PROBLEMELE PSIHICE ALE MAGISTRATURII – Exclusiv: Patru judecatori si un procuror au fost suspendati din functie de catre Consiliul Superior al Magistraturii in ultimii trei ani, iar alti sase judecatori si trei procurori sunt in procedura de evaluare a sanatatii psihice, astfel incat CSM sa poata decide daca ii suspenda sau nu. Doar in 2019, o judecatoare si doi procurori s-au sinucis (Document)
Lumea Justitiei va prezinta in exclusivitate o statistica legata de un aspect mai putin discutat al vietii de magistrat: problemele psihice. Mai exact, problemele psihice atat de grave, incat au impus suspendarea din functie a mai multor judecatori si procurori.
Tinem sa tragem acest semnal de alarma, intrucat, dupa cum am vazut deja, anul 2019 a fost marcat de trei sinucideri rasunatoare, pe fondul depresiei: procurorul Tamas Schiffbeck (fost sef al DNA Timisoara – click aici pentru a citi), procuroarea Ramona Bulcu (fosta sefa a biroului de presa din PICCJ – click aici pentru a citi) si judecatoarea Cristina Moldovan, de la Curtea de apel Targu Mures (click aici pentru a citi). Si nu e doar atat: nu putini sunt judecatorii si procurorii care se plang public ca stresul profesional este covarsitor, in unele cazuri provocand probleme grave.
Revenind la fondul problemei, trebuie sa spunem ca Luju.ro a adresat in 4 mai 2020 o solicitare in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cerand Consiliului Superior al Magistraturii sa ne comunice (vezi facsimil 1):
- de la 1 ianuarie 2017 pana in prezent (deci de la debutul mandatelor detinute de catre actualii membri ai CSM), cati judecatori si cati procurori au fost suspendati din cauza problemelor psihice;
- cati judecatori si cati procurori se afla in prezent in procedura de evaluare pentru stabilirea eventualelor probleme psihice.
In raspunsul primit o saptamana mai tarziu, CSM – prin purtatoarea de cuvant, judecatoarea Daniela Ioana Stancioi – a precizat urmatoarele (vezi facsimil 2):
„Potrivit datelor existente la Serviciul resurse umane pentru instantele judecatoresti, respectiv parchete, de la data de 01.01.2017 pana in prezent au fost suspendati din functie, in baza art. 62 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, un numar de 4 judecatori si 1 procuror. De asemenea, in aceeasi perioada de timp, un numar de 6 judecatori si 3 procurori sunt in procedura de evaluare, potrivit art. 64 alin. 1 din aceeasi act normativ”.
Ce spune legea
Textele din Legea 303/2004 invocate de purtatoarea de cuvant a CSM prevad urmatoarele:
- art. 62 alin. 1 lit. b: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie (...) cand sufera de o boala psihica, care il impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator”;
- art. 64:
„(1) In cazul prevazut la art. 62 alin. (1) lit. b), boala psihica se constata printr-o expertiza de specialitate efectuata de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. La sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului ori a colegiilor de conducere, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea magistratului la expertiza de specialitate.
(2) Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Prin raportul de expertiza comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare.
(3) Dispozitiile art. 62 alin. (5) se aplica in mod corespunzator (n.r. „Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1^2) si efectuarea de catre comisia medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii a noii expertize, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii poate hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului, prelungirea acesteia sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare”).
(4) In cazul in care magistratul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenul stabilit, la expertiza de specialitate, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de lege. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie si in magistratura. Suspendarea din functie inceteaza prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a prezentarii magistratului la expertiza de specialitate.
(5) Dispozitiile alin. (1)-(4) se aplica in mod corespunzator auditorilor de justitie, suspendarea calitatii de auditor putand fi dispusa de Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii. In acest caz, suspendarea se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia prevazuta la alin. (2), dar nu mai mult de 2 ani de la data constatarii bolii prin expertiza, caz in care ii inceteaza calitatea de auditor”.
In plus fata de cele de mai sus, art. 42/1 alin. 1-2 din Legea 303/2004 impune examinarea psihologica a magistratilor o data la 5 ani, iar in cazul detectarii unor probleme, introducerea acestora intr-un program de consiliere psihologica timp de cel mult 6 luni:
„(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sunt supusi la fiecare 5 ani unei evaluari psihologice.
(2) Daca in urma evaluarii psihologice judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor primeste calificativul 'inapt', acesta este obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica cu o durata de cel mult 6 luni, urmand ca judecatorul sau procurorul sa fie supus unei noi evaluari”.
Incheiem, facand apel la parlamentari sa nu ignore aceasta problema, ci, pe cat posibil, sa modifice legislatia, in sensul consolidarii masurilor de prevenire a aparitiei problemelor psihice – nu doar de tratare a lor.
Sursa foto: Getty Images
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# NM 7 June 2020 17:17 +9
# nea caisa 7 June 2020 18:58 +4
# DODI 8 June 2020 00:40 +3
# Tipa 8 June 2020 13:47 0
# danndeac 8 June 2020 19:44 +2
# panduru 20 August 2020 11:05 +3