Predoiu o tine pe-a lui: bugetele instantelor trebuie administrate in continuare de Ministerul Justitiei, nu de Inalta Curte de Casatie si Justitie
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut vineri, la Londra, ca trecerea bugetului instantelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru o mai buna consolidare a independentei Justitiei, este un nonsensm si ca acesta ar trebui sa ramana in continuare in administrarea Ministerului Justitiei. Predoiu a sustinut ca sunt multe tari civilizate si cu un sistem judiciar independent al carui buget este administrat de minister, iar independenta si impartialitatea acestuia nu este afectat in niciun fel. Reactia ministrului Justitiei a venit dupa o intrevedere a acestuia cu presedintele Curtii Supreme de Justitie a Marii Britanii, Lord Phillips of Worth Matravers, in cadrul careia au fost discutate, comparativ, sistemele de raspundere disciplinara a magistratilor si de administrare a bugetelor instantelor. Si dupa ce a terminat de comentat pe subiectul buget-independenta Justitiei romane, Predoiu a trecut la reformele externe. Principala institutie identificata de ministrul Justitiei pentru a fi reformata: Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Asta pentru ca, in opinia lui Predoiu, este sufocata de cereri care nu au legatura cu competenta sa.
Ministrul Justitiei cearta sefii magistraturii pentru ca acestia tot cer bugetele instantelor spre administrare
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut vineri la Londra, dupa o intrevedere cu presedintele instantei supreme britanice, Lordul Phillips of Worth Matravers, faptul ca „separarea functiei judiciare de problemele administrative si manageriale este fireasca. Proiectul de lege al Ministerului Justitiei privind personalul auxiliar creeaza functia de manager de instanta si asigura separarea managementului profesional de cel administrativ”. Insa Predoiu i-a criticat pe “sefii magistraturii, (n.n.-pentru ca) nu accepta acest adevar firesc si se solicita in continuare preluarea bugetelor sub pretextul consolidarii independentei Justitiei. Aceasta afirmatie este un nonsens, cata vreme in ultimii 12 ani bugetele au crescut treptat. Faptul ca in tari precum Marea Britanie, Franta, Germania, bugetele sunt administrate de minister ar trebui sa constituie un motiv de reflectie pentru presedintia Inaltei Curti de Casatie si Justitie".
Predoiu: CEDO trebuie reformata, institutia este sufocata in prezent
De asemenea, ministrul Predoiu a declarat, dupa o intrevedere cu Kenneth Clarke, ministrul britanic al Justitiei, ca, in ultimii ani, Romania a "dezvoltat o cooperare eficienta cu Ministerul Justitiei britanic si excelente relatii cu ministrul Kenneth Clarke. CEDO trebuie reformata, altfel nu isi va mai putea atinge scopurile. Curtea Europeana a Drepturilor Omului este sufocata de cereri care nu se incadreaza in textele Conventiei. Concluziile conferintelor de la Interlaken si Izmir privind reforma CEDO trebuie concretizate.In ceea ce priveste MCV, ministrul Kenneth Clarke a subliniat faptul ca progresele Romaniei sunt recunoscute si apreciate" a mentionat Predoiu, conchizand ca "eficienta Justitiei influenteaza direct mediul de afaceri. La randul sau, mediul de afaceri trebuie sa se manifeste public fata de performantele Justitiei. Romania trebuie sa imbunatateasca conditiile de operare a afacerilor economice, iar aceasta tine si de bunul mers al Justitiei".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# studentul 9 September 2011 22:02 -2