20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POLITRUCII DE LA BRUXELLES NE DISTRUG JUSTITIA – Scrisoare dura a AMR, UNJR, AJADO si APR catre sefa CE Ursula von der Leyen: “Solicitam Comisiei sa-si asume intreaga responsabilitate pentru situatia dezastruoasa in care se afla sistemul judiciar... Modificarile aduse la solicitarea Comisiei nu doar ignora vointa intregului corp de magistrati, ci o sfideaza... Lovitura data cu sprijinul si initiativa directa a Comisiei va arunca justitia in haos”

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 June 2023 15:57
Vizualizari: 5725

Scrisoare dura din partea asociatiilor profesionale ale magistratilor catre presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto 1), si comisarul european pe Justitie, Didier Reynders (foto 2). Practic, asociatiile cer Comisiei Europene sa isi asume responsabilitatea pentru distrugerea sistemului de justitie din Romania.


In scrisoarea deschisa de marti, 7 iunie 2023, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) le transmit birocratilor UE ca modificarile pe care coalitia de guvernare intentioneza se le faca in ceea ce priveste pensiile de serviciu, incluisv prin cresterea varstei de pensionare, submineaza independenta si functionarea Justitiei, sistemul urmand practic sa fie decimat de magistrati. Problema este ca toate aceste modificari au fost facute in urma consultarilor dintre coalitia de guvernare si Comisia Europeana (daca nu cumva ele au fost impuse de Comisia Europeana, spunem noi). Or, tocmai de aceea Comisia Europeana trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru modificarile aduse la pensiile magistratilor, modificari care, precizeaza asociatiile, sfideaza judecatorii si procurorii romani.


Prezentam scrisoarea AMR, UNJR, AJADO si APR catre sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si comisarul european pe Justitie, Didier Reynders:


“SCRISOARE DESCHISA

Prin care solicitam Comisiei Europene sa ceara Guvernului Romaniei suspendarea imediata a asa-numitei reforme a pensiilor serviciului magistratilor, reforma complet netransparenta si iresponsabila si, potrivit surselor guvernamentale, avizata de Comisia Europeana.

Aceasta asa-numita 'reforma' submineaza total independenta si functionarea justitiei. Sute de judecatori au parasit deja sistemul in ultimele 12 luni, iar peste 1.100 de posturi judiciare sunt in prezent neocupate. Intregul sistem este pe punctul de a se prabusi din cauza volumului de munca coplesitor si a numarului insuficient de judecatori, criza agravata de amenintarile continue la adresa statutului magistratilor, ca urmare a 'reformelor' aprobate de Comisia Europeana. Acest lucru trebuie oprit imediat!

Pe 29 mai 2023 a fost propusa de coalitia de guvernare o lista de amendamente care modifica in mod fundamental, inacceptabil, intempestiv si complet netransparent proiectul de lege de modificare a pensiilor de serviciu ale magistratilor, aflat in dezbatere parlamentara finala in Camera Deputatilor.

Proiectul de lege a fost supus spre adoptare Parlamentului la inceputul anului 2023, intr-o forma care fusese avizata pozitiv cu observatii de catre Consiliul Superior al Magistraturii si aprobata de Senat la 29 martie 2023.

Dupa trecerea primei camere, proiectul de lege a fost trimis spre adoptare Camerei Deputatilor, iar in cursul lunii aprilie nu au fost, aparent, initiate discutii cu privire la vreo modificare.

Cu toate acestea, la sfarsitul lunii aprilie, au aparut public o serie de amendamente ale coalitiei de guvernare, ce au modificat complet proiectul initial, atat in ceea ce priveste cuantumul, cat si conditiile de pensionare. Aceste amendamente, au declarat reprezentantii guvernamentali, au fost NEGOCIATE sI AGREATE cu Comisia Europeana.

Daca afirmatiile sunt adevarate, o astfel de metoda netransparenta si neloiala de 'negociere' intre Guvern si Comisia Europeana cu privire la statutul magistratilor romani este inacceptabila, demonstrand ipocrizia si iresponsabilitatea Comisiei in relatiile sale cu sistemul judiciar din Romania.

Reamintim Comisiei Europene ca, in mod constant, in rapoartele sale adoptate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), aceasta a solicitat Romaniei sa asigure 'transparenta si predictibilitatea procesului legislativ in privinta legilor justitiei', iar opinia corpului magistratilor sa fie in mod real luata in considerare.

In raportul din noiembrie 2017 al Comisiei Europene privind MCV, aceasta a reiterat si subliniat ideea potrivit careia 'capacitatea Guvernului si a Parlamentului de a asigura un proces legislativ deschis, transparent si constructiv in ceea ce priveste legile justitiei va fi esentiala'.

Prevederile privind pensia de serviciu a magistratilor sunt parte integranta a statutului acestora si sunt reglementate exact prin legile justitiei.

Este inacceptabil si revoltatator faptul ca acum Comisia Europeana nu numai ca aproba conduite anterior criticate, ci si participa activ la negocierile ascunse cu partidele politice pe chestiuni ce tin de statutul magistratilor.

Solicitam asadar Comisiei Europene sa-si asume intreaga responsabilitate pentru situatia dezastruoasa in care se afla in prezent sistemul judiciar, care se confrunta cu o criza grava a resurselor umane, si sa opreasca imediat aceasta asa-numita 'reforma'.

Orice modificare substantiala a statutului magistratilor ar trebui facuta in conditii de stabilitate in sistem, mai ales cand vine vorba de resursele umane, stabilitatea si atractivitatea unei cariere judiciare.

In prezent, insa, sistemul de justitie se confrunta cu cea mai grava si prelungita criza de personal de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In ultimii cinci ani a avut loc un adevarat exod al magistratilor, corelativ cu o scadere vizibila a numarului de absolventi de drept bine pregatiti care doresc sa intre in sistemul judiciar.

Motivul acestei crize fara precedent este tocmai instabilitatea statutului magistratilor, inclusiv amenintarea perpetua cu desfiintarea pensiei de serviciu, iar lovitura data acum cu sprijinul si initiativa directa a Comisiei Europene va arunca justitia in haos.

Reamintim Comisiei Europene ca sunt deja 1.129 de posturi de judecator vacante, iar instantele functioneaza cu un deficit sever de personal, volumul suplimentar de munca fiind preluat de judecatorii in activitate. Situatia este la fel de grava si in parchete, unde deficitul de procurori este de 861.

In acelasi timp, interesul pentru o cariera in magistratura a scazut constant in ultimii ani. De exemplu, in 2022, din 580 de posturi scoase la concurs, 141 au ramas neocupate, desi gradul de admitere necesar pentru a deveni magistrat a scazut la sase din zece de la opt din zece, cat fusese anterior.

Negocierile purtate de Comisia Europeana cu Guvernul Romaniei ignora interesul statului roman de a avea o justitie puternica si magistrati respectati, fapt dovedit de desconsiderea vadita a opiniilor si argumentelor unanim exprimate de judecatorii romani prin Adunarile Generale desfasurate la toate instantele din Romania, in noiembrie 2022.

Aceste rezolutii au solicitat in unanimitate ca orice majorare a varstei de pensionare sa fie implementata in conditii de stabilitate, fara a afecta judecatorii in exercitiu, si sa fie corelata cu imbunatatirea volumului de munca si a conditiilor de munca.

Modificarile aduse la solicitarea Comisiei Europene nu doar ignora vointa intregului corp de magistrati, ci o sfideaza prin stabilirea unor reguli care incalca grav reguli impuse inclusiv prin jurisprudenta CJUE, in ceea ce priveste predictibilitatea (un judecator care ar fi indeplinit conditiile de pensionare intr-un an va putea acum sa o faca doar in zece ani, de exemplu), tratament egal (un judecator cu aceeasi vechime in magistratura nu se va putea pensiona in aceleasi conditii ca un coleg cu aceeasi vechime in functie, dar mai in varsta), precum si standardele europene privind modul de calcul al pensiilor.

Mai grav, actiunea Comisiei Europene pune sistemul intr-o situatie in care va trebui sa functioneze in urmatorii ani cu un corp decimat de magistrati, epuizati si descurajati, fara nicio speranta ca generatiile tinere de buni profesionisti in drept vor fi tentate sa acceada in sistem.

Invocarea Planului National de Recuperare si Rezilienta (PNRR) ca justificare pentru asa-numitele reforme este inacceptabila.

Statutul judecatorilor si procurorilor este reglementat de Constitutia Romaniei, de legile organice si de standardele internationale. Un acord negociat politic intre Comisia Europeana si diferite partide politice romanesti nu poate trece niciodata peste aceste norme legale, iar conditionarea alocarii de fonduri catre tara cu pretul compromiterii independentei si bunei functionari a sistemului judiciar este revoltatoar

Actiunile Comisiei Europene au dus la proteste unanime in instante. La 30 mai 2023, instantele au respins ferm modificarile propuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu. In plus, unele instante au initiat deja proteste, iar majoritatea instantelor au anuntat ca vor recurge si ele la toate formele legale de protest, daca aceste modificari nu vor fi retrase.

In concluzie, solicitam ferm Comisiei Europene sa ceara Guvernului Romaniei sa suspende orice masuri legislative legate de pensiile de serviciu. Aceste chestiuni ar trebui reconsiderate in conditii de normalitate si stabilitate in ceea ce priveste resursele umane, cu consultarea loiala a autoritatii judiciare de catre guvern si parlament in cadrul acestor proceduri.

Solicitam Comisiei Europene sa recunoasca faptul ca negocierea statutului nostru cu partidele politice romanesti fara a consulta in mod corespunzator instantele, parchetele si asociatiile profesionale ale magistratilor semnifica o nesocotire inacceptabila a independentei justitiei din Romania. Independenta noastra nu trebuie folosita ca moneda de schimb in negocierile cu Guvernul Romaniei”.

* Cititi aici varianta in engleza a scrisorii AMR, UNJR, AJADO si APR

Comentarii

# DODI date 7 June 2023 17:11 +74

Unii văd doar acum că pădurea (câtă mai e!) este plină de uscături. Din păcate pentru noi românii justiția nu a fost și nu este distrusă de cretinii de la UE ci de dobitocii din SRI care au primit în acest sens ”drepturi depline” de la securistul Petrov și le-au fost mărite cu ajutorul Salamului de Sibiu. Să nu uităm că ultimii doi președinți au fost ”aleși” de cuplul antiromânesc SRI+STS cu largul și ”orbul” concurs al CCR. Așa că dobitocii din UE nu fac decât să cultive un teren subminat de tembelii din politica românească și de către organizațiile noastre... antiromnânești.

# Hades date 7 June 2023 17:17 +31

Vai sunt atat de suparat sa vad ca un sistem care functioneaza atat de bine incepe sa aiba probleme! Sau sa fiu incantat pentru ca de fapt sistemul scartaie si in sfarsit este imbunatatit?! Hmmm... Cred ca voi fi incantat in cele din urma. Istoria bat-o vina!

# Ioana M. date 7 June 2023 17:19 +42

Criza deficitului de personal din justitie e din vina decidentilor interni. De ce nu scot la concurs suficiente posturi care sa acopere pensionarile de acum ? De ce creeaza o criza? De ce magistratii solicita o modificare discriminatorie si anume, ca aceste prevederi ale proiectului de lege privind pensionarea sa se aplice pentru viitorii colegi, nu si pentru ei? Sa intelegem ca doar ei sunt mai presus de lege? Si va rugam nu fiti penibili. Nu numai dvs ati facut scoli serioase si ati invatat mult. Va stricati imaginea in ochii contribuabililor dvs.

# dulapul securelii,pelticiunii si pierzaniei nationale date 7 June 2023 17:19 -13

Comisia si-a facut mendrele cu securici,hastagistii'macovistii , sorosisti i, coldistii,lulutzistii si alti asemenea si acum le a f...t o smetie peste ochi! Cand s-au facut slugi la Mica Uniune Europeana nu s-au gandit ca vor fi tratati ca niste slugi! Tot timpul ne-au tratat pe toti ca pe niste slugi! Ce astronave sa ai de la o clasa politica stapanita de secureala!Ce asteptari s ai de la pelticul securist si voda Lenea, ******ti-s posmagii, turistul universal! MAGISTRATII LIBERI sa-i izoleze pe securicii care au adus situatia in halul asta prin obedienta lor baloasa! Stai sa vezi ca toti procuricii astia securici o sa-i lase astia fara statul de magistrat ca asa-i la ieuropa cu toate ca au pupat talpile ieuropei si securelii! EXACT TRATAMENTUL APLICAT UNOR SLUGI! NUMAI CURTEA CONSTITUTIONALA pote pune stop securelii parlamentariste! JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRATILOR LIBERI si care RESPECTA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! aista-i o opinie

# jUSTie date 7 June 2023 17:28 +30

Bravo! Drepturile salariale, pensia de serviciu reprezinta o componenta recunoscută constituțional a independenței judiciare, iar aceasta în sine este un set de principii interconectate menite să asigure că statul de drept - rule of law - se aplică în mod echitabil tuturor, inclusiv guvernului. Prin urmare, orice proces de determinare a drepturilor salariale, pensiilor de serviciu trebuie să echilibreze cerințele guvernului responsabil si a responsabilitatii democratice cu cerința unor drepturi sigure și adecvate. Acesta este in sine si un mod de a atrage oameni cu studii juridice de înaltă calitate in sistemul judiciar si de a spori increderea societatii in independenta magistratilor! A face altfel, inseamna o subminare a puterii judecatoresti si un dezechilibru major intre doua puteri ale statului! Sa speram la un raspuns din partea Comisiei Europene!

# Singura solutie : ROEXIT ! date 7 June 2023 18:44 -102

Cu un popor puturos , care sta ca balega-n drum , nu se pot face rascoale adevarate . Prin urmare ramane varianta petru lenesi : se face referendum pentru iesire din lagarul numit UE.

# Just date 7 June 2023 20:42 +54

Dar banii , banii cei multi pentru a plati pensiile grețos de mari , de unde vin? De unde sunt bani pentru a plati asemenea pensii ?? Milioane de pensionari romani traiesc intr o saracie cumplita , pentru că atâta permite bugetul de pensii. De ce pentru unii sunt bani la buget, iar pentru altii nu sunt bani la buget??? DE CE? Comisia Europeana e vinovată?

# Raymond Reddington date 7 June 2023 23:01 +118

Ne facem ca nu pricepem ... In perioada 2012- 2019( +-) a fost nevoie de niste judecatori "motivati " sa faca Prapad. S au dat drepturi, unele meritate de judecatorii onesti. Dar nu erau pt ei ! Erau pt cei care au facut Prapad ! Si au facut !!! Si se bucura de ele, de la pensie,deha.Acum, de cand o noua generatie de judecatori incearca sa aduca echilibrul, respectarea legii, ei trebuie demotivati ! Se va creea o noua generatie de monstrii , cand va fi necesar. ..pana atunci, nu sperati nimic de la UE....

# Cetateanul date 8 June 2023 00:17 +29

Acum? Așa? Dar când or fost arestați preventiv nevinovați? Dar când or fost dispuse măsuri de supraveghere aiurea? Atunci de ce nu o protestat nimeni? Acum brusc apar revelații? Marș! PS Nebun nu e ăl de cere ci ăl ce dă! Adică judele! Deci... a se scuti

# maxtor date 8 June 2023 01:46 0

preshe/dinta? Alien printre noi!

# cetatean de moda veche date 8 June 2023 07:58 +25

Caduc,este tot ce precede'89.Pacat de scoala si oamenii formati care au pus umarul pentru a MENTINE JUSTITIA. Anterior lui'89, implicarea peste tot a fost a "partidului" si a"securitatii" in "lupta de clasa". Ulterior partidul a cazut. Au ramas "COZILE DE TOPOR" cat si "ciracii" lor asa zis politici, ducand mai departe "lupta de clasa" dar acum pe alte nivele si mai ales INTERESE (ca au multi copii de hranit pe Coasta de Azur).Anterior lui '89, atat in JUSTITIE cat si in SECURITATE mai gaseai si patrioti si oameni cu interesul DREPTATII, care gandeau inainte de "a da cu barda",mare parte din ei(si nu erau multi) s-au pensionat. Avem ce am crescut si educat in spiritul oamenilor de bine de la Bruxelles (pe la stat pe la privat) si au normal, interesele lor personale, de grup si SISTEM,dar, "ORGOLISI" nevoie mare."Romania" in opinia mea este in disolutie."Steagul sus" in enclavele romanilor de "pretutindeni"poate asa ne mai bifam existenta, si.. ETC.

# Alex One date 10 June 2023 10:51 -13

Salutara intocmirea si trimiterea scrisorii desi pare cam stufoasa. Nu cred ca se vor deranja destinatarii sa o citeasca oricum nu au pregatirea necesara sa o inteleaga. Poate vreun consilier,asistent. Sau si mai si, sa o trimeata organelor "competente" sa rezolve problemele sesizate adica autoritatile romane.Stiu de la vechii magistratii cand se depuneau concluzii scrise "cat mai sintetice d.avocat,ca stiti suntem si noi aglomerati".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva