe saptamana = 24 de ore zilnic cu 7 zile pe saptamana + sarbatori , asa cum mai marii nostrii UITA CA UNII au LUCRAT SI SE MAI LUCREAZA. Pt ei "UZURA" fizica si psihica este la fel. RUSINE LOR. Dumnezeu intarzie dar NU UITA!!!

# E tu Brute... date 18 July 2024 08:29 0

2. Cat despre "calea scurta" de a intra in magistratura, nu este doar de acum. Dar, parca inainte era mai "cu perdea". Asimilarea pregatirii este esenta urmand LUCRUL "IN COMUN" pe timpul activitatii profesionale cand COMBINATIILE creaza "prietenii". Efectul? sunt marile erori ale justitiei si multimea de oameni cazuti NEVINOVATI, pe "altarul realizarilor" JUSTITIEI de data acesta( procese la CEDO si multe nestiute). Da, deoarece functiile de magistrati se obtin deosebit de greu dar au un statut "preferential". Acest statut este vanat de cei "fara prieteni" zice-se, dar culmea majoritatea cu teschereaua burdusita si cu averi (aduse cu galeata probabil, de pe plaiurile lor natale) pe care FISCUL saracul nu le poate verifica deoarece ... cine face urmarirea penala? In acest sens si ei mai bine pun de un HG pt cei ce scot din foc "jarul" cu mainile goale.

# E tu Brute... date 18 July 2024 08:49 0

3. Cat despre interpretatrea "idilica" a imaginii magistratului cat si a calitatilor sale, personal eu le-am constatat "pe pielea mea". Si nu doar profesional cat si "uman". Exemplele sunt si ele "la dispozitie" dar nu cred ca ar favoriza in vreun fel "REMEDIEREA CALITATII", SUNT SUFICIENTE DOAR CELE DIN PRESA. De altfel, in presa, este realitatea cu pro si contra. Noroc ca presa nu face si justitie, ea redand , in felul ei realitatea. Dupa atatia ani scursi de " LA REVOLUTIE", ma gandesc ca ar fi timpul sa intram si noi in era civilizatiei CIVILE si democratice. Da, deoarece "politicul" este prevazator, are grija de cetatean si drepturile sale impunand LEGI ce frizeaza cu dictatura (bineinteles pt "mese") ,din frica ca CETATEANUL SA NU GRESEASCA SI SA LE CALCE DREPTURILE, LOR. Aici, JUDSTITIA SI MAGISTRATII au rolul lor, DAR?

# cârcotaș date 18 July 2024 11:55 +1

La noi fenomenul cancel culture e din 1944, când s-au instalat comuniștii. Făceau magistrați și miniștri dintre muncitorii cu 4 clase. Imediat, cum depistau un om cuviincios educat, un om care își justifica întotdeauna cu argumente raționale deciziile, era demarată o dublă acțiune: de minimalizare- prin etichetare și de marginalizare- prin obstrucții. Gloata nu suporta pe cei cu care nu semăna. Treptat, asemenea personaje rafinate, educate, insensibile la comenzi politice s-au rărit prin instanțe, locul lor fiind luat de oamenii de cuvânt- cei care ascultau și înfăptuiau cuvântul partidului. Avem prin urmare o Justiție po******ră, cea care stârpește în mod natural orice nu-i seamănă. Ar fi interesant, sociologic, să fie studiate bazinele sociale din care provin magistrații după anul 2000, câți dintre ei au crescut într-o casă cu o biliotecă care să nu conțină doar cărțile lui Jules Verne și romane polițiste.

# Mihai Eftimescu date 18 July 2024 12:07 0

Poate ca ar merita sa fie ASIMILATI măcar atunci când ce mi-e unul, ce mi-e altul ! De ani și ani BOBORUL se amuza cand vreo prompterista TV (tootă/pleonasm) citea despre elevul Bulă, care contesta nota la BAC că ar fi prea mică Iar contestatia nu numai că îi era respinsă , dar…ha,ha,ha… ii si reduceau nota si eventual pica BAC ul pe care initial il luase taras grapis. Temeiul moral dacic al respectivei practici era ” BINE I -AU FACUT , CĂ L-A MÂNCAT SA FACA CONTESTATIE !” De unde sa stie norodul ca NU-TI POTI INGREUNA SITUATIA IN PROPRIA CALE DE ATAC ? E un principiu care se invata doar la Facultatea de Drept Se invata , dar ca atatea principii, nu se prea asimileaza . Aud acum că un avocat din zona Oradiei, destept si care nu dormea pe el, a observat anomalia , iar un sobor de judecatori au achiesat ...bravo tuturor. Dar Maica Justitia a convietyuit fara remuscari cu anomalia nascocita de ”dascali” haini fara alt ideal decat să ii ardă pe contestatarii Bula

# Indignat date 18 July 2024 14:19 +28

Are dreptate doamna judecator, politistii nu sunt magistrati! Dar nici magistratii nu sunt extraterestri, sunt doar oameni! In acest caz de ce au aceste pensii si lefuri nesimtite? Aceste facilitati?

# Pdv date 18 July 2024 14:25 +1

Din dispozițiile Constituției referitoare la judecători/procurori rezultă obligativitatea exercitării efective a funcției în cadrul instanțelor/parchetelor (art.124 alin.(3), art.126 alin.(1), art.131 și art.132 alin.(1) din Constituție). In perioada activității îndeplinite în alte profesii, magistratul nu a făcut parte din puterea judecătorească (art.1 alin. (4) din Constituție). Funcția de judecător sau procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior (art.125 alin. (3) și art.132 alin. (2) din Constituție). Prin urmare, vechimea în magistratură necesară acordării unei pensii de serviciu garantată nu poate să conțină perioade asimilate. Recunoașterea ca vechime în magistratură a perioadelor asimilate însemnă că prin lege se poate revizui Constituția. In consecință, recunoașterea ca vechime în magistratură a perioadelor asimilate este susceptibilă a fi neconstituțională.

# Hello date 18 July 2024 16:47 -2

"Ca desi au inamovibilitate, ei nu se pot plasa undeva intre oameni si Dumnezeu. Așa cum, cu mai multa vreme in urma, din nefericire, a sugerat chiar doamna Viorica Costiniu, intr-un alt mesaj pe care mi l-a transmis." - Sorin Rosca Stanescu. Este adevarat Semidivinitatea Dumneavoastra? Va rog sa ma iertati ca am indrazneala sa va ating jiltul, ma voi autobiciui pentru aceasta erezie.

# punctum date 18 July 2024 19:40 +2

Mă înduioșează cum se zbate doamna Costiniu. Dar n-are cu cine. Nici magistrații nu sunt magistrați.

# Are dreptate! date 18 July 2024 20:02 +19

Dna Costiniu are dreptate. Știu că în instanțe în prezent sunt foarte mulți foști polițiști, care ar vrea să aibă șansa celui de la Bc..Însă, orice judecător obiectiv și competent în materia litigiilor de muncă și asigurări sociale (simplul fapt că te baga președintele intr-o secție nu înseamnă că ești și competent să judeci în domeniul ăla, competenta se dobândește în timp) știe că o astfel de acțiune nu avea cum să fie admisă. Sunt și niște decizii CCR, sunt și considerente care pot fi reținute din decizii HP,..în esență e strict problema legiuitorului să stabilească ce profesii juridice asimilează vechimii în magistratură. Că printre aceste profesii nu se regăsesc polițiștii, ghinion, ce să zic ! Însă judecătorul nu poate adăuga la lege. Interesant jocul Curții de Apel Bc ..A stat în pasivitate fără a invoca litispendenta, autoritatea de lucru judecat , fără să facă apel, nimic..Pare cam tras de păr..inclusiv faptul că acțiunea a fost admisă..Poate că IJ ar trebui să lămurească..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva