psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

PROCESUL RAIFFEISEN LEAKS – Curtea de Apel Bucuresti judeca dosarul in care Raiffeisen Bank Romania a contestat Ordinul prin care ANPC a obligat banca la refacerea contractelor de credit in CHF, lei si euro, readucandu-le la conditiile din perioada incheierii. Totul a pornit de la scurgerea unor documente ce aratau cum banca ar fi planuit majorarea unilaterala a dobanzilor, fara a-si informa clientii (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 September 2018 10:51
Vizualizari: 23936

La Curtea de Apel Bucuresti a avut loc vineri, 28 septembrie 2018, un nou termen in dosarul nr. 8763/2/2017. Este vorba despre procesul in care Raiffeisen Bank Romania (RBRO), condusa de Steven van Groningen (foto), a contestat Ordinul nr. 837/20.10.2017, prin care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) obliga banca la refacerea contractelor de credit in franci elvetieni (CHF), lei si euro, prin readucerea lor la conditiile din perioada incheierii (2006-2008), principala miza fiind revenirea la dobanzile initiale, mai mici. 


Totul a inceput in iulie 2017, cand pe un cont de Facebook creat ad-hoc au fost publicate documente interne ale RBRO, datand din 2006-2007, ce aratau cum banca ar fi planuit majorarea unilaterala a dobanzilor, fara a-si informa clientii si fara a se raporta la conditiile pietei financiare. In ipoteza unei aprecieri cu peste 15% a francului elvetian in raport cu leul, banca ar fi urmat sa le propuna clientilor conversia creditelor ipotecare in euro sau in lei. In plus, banca ar fi fost acoperita in fata riscului de finantare (cunoscut si ca risc de lichiditate) prin clauza care ii permitea sa sporeasca dobanda platita de clienti. In 2004, BNR trimisese catre Raiffeisen Bank Romania o directiva pentru ca aceasta sa-si transparentizeze dobanzile, dar RBRO nu a tinut cont de aceasta.

Cum se apara banca

Tot in luna iulie a anului trecut, site-ul Profit.ro a intrebat Raiffeisen Bank daca a aplicat conversia creditelor in franci elvetieni afectate de o variatie de peste 15% a cursului CHF in raport cu leul.

A fost aplicata strategia de monitorizare si conversie a creditelor in CHF la o variatie mai mare de 15% a cursului? Daca nu, de ce? Daca da, cu ce rezultate si in ce moment (avand in vedere ca RON/CHF a depasit 2,6 la finele lui 2008)? LIBOR CHF 1M (n.r. dobanda la 3 luni pentru creditele in franci elvetieni practicata pe piata londoneza de catre principalele banci care ofera astfel de imprumuturi) a crescut de la 1,42% in august 2006 la 2% in decembrie si la 2,2% in mai 2007, deci un avans de 0,8 pp la momentul cresterii dobanzilor. Apoi, LIBOR a avut un varf de 3% in toamna lui 2008, dupa care in octombrie-decembrie 2008 a scazut spre 0%, si chiar sub 0% ulterior. In conditiile scaderii dobanzii LIBOR, a ajustat RBRO in jos dobanzile clientilor, in noile conditii ale pietei financiare? Ma refer aici la perioada de pana la implementarea OUG 50/2010, care a impus utilizarea referintelor de piata”.

In replica, Banca Raiffeisen a transmis ca investigheaza autenticitatea documentelor aparute pe Facebook, precum si modul in care acestea au fost scurse din banca. Totodata, RBRO a sustinut ca „a respectat intotdeauna legislatia aplicabila contractelor cu toti clientii sai”, ca portofoliul de credite in CHF nu este unul semnificativ in raport cu totalul imprumuturilor acordate, ca mii de credite in franci elvetieni au fost restructurate cel putin o data si ca inca din 2009 Raiffeisen a propus o serie de masuri de usurare a poverii financiare pentru clientii aflati in dificultate de a rambursa creditele, chiar daca aceasta a insemnat costuri suplimentare de capital si diminuarea veniturilor bancii.

Iata raspunsul complet al bancii:

Investigam in primul rand autenticitatea 'documentelor' aparute in spatiul public si, in cazul in care unele dintre acestea se dovedesc a fi copii ale unor documente interne autentice, vom investiga modul in care acestea au putut fi sustrase. Ne preocupa securitatea informatiilor gestionate de banca, iar in masura in care vom avea indicii asupra unor persoane care sa fi incalcat procedurile interne, le vom furniza institutiilor abilitate. In ceea ce priveste discutiile referitoare la interpretarea continutului acestor documente, facem urmatoarele precizari:

- Raiffeisen Bank a respectat intotdeauna legislatia aplicabila contractelor cu toti clientii sai; reamintim ca, pe parcursul derularii contractelor de credit cu consumatorii, incheiate din 2006 pana in prezent, au intervenit modificari legislative semnificative, in unele cazuri aplicabile inclusiv contractelor in derulare. Astfel, Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori nu avea prevederi care sa interzica bancilor utilizarea unor dobanzi variabile (fara obligatia utilizarii unei anumite formule de calcul), ba chiar incepand cu sfarsitul anului 2006 a permis in mod expres o astfel de variatie. Evenimentul care a permis contestarea ulterioara a unor clauze privitoare la dobanda, la nivelul intregului sistem, a fost intrarea in vigoare a OUG 50/2010, cu aplicare la toate creditele, inclusiv cele aflate in derulare la acel moment.

- In momentul in care oricare dintre aceste prevederi legislative a intrat in vigoare, contractele au fost adaptate corespunzator;

- Incepand din anul 2009, dupa ce criza pietelor financiare si-a produs efectele, inclusiv prin cresterea drastica a costului finantarii pentru institutiile financiare, acest fapt nu avea cum sa nu se reflecte, cel putin partial, in costurile creditelor cu dobanda variabila, indiferent de moneda in care au fost acordate; - In acelasi timp, am propus in mod pro-activ, incepand din 2009, o serie de masuri de usurare a poverii financiare pentru clientii aflati in dificultate de a rambursa creditele, chiar daca aceasta a insemnat costuri suplimentare de capital si diminuarea veniturilor bancii;

- Portofoliul de credite in CHF nu a reprezentat si nu reprezinta o cifra semnificativa in bilantul bancii; din totalul creditelor acordate clientilor nostri persoane fizice, cele in moneda CHF reprezinta 9%. Numarul acestor credite era de aproximativ 7.700 in 2015, astazi mai sunt circa 5.700, dintre care circa 40% au fost restructurate cel putin o data. Diferenta o reprezinta credite rambursate intre timp de catre clienti, respectiv credite convertite in lei, pe baza solutiilor oferite de catre banca si acceptate de clienti ca fiind avantajoase pentru ei.

- Mesajul nostru pentru clientii cu credite in CHF sau orice alta moneda este acelasi ca intotdeauna: daca au orice solicitare sau problema legata de derularea unui contract de credit, suntem aici pentru ei”.

Ordinul ANPC si amendarea Raiffeisen

Pornind de la documentele sus-mentionate (cunoscute in presa ca „Raiffeisen Leaks”), in august 2017, Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC – intre timp transformat in ONG, sub denumirea Asociatia CREDERE) s-a adresat Guvernului Romaniei si Administratiei Prezidentiale pentru luarea masurilor legale care se impuneau. Executivul si Presedintia au redirectionat sesizarea catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. La randul ei, ANPC a emis Procesul-Verbal nr. 0765202/10.10.2017, prin care constata incalcarea de catre Raiffeisen Bank a Legii nr. 363/2007 privind practicile comerciale incorecte. Zece zile mai tarziu, pentru ca procesul-verbal sa aiba efect asupra intregului portofoliu de credite, ANPC a emis Ordinul nr. 837/20.10.2017, semnat de catre presedintele din acel moment al Autoritatii, Bogdan Pandelica. (Ambele documente au fost publicate de Bursa.ro). Prin amintitul proces-verbal, ANPC a amendat Raiffeisen cu 50.000 de lei pentru practici incorecte, in baza articolului 15 din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor.

De altfel, GCCC a publicat integral pe propriul site, Contrabanci.com, atat documentele Raiffeisen Leaks, cat si pe cele ale ANPC.

Raiffeisen a contestat Procesul-Verbal la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti (dosar nr. 34552/299/2017), iar Ordinul la Curtea de Apel Bucuresti (dosar nr. 8763/2/2017). RBRO a pierdut la fond in prima speta si a formulat apel. A doua cauza se afla in faza de fond la CAB, iar unul dintre termene este programat pentru ziua de vineri, 28 septembrie 2018.

Update

Judecatorul Vasile Bicu, de la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, a dispus vineri, 28 septembrie 2018, un nou termen in proces, pentru data de 7 decembrie, pentru luarea la cunostinta a unei cereri de interventie accesorie. Este vorba despre cererea de interventie accesorie depusa de catre Asociatia Parakletos (ONG-ul avocatului Gheorghe Piperea) in favoarea ANPC.

Totodata, apararea Raiffeisen a propus-o pentru audiere ca expert-parte pe Eugenia Iorgoaea, aceasta urmand sa-si expuna in instanta opinia cu privire la expertiza efectuata de catre Radu Ion Zilisteanu, expertul desemnat deja de Curtea de Apel Bucuresti.


* Cititi aici, pe Contrabanci.com, o sinteza a intregului fenomen Raiffeisen Leaks.

Sursa foto: Facebook.com

Comentarii

# Baran Gheorghe date 28 September 2018 11:59 +23

In concluzie, nu trebuie sa ne mai miram de ce Groningen Steven Van a iesit la protestele din februarie 2017 !! Era emotionat de geaca rosile a lui KW Iohannis, de faptul ca ordonanta 13 se aplica si in Germania sau de faptul ca au inselat bunacredinta a unui popor care i-a primit sa faca bani?

# BANKERS date 30 September 2018 09:40 0

Situatia reala e putin diferita. De obicei in momente critice apar "cunoscatori" care dau sfaturi din auzite. In fine...toti se pricep la toate. La momnetul acordarii creditelor clientii erau foarte bucurosi de nivelul redus al dobanzilor creditelor ( in CHF ). Banca nu cred ca a urmarit inselarea sub nicio forma a clientilor. Banca a urmarit o formula win - win cu clientii. Crizele nu pot fi anticipate iar degringolada francului elvetian nu putea fi anticipata. Aceasta moneda a fost tot timpul una de refugiu si ca atare una foarte stabila. Atotcunoscatorii cunosc si evolutiile dobanzilor si crizelor si cine ce si cum manevreaza...As fi curios sa-i auzim inainte de declansarea lor. Atunci e liniste si euforie. Prea multi priceputi si prea putini profesionisti. All the best,

# Baran Gheorghe date 1 October 2018 21:32 +3

Bankerilor, nu doresc sa întru în polemici cu voi. Lasati vrăjeala și luați va de mana cu bulb ispravescu!jongleriile cu coșul valutar, netrecerea la moneda unica europeana, trimiterea la 1271 cc, impreviziune, etc., sunt vrajeluri pentru amaratii de romani care va vor cauta și n mormânt. ROMANI! NU FACEȚI ÎMPRUMUTURI BANCARE!

# BANKERS date 30 September 2018 09:45 0

Situatia este putin diferita. Sunt foarte multi asa zisi cunoscatori in toate de la fotbal la economie. La momentul acordarii creditelor in franci elvetieni situatia a fost win win ...banca- client. O criza nu se poate anticipa cum nici o moneda refugiu nu poti sa anticipezi ca intra in degringolada. Banci din sistem nu s-au aruncat la credite in CHF dintr-o simpla analiza statistica cu monede numite exotice ( vezi cazul yen-ului ). Prea multi cunoscatori critici ...care au opinii zero inainte de crize sau evolutii economice...si prea putin profesionisti.All the best,

# Baran Gheorghe date 1 October 2018 21:39 +2

Sunt atit de puternici ca în munchen nu exista raiffeisen:)))

# Respect date 2 October 2018 11:56 0

As spune ca sunt multe reactii emotiale...cu putina substanta. In fine...nu poti schimba opinia atotcunoscatorilor. Doar o precizare. Marile banci americane nu au nicio prezenta nici la Munchen si nici la Stockholm...si domina lumea. Santander la fel. Mai mult respect, profesionalism si nu emotii personale in reactii ar duce spre lucruri mult mai folositoare noua romanilor.

# Baran Gheorghe date 2 October 2018 21:05 +4

Instituțiile de la Bretton Woods, sau Rothschild sau Rockefeller nu sunt ascunse dar au în spate ceea ce spuneți dumneavoastră. Actul simulatoru e bun sau e rău? Lasam emoția deoparte, ați creat vreodată valoare din munca? Luați o bancnotă de 100 euro și aruncați o pe o bucata de pământ și udați o!creste ceva? Banul este o marfa de schimb, nicidecum un mijloc de specula, bankerule!

# Respect date 3 October 2018 01:27 0

Am raspuns la o o ironie din Munchen. Raspunsul dvs amesteca nume de acorduri, bancheri si hirtii bancare...terminand cu un offf personal. Continuati si bucurati va ca aveti ultimul cuvant. Asteptam ceva documentat si nicidecum amestecari de cuvinte pompoase si esenta spre zero. Oricum respect pe oricine. Sanatate.

# un mizantrop date 28 September 2018 12:24 0

Eu am o mare problema cu serviciul ala secret de la BNR (autodeconspirat, fara sa ni se arate baza legala a infiintarii), care supravegheaza politicieni si cere documente lamuritoare de la partidele indezirabile. Si poate, in contextul existentei securistilor din BNR, se ancheteaza si implicarea fatisa in politica si justitie a RF si BRD...Multe s-ar limpezi si multe mandate ar fi anulate...Macar sa nu mai primeasca pensii speciale, de magistrat, sau parlamentar...ca n-am speranta demiterii omului din deal, sa-si salveze Romania macar un palat, daca retrocedarile de la Sibiu s-au rezolvat "pe persoana fizica"

# BANKERS date 30 September 2018 10:47 0

Anateme . Nimic profesionist. Raiffeisen nu putea anticipa criza. Servicii secrete, pensii si palate...ofuri personale lipsite de orice subsanta pertinenta. Prea multi comentatori cu un anumit gen de frustrari. Daca Raiffeisen ar fi creat buffer maximal pentru creditele in franci elvetieni...ar fi putut evita multitudinea de probleme . O lectie pentru next generation. All the best,

# Suckers date 30 September 2018 23:24 -1

Ne lasi cu propaganda? Documentele alea exista si probeaza fara putinta de tagada intentia direta de a escroca. Raiffeisen insasi recunoaste asta, admitand ca investigheaza cum s-au scurs ele in social media. Saracele victime sunt de vina, ca nu au avut analistiii de ;a Raiffeisen!...Cand dai un credit in monezi straine, cu acceptul BNR, si acelasi BNR devalorizeaza moneda straina cu procente ce merg pana la 35-40%, trebuie sa fii un bancher tampit ca sa nu stii ca urmeaza ca oamenii sa nu poata plati ratele. Nu, domnule, nu win win a fost relatia, ci win -lose. Iar BNR a avut si ea un rol nefast clientilor romani, celor de la care trebuiau sifonate veniturile pe care astia se cocosau muncind ca sa le faca.

# Respect date 2 October 2018 11:59 0

Foarte elegant numele iar reactia ps masura. Bancile nu au dat creditele in monexe exotice cu acceptul BNR. Asa ceva nu exista. Si ar mai fi si alte comentarii...dar caut interlocutor avizat. Multumesc.

# AndreiV date 28 September 2018 13:06 +6

Judecatorii,afiliati politiei politice vor da castig de cauza austriecilor,pentru ca altfel vor suporta presiunile autodeclaratului succesor nazist(grupul etnic german,pe care il mosteneste si a caror bunuri imobile si le-a insusit a facut parte din trupele ss,sunt documente care dovedesc asta).Ei au dreptul sa ne FURE PADURILE SI SA JECMANEASCA ACEATA TARA,pe care autodeclaratul succesor nazist o urasete si vrea sa dispara de pe fata pamantului.Drept urmare,judecatorii vor fi acuzati de discriminare,de catre autodeclaratul succesor nazist,asa cum a acuzat guvernul,in momentul cand a vrut sa limiteze austriecilor, taierile de paduri la 30%.Si acum va fi la fel.Am crezut ca daca lazar,procurorul general e de la ALBA,va lupta pentru tara si neam,mai ales acum in an CENTENAR.Insa,numai ca nu apara tara si neamul,nu-l intereseaza cine a distrus tara,economia, agricultura si toata averea noastra si nici retocedarile ilegale de imobile mai ales,multe cu acte false.N-are onoare si demnitate

# livia date 30 September 2018 14:08 0

Aveti foarte mare dreptate sunt judecatori care desi au dovezi ca angajatii bancilor straine (ROMANI) au practici ilegale,chiar penale nu judeca drept. Eu am inca in atentie cazul de la Iasi,unde Credit Europe Bank NV,banca olandeza a falsificat semnatura codebitorului pentru a incheia un contract ipotecar in CHF cu o singura intentie , sa praduie nu numai casa ipotecata de debitor ,dar si pe a unui falsificat cobeditor. Cu asemneea probe la dosar (inclusiv expertiza criminalistica grafoscopica ) judecatoreada BUTNARU da castig de cauza bancii. Parchetul prin procurori corupti refuza cercetarea faptei penale,DOVEDITA CU EXPERTIZA GROFOSCOPICA pe motiv ca fapta s-a prescris.

# Dorina date 28 September 2018 13:09 +1

Face parte din strategia de tara a presedentiei… document clasificat!

# Octavian date 28 September 2018 14:29 +2

Cand tot ce s a intamplat cu aceste credite in chf este fff clar, comparativ cu un furt calificat, de ce nu se extind constatarile pt toate bancile? De ce inca bancile si recuperatorii lor de credite inca primesc incuviintari de executari silile si castiga contestatii la executare? De ce administratia si instantele permit executarea si evacuarea familiilor de romani din locuintele debitorilor inselati? ROMANIA 100

# ghita date 28 September 2018 16:11 +2

Prietene Octavian,asta se intampla doar in statele in care functionarimea bancara a statului si guvernarea au fost mana-n mana cu escrocii din sistemul bancar cat si cel nebancar.In Ungaria,guvernul Orban si-a aparat po******tia si a dat legi prin care oamenii nu si-au pierdut casele si nu au ajuns pe drumuri.Marea migratie a romanilor in strainatate se datoreaza si faptului ca zeci de mii de romani au ramas ruinati si fara locuinta,ca acesti smecheri doar sa prospere.Sa mai vorbim de IFN-uri,o camatarie pe fata sustinuta de fosti si probabil actuali membri BNR? Si cand te gandesti ca sunt partide care ii sprijina si in continuare la paradeala,totul in numele libertatii pietei bancare.Urat,foarte urat.

# Klaus-Klaus date 28 September 2018 20:06 0

:-* Spun UNII ca tetea lu' Sica-Mandolina ar fi fost capitan de ..SECU! si inca si mai si .. cum ca PORECLA LUI TETEA intre alți of de SECU era... MĂCELARUL... :-* Deh! blestemele NU se șterg cu guma, sau cu PIC ..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva