14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTEJATA LUI KOVESI, CEA MAI RUSINOASA ACHITARE – Judecatoarele ICCJ Elena Barbu, Lucia Tatiana Rog, Oana Burnel, Simona Cirnaru si Herrmina Iancu au dispus achitarea definitiva a fostului vicepremier Gabriel Oprea si a celorlalti inculpati din dosarul DIPI. In rechizitoriul pe care l-a confirmat fostul sef al Sectiei I DNA Gheorghe Popovici, procuroarea DNA Florentina Mirica a comis o gafa de proportii, deconspirand numele denuntatorului sub acoperire (Minuta si Rechizitoriul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 May 2023 14:42
Vizualizari: 5554

Protejata de la DNA a Laurei Kovesi, procuroarea Florentina Mirica (foto dreapta), a incasat cea mai rusinoasa achitare din cariera sa. Dosarul fabricat de Mirica impotriva fostului vicepremier pe siguranta nationala, Gabriel Oprea, precum si impotriva unor sefi din Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) s-a destramat pentru a doua oara la instanta suprema. Si de data aceasta vorbim despre o achitare definitiva.


 

Astfel, Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, format din Elena Barbu, Lucia Tatiana Rog, Oana Burnel, Simona Elena Cirnaru si Ana Hermina Iancu, a decis luni, 15 mai 2023, achitarea definitiva a lui Gabriel Oprea, acuzat de abuz in serviciu pe motiv ca ar fi aprobat achizitionarea unei masini cu scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor, pe care l-ar fi folosit insa el.

Prin aceeasi Decizie ICCJ nr. 44 din 15 mai 2023, pronuntata in dosarul 2997/1/2021, o solutie similara a fost dispusa si fata de ceilalti patru inculpati din dosar, trimisi in judercata pentru fapte de abuz in serviciu sau deturnare de fonduri, printre care fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), chestorul principal Gheorghe Nicolae, si fostul sef al Serviciului Juridic din DIPI, comisarul sef Gabriel Nicolae Pavel.

Achitarile au fost pronuntate in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Practic, Completul de 5 judecatori a mentinut sentinta nr. 601 din 18 noiembrie 2021, prin care judecatorii ICCJ Stefan Pistol, Constantin Epure si Alin Nicolescu au dat achitari pe linie in dosarul lui Gabriel Oprea.


Prezentam minuta Deciziei ICCJ nr. 44/15.05.2023 privind achitarea lui Gabriel Oprea (dosar 2997/1/2021):


“Admite apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de partea civila Ministerul Finantelor Publice impotriva sentintei nr. 601 din data de 18 noiembrie 2021, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in dosarul nr. 1926/1/2016, privind pe intimatii inculpati Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zarnica Nelu si Iacob Marian Danut si pe intimatele parti responsabile civilmente Ministerul Afacerilor Interne si Directia Generala de Protectie Interna (fosta D.I.P.I.). Desfiinteaza, in parte, hotararea atacata, numai in ceea ce priveste latura civila, si, in rejudecare: Potrivit art. 25 alin. (5) din Codul de procedura penala raportat la art. 16 alin. (1) lit.b) teza I din Codul de procedura penala, lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partea civila Ministerul Finantelor Publice. Mentine restul dispozitiilor din sentinta apelata care nu sunt contrare prezentei decizii. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelurilor raman in sarcina statului. In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariile aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zarnica Nelu si Iacob Marian Danut, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 340 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata astazi, 15 mai 2023, prin punerea la dispozitia procurorului si a partilor, prin mijlocirea grefei Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Iata minuta sentintei nr. 601 din 18 noiembrie 2021 privind achitarea lui Gabriel Oprea (dosar 1926/1/2016):


“I.In temeiul art.396 alin.1 si 5 C.pr.pen. cu referire la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen. achita pe inculpatii:

1. OPREA Gabriel pentru infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) din Codul penal rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 penal.

2. NICOLAE Gheorghe pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 din Codul penal rap. la art. 297 alin. (1) din Codul penal si la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000.

3. PAVEL Gabriel-Nicolae pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 din Codul penal rap. la art. 297 alin. (1) din Codul penal si la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000.

II. In temeiul art.396 alin.1 si 5 C.pr.pen. cu referire la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen. achita pe inculpatii:

1. NICOLAE Gheorghe pentru infractiunea de deturnare de fonduri si infractiunea de deturnare de fonduri in forma continuata, prev. de art. 307 alin. (1) din Codul penal si art. 307 alin. (1) din Codul penal cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. (1) din Codul penal

2. ZARNICA Nelu pentru infractiunea de deturnare de fonduri, in forma continuata, prev. de art. 307 alin. (1) din Codul penal cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul penal

3. IACOB Marian-Danut pentru infractiunea de deturnare de fonduri, in forma continuata, prev. de art. 307 alin. (1) din Codul penal cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul penal.

III. In temeiul art.397 alin.1 C.pr.pen. respinge ca nefondata actiunea civila exercitata de partea civila MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE.

IV. In baza art.404 alin.4 lit. c C.pr.pen. ridica masurile asiguratorii dispuse in cursul urmaririi penale prin urmatoarele ordonante ale procurorului: - ordonanta procurorului din data de 19.04.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului NICOLAE Gheorghe; - ordonanta procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra sumei de 410.000 lei, proprietatea inculpatului OPREA Gabriel; - ordonanta procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului PAVEL Gabriel-Nicolae.

V. Potrivit art.404 alin.4 lit.e si art.275 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Potrivit art. 275 alin.6 C.pr.pen., onorariile aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii IACOB Marian-Danut si PAVEL Gabriel-Nicolae, in suma de cate 800 lei, raman in sarcina statului si se platesc din fondurile Ministerului Justitiei.

Cu apel in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii pentru procuror, inculpati, partea civila si partile responsabile civilmente.

Pronuntata astazi, 18 noiembrie 2021, in conformitate cu disp. art. 405 alin. 1 teza a II-a C.pr.pen. prin punerea sentintei la dispozitia procurorului si a partilor, prin mijlocirea grefei Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Gafa uriasa a lui Mirica


Gabriel Oprea si sefii DIPI au fost trimisi in judecata printr-un rechizitoriu intocmit de procuroarea DNA Florentina Mirica, in 10 mai 2016, si confirmat de fostul sef al Sectiei I a DNA Gheorghe Popovici (vezi facsimil 1). Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit inca din 2016, in rechizitoriul 20/P/2016 (rechizitoriul poate fi citit la finalul articolului) procuroarea Florentina Mirica a comis o gafa de proportii.

Mai precis, inca de la fila 2 a rechizitoriului, Florentina Mirica a explicat faptul ca dosarul s-a constituit ca urmare a denunturilor a trei lucratori din DIPI, care au solicitat si au primit din partea procurorilor DNA statutul de martor cu identitate protejata, pentru a se elimina riscul ca viata ori integritatea lor fizica sa fie pusa in pericol. Identitatea protejata s-a acordat ca urmare a solicitarii exprese a celor trei denuntatori din DIPI, care s-au temut ca vor deveni tinta razbunarilor daca li se va afla identitatea reala.

La fila 2 din rechizitoriu procuroarea Florentina Mirica, “verificata” de seful ei Gheorghe Popovici, a specificat: “Prezentul dosar s-a constituit in baza denunturilor penale formulate de trei functionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informatii si Protectie Interna, cu pseudonimele 'Ionescu Claudiu', 'Mihalcea Ionel' si 'Manea Victor', care au solicitat si au primit acordarea statutului de martor amenintat si protejarea datelor de identitate (filele 57-68 volumul I), fapte pentru care urmarirea penala a fost urmarita prin Ordonanta din 19.01.2016 (filele 1-3, volumul I)”.

Pana aici totul a fost foarte profesionist. Ce sa vezi insa, la fila 58 din rechizitoriul lui Mirica se specifica: “Din declaratiile colaboratorilor sub acoperire 'Mihalcea Ionel', 'Botila Cosmin' si 'Manea Victor', care se coroboreaza cu notele de constatare si rapoartele de control intocmite de Comisia de control al fondurilor operative.... principalele nereguli constatate in cheltuirea fondurilor operative ale DIPI au fost urmatoarele:...”

Iata cum, in loc de martorul sub acoperire 'Ionescu Claudiu' de la fila 2 din rechizitoriu, la fila 58 de rechizitoriu acesta a devenit Cosmin Botila – personaj real, seful structurii de control intern a DIPI (vezi facsimil 2).

Dar gafele nu se opresc doar aici. La fila 9 din rechizitoriu, se afirma despre martorul-denuntator cu identitate protejata ce functie are in cadrul DIPI: “In prealabil l-a convocat pe 'Ionescu Claudiu', seful Sectorului Control din DIPI.... 'Ionescu Claudiu' a declarat ca desi lucreaza de la absolvirea Academiei de Politie in aceeasi institutie, atat in calitate de ofiter operativ, cat si de sef al structurii de control a DIPI nu a luat cunostiinta de existenta vreunui control operativ pe linia de cheltuire a fondurilor operative...”.

 



* Cititi aici sentinta ICCJ de la fond privind achitarea lui Gabriel Oprea

* Cititi aici mai multe detalii despre dosarul lui Gabriel Oprea si rechizitoriul intocmit de procuroarea DNA Florentina Mirica

Comentarii

# dragos barna date 15 May 2023 14:48 0

numai de amanunte se tin ziaristii, pleaca oricum la EPPO la mai bine, asa ca sa i uram succes si deschidere spre europa!

# Ioana M. date 15 May 2023 16:55 +1

Oricum parchetele refuza, de multe ori, protectia martorilor.De ce oare? Si pe aia de ii are, ii deconspira. Cum ii sanctioneaza CSM?

# DODI date 15 May 2023 19:00 +4

În fapt pentru precupețele amintite în articol nu contează sentința finală (achitare sau condamnare) pentru că ele și-au jucat rolul iar pârâții au fost suficient de ”frăgeziți” de presa aservită/plătită/anexă Noii securități pentru a le fi distruse carierele politice, profesionale sau, în multe cvazuri, chiar viața.

# santinela date 16 May 2023 07:26 +2

De la doua TUTE ce drac sa astepti ? Achitare pe "fapta NU este prevazuta de legea penala" este cel mai rusinos lucru pe care-l poate incasa un parchetar. Dosarul a fost avizat de marele POPOVICI- o nulitate si asta-care este plin de achitari primite dar si el, si parchetareasa isi luau constiincios purcoiul de bani ca salariu pentru NIMIC . Sa va stea in gat pensia nulitatilor !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva