PROIECT – La Ministerul Justitiei va functiona o Comisie pentru analizarea sesizarilor formulate in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor. Comisia va fi alcatuita din trei membri desemnati de ministru. Pe langa ministrul Justitiei va functiona si un Consiliu Consultativ Stiintific (Proiectul)
In cadrul Ministerului Justitiei va functiona o Comisie pentru analizarea sesizarilor formulate in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor. Comisia este prevazuta in proiectul de ordin al ministrului Justitei Robert Cazanciuc (foto) privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functonare a Ministerului Justitei (MJ), aprobat prin ordinul ministrului Justitei nr. 120/C/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, lansat in dezbatere publica in urma cu cateva zile.
Comisia pentru analizarea sesizarilor formulate in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor va fi alcatuita din trei membri, judecatori sau procurori detasati la Ministerul Justitiei, desemnati de catre ministrul Justitiei. De asemenea, din Comisie vor face parte si trei membri supleanti, numiti in aceleasi conditii ca si membrii Comisiei, un secretar propus de Directia de resurse umane din randul personalului care exercita atributi de secretariat in cadrul ministerului.
Potrivit proiectului, Comisia indeplineste urmatoarele atributii:
I. La momentul repartizarii sesizarii adresate ministrului justitiei in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor:
a) analizarea sesizarii formulate si a inscrisurilor care o insotesc;
b) formularea unei propuneri catre ministrul justitiei avand ca obiect sesizarea Inspectiei Judiciare cu efectuarea unor verificari prealabile ori clasarea sesizarii, in conditiile art. 474 alin. (3) sau (4);
c) formularea si transmiterea solicitarii de efectuare a verificarii prealabile catre Inspectia Judiciara, din dispozitia ministrului justitiei;
d) formularea si transmiterea raspunsului catre persoana ce a formulat sesizarea; in functie de volumul de activitate, Comisia poate decide ca raspunsurile sa fie formulate si transmise de Serviciul comunicare si relatii publice, sub semnatura sefului acestui compartiment.
II. La momentul primirii rezultatului verificarii prealabile comunicat ministrului justitiei de Inspectia Judiciara:
a) analizarea rezultatului verificarii prealabile;
b) formularea si transmiterea propunerii catre ministrul justitiei de incepere a cercetarii disciplinare prealabile, de completare a verificarii prealabile ori de clasare a sesizarii;
c) formularea si transmiterea solicitarii de completare a verificarii prealabile ori de incepere a cercetarii disciplinare prealabile catre Inspectia Judiciara, din dispozitia ministrului justitiei;
d) formularea si transmiterea raspunsului persoanei ce a formulat sesizarea; in functie de volumul de activitate, Comisia poate decide ca raspunsurile sa fie formulate si transmise de Serviciul comunicare si relatii publice, sub semnatura sefului acestui compartiment.
III. La momentul primirii rezultatului cercetarii prealabile comunicat ministrului justitiei de Inspectia Judiciara:
a) analizarea rezultatului cercetarii prealabile;
b) formularea si transmiterea propunerii catre ministrul justitiei de exercitare sau nu a actiunii disciplinare ori de completare a cercetarii disciplinare prealabile;
c) formularea si transmiterea solicitarii de completare a cercetarii disciplinare prealabile catre Inspectia Judiciara ori a actiunii disciplinare catre sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din dispozitia ministrului justitiei;
d) formularea si transmiterea raspunsului persoanei ce a formulat sesizarea; in functie de volumul de activitate, Comisia poate decide ca raspunsurile sa fie formulate si transmise de Serviciul comunicare si relatii publice, sub semnatura sefului acestui compartiment.
IV. La momentul primirii comunicarii hotararii sectiei Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a solutionat actiunea disciplinara:
a) analizarea continutului hotararii;
b) formularea si transmiterea propunerii catre ministrul justitiei privind exercitarea sau neexercitarea caii de atac a recursului. in situatia in care se dispune formularea recursului, Comisia inainteaza Directiei Contencios intreaga documentatie, in vedere efectuarii demersurilor necesare exercitarii caii de atac;
c) formularea si transmiterea raspunsului persoanei care a formulat sesizarea; in functie de volumul de activitate, Comisia poate decide ca raspunsurile sa fie formulate si transmise de Serviciul comunicare si relatii publice, sub semnatura sefului acestui compartiment.
Comisia se intruneste saptamanal sau ori de cate ori este necesar, iar sedintele nu vor fi publice. Lucrarile Comisiei se vor consemna intr-un proces-verbal care va fi semnat de toti membrii acesteia.
Unul din articole prevede ca “in cazul in care un membru al Comisiei este sot, ruda sau afin pana la gradul al IV-lea inclusiv, cu persoana ce a formulat sesizarea, cu magistratul in privinta caruia s-a formulat sesizarea disciplinara ori in cazul in care are un interes cu privire la acestia ori cu privire la sesizarea cercetata, acesta nu participa la solutonarea lucrarii respective, urmand a fi inlocuit cu unul din membrii supleant”.
Pe de alta parte, proiectul de ordin al ministrului Justitei privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functonare a Ministerului Justitei prevede si un Consiliu Consultativ Stiintific. Acesta poate functiona, cu rol consultativ, pe langa ministrul justitiei, si va fi compus din experti recunoscuti din domeniul dreptului, cu o activitate academica de exceptie si cu o ampla experienta practica.
Membrii Consiliului sunt nominalizati de catre ministrul justitei si isi desfasoara activitatea voluntar si neremunerat. Consiliul se intruneste ori de cate ori este necesar, la solicitarea ministrului justitei.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# fane cu drept.ul 1 July 2013 16:23 +1
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 1 July 2013 18:35 +2
# plangeri penale in masa 1 July 2013 16:40 +9
# Albastru 1 July 2013 16:55 +6
# Verde 1 July 2013 17:13 +5
# :D 1 July 2013 17:24 -3
# av BB 1 July 2013 22:54 +1
# avocat BB 1 July 2013 17:39 +6
# avocat BB-PTR. D-nul MINISTRU AL JUSTITIEI 1 July 2013 17:46 +4
# IOAN DUSCAS 1 July 2013 17:54 0
# IOAN DUSCAS 1 July 2013 17:57 0
# Ultimul Charlot 1 July 2013 22:04 -1
# Mi se pare nefiresc sa apara public un proiect de ordin 1 July 2013 23:23 -1
# Pol 2 July 2013 09:11 +2
# avocat BB-catre toti colegii av. BOTA 2 July 2013 12:00 +1
# Sachi 2 July 2013 12:58 +1
# confidential 8 September 2013 19:39 0
# confidential 8 September 2013 19:44 0
# CONFIDENTIAL 8 September 2013 19:50 0
# Lily 8 September 2013 20:24 0
# Avocat definitiv - Popa Nicolae - Baroul Tulcea 5 January 2014 17:29 0