PROTOCOL PARALEL PENTRU SPIONAREA ROMANILOR – SRI, PICCJ, Ministerul de Interne, Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei si-au facut plan de masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, separat de cel aprobat prin Hotarare CSAT. Protocolul semnat de Maior si Kovesi a dat liber la monitorizarea in masa a contribuabililor si agentilor economici. Prevazut in Planul aprobat de CSAT, SIE a fost eliminat din planul lui Maior si Kovesi (Documente)
Continua dezvaluirile despre ingrozitorul “Plan comun de masuri” semnat in 2012, in plin regim Basescu, de seful SRI George Maior (foto dreapta), sefa PICCJ Laura Kovesi (foto centru), ministrul de Interne Traian Igas, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomiteanu si secretarul de stat din Ministerul Justitiei Alina Bica (aceasta a semnat pentru ministrul Justitiei Catalin Predoiu), prin care haitele SRI-PICCJ-MAI-ANAF-MJ au monitorizat in masa contribuabilii si agentii economici, in numele combaterii evaziunii fiscale. Protocolul care devoaleaza, in opinia noastra, un evident act de politie politica si de spionaj fiscal, este in realitate un act subsidiar, a carui baza legala e serios pusa sub semnul intrebarii. Mai exact, este vorba de un protocol paralel, emanat din inima statului paralel.
Astfel, joi 22 martie 2018, jurnalista Ana Maria Roman, realizatoarea emisiunii “Esential” de la Antena 3, a facut public “Planul comun de masuri pentru eficientizarea activitatilor de prvenire si combatere a evaziunii fiscale”, incheiat in ianuarie 2012, care prevedea urmatoarele: “Monitorizarea contribuabililor cu potential de evaziune si frauda fiscala ridicat, a societatilor comerciale nou infiintate, clarificarea aspectelor practice rezultate in ultima perioada din activitatea de colectare a taxelor si impozitelor si intensificarea cooperarii interinstitutionale prin acordarea accesului comun la bazele de date specifice gestionate de catre institutiile de aplicare a legii in domeniu si realizarea actiunilor comune pe cele 9 domenii prioritare de interventie, impun adoptarea de masuri conjugate ale institutiilor de aplicare a legii nominalizate de HCSAT 69/2010” (click aici pentru a citi). Trecand peste prevederea abuziva care dadea posibilitatea ca orice persoana sau orice firma, inclusiv cele nou infiintate, sa fie monitorizate in masa, caci nu se vorbeste in niciun moment macar despre obligatia de a exista suspiciuni sau indicii temeinice, protocolul semnat printre altii de fostul director SRI George Maior si actuala sefa DNA Laura Kovesi este in realitate un document subsidiar, facut in completarea unui plan mai amplu, doar acesta din urma fiind aprobat in baza unei Hotarari Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Practic, CSAT a decis incheierea unui plan de combatere a evaziunii fiscale, iar ulterior sefii SRI, PICCJ, MAI, MF si MJ au considerat sa faca un plan separat. Dezvaluirea a fost facuta chiar de Ministerul Administratiei si Internelor.
Plan National Comun de Actiune
Intr-un raspuns acordat jurnalistei Ana Maria Roman, vineri 23 martie 2018, Ministerul Administratiei si Internelor arata ca, in anul 2010, prin Hotararea CSAT nr. 69/2010 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale s-a decis constituirea “Grupului de Lucru Interinstitutional”, format din “secretari de stat nominalizati de Ministerul Afacerilor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe, procurori desemnati de catre Ministerul Public si ofiteri specialisti din institutiile angrenate”.
Ulterior, conform aceluiasi raspuns al MAI, “Grupul strategic astfel creat, aflat in coordonarea Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Finantelor Publice, a elaborat (conform art.2 alin.3 din HCSAT nr.69/2010), in termen de 30 de zile, Regulamentul de Organizare si Functionare si un Plan National Comun de Actiune (la data 28.07.2010) aprobat la nivelul conducerilor institutiilor mentionate, cuprinzand obiective, masuri de ordin general si particular, sarcini si responsabilitati concrete in scopul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, precum si grile de indicatori pentru evaluarea activitatii, potrivit competentelor legale ce revin fiecarei institutii partenere. (…) De asemenea, la nivelul fiecarui judet/muncipiului Bucuresti au fost infiintate grupuri de lucru operationale (GLO), din care fac parte reprezentanti ai structurilor teritoriale ale institutiilor partenere”.
Asadar, in concluzie avem urmatoarea situatie:
-Consiliul Suprem de Aparare a Tarii adopta in 2010 Hotararea nr. 69/2010 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale;
-In baza acestei Hotarari CSAT, s-a decis constituirea “Grupului de Lucru Interinstitutional”;
-“Grupul de Lucru Interinstitutional” a elaborat, in 28.07.2010, “Planul National Comun de Actiune” (PNCA)
Aparitia protocolului paralel
Ei bine, peste aproape doi ani, mai exact in ianuarie 2012, este elaborat “Planul comun de masuri pentru eficientizarea activitatilor de prvenire si combatere a evaziunii fiscale”, semnat seful SRI George Maior, sefa PICCJ Laura Kovesi, ministrul de Interne Traian Igas, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomiteanu si secretarul de stat din Ministerul Justitiei Alina Bica (vezi facsimil).
Acest din urma plan este justificat, asa cum am mentionat mai sus, prin aceeasi Hotarare CSAT 69/2010, desi, atentie, aceasta, conform raspunsului MAI, nu vorbea decat despre infiintarea “Grupului de Lucru Interinstitutional” si elaborarea “Planul National Comun de Actiune”, nu despre “Planul comun de masuri pentru eficientizarea activitatilor de prvenire si combatere a evaziunii fiscale”, incheiat printre altii de George Maior si Laura Kovesi.
Pe de alta parte, chiar Ministerul Administratiei si Internelor precizeaza ca acest din urma plan, cel din ianuarie 2012, prevedea masuri subsidiare celor cuprinse in planul din 2010 decis in CSAT, mai exact “Planul National Comun de Actiune”. MAI mai face insa o precizare extrem de importanta. Si anume ca ministerul nu a facut nicio raportare in baza Planului semnat de Maior, Kovesi, Igas, Ialomiteanu si Bica, ci doar in baza Planului aprobat de CSAT: “In ceea ce priveste Planul Comun de Masuri, mentionam ca acesta a fost initiat in anul 2012 si prevedea masuri subsidiare actiunilor prevazute in PNCA, insa MAI nu a efectuat raportari in baza acestuia, ci doar in baza celui national aprobat prin Hotarare a CSAT in anul 2010”.
Si atunci ne intrebam:
-daca exista deja un Plan National aprobat de CSAT in 2010, de ce a mai fost nevoie de un al doilea Plan incheiat in 2012?
SIE a fost eliminat din joc
In alta ordine de idei, un element foarte interesant ne-a atras atentia. Asa cum am vazut, din “Grupul Lucru Interinstitutional” care a elaborat in 2010 “Planul National Comun de Actiune”, in baza Hotararii CSAT, facea parte si Serviciul de Informatii Extrene. Situatia s-a schimbat in 2012. SIE, condus la acea data de Mihai Razvan Ungureanu, nu se mai regaseste in cel de-al doilea plan privind combaterea evaziunii fiscale, cel semnat in ianuarie 2012 de George Maior, Laura Kovesi, Traian Igas, Gheorghe Ialomiteanu si Alina Bica. Dupa cum se poate observa in facsimilul prezentat mai sus, pe respectivul nu exista nicio semnatura a vreunui oficial al acestui serviciu, asta desi SIE fusese mentionat de CSAT printre institutiile angrenate in lupta impotriva evaziunii fiscale.
In final, nu putem sa nu remarcam ca acest al doilea plan, venit in completarea planului aprobat de CSAT, a fost incheiat fix intr-un an electoral si plin de evenimente politice. Dupa cum bine se stie, 2012 a fost anul in care premierul Emil Boc a fost inlocuit chiar cu seful SIE Mihai Razan Ungureanu, acesta din urma cazand la randul sau in urma unei motiuni de cenzura care a condus la preluarea puterii de catre USL si instalarea lui Victor Ponta in functia de prim-ministru. De asemenea, 2012 a fost anul in care au avut loc proteste de strada impotriva lui Traian Basescu, iar acelasi Traian Basescu a fost suspendat din functie, scapand de demitere gratie CCR. Nu in ultimul rand, 2012 este anul in care am avut doua randuri de alegeri, locale si parlamentare.
Iata raspunsul Ministerului Administratiei si Internelor acordat jurnalistei Ana Maria Roman:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Sociologu' 23 March 2018 18:28 +2
# biet roman saracu' 24 March 2018 05:58 +1
# pompieru’ 23 March 2018 20:22 -6
# obiectiva 23 March 2018 21:14 +2
# Klaus-Klaus 23 March 2018 22:23 0
# Edelweiss - Numerolog de Bukowina 23 March 2018 23:35 +1
# Klaus-Klaus 26 March 2018 18:35 0
# biet roman saracu' 24 March 2018 05:14 +2
# biet roman saracu' 24 March 2018 05:29 +1
# biet roman saracu 24 March 2018 05:55 0
# biet roman saracu' 25 March 2018 15:03 0
# CWQ 24 March 2018 09:06 +1
# Andreea 24 March 2018 09:25 0