25 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCURORII PENETREAZA AVOCATURA SI NOTARIATUL – Senatorul USR Virgil-Marius Bob vrea sa modifice art. 290 din Legea 303/2022, astfel incat procurorii care au detinut timp de cel putin 5 ani gradul de PICCJ si care au iesit din sistem din motive neimputabile sa poata deveni avocati sau notari fara examen, chiar daca n-au lucrat niciodata la Parchetul General. In prezent, art. 290 permite acest lucru doar pentru judecatorii care au functionat cel putin cinci ani la ICCJ (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 October 2024 19:25
Vizualizari: 4503

Un proiect de lege mai mult decat controversat a fost depus la Senat luni, 21 octombrie 2024. Senatorul USR Virgil-Marius Bob (foto) – vicepresedintele Comisiei juridice din Senat – vrea ca nu doar judecatorii cu o vechime de cel putin cinci ani in gradul profesional de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa poata deveni avocati sau notari fara examen, ci si procurorii care au detinut gradul de Parchet General pe o perioada tot de minimum cinci ani.



Este vorba, bineinteles, despre acei magistrati care au iesit din sistem din motive neimputabile.

In drept, parlamentarul Uniunii Salvati Romania urmareste sa modifice articolul 290 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor. In prezent, textul legal le permite intrarea in avocatura sau notariat doar judecatorilor care au functionat cel putin cinci ani la ICCJ.

Expunerea de motive este lesne de ghicit: senatorul Virgil Bob vrea sa elimine ceea ce el considera a fi o discriminare intre judecatori si procurori, cata vreme atat judecatorii, cat si procurorii sunt magistrati si au aceleasi standarde de exigenta, pregatire si responsabilitate.


Iata cum arata versiunea art. 290 propusa de Bob (vezi facsimil 1):


Judecatorii cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie si procurorii cu grad de Parchet de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au functionat cel putin 5 ani in acest grad profesional si care au fost eliberati din functie din motive neimputabile, pot opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen sau concurs”.


Redam actuala forma a art. 290:


Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au functionat cel putin 5 ani la aceasta instanta si care au fost eliberati din functie din motive neimputabile, pot opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen sau concurs”.

 



Poti deveni avocat sau notar chiar daca ai fost toata viata procuror de PJ


Proiectul de lege este extrem de problematic, intrucat permite intrarea fara concurs in avocatura si in notariat inclusiv in cazul procurorilor care, desi detin gradul de Parchet General, nu au activat nici macar o zi la PICCJ. Mentionam ca art. 127 alin. 1 din Legea 303/2022 permite detinerea gradului de Parchet General inclusiv in cazul procurorilor care isi petrec intreaga cariera la parchete de pe langa judecatorii: „Promovarea judecatorilor si procurorilor la instante si parchete superioare, efectiva sau pe loc, se face potrivit prezentei sectiuni, la instanta sau parchetul imediat superior, respectiv in gradul imediat superior celui pe care il detine judecatorul ori procurorul, pana la nivelul curtii de apel pentru judecatori, respectiv pana la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru promovarea efectiva a procurorilor, sau pana la nivelul parchetului de pe langa curtea de apel, pentru promovarea pe loc a procurorilor”.

Altfel spus: daca obtinerea gradului de Inalta Curte este conditionata de promovarea efectiva la instanta suprema, gradul de PICCJ poate fi obtinut inclusiv de catre procurori care aleg sa isi petreaca intreaga cariera la parchete de pe langa judecatorii sau tribunale.

Aceeasi lejeritate era continuta in vechiul statut al judecatorilor si procurorilor (Legea nr. 303/2004, in vigoare pana in decembrie 2022). In urma cu doi ani, Lumea Justitiei prezenta statistica furnizata de catre Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit careia 30 de procurori cu grad de Parchet de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie activau la parchete de judecatorii si alti 78 de procurori cu grad de PICCJ lucrau la parchete de pe langa tribunale (click aici pentru a citi).


Ambiguitate in proiectul USR-istului


A doua problema pe care o prezinta initiativa de act normativ se refera la judecatorii de ICCJ. Dupa cum ati vazut mai sus, actuala forma a art. 290 din Legea 303/2022 vorbeste despre intrarea fara examen in avocatura sau in notariat doar a judecatorilor care au functionat efectiv timp de cel putin cinci ani la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In schimb, proiectul senatorului Virgil Bob face referire la judecatorii care detin gradul de Inalta Curte.

Problema este ca niciuna dintre legile justitiei (303/2022, 304/2022, 305/2022) nu prevede ce se intampla in cazul in care, odata promovat la ICCJ, un judecator alege sa paraseasca instanta suprema dupa mai putin de cinci ani. Altfel spus: nu exista niciun pasaj legal care sa precizeze daca un astfel de magistrat isi pastreaza sau nu gradul de instanta suprema. De altfel, niciunde in legile justitiei nu se face vorbire despre gradul profesional corespunzator ICCJ, ci doar despre promovarea efectiva la Inalta Curte.


Legea va incuraja plecari de la ICCJ


In plus, nu cunoastem sa existe vreun caz de judecator care, odata promovat la instanta suprema, sa fi parasit ICCJ in favoarea unei instante inferioare in grad. Or, daca va intra in vigoare in actuala forma, legea senatorului USR risca sa creeze o problema suplimentara – si anume: plecari de la Inalta Curte la mai putin de cinci ani de la promovarea la instanta suprema (sau chiar inainte ca judecatorul care a promovat sa inceapa efectiv lucrul la ICCJ). Ipoteza nu este deloc implauzibila, cata vreme – repetam – niciuna dintre legile justitiei nu impune o perioada minima de functionare la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa promovarea la instanta suprema.

Evident ca o asemenea situatie va dauna Inaltei Curti, care de ani intregi se confrunta cu deficit de judecatori.


Initiatorul n-are nicio treaba cu magistratura, avocatura sau notariatul


Nascut la 4 martie 1970, Virgil-Marius Bob a devenit senator la 1 februarie 2022. Absolvent in 1997 al Facultatii de Drept de la Universitatea „Spiru Haret”, Bob a lucrat intre 1997 si 2022 in calitate de consilier juridic si director general la diverse firme din Transilvania. In 1998, politicianul a urmat cursuri de mediator (vezi facsimil 2).

Asadar, parlamentarul nu are tangente nici cu activitatea de judecator sau procuror, nici cu domeniul avocaturii, nici cu breasla notarilor.

 



Prezentam expunerea de motive a proiectului de lege (vezi facsimil 3):


Prezenta initiativa legislativa vizeaza modificarea art. 290 din Legea nr. 303/2022, in sensul extinderii aplicarii acestor dispozitii si procurorilor care indeplinesc conditiile prescrise de actuala forma a textului de lege a carei modificare se urmareste. Aceasta interventie legislativa se impune pentru a corecta o discriminare tacita existenta in forma actuala a textului legal, care confera un beneficiu exclusiv judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), excluzand in mod nejustificat alte categorii de magistrati, precum procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie precum si cei care detin gradul profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Conform art. 15 alin. (1) din Constitutia Romaniei 'cetatenii beneficiaza de drepturile si libertatile consacrate de Constitutie si prin alte legi'. Totodata, potrivit art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei 'Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari'. In contextul art. 290 din Legea nr. 303/2022, formularea actuala creeaza un regim diferentiat intre judecatorii de la ICCJ si ceilalti magistrati care au grad similar. Astfel, limitarea beneficiului posibilitatii de a accede in profesia de avocat sau notar fara examen doar la judecatori contravine principiului egalitatii de tratament consacrat de legea fundamentala in conditiile in care atat judecatorii cat si procurorii sunt calificati prin art. 1. Alin. (2), teza I din Legea nr. 303/2022 ca magistrati.

In completarea celor prezentate anterior, art. 16 alin. (2) din Constitutia Romaniei stabileste un alt principiu fundamental: 'Nimeni nu este mai presus de lege'. Termenul 'judecatorii', utilizat in mod restrictiv in cuprinsul art. 290, limiteaza sfera de aplicare a acestui articol exclusiv la judecatori, excluzand nejustificat procurorii care detin un grad profesional similar, respectiv care au functionat timp de 5 ani la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. O asemenea distinctie contravine direct normelor constitutionale privind egalitatea in fata legii.

Functiile de judecator si procuror fac parte din aceeasi categorie profesionala a magistratilor, fiind supuse acelorasi standarde de exigenta, pregatire si responsabilitate. Prin urmare, limitarea la 'judecatori' a beneficiului de a accede in avocatura sau notariat fara examen este nejustificata, mai ales in conditiile in care procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie indeplinesc acelasi standard profesional.

Asa cum s-a statuat constant in jurisprudenta Curtii Constitutionale, principiul constitutional al egalitatii in drepturi se traduce prin reglementarea si aplicarea unui tratament juridic similar unor subiecte de drept aflate in situatii juridice similare. Judecatorii si procurorii se afla in aceeasi situatie juridica, fiind calificati ca magistrati, iar formarea profesionala si statutul lor constitutional este similar. Raportata la aceste premise ale egalitatii de tratament juridic, stipularea doar in favoarea judecatorilor a beneficiului intrarii in avocatura sau notariat, fara examen sau concurs, constituie o rupere nejustificata a echilibrului in sanul celor doua categorii de magistrati sau, cum deja s-a aratat, o discriminare contrara constitutiei.

Prin urmare, modificarea propusa reflecta nu doar o adaptare necesara la cadrul constitutional, ci si o ajustare la realitatile profesionale, evitand orice forma de discriminare intre magistrati”.


Comentarii

# Ioan date 23 October 2024 21:19 +13

Chiar nu inteleg de ce unul ca Eva sau ca Uncheselu care au carat mapele sefilor, au umplut de noroi si zoaie profesia, sa promoveze fara examen. Le este frica de examene, nu sunt siguri pe cartea care o stiu? Pe buna dreptate. Oricum la notari nu este decat pe spaga si pile. Nu reusesc sa ia examenul national si sa devina avocati? Din punctul meu de vedere ar trebui desfiintate facilitatile si pentru judecatorii de la ICCJ. Toata lumea la examen, daca au vreo valoare. Ca doar cu “nasul in suflet”, la ordin la Dumbrava si Coldea si apoi brusc notari sau avocati, nu este un lucru demn de UE 2024!

# maxtor date 24 October 2024 01:24 +1

pe motiv ca nimeni nu poate fi scuzat ca nu cunoastea Legea propunem doar criteriul varstei minime de 23 de ani,18+5.....(sa se plimbe oricare in etate ca Voda prin loboda in System)("Voda prin loboda"-porcu prin loboda,hap,hap,hap,nimeni nu mai stie unde bate expresia)

# Mihai Eftimescu date 24 October 2024 10:41 0

Veselie mare de cele mai multe ori când vrei să afli de pe INTERNET ce hram poartă vreun demnitar iesit din cârd. Acesta de exemplu se afiseaza ”consilier juridic” dar cu experiență doar in vin spumos, si cântă la chitară ca Sică Mandolină. Totusi este ceva mai sincer decât Ludovic Orban deoarece a mărturist oficial ce crede despre propriul cap. https://www.antena3.ro/actualitate/noul-senator-usr-a-cantat-la-xfactor-am-capul-mare-si-cred-cam-prost-nu-mai-beau-627728.html

# Opinie date 24 October 2024 11:43 +1

Sintagma ”pot opta pentru intrarea în avocatură …, fără examen sau concurs” este un privilegiu acordat în baza fostului statut de magistrat și este discriminatorie atât între judecători/procurori și candidații la intrarea în barou (cu aceleași studii juridice), cât și între judecători/procurori și avocați în condițiile în care nu există reciprocitate (la accederea în magistratură) deși au aceleași studii juridice. Un fost judecător/procuror nu poate fi admis în avocatură (profesie liberală) fără examen/concurs în condițiile în care între aceste profesii nu există nicio legătură în afară de studiile juridice. Accederea în barou fără examen este un privilegiu care induce ideea că foștii judecători/procurori sunt deasupra/superiori avocaților. Acest lucru nu poate fi admis în contra a ceea ce constituie un stat de drept și a principiilor care îl guvernează. Prin urmare, sintagma în cauză este posibil să încalce art.1 alin.(3) și alin.(5) și art.16 alin.(1) și alin.(2) din Constituție.

# Ioana M. date 24 October 2024 15:20 0

Da, ar fi o propunere buna cu o conditie : a reciprocitatii ! Si avocatii sau notarii cu 5 ani vechime sa devina procurori, fara examen. Exista vreo lege care sa ierarhizeze functiile publice juridice ? De atfel, nu ne indoim ca domnii procurori pot trece, fara probleme, examenul de admitere in avocatura.

# lol date 25 October 2024 20:16 0

Procurorii penetrează orice, dacă nu v-ați prins până acum... :lol: :lol: :lol: Numai judecătorii pică de fraieri constant.

# incompetenta crasa date 25 October 2024 20:22 0

Pai judecatorii aia de la ICCJ care au vrut sa scape de examen e clar cat de competenti sunt. Au intrat la ICCJ pe pile prin interviu si rasfoit dosare, nu prin examen. Mi se pare normal sa se teama de examen. Si procurorii la fel. Asta e nivelul. Si avocatii de ce tolereaza chestia asta? Primesc pe toti neavenitii? Sau fac si ei niste servicii si au nevoie de pile prin instante si parchete? Ia sa ne gandim putin. Cam toti sunt pe felie la faza asta.

# Victor date 6 November 2024 00:13 +1

Eu propun domnii procurori si de ce nu si judecatori, sa se faca si ministrii, presedinti de ce vor ei , doar pe baza de cerere ...eventual si cosmonauti ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva