12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREZUMTIA DE NEVINOVATIE, UN LUX - Comisia Europeana someaza Romania sa transpuna integral normele privind prezumtia de nevinovatie: ”Deficiente in ceea ce priveste referirile publice la vinovatie, de exemplu, atunci cand autoritatile se refera la o persoana ca fiind vinovata... Lacune in ceea ce priveste modul in care persoanele suspectate sau acuzate sunt prezentate in fata instantei, prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica... Cazul poate fi inaintat Curtii de Justitie a UE”

Scris de: B.G. | pdf | print

2 November 2020 15:13
Vizualizari: 6954

Prezumtia de nevinovatie, aproape un lux in Romania. O spune Comisia Europeana, care someaza tara noastra sa transpuna integral normele UE privind prezumtia de nevinovatie.

Comisia Europeana  a dat un termen de doua luni Romaniei pentru a raspunde somatiei, iar daca nu, cazul poate fi inaintat Curtii de Justitie a Uniunii Europene.



Sute de oameni au fost achitati in ultimii ani, in special in dosarele instrumentate de DNA, dupa ce au fost defilati in catuse intr-un spectacol mediatic pentru care li s-a aplicat eticheta de corupti. Aceasta desi, toate persoanele chemate la parchet de procurori beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la pronuntarea unei decizii definitive.

Intr-o tara in care DNA a “guvernat” ani la rand prin teroarea catuselor, a pus etichete de corupti si a aruncat dupa gratii oameni care la final au fost achitati - un astfel de exemplu fiind cel al fostei senatoarei Doina Tudor (foto) - aceasta metoda ar trebui sa dispara definitiv. Iata insa ca se intarzie, sau nu se doreste transpunerea integrala a normele UE privind prezumtia de nevinovatie, motiv pentru care Comisia Europeana trage Romania de urechi.

Comisia a identificat deficiente in ceea ce priveste referirile publice la vinovatie, de exemplu, atunci cand autoritatile publice se refera la o persoana ca fiind vinovata in declaratii publice, dar si luarea unor masuri cand se intampla acest lucru.

De asemenea, CE arata ca exista lacune in ceea ce priveste modul in care persoanele suspectate sau acuzate sunt prezentate  in fata instantei, prin utilizarea unor masuri de
constrangere fizica, incatusate, desi aceasta masura ar trebui aplicata, in opinia noastra, doar persoanele acuzate de grave violente ar trebui sa fie supuse acestei masuri.

Reamintim ca in 24 mai 2018, prin Decizia nr. 20180210, Comisia Europeana anunta ca a fost declansata in mod oficial procedura infringementului impotriva Romaniei, in baza art. 258 din Tratatul de functionare al Uniunii Europene. Procedura infringementului venea dupa ce Statul roman nu a modificat legislatia penala in termenul impus pentru asigurarea respectarii prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent in procesele penale (click aici pentru a citi).


Iata anuntul Comisiei Europene:

Comisia solicita Bulgariei, Croatiei, Ciprului si Romaniei sa puna in aplicare integral normele UE privind consolidarea prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale [Directiva (UE) 2016/343].


 Aceasta directiva este unul dintre elementele-cheie ale cadrului juridic al UE privind standardele minime comune pentru un proces echitabil, care garanteaza ca drepturile persoanelor suspectate si acuzate beneficiaza de protectie suficienta. Directiva consolideaza increderea reciproca a statelor membre in sistemele lor de justitie penala si faciliteaza astfel recunoasterea reciproca a deciziilor in materie penala. Comisia considera ca masurile nationale de transpunere notificate de Bulgaria, Croatia, Cipru si Romania constituie doar o transpunere partiala a directivei si ca lipsesc anumite dispozitii din directiva.

In special, Comisia a identificat deficiente in ceea ce priveste referirile publice la vinovatie, de exemplu, atunci cand autoritatile publice se refera la o persoana ca fiind vinovata in declaratii publice, precum si in ceea ce priveste disponibilitatea unor masuri adecvate daca se intampla acest lucru. De asemenea, exista lacune in ceea ce priveste modul in care persoanele suspectate sau acuzate sunt prezentate, de exemplu in fata instantei, prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica, si in ceea ce priveste dreptul de a fi prezent la proces. Comisia a trimis celor patru state membre o scrisoare de punere in intarziere in mai 2018.

Comisia a trimis avize motivate celor patru state membre, acordandu-le doua luni pentru a raspunde; in caz contrar, cazul poate fi inaintat Curtii de Justitie a UE.

Comisia inchide, de asemenea, cazurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor care au fost deschise impotriva Greciei, a Luxemburgului, a Slovaciei si a Suediei, deoarece aceste tari au adoptat norme nationale de transpunere a directivei”.


*Cititi aici integral
Directiva UE 2016/343

 

Comentarii

# santinela date 2 November 2020 16:01 +18

Comisia Europeana trebuia sa-i comunice lui Kovessi prima data aceasta hotarire fiindca, pe vremea ei, subalternii TUTEI defilau cu o gramada de comunicate despre dosare cu inculpati trimisi in judecata ca si cum ar fi fost vionavti .

# DODI date 2 November 2020 16:41 +16

Mare minune mare, ”a fost nevoie să moară oameni” ca să citez un tâmpit în viață, ca să se sesizeze și Comisia Europeană că în România justiția nu doar că este oarbă, ea este șchioapă și violată zilnic de SRI. Iar trompetele securiste, pupincuriștilor liberali și useriști li se pare absolut firesc ca justiția să folosească dubla măsură pentru că ”securiștii noștrii sunt mai buni decât a lor”. Să vedem cât le ține. Eu cred că atâta timp cât nu le sunt afectate interesele. Este motivul pentru care multinaționalele și băncile străine acționează în România ca într-un sat fără câini și hoții lor nu doar că sunt intangibili dar sunt și tratați cu respect de ciolaniSS și gașca lui securiști.

# Edelweiss - Ivory Tower Former Convict (from Bukowina) date 2 November 2020 16:50 +7

Ha, ha, ha, ha! Într-un dosar de paradeală din 2014 - 2018, (consfințită de decizia Sovietului Suprem Constituțional nr. 36/2020), la faza camerei preliminare și a judecății de fond invocam prin 2016-2017 aspecte ale acestei Directive Europene revoluționare. Chiar le-am și anexat-o la dosarul cauzei, în format print complet. Crede careva că a fost luată în considerare sau că m-a băgat careva în seamă? Ha, ha, ha, ha! Cred că șobolanii cu robe s-au amuzat teribil de nivelul incredibil al naivității de care dădeam dovadă, au stuchit cu scârbă pe jos și au rostit cu CRIMINALĂ INCONȘTIENȚĂ: dă-i draaqului cu directivele lor! Căci doar la noi ( Telalii Adevărului Siluit) este pânea și cuțitul, jocul îl conducem Noi, regulile le facem Noi, o mână spală pe alta, amândouă spală obrazul Temidei cel plin de Zoaie și Lături Protocolare, corb la corb nu scoate ochii, Jeg la Jeg nu-și produce vreun deranj, Gunoi la Gunoi nu-și produce deservicii și nici Wită la altă Wită nu-și azvârle din copită.

# Tusesc date 2 November 2020 17:10 +9

Faraoanca,ridicata in slavi de CTP, un alt fanariot al sistemului!!!!, da a beneficiat de aceasta prezumtie, doar ea!!!, ca cica era din DNA, provenea din sistemul paralel, ala de care auzim zilnic, ma rog lucra si ea ceva pe acolo -ptr.ambasadori, sa nu credeti ca lucra in slujba cetateanului, nu, nu ! si uite i s-a ridicat si controlul judiciar cu scopul de a putea ajunge pt UNGERE, la PE, iar ceilalti (Plebea) eram vinovati ca rerspiram , inainte de inceperea IN REM , asta alta prostie ! Pe noi trebuie sa ne destepte CJUE, ca toti care pot si trebuie nu o fac, ca noua ne place sa ne invete altii ca suntem asa mai prostuti, mai slugoi ai unor servicii.

# mitica date 2 November 2020 19:46 +3

Cand era infractoarea kovesy sefa la DNA si zeificata de un rebut precum CTP, Comisia Europeana nu a sesizat asa ceva? Cei din Comisia Europeana sunt vinovati.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva