18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROIECT DE PRESEDINTE – Judecatorul Daniel Gradinaru de la Inalta Curte pune pe masa intentiile pentru viitorul CSM. Presedintele Sectiei penale face Legea ICCJ: "Voi face toate demersurile pentru initierea unei legi a ICCJ care sa modifice competenta acesteia". Gradinaru propune ca presa sa devina "partener" al Justitiei, "chiar daca uneori sunt relevate aspecte negative ale activitatii judiciare": "Vor conduce la imbunatatirea imaginii publice a sistemului judiciar" (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 April 2022 18:24
Vizualizari: 4543

Lupta stransa la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru postul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Daniel Gradinaru, Denisa Stanisor, Gabriela Bogasiu si Ioana Bogdan sunt cei patru judecatori supremi care si-au depus proiectele de candidatura la CSM, din partea Inaltei Curti, pentru cele doua posturi disponibile, pentru Consiliul 2023-2028. Din 24 martie 2022, data limita pentru depunerea proiectelor de candidati pentru CSM, si pana in prezent Lumea Justitiei a publicat o parte a acestor proiecte ale candidatilor proveniti de la curti de apel, tribunale sau parchete. Niciunul de la Inalta Curte, iar asta pentru ca magistratii supremi nu au fost prea darnici in a-si face publice intentiile pe care le au in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Nu este insa timpul pierdut, ba chiar ii invitam pe judecatorii ICCJ sa publice aceste proiecte, pentru transparenta.


 

Daniel Gradinaru: "Voi face toate demersurile pentru initierea unei legi a Inaltei Curti"


Totusi, unul dintre judecatorii ICCJ candidati pentru CSM a spart gheata si a decis sa isi faca public proiectul. Este vorba despre presedintele Sectiei penale a Inaltei Curti, judecatorul Daniel Gradinaru, (foto) al carui proiect Lumea Justitiei il va publica in continuare in exclusivitate.


Din parcurgerea acestuia veti afla ca unul dintre obiectivele judecatorului Daniel Gradinaru in CSM – care are toate sansele sa fie primul presedinte al noului Consiliu in primul an de mandat – este adoptarea unei legi a instantei supreme. O lege care "sa reflecte corect rolul si locul acesteia in arhitectura institutionala prescrisa de Constitutie" si care sa se axeze "in principal pe unificarea practicii judiciare, in special prin participarea la solutionarea recursurilor in interesul legii si prin dezlegarea unor chestiuni de drept prin pronuntarea hotararilor prealabile".

Pentru aceasta, precizeaza judecatorul Daniel Gradinaru in proiectul sau de candidat la CSM, va face toate demersurile pentru initierea unei legi a Inaltei Curti "care sa modifice si competenta acesteia in toate materiile".


Daniel Gradinaru: "Este absolut nefiresc fenomenul actual, prin care judecatorii cu experienta profesionala remarcabila aleg eliberarea din functie prin pensionare, din cauza conditiilor de lucru si a instabilitatii"


Totodata, judecatorul Daniel Gradinaru isi propune si sa asigure o reala independenta puterii judecatoresti prin garantarea autonomiei si sigurantei financiare a puterii judecatoresti.

In acest sens, Daniel Gradinaru vorbeste despre necesitatea ca pensia de serviciu sa fie predictibila si din punct de vedere al cuantumului, pentru a se evita in acest fel plecarile in masa ale judecatorilor la pensie:

"Este absolut nefiresc fenomenul actual, prin care judecatorii cu experienta profesionala remarcabila, care ar putea aduce cu adevarat beneficii actului de justitie, aleg eliberarea din functie prin pensionare, din cauza conditiilor de lucru si a instabilitatii care caracterizeaza si drepturile acestora.

In conditiile in care s-ar realiza o revizuire a competentei si a schemei de personal a instantei supreme si s-ar permite in continuare judecatorului sa-si adapteze activitatea conform programului de lucru flexibil, ar putea duce la incurajarea judecatorilor cu vechime sa ramana in sistem. Totodata, trebuie promovata ideea recompensarii financiare mai consistente decat cea in vigoare a judecatorilor acestei instante pentru fiecare an in plus de activitate peste vechimea minima de pensionare, luandu-se in considerare chiar un sistem procentual progresiv".


Nu este omisa in proiectul judecatorului Gradinaru nici problema sediului Inaltei Curti, despre care magistratul sustine ca "a fost ignorata in prezent de puterea executiva", precum si a lipsei de personal al instantei supreme.


De la raspundere materiala a magistratilor la presa, partener al Justitiei


In ce priveste raspunderea materiala a magistratilor, judecatorul Daniel Gradinaru opineaza ca aceasta ar trebui sa intervina doar in momentul in care sunt savarsite fapte grave care constituie infractiuni sau abateri disciplinare: "Orice raspundere a judecatorului trebuie sa aiba la origine ideea de vinovatie in exercitarea atributiilor de serviciu. Altfel spus, raspunderea materiala a judecatorului nu poate fi angajata in mod obiectiv, ci numai subiectiv, respectiv doar in situatia savarsirii de catre acesta a unei fapte personale grave, facute cu intentia de a produce un prejudiciu, ori in cazul in care acesta, din culpa grava, a comis o eroare judiciara determinanta pentru producerea prejudiciului".


In proiectul sau, judecatorul Daniel Gradinaru de la Inalta Curte atinge si problematica masurilor legislative care vizeaza activitatea judecatorilor ICCJ despre care considera ca trebuie sa fie precedate de consultarea acestora, dar si despre regastigarea si consolidarea increderii publice in puterea judecatoreasca, prin transparentizare activitatii si prin comunicare, nefiind omisa in acest caz relatia cu mass-media, despre care sustine ca trebuie sa fie intarita, astfel incat presa sa devina "partener in informarea corecta a opiniei publice, chiar daca uneori sunt relevate aspecte negative ale activitatii judiciare". Aceste aspecte, considera Gradinaru, "vor conduce la imbunatatirea imaginii publice a sistemului judiciar".


Publicam in continuare proiectul de candidat al judecatorului Daniel Gradinaru:


Comentarii

# D. Gradinaru in CSM- o sansa imensa pentru justitie date 10 April 2022 19:03 -2504

Promovarea sa ca judecător la ICCJ a adus o schimbare de mentalitate in completele secției penale. Numirea ca președinte de sectie a marcat, apoi, o schimbare decisivă. A început sa se audă de soluții de achitare, interzise înainte. Lucrurile au început sa se miște. Mult succes!

# maxtor date 11 April 2022 09:30 +5

presa sa devina "partener"-Antena 3 este aici?

# Bogdan Gyuse date 11 April 2022 15:07 +19

Imaginea publica a sistemului judiciar, adica un nivel actual de incredere l 9%! Cam tot acelasi nivel de incredere in are si Iohannis. Bun, vedem cine candideaza. Inghesuiala mare. Dar cine-i voteaza? La SIIJ sunt 6.500 de plangeri penale imptriva magistratilor, iar toti acestia au drept de vot. Cine va ajunge in CSM? Cei alesi si de infractorii magistrati! Sublim! Asta da imagine publica imbunatatita a justitiei :D :D :D :D :D :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva