psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

PREDOIU A SCANDALIZAT PARLAMENTUL – Camera Deputatilor si Senatul au infiintat Comisia speciala comuna pentru examinarea initiativelor legislative din domeniul justitiei. Scopul comisiei ar fi de a preveni trecerea ca prin branza a textelor pritocite de ministrul Justitiei. Proiectele lui Predoiu submineaza Consitutia si suveranitatea nationala, ministrul urmarind sa impuna „primatul dreptului european”. In realitate, nicio lege europeana nu poate sa incalce Constitutia Romaniei (Hotararea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

5 September 2022 15:14
Vizualizari: 4125

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto 1) a mai reusit o contraperformanta: aceea de a-si antagoniza majoritatea PSD-PNL-UDMR din Parlament, in legatura cu subiectul momentului: proiectele celor trei legi ale Justitiei.



Joi, 1 septembrie 2022, in Monitorul Oficial nr. 862/2022 a fost publicata componenta Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru examinarea initiativelor legislative din domeniul justitiei. O comisie infiintata pentru ca alesii sa previna trecerea ca prin branza a initiativelor legislative privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii (in locul actualelor legi 303/2004, 304/2004, respectiv 317/2004).

Amintim ca in proiectele de legi pritocite de ministrul Predoiu si adoptate de guvernul Nicolae Ciuca se gasesc numeroase prevederi grave, care constituie adevarate atentate la Constitutia Romaniei si la suveranitatea nationala. Printre ele, amintim eliminarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale. De altfel, Predoiu insusi a afirmat, in sedinta Plenului CSM, ca prin noile legi urmareste sa impuna „primatul dreptului european”. Este exact sintagma folosita de ministru: „Suntem constienti, aici, la MJ, ca e imposibil ca un proiect sa satisfaca toate partile interesate si nici nu ar fi bine ca un proiect sa satisfaca deplin numai unele parti interesate, in sensul bun al cuvantului interesat. Dar, in acelasi timp, avem constiinta impacata ca aceste proiecte satisfac linii esentiale, cum ar fi independenta, separarea carierelor, 'check and balance', primatul dreptului european, raspunderea magistratilor”.

Revenind la comisia parlamentara comuna pentru avizarea celor trei proiecte de legi, mentionam ca ea este alcatuita din 15 deputati si 10 senatori, fiind condusa de catre deputatul Gabriel Andronache (foto 2), liderul de grup PNL din Camera Deputatilor si vicepresedinte al Comisiei pentru regulament din acelasi for parlamentar. Din punct de vedere al partidelor, este vorba despre:

- 9 parlamentari PSD (5 deputati si 4 senatori);

- 7 parlamentari PNL (4 deputati si 3 senatori);

- 4 parlamentari USR (3 deputati si 1 senator);

- 2 parlamentari AUR (1 deputat si 1 senator);

- 2 parlamentari UDMR (1 deputat si 1 senator);

- 1 deputat al minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara.

Dintre membrii comisiei, ii remarcam pe fostii ministri ai Justitiei Robert Cazanciuc (senator PSD) si Stelian Ion (deputat USR), pe fosta judecatoare CCR Simona Maya Teodoroiu (deputata PSD), pe deputatii Steluta Cataniciu (PSD) si Ioan Cupsa (PNL), precum si pe senatorul PNL Daniel Fenechiu.


Redam intreaga lista de membri ai comisiei (vezi facsimil):


I. Componenta comisiei:

1. dl Rasaliu Marian-Iulian, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

2. dna Florea Oana-Consuela, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

3. dna Teodoroiu Simona-Maya, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

4. dna Cataniciu Steluta-Gustica, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

5. dna Gliga Dumitrita, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

6. dl Cazanciuc Robert-Marius, senator, Grupul parlamentar al PSD;

7. dna Moagher Laura-Mihaela, senator, Grupul parlamentar al PSD;

8. dl Rujan Ion-Cristinel, senator, Grupul parlamentar al PSD;

9. dl Toanchina Marius-Gheorghe, senator, Grupul parlamentar al PSD;

10. dl Andronache Gabriel, deputat, Grupul parlamentar al PNL;

11. dl Cupsa Ioan, deputat, Grupul parlamentar al PNL;

12. dna Traila Cristina, deputat, Grupul parlamentar al PNL;

13. dna Morar Olivia-Diana, deputat, Grupul parlamentar al PNL;

14. dna Banu Claudia-Mihaela, senator, Grupul parlamentar al PNL;

15. dl Fenechiu Catalin-Daniel, senator, Grupul parlamentar al PNL;

16. dl Niculescu-Tagarlas Cristian-Augustin, senator, Grupul parlamentar al PNL;

17. dna Spataru Elena-Simona, senator, Grupul parlamentar al USR;

18. dna Murariu Oana, deputat, Grupul parlamentar al USR;

19. dl Dehelean Silviu, deputat, Grupul parlamentar al USR;

20. dl Stelian-Cristian Ion, deputat, Grupul parlamentar al USR;

21. dl Mateescu Sorin-Cristian, senator, Grupul parlamentar al AUR;

22. dl Muncaciu Sorin-Titus, deputat, Grupul parlamentar al AUR;

23. dl Csaszar Karoly Zsolt, senator, Grupul parlamentar al UDMR;

24. dl Ladanyi Laszló-Zsolt, deputat, Grupul parlamentar al UDMR;

25. dl Stancu Ionel, deputat, Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

II. Componenta biroului comisiei:

- presedinte, deputat Andronache Gabriel, Grupul parlamentar al PNL;

- vicepresedinte, deputat Rasaliu Marian-Iulian, Grupul parlamentar al PSD;

- vicepresedinte, deputat Cupsa Ioan, Grupul parlamentar al PNL;

- vicepresedinte, deputat Murariu Oana, Grupul parlamentar al USR;

- secretar, deputat Ladanyi Laszló-Zsolt, Grupul parlamentar al UDMR;

- secretar, deputat Muncaciu Sorin-Titus, Grupul parlamentar al AUR”.


Prezentam textul hotararii si expunerea de motive din preambul:


Avand in vedere interesul cetatenilor si al persoanelor juridice in imbunatatirea constanta a serviciului public judiciar ca permanenta garantie a realizarii drepturilor si libertatilor, precum si a intereselor legitime ale acestora, obiectiv care necesita modernizarea permanenta a cadrului legislativ adresat justitiei,

avand in vedere deschiderea Parlamentului Romaniei pentru sprijinul puterii judecatoresti prin intermediul legislatiei adoptate in domeniul sistemului judiciar,

avand in vedere obiectivele asumate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (M.C.V.) si al Planului national de redresare si rezilienta (P.N.R.R.) in domeniul justitiei,

tinand seama de Obiectivul de referinta nr. 1 din Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare din iunie 2021, respectiv independenta sistemului judiciar si reforma sistemului judiciar, in cadrul caruia s-a formulat inca din anul 2018 recomandarea de revizuire a legilor justitiei, cu luarea in considerare a recomandarilor formulate in cadrul M.C.V.,

tinand cont de eforturile institutionale constante in vederea consolidarii independentei justitiei romane si pentru garantarea si satisfacerea drepturilor si libertatilor cetatenilor,

in temeiul prevederilor art. 64 alin. (4) si ale art. 67 din Constitutia Romaniei, republicata, precum si ale art. 8 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 4/1992, republicat,

Parlamentul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1. — Se constituie Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru examinarea initiativelor legislative din domeniul justitiei, denumita in continuare Comisia, avand urmatoarele obiective:

a) examinarea, atat in procedura legislativa la prima Camera sesizata, cat si in procedura legislativa la Camera decizionala, a initiativelor legislative cu incidenta asupra justitiei in vederea reformarii sistemului judiciar, aflate in procedura parlamentara, precum si a celor care urmeaza a intra in procedura parlamentara, pe toata perioada desfasurarii activitatii Comisiei;

b) elaborarea, atat in procedura legislativa la prima Camera sesizata, cat si in procedura legislativa la Camera decizionala, a rapoartelor asupra initiativelor legislative prevazute la lit. a).

Art. 2. — (1) Comisia prevazuta la art. 1 se compune din 25 de membri, desemnati de grupurile parlamentare din Camera Deputatilor si Senat, potrivit configuratiei politice a Parlamentului Romaniei.

(2) Comisia este condusa de un birou alcatuit din 6 membri: un presedinte, 3 vicepresedinti si 2 secretari.

(3) Componenta nominala a Comisiei si a biroului comisiei sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

(4) Convocarea sedintelor Comisiei se face cu cel putin o zi inainte de catre presedinte sau, in lipsa acestuia, de catre un vicepresedinte care il inlocuieste.

Art. 3. — (1) Sedintele Comisiei sunt, de regula, publice.

(2) In interesul desfasurarii lucrarilor, Comisia poate invita sa participe la dezbateri reprezentanti ai autoritatilor publice, ai asociatiilor profesionale, specialisti sau reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale.

(3) Conditiile in care reprezentantii mass-media au acces la lucrarile Comisiei se stabilesc de plenul acesteia.

(4) Lucrarile Comisiei se inregistreaza si se stenografiaza.

Art. 4. — (1) Pentru ca sedintele Comisiei sa aiba loc in mod legal este necesara participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor care o compun.

(2) Hotararile Comisiei se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti. Votul este deschis.

Art. 5. — Detaliile privind organizarea si functionarea Comisiei vor fi cuprinse intr-un regulament, inaintat spre aprobare Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului in termen de 5 zile de la constituirea Comisiei.

Art. 6. — Comisia functioneaza pe o perioada de 60 de zile de la data constituirii. Termenul poate fi prelungit de Birourile permanente reunite, la cererea motivata a presedintelui de comisie.

Art. 7. — In scopul realizarii obiectivelor pentru care se constituie Comisia, Camera Deputatilor si Senatul vor asigura personalul de specialitate si logistica necesare, cu aprobarea Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului”.

 


Comentarii

# nae girimea date 5 September 2022 18:05 +123

Ba , da perseverent e Predoiu asta ! Cine o fi in spatele lui de isi permite aberatiile alea ?

# dulapul pelticiunii, scutelnitei si pierzaniei nationale date 5 September 2022 19:09 +263

Acest PELTIC TRADATOR e mana cu care strainii se sterg la CUR cu CONSTITUTIA noastra! Efectiv prin aceste unelte se mictioneaza in capul nostru ca popor! Si poprul ca niste slugi tampe se uita ca vitelul in lemne! Strainezii astia mai au putin si ne iau si aerul si noi tacem ca niste lasi! Unde e raresica marele patriot sa strige la peltic: TRADATORULE! Maciuca asta din capul guvernului nu zice MAC!!! HUO!HUO!"Vanzatori de tara!!! Hai sa vedem si parliamentul cum sta! aista-i o opinie

# DODI date 5 September 2022 19:38 +214

Porcu-i******și sluga-i slugă. Și pentru că trebuiau să poarte un nume li s-a spus pe scurt PERDOIU.

# Valter COJMAN date 6 September 2022 03:51 +17

Codurile penale ale lui Predoiu, de cand era sluga lui Basescu, sunt declarate, de CCR, neconstitutionale in proportie de peste 80%. Credeti ca acum vine cu vreo lege constitutionala? El vine cu o lege neconstitutionala si care poate fi numita o lege a tradarii nationale.

# Slugoiule , date 7 September 2022 22:53 0

Ba nenorocitule , cum mai iesi pe strada "dupe" ce nu mai esti ministru ? Intreb pentru un vecin aflat in probatiune. :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva