PUMN IN GURA JUDECATORILOR – Continua vanatoarea magistratilor care indraznesc sa conteste hotararile colegiilor de conducere ale instantelor. Dupa executia de la Tribunalul Calarasi, cinci judecatori de la Curtea de Apel Constanta au fost trimisi in judecata disciplinara de IJ pentru simplul motiv ca si-au exercitat dreptul de a nu fi de acord cu hotararile conducerii instantei, pe care le-au atacat pe cale legala. Sunt deja doua precedente extrem de periculoase menite sa intimideze judecatorii
Inspectia Judiciara (IJ) condusa de Lucian Netejoru (foto) continua vanatoarea impotriva judecatorilor care nu sunt docili in fata sefilor. Dupa cazul magistratilor Ileana Alexandru, Neluta Marinica Tudorache si Iulian Alexandru de la Tribunalul Calarasi, hartuiti de Inspectia Judiciara si cu executia deja decisa la CSM pentru ca au contestat hotarari ale colegiului de conducere al instantei (click aici pentru a citi), alti cinci judecatori au fost trimisi in judecata disciplinara pentru fix aceleasi motive. De data aceasta vorbim despre magistrati de la Curtea de Apel Constanta.
Astfel, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de judecatorii Ciprian Coada, Valentina Boboc, Georgiana Anghel Tudor, Iulia Cezara Suciu si Marius Virgil Ungureanu de la Curtea de Apel Constanta pentru pretinsa comitere a abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit.m) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor constand in “nerespectarea in mod nejustificat a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.
Concret, potrivit informatiilor noastre, celor cinci judecatori li se reproseaza in principal ca au uzat de dreptul lor legal de a ataca hotarari ale Colegiului de conducere al Curtii de Apel Constanta privind modul in care au fost desfiintate anumite complete si ca apoi au dispus amanari in dosarele care le fusesera repartizate ca urmare a desfiintarii completelor asteptand solutionarea actiunii prin care contestasera hotararea Colegiului de conducere. Dosarul disciplinar a fost deja inregistrat la Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, iar primul termen urmeaza sa aiba loc miercuri, 22 septembrie 2021 (vezi facsimil).
Orice judecator va putea fi executat
Nu vom intra pe fondul dosarului, urmand sa revenim intr-o editie ulterioara cu detalii despre hotararile atacate de cei cinci judecatori si motivele pentru care Inspectia Judiciara a decis sa ii execute pe acestia. Trebuie spus insa ca si acest caz, al magistratilor de la Curtea de Apel Constanta, la fel ca dosarul inscenat judecatorilor de la Tribunalul Calarasi reprezinta doua precedente extrem de periculoase.
Practic, dupa aceste doua derapaje ale Inspectiei Judicire (unul dintre ele, cel privind judecatorii de la Tribunalul Calarasi, alimentat chiar din CSM) oricand, orice magistrat va putea fi executat rapid in cazul in care va indrazni sa conteste hotarari ale colegiilor de conducere ale instantelor. Asta desi au tot dreptul din lume sa faca acest lucru. Cele doua cazuri disciplinare nu reprezinta in opinia noastra decat actiuni evidente de intimidare a judecatorilor care nu inteleg sa fie “cuminti” si sa isi asculte orbeste sefii, indiferent de ce fac acestia.
Netejoru a anulat clasarea
Pe de alta parte, situatia din dosarul judecatorilor de la Curtea de Apel Constanta este extrem de interesanta din punct de vedere al modului in care s-au derulat evenimentele. Surse avizate au declarat pentru Lumea Justitiei ca initial Inspectia Judiciara a clasat cazul celor cinci magistrati, insa rezolutia a fost infirmata de seful Inspectiei Judiciare Lucian Netejoru.
Altfel, observam ca printre cei cinci judecatori de la Curtea de Apel Constanta fata de care Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara se numara si unul dintre cei mai cunoscuti magistrati activisti. Este vorba despre judecatorul Ciprian Coada, ale carui pozitii au fost criticate de-a lungul timpului inclusiv de Lumea Justitiei. Totusi, simpla apartenta a unui magistrat la o tabara din sistem sau faptul ca acesta are opinii pe care noi sau alte personaje din magistratura nu le impartasesc nu poate justifica luare unei masuri abuzive impotriva acestuia. Iar actiunea Inspectiei Judiciare fix asta este, credem noi, un abuz, asa cum a fost si in cazul judecatorilor de la Tribunalul Calarasi. Asta intrucat, repetam, este dreptul oricarui magistrat sa conteste in instanta, deci legal, hotarari ale colegiilor de conducere sau anumite prevederi din acestea.
In final, amintim prezentam prevederile art. 21 din Constitutia Romaniei - “Accesul liber la justitie”:
“(1) Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# IJ Balamuc 21 September 2021 12:58 +346
# Cetateanul 21 September 2021 14:39 +11
# Hopaaa! 21 September 2021 15:23 +13
# Hopaaa ! 21 September 2021 15:34 +113
# Adriana 21 September 2021 16:39 +1
# REMEMBR 21 September 2021 19:26 +3