12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROBLEMELE AVOCATILOR, PE MASA CSM – Sefii UNBR le-au dezvaluit membrilor CSM dificultatile cu care se confrunta avocatii in instante: “Reducea onorariilor sau a cheltuielilor de judecata, nestabilirea unor intervale orare de judecare a cauzelor, necesitatea verificarii puterii de reprezentare a avocatului pentru a se evita situatiile in care profesia este practicata fara drept, prelungirea duratei procedurilor de judecata” (Galerie Foto)

Scris de: L.J. | pdf | print

2 November 2023 17:12
Vizualizari: 4982

Conducerea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania le-a dezvaluit membrilor CSM problemele cu care se confrunta avocatii in instante. S-a intamplat cu ocazia unei intalniri pe care conducerea UNBR – reprezentata de presedintele Traian Briciu (foto 1 al doilea din dreapta) si vicepresedintii Ion Dragne (foto 1 dreapta), Iosif Sergiu Stanila (foto 1 al doilea din stanga) si Liviu Mihai (foto 1 stanga) – au avut-o joi, 2 noiembrie 2023, cu membrii Sectiei pentru judecatori a CSM si reprezentantii societatii civile din CSM.


 

Astfel, sefii UNBR au adus in discutie probleme precum reducea onorariilor avocatilor din oficiu sau a cheltuielilor de judecata aferente onorariilor avocatilor alesi, nestabilirea unor intervale orare de judecare a cauzelor, precum si posibile consecinte negative privind prelungirea duratei procedurilor de judecata. De asemenea, alte aspecte sesizate de reprezentantii UNBR au vizat necesitatea verificarii puterii de reprezentare a avocatului pentru a se evita situatiile in care profesia este practicata fara drept si identificarea in continuare a unor solutii pentru acoperirea deficitului de personal in instante.

 

Iata comunicatul CSM si fotografii de la intalnire:

 

“In contextul unei implicari active a Consiliului Superior al Magistraturii in aspectele care privesc autoritatea judecatoreasca, in limitele prerogativelor institutionale conferite de lege, astazi, 02 noiembrie 2023, a avut loc la sediul Consiliului o intalnire de lucru intre reprezentantii institutiei, respectiv Sectia pentru judecatori si membri alesi reprezentanti ai societatii civile, si delegatia Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, reprezentata de domnul avocat Traian Briciu, presedintele UNBR, alaturi de care au fost prezenti si trei dintre vicepresedintii Uniunii, respectiv domnii avocati Ion Dragne, Iosif-Sergiu Stanila si Liviu Mihai.

Intalnirea a fost organizata in vederea initierii unui dialog de catre Consiliul Superior al Magistraturii, care sa asigure buna colaborare intre instantele judecatoresti si corpul profesional al avocatilor, in vederea realizarii unui act de justitie de calitate.

Consiliul considera, astfel cum s-a subliniat si in comunicarile publice formulate in cursul anului, ca solutia dialogului deschis reprezinta o modalitate adecvata de remediere a problemelor semnalate de catre corpul avocatilor, in vederea identificarii celor mai eficiente mecanisme pentru a evita in viitor orice deficiente intampinate de avocati in desfasurarea procedurilor judiciare.

Au fost discutate punctual aspectele semnalate de catre UNBR referitoare la reducea onorariilor avocatilor din oficiu sau a cheltuielilor de judecata aferente onorariilor avocatilor alesi, nestabilirea unor intervale orare de judecare a cauzelor, necesitatea verificarii puterii de reprezentare a avocatului pentru a se evita situatiile in care profesia este practicata fara drept, identificarea in continuare a unor solutii pentru acoperirea deficitului de personal in instante, precum si posibile consecinte negative privind prelungirea duratei procedurilor de judecata.

O prima solutie comuna, insusita bilateral, este reprezentata de necesitatea derularii unor intalniri, in special in plan local, intre reprezentantii instantelor si cei ai barourilor, in cadrul carora sa se discute, cu o frecventa eficienta, consecintele generate de aspectele semnalate de corpul avocatilor, precum si continuarea dialogului interinstitutional la nivel central prin persoane desemnate de UNBR care sa gestioneze punctual aspectele invederate.

S-a subliniat necesitatea analizarii in continuare a chestiunilor concrete ce ar putea conduce la adoptarea unor solutii in viitor, cu respectarea independentei judecatorului, pentru identificarea unor solutii viabile si functionale, inclusiv din perspectiva necesitatii formularii unor propuneri de modificare legislativa.

Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza cooperarea interinstitutionala drept esentiala pentru eficientizarea si asigurarea unui inalt nivel de independenta si transparenta a sistemului judiciar, aceasta reprezentand un domeniu ce presupune efortul comun al tuturor puterilor statului, in limitele ce le sunt conferite de Constitutie si de celelalte acte normative, si va efectua in continuare demersurile necesare indeplinirii si conservarii acestui deziderat”.

 

 

 


Comentarii

# jUSTie date 3 November 2023 09:07 +130

“Nestabilirea unor intervale orare de judecare a cauzelor” - acest subiect tine de organizarea activitatii instantelor care lipseste cu desavarsire, si trebuie discutata nu doar cu CSM ci cu toti cei care au atributii legate de justitia ca serviciu public. Si pentru avocat si pentru justitiabil este o lipsa de respect sa primesti o citatie pentru o ora 8:30 dimineata si dosarul sa fie luat la ordine la ora 14:00. “posibile consecinte negative privind prelungirea duratei procedurilor de judecata” acest subiect trebuia sa fie o prioritate pentru MJ (cu atat mai mult la conducere s-au perindat nenumarati avocati/practicieni) si CSM nu de azi, ci de acum 20 de ani! Insa nefiind simpla si de interes mediatic, a fost si este ABANDONATA. Eficienta justitiei penala sau civila este direct proportionala cu durata ptocedurilor. Cele mai lungi procese penale si civile/comerciale sunt in Romania (daca ne comparam cu statele europene/Uniunea Europeana). PS Lipseste ceaiul de la ora 5 …cu menta

# SocialBot date 3 November 2023 16:41 -5

Ia comparati-va si cu Italia si vedeti cat dureaza acolo un proces. Si care-i treaba cu verificarea puterii de reprezentare? Avocatul nu studiaza dosarul? Nu stie daca a depus imputernicirea in original sau nu?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva