Procurorii DIICOT Galati anchetati de Inspectia CSM si de PICCJ. Procurorul General, Laura Kovesi, sustine ca subalternii ei au lucrat ”sub presiune” in cazul Boldea!
Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi (foto) a declarat, in 23 martie 2012, vizibil iritata de intrebarile jurnalistilor pe cazul deputatului Mihail Boldea, ca a dispus un control la DIICOT Galati, care trebuie finalizat in zece zile, pentru a se face verificari cu privire la activitatea procurorilor pe acest dosar. Seful PICCJ, Codruta Kovesi a continuat sa-l apere pe procurorul Sorin Carare sustinand in fata ziaristilor, ca acesta ”a fost supus la o presiune mediatica timp de un an jumate cat s-a facut ancheta”. Obiectivul controlului dispus are in vedere stabilirea modalitatilor de valorificare a informatiilor si masurile dispuse de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ca urmare a monitorizarii inculpatului Boldea Mihail pentru perioada cuprinsa intre data de 16 martie 2012 - aducerea la cunostinta a invinuirii si 22 martie 2012 - data emiterii mandatului de arestare in lipsa.
Ministrul de Interne are convingeri: Boldea va fi ”rapid” extradat!
Prima reactie publica a ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, la scandalul plecarii din tara a deputatului Mihail Boldea, a survenit vineri, 23 martie 2012, la Sibiu. Acesta a declarat ca spera ca deputatul Mihail Boldea sa fie extradat foarte rapid, afirmand ca se bazeaza pe profesionalism si pe faptul ca stie sigur unde se afla acesta, astfel ca va fi retinut in scurt timp. "In cazul Boldea, speram sa il avem foarte rapid extradat. Ne bazam pe profesionalism si pe faptul ca stim sigur unde este si ca vom actiona rapid pentru acest lucru". Intrebat ce inseamna ca se va actiona rapid, Berca a raspuns sigur pe el ca "va fi retinut in scurt timp". Intrebat ce a facut Politia de Frontiera cand Boldea a iesit din tara, Berca a spus ca Politia de Forintiera nu avea nicio instiintare despre retinere cand deputatul a iesit. "Nu era de datoria Politiei de Frontiera, mai ales ca discutam de liberul acces si ca circulatia este asigurata in tari apartinand Uniunii Europene", a spus Berca. Probabil ca ministrul de Interne nu stie ca daca Interpol il retine in Kenia, procedurile vor fi ceva mai lungi, pentru ca Romania nu are tratat de extradare cu aceasta tara in care chiar presedintele tarii, Traian Basescu, a confirmat ca acesta se afla la ora actuala. Totusi, exista Conventia ONU care va fi aplicata, acest fapt fiind sustinut de catre Ministerul Justitiei. Conventia ONU impotriva criminalitatii transnationale organizate si a protocoalelor aditionale a fost semnata in anul 2000 la New York si acopera si Kenya.
Inspectia judiciara s-a trezit din somn
Inspectia judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu si verifica aspectele semnalate de mass-media" privind plecarea din tara a deputatului Mihail Boldea. "Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu cu privire la aspectele aparute in mass-media in legatura cu plecarea din tara a inculpatului Boldea Mihai, cercetat de DIICOT - Serviciul Teritorial Galati. In raport de continutul articolelor de presa, Serviciul de inspectie judiciara pentru procurori urmeaza a efectua verificari prealabile, potrivit competentelor", se arata in comunicatul CSM.
Verificarile se vor axa si articolul din 17 martie 2012, aparut in Lumeajustitiei.ro, in cuprinsul caruia a fost publicata declaratia data de deputatul Mihail Boldea, prin care acesta il acuza pe procurorul de la DIICOT-Serviciul Teritorial Galati, Sorin Carare, aratand ca acesta este incompatibil cu cauza intrucat chiar sotia lui ar fi implicata in falsificarea unor hotarari judecatoresti care - afirma deputatul - i s-ar pune lui in carca la aceasta ora.
Referitor la o eventuala abatere a procurorilor in acest caz, o sanctiune ar putea fi decisa doar in masura in care Inspectia judiciara va considera ca sunt elementele necesare. Afirmatiile au fost facute la TVR de presedintele CSM, Alina Ghica si de vicepresedintele institutiei Oana Schmidt Haineala, in contextul in care in presa au aparut suspiciuni ca procurorii ar fi gresit in cazul Boldea. "In situatia in care Inspectia judiciara, dupa verificari pe care, probabil, le va efectua, va stabili existenta unor indicii in acest sens, sigur, masurile vor fi luate in consecinta. Deocamdata, la acest moment, Inspectia judiciara nu a comunicat plenului Consiliului ca ar fi efectuat astfel de verificari prealabile, care sa impuna sesizarea din oficiu si care a existat", a declarat Alina Ghica la ”Jurnal Plus” de la TVR.
Vicepresedintele CSM, procurorul Oana Schmidt-Haineala a declarat ca nu se poate pleca de la o prezumtie de culpa a magistratului. "Un procuror lucreaza pe elementele si se pronunta si evalueaza pe elementele pe care le are in dosar. Este o decizie care tine de tactica de ancheta si nu se poate aplica o grila. Nu exista un caz identic cu celalalt caz".
Perchezitie la cauciucurile din garajul fratelui lui Boldea
Pe de alta parte, sub scutul apararii venite pana acum din partea tuturor factorilor de decizie din Ministerul Public, precum procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi si procurul sef al DIICOT, cei trei procurori de la Galati isi continua ancheta la ”foc incins”. Astfel, in 23 martie, procurorii DIICOT au mers sa faca perchezitii si au gasit 8 ceasuri de valoare in garajul fratelui ai mic al lui Mihail Boldea, mai multe laptop-uri care vor fi expertizate informatic, o gramada de cauciucuri, cazi de baie, masini de spalat. Pe de alta parte, anchetatorii au blocat 185.000 euro aflati in conturile a doi inculpati din dosarul lui Mihail Boldea, banii fiind virati de deputat vineri, 16 martie 2012, cu numai o zi inainte de a pleca din tara. Mihail Boldea este acuzat ca este liderul unui grup infractional care se ocupa cu inselaciuni imobiliare, prejudiciul fiind de peste 1,5 milioane euro.
Ca informatie de ultima ora, s-a descoperit ca Mihail Boldea este actionar intr-o firma specializata in afacerile cu energie, nedeclarate in declaratia de avere. Tot acolo este actionar si Marian Gurau, unul dintre inculpatii arestati in cazua de la Galati. Din acest motiv, inclusiv ANI va intra pe ”fir”, analizand declaratia de avere a deputatului Boldea.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# sub presiune??? 23 March 2012 19:49 +4
# povesti... 25 March 2012 12:04 +1
# Fan Kovesi 23 March 2012 20:40 +4
# zuzu 24 March 2012 07:22 0
# RIL la greu 24 March 2012 09:14 +1
# CI 24 March 2012 13:29 +1
# pt CI 24 March 2012 13:45 -1
# licuriciul obosit 24 March 2012 14:39 +1
# piata matache 24 March 2012 14:42 +3
# jj 24 March 2012 20:41 -1
# imboldea 24 March 2012 21:07 +1
# pompiliu bota 24 March 2012 21:17 +1
# Ilie Pedoff 25 March 2012 08:42 0
# hartia suporta orice 27 March 2012 11:40 +2
# lalele, lalele.... 25 March 2012 12:13 +1
# mircica 25 March 2012 16:58 0
# ion viorelcerbu 25 March 2012 20:28 0
# cand va sesizati 25 March 2012 20:39 0
# bravo 25 March 2012 21:36 0
# kk 27 March 2012 22:48 0
# cristian 11 December 2012 12:55 0