PRUNA A PRODUS RASCOALA LA ANC – Sefii de servicii din Autoritatea Nationala pentru Cetatenie au avertizat-o pe ministresa Justitiei Raluca Pruna ca isi dau demisia, in semn de protest fata de numirea in fruntea institutiei a Iuliei Ciobanu, dupa ce aceasta a fost revocata din functie. Demisionarii cer ca functiile de conducere sa fie ocupate in mod transparent, prin concurs: "Intoarcerea la vechile practici administrative reprezinta un risc institutional inacceptabil"
Decizia ministresei Justitiei, Raluca Pruna (foto, alaturi de Monica Macovei), de a o propune si a premierului Dacian Ciolos de a o numi pe Iulia Malina Ciobanu – sotia procurorului Nelu Ciobanu, actual Director adjunct responsabil cu formarea continua din Institutul National al Magistraturii, fost procuror general al Parchetului Curtii Militare de Apel si fost sef al Serviciului Tehnic al DNA, acolo unde se faceau toate interceptarile – la sefia Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC), dupa ce, cu trei luni inainte, fusese revocata dintr-o functie de conducere pe care o ocupa in institutie a starnit rascoala in ANC. La o zi de la data la care Lumeajustitiei.ro a dezvaluit cum a ajuns Iulia Malina Ciobanu sa fie unsa sefa la ANC, directorii de servicii si birouri din cadrul institutiei au decis sa rupa tacerea si sa ia pozitie. Si nu oricum, ci oficial, avand ca destinatar ministrul Justitiei Raluca Pruna.
Intr-un memoriu semnat si transmis de cinci sefi de Directii si birouri din cadrul ANC catre ministresa Justitiei, dar si catre toti angajatii din Autoritate, Raluca Pruna este informata cu privire la intentia acestora de a demisiona din functiile pe care le detin. Functiile pe care cei cinci semnatari ai memoriului le au in cadrul ANC nu sunt deloc de neglijat, unul dintre cei care isi anunta demisia fiind succesorul Iuliei Malina Ciobanu la Directia contencios si relatii publice din care a fost revocata in noiembrie 2015. Este vorba despre Vasile Silviu Boroi, actual director al Directiei contencios si relatii publice care, alaturi de Marius Constantin Maftei - director, Directia secretariatului tehnic al Comisiei pentru cetatenie, Bogdan Mirica – sef birou, Biroul juramant, evidente si retragerea cetateniei romane, Oana Dobre – sef serviciu, Serviciul juridic si contencios si Florentina Fekete – sef serviciu, Serviciul consiliere si relatii publice care i-au prezentat Ralucai Pruna, intr-un memoriu de doua pagini, motivele care au stat la baza deciziilor lor.
Potrivit memoriului primit de Raluca Pruna, cei cinci inca sefi din ANC o informeaza pe ministresa Justitiei ca vor sa isi desfasoare activitatea intr-un climat de munca "fara tensiuni care ar putea afecta buna desfasurare a activitatii institutionale", iar in conextul desemnarii Malinei Ciobanu la sefia ANC, solicita sa se tina cont de demisia lor si sa se analizeze posibilitatea revocarii lor din calitatea de membri ai Comisiei pentru cetatenie.
Totodata, cei cinci sefi din ANC ii reamintesc Ralucai Pruna propunerea pe care au facut-o in luna decembrie 2015 Corpului de control al ministrului Justitiei, cand au cerut ca ocuparea functiilor de conducere din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie sa se faca prin concurs, intr-o procedura de selectie transparenta si obiectiva. Adica, diferita de cea actuala, cand ministrul Justitiei propune pe cine doreste, iar premierul numeste prin ordin.
Masura reprezinta practic un act de revolta al angajatilor fata de posibilitatea ca, in contextul desemnarii sotiei lui Nelu Ciobanu la sefia Autoritatii pentru Cetatenie, sa se revina la "vechile practici administrative" din cadrul Directiei conduse pana in noiembrie 2015 de Iulia Malina Ciobanu, lucru care ar reprezenta "un risc institutional inacceptabil", sustin semnatarii memoriului.
Boroi, Maftei, Mirica, Dobre si Fekete vorbesc mai exact despre riscul ca "mii de petitii adresate de catre petenti si institutii ale statului roman cu privire la parcursul administrativ al cererilor de acordare si mai cu seama de redobandire a cetateniei romane" sa fie solutionate prin "raspunsuri formale transmise in afara termenelor legale de raspuns, cu nesocotirea obligatiilor legale si a principiilor europene ale unei adminstratii transparente".
In acest context, semnatarii memoriului au subliniat ca, "incepand cu luna noiembrie a anului 2015, au fost identificate, aprobate si promovate unele remedii la practicile administrative neconforme din perioada anterioara", care au avut "drept obiective prioritare solutionarea cererilor de cetatenie exclusiv in ordinea inregistrarii lor in cadrul unei proceduri transparente".
Intreaga poveste a numirii Iuliei Malina Ciobanu la sefia ANC o puteti citi aici.
Prezentam in continuare memoriul transmis de sefii ANC ministrului Justitiei Raluca Pruna:
"Ministerul Justitiei – Doamnei Raluca Pruna – Ministrul Justitiei
Stimata Doamna ministru,
In contextul desemnarii doamnei Malina Iulia Ciobanu, fost director al Directiei contencios si relatii publice in perioada 2012-noiembrie 2015, in functia de Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, va solicitam prin prezentul memoriu sa analizati si sa dispuneti asupra oportunitatii, pe care noi o consideram imperativa, de a mentine si continua demersurile initiate in ultimele 3 luni in scopul eficientizarii si transparentizarii activitatii institutionale.
Precizam ca doamna Malina-Iulia Ciobanu impreuna cu doamna Gina-Daniela Damaschin au coordonat activitatea Directiei contencios si relatii publice, respectiv a Directiei secretariatului tehnic al Comisiei pentru Cetatenie, pana la revocarea din functiile de conducere in luna noiembrie 2015, asadar in intreaga perioada care a facut obiectul actiunii de control a Corpului de control al ministrului Justitiei, 2013-2015.
Consideram ca intoarcerea la vechile practici administrative, prin care mii de petitii adresate de catre petenti si institutii ale statului roman cu privire la parcursul administrativ al cererilor de acordare si mai cu seama de redobandire a cetateniei romane erau solutionate prin raspunsuri formale transmise in afara termenelor legale de raspuns, cu nesocotirea obligatiilor legale si a principiilor europene ale unei adminstratii transparente, reprezinta un risc institutional inacceptabil.
Ne exprimam totodata speranta ca Ministerul Justitiei, ordonator principal de credite al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie va raspunde solicitarilor noastre constante de a ne sprijini prin capacitatea institutiei noastre cu resursele necesare si suficiente pentru a fi in masura sa raspundem asteptarilor legitime ale celor peste 100.000 de persoane care solicita in principal redobandirea cetateniei romane, intr-un timp de raspuns optimizat, in acord cu termenele stabilite de legiuitor.
Aceasta suplimentare a personalului unei institutii cu un volum de activitate intr-o crestere exploziva in contextul evolutiilor internationale din spatiul ex-sovietic, este imperios necesara si pentru crearea unui mediu de munca adecvat si suportabil sub aspectul drepturilor salariatilor care isi desfasoara activitatea prin cumul inacceptabil de functii si atributii.
Dincolo de aceste aspecte care presupun exclusiv concursul Ministerului Justitiei, pana la data prezentei, incepand cu luna noiembrie a anului 2015, au fost identificate, aprobate si promovate unele remedii la practicile administrative neconforme din perioada anterioara.
Toate acestea au avut drept obiective prioritare solutionarea cererilor de cetatenie exclusiv in ordinea inregistrarii lor in cadrul unei proceduri transparente cu posibilitatea pentru solicitanti de a accede in mod facil la informatii concrete si actualizate referitoare la stadiul de solutionare a acestora, astfel incat parcursul procedurii administrative sa devina predictibil si previzibil.
Fata de cele expuse in precedent, din dorinta de a ne indeplini atributiile de serviciu intr-un climat de munca fara tensiuni, care ar putea afecta buna desfasurare a activitatii institutionale, va informam despre intentia de a demisiona din functiile de conducere detinute si de a continua activitatea in functiile de executie de personal de specialitate asimilat judecatorilor si procurorilor in cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.
Totodata, va adresam rugamintea de a analiza posibilitatea revocarii noastre din calitatea de membri ai Comisiei pentru cetatenie, in cadrul careia desfasuram o activitate de rutina impovaratoare de o perioada de timp care depaseste in unele cazuri cu mult mandatul legal de 2 ani prevazut de art. 14 alin. (3) din Legea nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Avem totodata convingerea ca veti da curs propunerii pe care am adresat-o Corpului de control al ministrului Justitiei inca din luna decembrie 2015 in sensul ocuparii functiilor de conducere din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie printr-o procedura de selectie transparenta si obiectiva in baza unui concurs.
Precizam ca, in conformitate cu dispozitiile art. 7 din Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, "in mod exceptional in situatia in care persoana evaluata este eliberata sau revocata din functia de conducere evaluarea activitatii acesteia se va realiza in maximum 15 zile de la data incetarii functiei de conducere".
In final, ne exprimam increderea in deschiderea si dorinta sincera a factorilor de decizie competenti de a ne asculta si de a valoriza orice initiativa onesta si principala, in masura in care aceasta vine sa slujeasca interesul comun de promovare a principiilor unei administratii moderne orientate catre cetatean, adevaratul beneficiar al serviciului public.
Cu deosebita consideratie,
Vasile Silviu Boroi – director, Directia contencios si relatii publice, numit de ministrul justitiei membru in Comisia pentru cetatenie
Marius Constantin Maftei – director, Directia secretariatului tehnic al Comisiei pentru cetatenie, numit de ministrul justitiei membru in Comisia pentru cetatenie
Bogdan Mirica – sef birou, Biroul juramant, evidente si retragerea cetateniei romane, numit de ministrul justitiei membru in Comisia pentru cetatenie
Oana Dobre – sef serviciu, Serviciul juridic si contencios, numit de ministrul justitiei membru in Comisia pentru cetatenie
Florentina Fekete – sef serviciu, Serviciul consiliere si relatii publice, numit de ministrul justitiei membru in Comisia pentru cetatenie".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# mitica 2 March 2016 20:22 +22
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 2 March 2016 22:34 -5
# Anca 2 March 2016 23:02 +16
# DODI 2 March 2016 20:27 +23
# Mulder, agentul mr 2 March 2016 20:58 +15
# Eu 2 March 2016 21:29 +23
# LEO 3 March 2016 10:04 +8