28 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTESTUL NU POATE IMPIEDICA ACCESUL LA JUSTITIE – UNBR cere ca protestul instantelor sa nu afecteze excesiv justitiabilii: „Solicitam reluarea activitatii judiciare. Sustinem formele de protest care nu aduc atingere dreptului cetateanului la solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil. Solicitam suspendarea hotararii CSM privind normarea activitatii instantelor pana la realizarea unui studiu efectiv privind efectele generate, studiu ce ar trebui realizat cu consultarea profesiei de avocat”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 December 2023 17:36
Vizualizari: 5432

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – condusa de avocatul Traian Briciu (foto)le solicita judecatorilor reluarea activitatii si continuarea protestului intr-o forma care sa nu le afecteze justitiabililor dreptul de acces la instanta.



In acelasi timp, UNBR cere suspendarea hotararii prin care CSM a emis recomandari privind normarea muncii si emiterea unei noi hotarari numai dupa efectuarea unei analize temeinice in acest sens, inclusiv cu consultarea profesiei de avocat.

Cat priveste criza de personal din justitie, Uniunea propune relaxarea criteriilor pentru numirea avocatilor in functii de judecatori.


Iata comunicatul UNBR:


„Uniunea Nationala a Barourilor din Romania atrage atentia opiniei publice, Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului si Parlamentului Romaniei asupra faptului ca sistemul judiciar din Romania traverseaza o etapa critica, ce se explica prin acumularea in timp si amplificarea treptata a unor nemultumiri legitime privind finantarea serviciului public al justitiei.

Recunoastem si sustinem legitimitatea revendicarilor judecatorilor, procurorilor si ale personalului auxiliar, care au generat protestele de pana acum.

Consideram inacceptabila nesocotirea de catre alte puteri ale statului a drepturilor consfintite prin hotarari judecatoresti definitive, prin zadarnicirea aplicarii acestora.

Consideram, insa, ca suspendarea activitatii instantelor pe termen nelimitat, repetata in ultimul an, nu reprezinta un mijloc adecvat si eficient pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sistemul judiciar. Rezultatul acestor forme de protest nu poate fi altul decat acumularea si amplificarea problemelor cu care se confrunta justitia.

Sistemul judiciar si corpul profesional al avocatilor, ca parteneri indispensabili ai justitiei, precum si celelalte profesii juridice se afla in interdependenta, astfel incat orice actiune de intrerupere a activitatii unei profesii se repercuteaza asupra tuturor, dar in primul rand asupra justitiabililor, ale caror drepturi privind accesul la justitie si solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil au de suferit.

Aceasta a fost ratiunea pentru care corpul profesional al avocatilor, el insusi confruntat cu grave probleme de ordin material si cu dificultati in desfasurarea activitatii, a considerat ca o singura zi de suspendare a activitatii, cu exceptia cauzelor urgente, este suficienta pentru expunerea problemelor cu care se confrunta, fara a determina perturbari semnificative ale actului de justitie. Ziua de 4 octombrie 2023 – 'O zi fara avocati! Ziua in care justitia nu exista' – a fost un moment in care avocatii la nivel institutional au initiat dezbateri cu actorii justitiei pentru identificarea solutiilor de rezolvare. Am apreciat deschiderea spre dialog a tuturor factorilor implicati.

Identificarea solutiilor de rezolvare prin consultare reciproca, inclusiv cu legislativul si executivul, reprezinta mijlocul de rezolvare sau de ameliorare a actualului blocaj institutional si evitarea conflictului de natura constitutionala intre puterile statului.

Formele de protest care implica sistarea activitatii judiciare afecteaza drepturile participantilor la actul de justitie, iar nu pe cei responsabili de situatia creata.

Solicitam autoritatilor statului, potrivit competentelor ce le revin:

Reluarea activitatii judiciare. Sustinem formele de protest care nu aduc atingere dreptului cetateanului la solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil;

Suspendarea aplicarii Hotararii nr. 2040/13.07.2023 a Consiliului Superior al Magistraturii privind normarea activitatii instantelor pana la realizarea unui studiu efectiv privind efectele generate, studiu ce ar trebui realizat cu consultarea institutionala a profesiei de avocat. In lipsa unei analize judiciare realiste si la zi a situatiei cauzelor, in functie de specificul si complexitatea acestora, consideram ca actuala implementare a normarii activitatii judecatorilor are un impact sever asupra drepturilor justitiabililor, mai ales dupa evenimentele sanitare si economice din ultimii trei ani, care au adancit si mai mult problemele care tin de managementul eficient al timpului in cadrul procedurilor judiciare;

Asigurarea necesarului de resurse umane in justitie, prin adoptarea unor solutii imediate, cum ar fi complinirea lipsurilor prin numirea in calitate de judecatori a avocatilor pe baza unor criterii de vechime, competenta profesionala si probitate, stabilite pe baza de colaborare institutionala cu organele de conducere ale profesiei de avocat;

● Verificarea la nivelul tuturor instantelor a situatiilor in care se inregistreaza in mod repetat intarzieri in pronuntarea hotararilor sau in motivare, cu luarea masurilor care se impun in urma constatarilor facute;

● Alocarea resurselor financiare necesare platii drepturilor cuvenite legal tuturor profesionistilor, judecatori, procurori, avocati, grefieri, personal auxiliar, care contribuie la infaptuirea justitiei;

● Alocarea pe viitor a resurselor necesare functionarii justitiei, in toate componentele sale, si identificarea unor surse suplimentare si viabile de finantare pe termen lung a justitiei.

Ne exprimam pe aceasta cale speranta ca toti cei carora li se adreseaza solicitarile noastre sa inteleaga gravitatea situatiei la adevarata dimensiune a acesteia si sa actioneze in vederea remedierii urgente.

Comentarii

# Maria date 18 December 2023 18:03 +65

Si sustragerea(prin detașare) în continuare a judecătorilor de la activitatea de judecată.

# Decu date 18 December 2023 18:56 -266

De :-x De ce cand e vorba de protestul avocatilor il sustineti ca cererile lor sunt indreptatite ,iar cand e vorba de protestul magistratilor si grefierilor o bagati pe aia :las o mai moale ,sa nu afecteze dreptul cetatenilor la justitie?Nu vreti ca avocatii sa dea si hotariri ,sa le si motiveze?

# maxtor date 18 December 2023 20:40 +177

sa solicite niste cyberjudecatori (I.A), sa nu se prapadeasca ocazia.

# Andrei date 18 December 2023 22:26 -418

Brusc îi interesează interesele justițiabililor! Când protestau pentru banii din oficii nu afectau aceleași interese?Poate afla avocații ca atunci când ei vin 15 minute în sala de judecată și câștigă și 1500 de lei poate chiar mai mult ( la sfârșitul săptămânii sau noaptea), judecătorul si grefierul care stau multe ore pentru același dosar nu sunt plătiți. Dacă plata s-ar calcula per dosar ca în cazul avocaților din oficiu, atunci nu pot să calculez cam ce salariu trebuie sa plătească statul pentru judecători, grefieri. Așa ca, nu cred ca trebuie sa pozeze în moraliști.

# Cozia date 18 December 2023 22:37 -438

Bravo UNBR .... Oare ce mai poftiti?? Aveti onorarii babane din oficiu, astfel ca la o cauza cu 4 inculpati un avocat din oficiu ia peste 7000 lei, chiar daca se aplica procedura simplificata.... si vorbeste 15 minute inaintea instantei. Acum ca judecatorii nu au voie sa va mai taie din onorariile din civil ...puteti mulge clientii mai ceva ca bancile .. Bineinteles ca nu va convine normarea muncii la judecatori la 40 de dosare pe luna .... ca de... sunt termenele mai lungi, iar calitatea actului de justitie ar fi mai buna si nu ati mai promova toate caile de atac pentru ca si clientii ar intelege mai bine motivarile . Dar din perspectiva avocatilor e bine cand e multa munca pentru judecatori si riscul de a face greseli este mai mare. Plangere contaventionala .... onorar avocat > 5000 lei, majorare pensie de intretinere .... > 2000 lei onorar avocat . Rusineee UNBR

# Cristinel Ungureanu date 18 December 2023 23:06 -270

Tovarășe Briciu, nu mai poți dumneata de grija justitiabililor, pe care îi taxați cu onorarii ce reprezintă indemnizația lunară a unui judecător de tribunal! Grija ta și a UNBR este sa se mărească onorariile avocatilor din oficiu, mai ales în penal, care abia deschid gura. Acum ai o problema cu modalitatea în care grefierii și magistrații încearcă sa își obțină drepturile câștigate în urma cu 4-5 anu!

# Cristinel Ungureanu date 18 December 2023 23:10 -279

Și mai vrei sa fie reluată procedura Rodicăi Stanoiu, de numire în magistratură pe baza de interviu. Bravo tovarășe, ești tare deștept, nu sunt suficienți magistrați din ăștia, care au stat 2-10 ani în funcție, slab pregătiți profesional, pensionandu-se apoi cu pensii corespunzătoare.

# Intrebare date 19 December 2023 09:25 +15

Oare protestul magistratilor si refuzul discretionar si discriminatoriu de a judeca anumite cauze,reprezinta sau nu o stirbire a fundamentelor statului de drpt si a elementelor de siguranta nationala ? Oare o justitie independenta care conditioneaza activitatea si functionarea de alocarea unor sume de bani(castigate in urma unor procese judecate de...magistrati),mai este independenta ?

# din instanta date 19 December 2023 11:32 -557

Nea Traian e de inteles, ca isi castiga painea de zi cu zi din banii cetatenilor. Doar ca nea Traian merge in sala de judecată si are pretentia sa fie lasat sa vorbeasca cate 45-50 de minute, desi un judecator are de solutionat in acea sedinta de judecata vreo 60-70 de dosare. Mai vine si cu 2 argati după domnia sa care mai completeaza sustinerile maestrului Traian. Pai dl Traian, cand sa se mai pronunte judecatorul pe toate cele 60-70 de dosare, sa le mai si motiveze, sa le mai si si si...sa o luam altfel, nu cumva onorariul maestrului nea Traian pentru o reprezentatie este cat 5 salarii de 12.000 lei (atat are un judecator de judecatorie)...? Nea Traiane, las-o mai usor...

# Ioana M. date 19 December 2023 13:38 +1

Din pacate, UNII ! magistrati traiesc intr-o bula cu oglinzi."Ce frumosi, destepti si puternici suntem"!Nici puterea legislativa, nici cea executiva si cred ca nicio asociatie profesionala nu apara un prestigiu personal al unui membru, cand acesta este criticat (bineinteles, cu decenta si cu probe). Cel ce isi spune opinia este imediat infierat. Nu se intreaba: "oare sunt perfect"? De ce unii justitiabili se imbolnavesc, fac infarct, isi fac dreptate singuri, altii mor nevinovati in penitenciare.Sunt cazuri de notorietate . Pacatul mandriei este cel mai mare dintre toate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.04.2024 – Aventurile judecatoarei Garabet

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva