PREGATIRI PENTRU SCHENGEN – IGPR a demarat proiectul "Combaterea criminalitatii economice transfrontaliere la viitoare frontiera Schengen", care prevede achizitia de mijloace de transport si echipamente tehnice noi pentru politistii de investigare a fraudelor. Proiectul realizat in principal cu fonduri europene prevede imbunatirea procedurilor de lucru pentru prevenirea si combaterea infractiunilor economice
Inspectoratul General al Politiei Romane in parteneriat cu EUROPOL, Inspectoratul General al Politiei din Republica Moldova, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitei, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Directia Generala a Vamilor a demarat joi, 9 octombrie 2014, Proiectul "Combaterea criminalitatii economice transfrontaliere la viitoare frontiera Schengen". Proiectul, desfasurat pe o perioada de 18 luni, face parte din Programul RO 21 – "Cooperarea in spatiul Schengen si combaterea criminalitatii organizate si a infractiunilor transfrontaliere, inclusiv a traficului si a grupurilor infractionale itinerate" si este finantat din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, fiind alocata suma de 680.000 Euro din partea FEN, iar 120.000 euro reprezentand cofinantarea din partea MAI.
Declansarea Proiectului "Combaterea criminalitatii economice transfrontaliere la viitoare frontiera Schengen" a fost marcata de o conferinta de presa la care au luat parte (foto de la stanga la dreapta) locotenent colonelul Lilian Carabet, director in cadrul Inspectoratului General al Politiei din Republica Moldova, comisarul sef de politie Alexandru Catalin Ionita, director la Directia de Investigare a Fraudelor, procuroarea Adina Petrescu de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Adrian Videanu, director in cadrul Directiei Supraveghere si Control Vamal si chestorul de politie Mihai Bratan, director la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.
In cadrul conferintei Alexandru Ionita, directorul Directiei de Investigare a Fraudelor – beneficiarul Proiectului "Combaterea criminalitatii economice transfrontaliere la viitoare frontiera Schengen" a afirmat ca se bazeaza pe sprijnul mass-mediei pentru implementarea proiectului, subliniind ca scopul demersului este de a elimina concurenta neloiala si de a eficientiza resursele pentru prevenirea criminalitatii economice transfrontaliere. Detaliat, potrivit IGPR, beneficiarii sunt Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R. si serviciile de investigare a fraudelor de la inspectoratele de politie judetene din Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si Tulcea.
Potrivit reprezentantilor IGPR, obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea capacitatii operationale a autoritatilor de aplicare a legii de a preveni si de a combate infractiunile economice la viitoarea frontiera Schengen. Pentru indeplinirea acestui obiectiv vor fi organizate ateliere de schimb de bune practici precum si imbunatatirea cooperarii la nivel national si international intre institutiile implicate in lupta impotriva criminalitatii economice transfrontaliere. Totodata, cresterea capacitatii operationale a fortelor de politie din zonele de granita in lupta impotriva criminalitatii economice transfrontaliere prin imbunatatirea cunostintelor legate de folosirea tehnicii de ultima generatie precum si imbunatatirea dotarii acestora reprezinta un alt pas pentru indeplinirea obiectivului general al proiectului.
Proiectul "Combaterea criminalitatii economice transfrontaliere la viitoare frontiera Schengen", derulat de Inspectoratul General al Politiei Romane si realizat cu finantare europeana in cadrul programului RO 21, prevede ca politistii de investigare a fraudelor romani sa fie inzestrati cu mijloace de transport si echipamente tehnice noi: "Pentru dotarea politistilor de investigare a fraudelor, vor fi achizitionate vehicule, echipamente de vedere pentru noapte, echipamente de supraveghere pe timp de zi, aparatura foto si video, laptopuri, scannere, module GPS si o ambarcatiune. De asemenea, o delegatie de politisti romani specializati in investigarea fraudelor se va deplasa in Republica Moldova, pentru o vizita de studiu. Vor fi dezbatute procedurile de lucru cele mai eficiente pentru prevenirea si combaterea infractiunilor economice. Totodata, in cadrul proiectului, vor fi organizate sase seminarii de schimb de bune practici si pregatire la care vor participa, alaturi de politistii romani, politisti de la Europol si din Republica Moldova, precum si politisti de frontiera si specialisti de la Directia Generala a Vamilor".
Contractul cu privire la acordarea finantarii nerambursabile pentru proiect a fost semnat de Inspectoratul General al Politiei Romane, in calitate de Promotor de Program, si Ministerul Afacerilor Interne, in calitate de Operator de Program.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii