PROBLEMA DE INCOMPATIBILITATE – Judecatoarea Florentina Dragomir l-a condamnat pe Adrian Nastase recunoscand ca „nu exista o proba directa care sa-l incrimineze pe inculpat”. Aceeasi Florentina Dragomir o judeca acum pe Elena Udrea pe un rechizitoriu in care DNA recunoaste absenta probelor directe invocand tocmai rationamentul logico-juridic consacrat in dosarul Trofeul Calitatii: „Un numar mare de probe indirecte demonstreaza, coroborate intre ele, vinovatia”
Lumeajustitiei.ro semnaleaza opiniei publice o posibila problema de incompatibilitate in dosarul Gala Bute, cauza aflata pe rolul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si repartizata judecatoarelor supreme Angela Dragne, Leontina Serban si Florentina Dragomir.
Mai exact, ne intrebam in ce masura mai poate fi judecatoarea Florentina Dragomir compatibila sa judece fondul dosarului nr. 1532/1/2015 in ceea ce o priveste pe inculpata Elena Udrea, trimisa in judecata printr-un rechizitoriu in care DNA solicita condamnarea sa fara probe directe - pe modelul consacrat in dosarul Trofeul Calitatii - invocand autoritatea de lucru judecat a hotararii judecatorilor supremi care l-au executat cu cinism pe fostul prim-ministru Adrian Nastase recunoscand negru pe alb in decizia de condamnare ca „in speta nu exista o proba directa care sa-l incrimineze pe inculpat”. Ei bine, pretinsa stare de incompatibilitate in care s-ar gasi judecatoarea Florentina Dragomir ar fi legata tocmai de prezenta acesteia in Completul de 5 judecatori care a solutionat apelul in dosarul Trofeul Calitatii, complet condus de fosta sefa a ICCJ Livia Stanciu (foto).
Concret, problema de drept pe care o semnalam este in ce masura un magistrat care a condamnat un om admitand ca impotriva acestuia nu exista probe directe mai poate judeca un dosar in care acuzarea, pentru a suplini absenta probelor directe, invoca tocmai autoritatea de lucru judecat a solutiei acelui magistrat si in special rationamentul logico-juridic potrivit caruia „un numar mare de probe indirecte demonstreaza, coroborate intre ele, vinovatia” (vezi facsimil). Adica exact ceea ce a retinut judecatoarea Florentina Dragomir in hotararea definitiva de condamnare pronuntata in dosarul Trofeul Calitatii:
„Desi, in mod corect, prima instanta a constatat ca in speta nu exista o proba directa care sa-l incrimineze pe inculpatul Nastase Adrian, cu toate acestea, instanta de ultim control judiciar retine ca un numar mare de probe indirecte administrate in cauza demonstreaza, coroborate intre ele, vinovatia inculpatului in comiterea infractiunii prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000”. (extras din decizia ICCJ nr. 160/20.06.2012 prin care a fost confirmata sentinta ICCJ nr. 176/30.01.2012 pronuntata de judecatorii Ionut Matei, Ioana Bogdan si - cu opinie separata in sensul achitarii - Cristina Rotaru)
Autoritatea de lucru judecat a hotararii de condamnare pronuntate in cazul fostului premier Adrian Nastase este invocata de trei ori in rechizitoriul intocmit pe numele ex-ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, dosar inaintat Inaltei Curti la 21 aprilie 2015 si repartizat spre solutionare completului judecatoarei Florentinta Dragomir.
Mai exact, in actul de sesizare a instantei emis in dosarul Gala Bute, procurorii DNA Marius Bulancea si Ana Dana fac trimitere de trei ori la sentinta nr. 176/30.01.2012 dispusa in dosarul Trofeul Calitatii de completul de 3 judecatori condus de actualul vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ionut Matei (foto), solutie mentinuta prin decizia nr. 160/20.06.2012 pronuntata de completul de 5 prezidat de fosta sefa a instantei supreme Livia Stanciu, din care a facut parte si judecatoarea Florentina Dragomir.
Iata cele trei pasaje din rechizitoriul DNA emis in dosarul Gala Bute in care procurorii Marius Bulancea si Ana Dana fac trimitere la sentinta de condamnare din dosarul Trofeul Calitatii confirmata de completul de apel, aspect de natura a afecta in aparenta impartialitatea judecatoarei supreme Florentina Dragomir:
-„Asa cum s-a retinut in practica judiciara (I.C.C.J., S.p. nr. 176 din 30.01.2012), intr-o asemenea situatie nu poate fi primita apararea inculpatei potrivit careia functionarii aflati in subordine ar fi savarsit infractiuni de coruptie care i-au profitat in mod direct fara stiinta sa”.
-„Infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea nr. 78/2000 poate fi comisa, asadar, atat cu intentie directa, cat si cu intentie indirecta, atunci cand persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid si care urmareste obtinerea unor foloase accepta eventualitatea ca folosul sa fie obtinut de cei asupra carora are influenta sau autoritate prin mijloace ilicite. In acest sens, in practica judiciara (I.C.C.J., S.p. nr. 176 din 30.01.2012) s-a retinut ca este fara relevanta, din perspectiva incriminarii din art. 13 din Legea nr. 78/2000, daca inculpatul a cunoscut sau nu modalitatea concreta in care foloasele necuvenite ii vor fi procurate, neavand importanta daca a stiut elementele de detaliu ale activitatii infractionale savarsite de persoanele asupra carora si-a exercitat influenta”.
-„Analiza tuturor acestor mijloace de proba demonstreaza ca inculpata (Elena Udrea – n.r.) a cunoscut provenienta sumelor din care a primit foloase materiale. Asa cum s-a retinut in practica judiciara (I.C.C.J., S.p. nr. 176 din 30.01.2012), in situatia unei persoane cu o inalta functie publica nu poate fi primita apararea potrivit careia functionarii aflati in subordinea acesteia ar fi savarsit infractiuni de coruptie in folosul inculpatei fara stiinta sa”.
Asa cum Lumeajustitiei.ro a aratat inca din primavara anului trecut, in articolul „Nu exista probe directe” publicat la o saptamana dupa emiterea rechizitoriului, in dosarul Gala Bute DNA isi intemeiaza acuzatiile la adresa Elenei Udrea pe probe indirecte constand in declaratii date la parchet de fosti apropiati si subordonati ai acesteia si discutii telefonice interpretate de multe ori cu partinire.
Exista asadar motive temeinice sa apreciem ca tocmai lipsa acuta de probe directe impotriva Elenei Udrea i-a determinat pe procurorii Bulancea si Dana sa recurga la rationamentul logico-juridic din dosarul Trofeul Calitatii, rationament - monstruos, in opinia noastra - potrivit caruia vinovatia poate fi dovedita si prin coroborarea de probe indirecte/ in absenta probelor directe.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# da' ce zice 2 November 2016 14:37 -1
# Vladimârrr...!!! 2 November 2016 15:35 +12
# unul din lumea cea mare 2 November 2016 20:42 +3
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 2 November 2016 20:54 +4
# Vladimârrr...!!! 3 November 2016 06:51 +2
# pelin 2 November 2016 16:12 +12
# DOREL 2 November 2016 20:47 +8
# Cetateanul 2 November 2016 19:22 +9
# santinela 3 November 2016 08:17 +2