PRIMA CONFIRMARE: UDREA POATE DA LOVITURA IN RECURS – Analiza avocatului Adrian Toni Neacsu dupa ce ICCJ a sfidat CCR ca sa mentina condamnarea Elenei Udrea dispusa de un complet nelegal: “Compunerea nelegala a completului (care este deja constatata de catre CCR) este motiv de admitere a unui recurs in casatie. De altfel acesta cred ca acesta este principalul motiv al sustragerii de la executarea al doamnei Udrea”
Iata ca ceea ce Lumea Justitiei a anuntat in exclusivitate, si anume ca Elena Udrea (foto) are sanse sa scape de condamnarea de 6 ani inchisoare din dosarul “Gala Bute” in calea recursului in casatie (click aici pentru a citi), este confirmat de avocatul Adrian Toni Neacsu. Acesta a comentat joi seara, 7 aprilie 2022, decizia Completului de 5 judecatori al Inaltei Curti care a mentinut condamnarea Elenei Udrea la 6 ani inchisoare, cu ignorarea Deciziei CCR 685/2018 care a stabilit ca apelurile in dosarele solutionate de Complete de 5 judecatori ICCJ compuse nelegal pe motiv ca nu au fost trasi la sorti toti membrii lor (cum era cazul in “Gala Bute”) trebuie rejudecate (click aici pentru a citi).
Astfel, intr-o analiza postata pe pagina sa de Facebook, avocatul Adrian Toni Neacsu subliniaza ca decizia de mentinere a condamnarii Elenei Udrea este prima situatie in care se executa o pedeapsa pronuntata de o instanta in legatura cu care Curtea Constitutionala a constatat deja ca este nelegala. Or, explica Neacsu, legalitatea instantei (adica constituirea ei potrivit legii) este principiul de baza atat in arhitectura juridica nationala, cat si a CEDO ori a Cartei drepturilor fundamentale UE.
In acest sens, Adrian Toni Neacsu precizeaza ca fix aceasta compunere nelegala a completului este un motiv de admitere a recursului in casatie depus de Elena Udrea impotriva condamnarii din dosarul “Gala Bute”.
Iata analiza avocatului Adrian Toni Neacsu:
“Dincolo de telenovela fugii Elenei Udrea (neavand vreo masura preventiva nu putea fi oprita), din ziua de astazi ramanem cu prima decizie a unei instante romanesti, chiar cea mai inalta, de refuz al aplicarii unei decizii obligatorii a Curtii Constitutionale.
Indiferent de justificarea oferita de existenta unei hotarari CJUE, tot astazi marcam prima situatie in care se executa o condamnare pronuntata de o instanta in legatura cu care Curtea Constitutionala a constatat deja ca este nelegala.
Legalitatea instantei (adica constituirea ei potrivit legii) este principiul de baza atat in arhitectura juridica nationala, cat si a CEDO ori a Cartei drepturilor fundamentale UE.
Chiar Hotararea din 21 decembrie 2021 a CJUE, ceea care a fost folosita astazi pentru a se decide neaplicarea Deciziei nr. 685/2018 a Curtii Constitutionale, obliga statul roman si justitia nationala la garantarea drepturilor aratate la art 47 din Carta UE, din care cel ca instanta care condamna sa fie constituita potrivit legii este primul.
Executarea unei hotarari judecatoresti pronuntata de catre o instanta (complet) neconstituita potrivit legii deschide calea unor contestatii ulterioare la CEDO, unde chiar cred ca d-na Udrea va avea sanse.
De asemenea, compunerea nelegala a completului (care este deja constatata de catre CCR) este motiv de admitere a unui recurs in casatie, cale de atac extraordinara deja declarata in acest dosar si care are termen pe 16 mai 2022.
De altfel acesta cred ca acesta este principalul motiv al sustragerii de la executare al doamnei Udrea, desi concret probabil mai rau ii va inrautati situatia”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 7 April 2022 19:07 +2
# santinela 8 April 2022 14:23 +2