PROSTIA DNA OMOARA DOSARUL MICROSOFT 2 – Judecatoarea Liliana Ciuperca de la Tribunalul Bucuresti a dispus incetarea procesului penal fata de Dinu Pescariu si Claudiu Florica, acuzati de spalare de bani. DNA a facut cercetari pe teritoriul Elvetiei si Austriei fara a avea autorizatie din partea fostului Procuror General Augustin Lazar (Minuta)
O noua zi, o noua chifla marca DNA. Nu mai devreme de joi, 9 mai 2019, judecatoarea Liliana Ciuperca de la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti a dispus incetarea procesului penal fata de oamenii de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florica, trimisi in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie pentru spalare de bani. Motivul, dupa cum veti vedea mai jos, tine de faptul ca parchetul – pe vremea cand era condus de Laura Kovesi (foto) – nu a respectat o regula simpla.
Este vorba despre dosarul Microsoft II, in care DNA a anuntat inculparea celor doi pe 1 februarie 2018. Cauza a primit primul termen in camera preliminara abia pe 29 noiembrie 2018, pentru ca joi, 9 mai 2019, sa se aleaga praful de ea, in baza art. 16 alin. 1 lit. e Cod procedura penala: „lipseste plangerea prealabila, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale”. Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.
Redam minuta hotararii 784/2019 pronuntate in dosarul nr. 3460/3/2018:
„In baza art. 396 alin.6 C.pr.pen. in referire la art. 16 alin.1 lit e C.pr.pen. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului PESCARIU DINU MIHAIL pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor prev. si ped. de art. 29 alin.1 lit. a si c din Legea 656/2002 cu aplic. art. 5 C.pen., pentru lipsa autorizarii prealabile de catre procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ.
In baza art. 396 alin.6 C.pr.pen. in referire la art. 16 alin.1 lit e C.pr.pen. inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului FLORICA CLAUDIU IONUT pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor prev. si ped. de art. 29 alin.1 lit. a din Legea 656/2002 cu aplic. art. 5 C.pen., pentru lipsa autorizarii prealabile de catre procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ.
Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronuntata in sedinta publica, azi 09 mai 2019”.
DNA n-a fost in stare sa citeasca doua articole din Codul penal
S-a ajuns aici din cauza ca Directia Nationala Anticoruptie, in mandatul Laurei Kovesi, a facut cercetari pe teritoriul altor tari (respectiv Elvetia si Austria) fara a avea autorizarea prealabila a Procurorului General din acel moment, Augustin Lazar.
Obligatia este continuta in articolele 9 si 10 din Codul penal.
Iata prevederile celor doua articole:
„Articolul 9
Personalitatea legii penale
(1) Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean roman sau de o persoana juridica romana, daca pedeapsa prevazuta de legea romana este detentiunea pe viata ori inchisoarea mai mare de 10 ani.
(2) In celelalte cazuri, legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean roman sau de o persoana juridica romana, daca fapta este prevazuta ca infractiune si de legea penala a tarii unde a fost savarsita ori daca a fost comisa intr-un loc care nu este supus jurisdictiei niciunui stat.
(3) Punerea in miscarea a actiunii penale se face cu autorizarea prealabila a procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel in a carei raza teritoriala se afla parchetul mai intai sesizat sau, dupa caz, a procurorului general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Termenul in care procurorul poate emite autorizarea este de pana la 30 de zile de la data solicitarii autorizarii si poate fi prelungit, in conditiile legii, fara ca durata totala sa depaseasca 180 de zile.
Articolul 10
Realitatea legii penale
(1) Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean strain sau o persoana fara cetatenie, contra statului roman, contra unui cetatean roman ori a unei persoane juridice romane.
(2) Punerea in miscare a actiunii penale se face cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si numai daca fapta nu face obiectul unei proceduri judiciare in statul pe teritoriul caruia s-a comis”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 10 May 2019 14:04 +11
# FLORIAN W - S 10 May 2019 14:57 +16
# Mmda 11 May 2019 08:40 +1
# FLORIAN W - W 11 May 2019 14:37 +5
# ADI COPILUL MINUNE 13 May 2019 15:39 +3
# MIHAIELA DRAGOSTEA SA 14 May 2019 16:02 +1
# un mizantrop 10 May 2019 15:02 +1