28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PORTAL INTERN PENTRU NOTARI – Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a lansat o aplicatie informatica prin care notarii vor putea accesa on-line registrele electronice pentru a se preveni fraudele. Portalul va deveni functional incepand cu 1 ianuarie 2014 (Comunicatul)

Scris de: L.J. | pdf | print

3 December 2013 14:24
Vizualizari: 22717

Notarii publici vor putea accesa on-line, incepand de anul viitor, registrele notariale electronice. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul aplicatiei informatice de tip portal lansata de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, condusa de Viorel Manescu (foto). Lansarea aplicatiei a avut loc in prezenta ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, precum si a reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe, Directiei de Evidenta a Persoanei si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului de Interne si ai Camerei Executorilor Judecatoresti Bucuresti.


Potrivit unui comunicat al UNNPR, printre registrele care vor fi disponibile on-line se numara Registrul national notarial de evidenta a succesiunilor, Registrul national notarial de evidenta a liberalitatilor, Registrul national notarial de evidenta a optiunilor succesorale, Registrul national notarial de evidenta a procurilor si revocarilor acestora, Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale, Registrul national notarial de evidenta a creditorilor persoanelor fizice si a opozitiilor la efectuarea partajului succesoral si Registrul national notarial de evidenta a maselor patrimoniale.

Prezentam comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania:

Vineri 29 noiembrie 2013 Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania in prezenta ministrului justitiei dl Robert Cazanciuc, ai reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe, Directiei de Evidenta a Persoanei si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului de Interne si ai Camerei Executorilor Judecatoresti Bucuresti a lansat oficial aplicatia informatica de tip portal care va permite, incepand cu data de 01 ianuarie 2014, accesul on-line a notarilor publici la registrele notariale electronice administrate de catre Uniune prin Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale(CNARNN-INFONOT).

Astfel, incepand cu data de 01 ianuarie 2014 (in cursul lunii decembrie au loc operatiunile de inrolare in aplicatie a tuturor notarilor publici, deoarece accesul se face pe baza de semnatura electronica calificata) printre registrele care vor fi disponibile on-line se numara:

- Registrul national notarial de evidenta a succesiunilor (RNNES), in care se inregistreaza cauzele succesorale privind cetatenii romani, straini sau apatrizi cu ultimul domiciliu in strainatate, de pe urma carora au ramas bunuri in Romania;

- Registrul national notarial de evidenta a liberalitatilor (RNNEL), in care se inregistreaza toate actele de donatie, dispozitiile testamentare, revocarea lor, precum si retractarea revocarii acestora;

- Registrul national notarial de evidenta a optiunilor succesorale (RNNEOS), in care se inregistreaza toate actele notariale referitoare la acceptarea, respectiv renuntarea la mostenire;

- Registrul national notarial de evidenta a procurilor si revocarilor acestora (RNNEPR), in care se inregistreaza procurile/mandatele date in scopul incheierii de acte si indeplinirii de proceduri notariale, precum si actele de revocare a acestora;

- Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale (RNNRM), in care se inscrie, pentru opozabilitate fata de terti, regimul matrimonial ales de soti;

- Registrul national notarial de evidenta a creditorilor persoanelor fizice si a opozitiilor la efectuarea partajului succesoral (RNNEC), in care se inscriu, pentru opozabilitate fata de terti, cererile creditorilor cu privire la creantele pe care le au fata de o persoana fizica.

- Registrul national notarial de evidenta a maselor patrimoniale in care atat notarii publici, cat si alti liber profesionisti(avocati, executori judecatoresti, medici, lichidatori, etc) isi pot inscrie masele patrimoniale afectate exercitarii profesiei.

De asemenea, Uniunea Nationala a Notarilor Publici prin CNARNN-INFONOT isi propune, atat pentru a da siguranta circuitului juridic civil, cat si pentru a veni in sprijinul cetatenilor de buna credinta ca beneficiari ai actelor si procedurilor notariale, sa infiinteze din surse financiare proprii si alte registre de interes public si privat.

Totodata dorim sa precizam ca toate institutiile statului pot solicita si obtine gratuit informatii din registrele electronice administrate de CNARNN-INFONOT.

Lansarea acestei aplicatii semnifica pentru notariatul roman un moment de o importanta deosebita marcat atat de trecerea a 18 ani de la infiintarea institutiei notarului public, cat si de intrarea intr-o noua era a acestei profesii si anume era noilor tehnologii, iar participarea Ministrului Justitiei la acest eveniment demonstreaza pe deplin stransa legatura pe care notariatul roman o are cu institutiile statutului.

Aceasta aplicatie este foarte importanta si pentru solicitantii actului notarial – persoane fizice si persoane juridice private si publice – deoarece garanteaza securitatea raporturilor juridice si comerciale dintre acestea, asigura un circuit juridic civil sanatos al actelor si procedurilor notariale, aducand o contributie importanta la consolidarea statului de drept”.

* Cititi aici comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania

Comentarii

# Mihai Ionescu date 4 December 2013 08:28 0

Daca procedura notariala privind obtinerea unei informatii din registrul de succesiuni a ramas aceeasi, atunci “intrarea intr-o noua era a acestei profesii” care “asigura un circuit juridic civil sanatos al actelor si procedurilor notariale” se traduce prin faptul ca petentul trebuie sa se prezinte personal, sau prin delegat, la sediul unui notar din zona unde si-a avut de cujus ultimul domiciliu pentru a ii fi primita cererea. In aceasta “noua era” aplicarea “noilor tehnologii” se traduce in Romania, in cazul in care chiar vrei sa adresezi o astfel de cerere unui notar, prin deplasarea pina la notarul “competent”. Este adevarat ca astazi deplasarea se realizeaza cu mijloace mult mai rapide, dar nu cred ca acest lucru va induiosa inima celor care fac drumuri lungi pentru a depune o cerere si ale caror asteptari sunt potrivit posibilitatile tehnologice actuale de a se transmite informatii corecte, complete si in conditii de securitate. 

# Mihai Ionescu date 4 December 2013 08:29 0

-continuare 1- Coroborat cu angajamentul statului roman ca acest gen de informatii pot fi obtinute de catre orice cetatean din UE din orice loc al UE, avem deja o imagine edificatoare asupra modului in care a fost si este in continuare tratata aceasta problema in Romania. In cazul unei opozitii fata de de cele inscrise mai sus, precizez ca am o document semnat de un reprezentant legal al Ministerului Justitiei si sustinut de UNNPR care arata ca norma legala se interpreteaza exact in sensul aratat mai sus. De altfel, se pare ca aceasta este si practica uzuala. Poate UNNPR sa spuna ca, in acest moment,  poti depune, la orice notar, o cerere pentru obtinerea unei incheiere notariala cu privire la rezultatul verificarilor efectuate in Registrul de evidenta a procedurilor succesorale al Camerei notarilor publici ? Mai ales in conditiile in care acum catva timp a raspuns ca acest tip de cerere se depune numai la notarul competent ( din raza ...)? 

# Mihai Ionescu date 4 December 2013 08:40 0

-continuare 2 - ...)? Bref, ce avem? Un sistem informatic. La ce foloseste ? Ca eu n-am inteles din cuvantele de sus decat niste lucruri care suna a ideologie, nicidecum o manifestare de indeplinire a unui serviciu public, a unei obligatii legale si a unui angajament la nivel european fata de ENRWA. Ca tot veni vorba, ENRWA stie despre procedura romaneasca, asa cum se aplica acum in mod oficial, cu sustinerea celor mai inalte institutii competente in materie ?

# Mihai Ionescu date 4 December 2013 08:50 0

Salut in schimb masura de a obliga notarii de a avea semnatura electronica. Deabia astept derularea de catre notariate a procedurii privind cererile in format electronic. Pina acum motivau ca nu au semnatura electronica. De acum o sa o aiba. In conditiile in care eu nu am gasit pina acum nici un notar care sa aiba semnatura electronica, darminte experienta, apreciez ca o sa fi ceva foarte ... interesant.

# rule date 10 December 2013 12:24 0

Acusi apar registrele secrete pentru cei din Bucuresti, ca doar ei sunt cei mai multi si  cu veniturile  ele mai mari. Deci, ei vor fi marii agricultori ai tarii, pentru ca vor  cumpara toate terenurile libere.

# dezamagitu date 24 March 2014 09:36 0

Pentru d-nul VIOREL MANESCU verificati va rog actele notariale intocmite de notarul Ciobanca Mihai din Rupea.Cum poti mostenii un teren in2003 ca in2006 propietar sa apara CAP rupea in cf.CM 276 Costea magda,in baza unui TP fals.Justitia nu poate face lumina,din cauza politicului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva