PUSCARIE PENTRU ACOPERITII DIN AVOCATURA – Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea privind declaratiile de necolaborare cu serviciile secrete: „Minciunile din declaratiile facute publice si depuse la autoritati sunt fapte penale... Tacerea ar pastra ambiguitatea asupra suspiciunii de extindere a 'campului tactic' si in profesia noastra, de unde au venit cele mai multe 'argumente' tehnice pentru justitia facuta pe interceptari, monitorizari si delatiuni”
Avocatii ar face bine sa ia in serios recomandarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania privind depunerea declaratiilor din care sa reiasa necolaborarea lor cu serviciile secrete (click aici pentru a citi). Avertismentul a fost lansat joi, 29 august 2019, de catre maestrul Gheorghe Piperea (foto), profesorul universitar adaugand ca in caz contrar avocatii s-ar pune ei insisi intr-o situatie cu doua taisuri.
Mai precis, daca ar minti, avocatii colaboratori ar intra sub incidenta articolului 326 din Codul penal (falsul in declaratii): „Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”. In plus, acesti avocati ar ramane fara sustinerea – inclusiv materiala – a securistilor care ii platesc, adauga Piperea.
Nici daca ar baga capu-n nisip ca strutul nu le-ar fi mai comod avocatilor, din cauza ca tacerea i-ar lasa fara clienti si – mai mult – ar spori paguboasa suspiciune ca si breasla avocatilor se afla sub cizma campului tactic. O breasla care, de altfel, ea insasi a furnizat numeroase argumente in sprijinul justitiei facute pe interceptari, monitorizari si turnatorii, mentioneaza avocatul Piperea.
Iata postarea completa de pe Facebook a lui Gheorghe Piperea:
„Avocatii ar trebui sa depuna toti la barou declaratii din care sa rezulte ca nu sunt acoperiti ai serviciilor secrete, nici ei, nici firmele lor. Nu pentru ca o recomanda UNBR, ci pentru ca intre calitatea de avocat si 'calitatea' de lucrator acoperit al sistemului de control al cetatenilor este conflict de interese.
Sunt curios, ca tot incepe sezonul luni, cati dintre cei cca 35 de mii de avocati romani vor ignora recomandarea UNBR.
Pentru cei care considera ca astfel de declaratii sunt niste naivitati:
- minciunile din declaratiile facute publice si depuse la autoritati sunt fapte penale;
- a spune ca nu esti acoperit cand, de fapt, esti, poate determina retragerea sprijinului celor pentru care lucrezi acoperit, cu consecinte economice negative;
- a pastra tacerea asupra acestei chestiuni devenite publice poate determina pierderea clientilor;
- de asemenea, tacerea ar pastra ambiguitatea asupra suspiciunii de extindere a 'campului tactic' si in profesia noastra, de unde au venit, de altfel, cele mai multe 'argumente' tehnice pentru justitia facuta pe interceptari, monitorizari si delatiuni.
Aceeasi obligatie o au si practicienii in insolventa. In cazul acestora, motivatia este una speciala: conducerea profesiei este doldora de acoperiti si de filosecuristi”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# mai dati si voi cate-o definitie 30 August 2019 15:30 -17
# alin 30 August 2019 16:47 -15
# Goargăș 31 August 2019 10:04 +3
# Baran Gheorghe 31 August 2019 12:44 +5
# Ultimul Charlot 31 August 2019 16:43 0
# Jan 2 September 2019 09:03 0