29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Raportul preeliminar pe MCV - Inconsecventa si lipsa de predictibilitate a instantelor, o preocupare pentru mediul de afaceri. Ca in fiece an, DNA si ANI sunt cele mai laudate, iar instantele aratate cu degetul

Scris de: L.J. | pdf | print

18 July 2012 08:20
Vizualizari: 11256

 

In cursul zilei de azi, Comisia Europeana va da publicitatii raportul pe Mecanismul de Verificare si Cooperare (MCV) prin care este monitorizata Justitia din Romania. Deocamdata au aparut doar informatii neoficiale despre continutul raportului. Comisia Europeana consemneaza, in raportul tehnic MCV, faptul ca inconsecventa si lipsa de predictibilitate in jurisprudenta instantelor constituie o preocupare majora pentru comunitatea de afaceri si pentru societate in general, iar activitatea ICCJ va fi cruciala in unificarea jurisprudentei. Raportul Comisiei Europene se refera la unificarea jurisprudentei in Romania, aratand ca la momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana o vulnerabilitate persistenta identificata a fost inconsecventa in interpretarea si aplicarea legii.


Raportul tehnic, obtinut de agentia MEDIAFAX si care urmeaza sa fie dezbatut si aprobat miercuri de Comisia Europeana, arata ca de la aderare, prin reformele legislative importante adoptate, s-a tot incercat consolidarea mecanismelor de unificare a jurisprudentei. Raspunzand in parte recomandarilor Comisiei Europene din 2009 si 2010, prin adoptarea Legii Micii reforme a fost modificata competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reducand sfera sa de competenta in calitate de prima instanta si prima instanta de apel, in scopul de a ajuta ICCJ sa se concentreze pe casatie si unificare a jurisprudentei.

De asemenea, s-a simplificat recursul in interesul legii (RIL), cale extraordinara de atac existenta, pentru rezolvarea de cazuri viitoare, a problemelor juridice care decurg din decizii finale inconsistente.

Noile coduri de procedura consolideaza aceste reforme. De altfel, noile Coduri de procedura introduc un nou si mai proactiv mecanism de unificare a jurisprudentei. Procedura preliminara permite instantei de pronuntare a unei hotarari, in ultima instanta, sa adreseze intrebari la Inalte Curti pentru o decizie de interpretare, care este obligatorie atat pentru instanta in cauza, cat si pentru cazurile viitoare.

CE consemneaza faptul ca noile prevederi aduse de Legea Micii reforme au fost bine primite de catre practicieni si au condus la imbunatatiri reale in ceea ce priveste eficienta in rezolvarea cazurilor. Cu toate acestea, numarul total de apeluri rezolvate prin acest mecanism ramane mic, ramanand sub semnul intrebarii cat de mult contribuie la rezolvarea problemelor de inconsecventa jurisprudentiala. Reforme mai profunde sunt introduse de noile Coduri de procedura. Aceste coduri ofera potential pentru Inalta Curte sa isi consolideze si sa isi intensifice rolul sau important in unificarea jurisprudentei, in indeplinirea responsabilitatilor sale constitutionale consacrate.

CE spune ca ramane de vazut modul cum va functiona in practica procedura preliminara in regimul jurisdictional revizuit. Inalta Curte va trebui sa fie pregatita pentru sarcinile sale revizuite. Filtre adecvate vor trebui sa stabileasca clar admisibilitatea cailor de atac sau a cererilor de hotarari preliminare.

In opinia CE, Inalta Curte va fi cruciala pentru succesul reformelor legislative in stabilirea eficienta a mecanismelor de unificare a jurisprudentei. Inalta Curte a inceput sa ia masuri si sa se pregateasca pentru sarcinile noi, implicit in obtinerea de finantare pentru a angaja magistrati asistenti.

Cu toate acestea, raman intrebari daca competenta Inaltei Curti a fost reconfigurata corespunzator.

Reformele legislative in sine nu rezolva jurisprudenta inconsecventa. CE noteaza faptul ca intalnirile intre judecatorii Inaltei Curti si ai Curtillor de Apel pentru a discuta despre probleme de jurisprudenta au incetat din cauza lipsei de finantare. Un sistem de video-conferinta care a fost procurat pentru a permite ca aceste discutii sa aiba loc de la distanta este, de asemenea, foarte rar utilizat, din cauza constrangerile bugetare. Finantarea adecvata trebuie sa fie asigurata. Accesul la jurisprudenta ramane, de asemenea, un impediment major. Publicarea online a tuturor motivarilor deciziilor instantelor, o recomandare a Comisiei, nu a fost inca atinsa. Aceasta include si Inalta Curte, care nu publica inca on-line toate hotararile motivate, relatarile reflectand atat constrangeri de resurse cat si o recunoastere ca exista exemple de jurisprudenta inconsecventa si la instanta suprema. Pentru alte instante situatia este mai grava. Jurindex, o baza de date on-line accesibila publicului, nu este actualizat si contine numai o gama limitata de decizii intre 2008-2010, in timp ce sectiunea publica a portalului instantelor gestionat de catre Ministerul de Justitie contine decizii chiar mai putine, doar o fractiune din numarul total de decizii emise in fiecare an. Baza de date interna este, de asemenea, insuficient de cuprinzatoare, prezinta deciziile judecatorilor de la Curtea de Apel de circumscriptie. Aceste probleme impiedica atat unificarea jurisprudentei si, de asemenea, transparenta si responsabilitatea actului de justitie.

Inconsecventa si lipsa de predictibilitate in jurisprudenta instantelor a fost identificata ca fiind o preocupare majora pentru comunitatea de afaceri si pentru societate in general.

Rapoartele de decizii incoerente continua sa apara si noile coduri pot testa sever capacitatea sistemului judiciar de a asigura jurisprudenta coerenta. Acest lucru necesita intensificarea eforturile sistemului. Desi jurisprudenta inconsecventa este recunoscuta ca o vulnerabilitate importanta de catre autoritatile romane, nu a fost incercata aceasta vulnerabilitate, ceea ce face mult mai dificila aprecierea impactului masurilor luate.

Comentarii

# avocat 1961- date 18 July 2012 08:40 +2

Eu cred ca eforturile instantelor de judecata sunt minimalizate in acest raport iar cel al DNA si ANI sunt maximilizate ceace nu este corect si obiectiv. Eu cred ca toate instantele de orice grad au facut eforturi mult mai multe atat din pct. de vedere cantitativ si calitativ decat DNA si ANI care de multe ori au avut insuccese. Este adevarat ca si in instante mai sunt magistrati precum Chelcea care fac 'greseli' dar putini.

# DOREL date 18 July 2012 09:09 +1

E pe dos, MCV este un instrument pentru impunerea unei anumite politici si anumitor lideri politici prin protejarea lor si prin hartuirea sau chiar eliminarea cu instrumente "juridice" a adversarilor. Asta inseamna un singur lucru: ROMANI, DIN NOU VI SE PREGATESTE CEVA ! Si, b): de-abia acum am aflam de la dl. Talpes ca, de fapt, 13 - 15 iunie 1990 nu a fost opera minerilor si a lui Ion Iliescu ci a serviciilor speciale franceze care doreau rasturnarea guvernului si instalarea ca premier a lui Campeanu. Istoria nu a inventat nimic nou, lucrurile se repeta, UE vrea mortis sa ramana Traian Basescu si gastile lui de pradatori pentru a vinde pe nimic tot- tot, asta-i viitorul ce ne asteapta: colonie a neoimperialismului financiar ! Asa ca .. bucurati-va romani, asistati la internationalismul comunist intors pe dos !

# Victor Putin date 18 July 2012 08:52 +3

MCV=monika-Jose Manuel Barroso, tânărul comunist care a ajuns să conducă Europa impreuna cu procurorul Comunist Monica macovei.Jose Manuel Barroso, acum preşedinte al Comisiei Europene, şi-a început activitatea în politică după Revoluţia Portugheză din 1974, activând în Federaţia marxist-leninistă a studenţilor, acum aripa tânără a PCTP/MRPP (Partidul Comunist al Muncitorilor / Mişcarea Reformată a Partidului Proletarilor 1974 - 1980), un partid revoluţionar maoist despre care s-a speculat că ar avea legături cu acţiunile teroriste. Actualul preşedinte al Comisiei Europene a devenit cunoscut prin lozinci anti-capitaliste scrise pe ziduri sau prin confiscarea mobilierului Facultăţii de Drept. După câteva astfel de acţiuni, tânărul Barroso a urcat rapid în ierarhia partidului maoist. Însă peisajul politic din Portugalia s-a schimbat rapid. Extrema stângă a eşuat în preluarea puterii asupra ţării, iar Barroso s-a decis că ar fi mai bine să plece în străinătate, la studii.

# .zizi date 18 July 2012 08:54 -1

citeste mai mult : http://gandeste.org/politica/jose-manuel-barroso-tanarul-comunist-care-a-ajuns-sa-conduca-europa/22697

# supraaglomerarea date 18 July 2012 18:13 +3

Este prima oara in istoria acestor rapoarte rupte de realitate si dictate de Macovei si de consilierii sai cand se vorbeste despre adevaratele probleme ale justitiei: volum de munca aberant si sedii improprii pt judecatori. Sigur, limbajul este soft insa problema apare. Finalmente!!!

# -REVOLUTIONAR INDIGNAT date 18 July 2012 10:29 +1

Acesti europeni chiar vor sa ne ia noua la romani si la autoritatile noastre orice drept si sa si-l aloce lor. Ei striga in gura mare acolo la U.E. sa nu se amestece ai nostrii in justitie iar ei se amesteca in justitia noastra apreciind ca instantele au contribuit mai putin decat DNA si ANI. Fratilor eu va spun un lucru si anume: Daca in acesti 23 ani daca nu aveam marea majoritate a judecatorilor sa judece cinstit, corect sa fie impartiali eram dusi pe "apa sambetei". Datorita faptului ca instantele de judecata ne-au stabilit dreptatea si adevarul cand alte institutii/autoritatii ne-au incalcat drepturile mai supravietuim acum. Ce mare scofala , ce mare dosare a rezolvat DNA-ul si ce cauze mari a rezolvat ANI? Cate 'chifle " a dat DNA-ul in dosarele lor facute fortat numai sa de a bine la U.E. iar dupa cer DNA si ANI au gresit instantele au stabilit adevarul iar acum sa fie apreciate nu tocmai la adevarata lor valoare. Se vede de la o posta ca acesat raport este subiectiv iar noi

# Macovei plus Barosso, dosarele civile sunt majoritare!!!!! date 18 July 2012 18:17 +2

Din pacate nea Barosso, care este de fapt portavocea lui Macovei, nu stie (ca nici procuroreasa nu stie) ca majoritatea dosarelor justitiei sunt civile IAR NU PENALE. Pt aceste dosare nu se inflameaza, nu ii lauda pe magistrati, nu vor o justitie mai buna, ii doare in cot. Niste ignoranti, mon cher!

# Av. Tiberiu KOVACS date 18 July 2012 10:54 0

In ceea ce priveste lipsa de predictibilitate a solutiilor pronuntate de instantele romanesti este mai mult decit adevarata. Iata ca in Romania practica judiciara reprezinta o simpla maculatura in loc sa se constituie intr- un adevarat izvor de drept. Un alt aspect este cel al lipsei de responsabilitate profesionala a magistratilor care condamna nelegal ori care au sentinte ori decizii care au fost criticate negativ de CEDO. iN ACESTE CONDITII JUSTITIA IN ROMANIA NU EXISTA, SI ESTE INCA TRIBUTARA PERIOADEI COMUNISTE.

# bine punctat date 18 July 2012 11:24 0

Inconsecventa si lipsa de predictibilitate a solutiilor asa se traduce - lipsa justitiei. Problema apare nu pentru ca exista divergente de conceptii juridice, ci pentru unii fie habar nu au (nu stiu carte, nu citesc dosarele), fie au interese si cred ca poate fi motivat orice, oricum. Nu ii intereseaza, nu raspund. Am o colectie de idiotenii cu pretentii de hotarari judecatoresti. Nu spun sa fie sanctionati la prima greseala, dar pe cei foarte slabi ii stiu toti avocatii. In privinta unora nu exista dubii: NU STIU CARTE! Partea proasta este ca desi ii dai prin concluzii scrise "mura'n gura" motivarea, ii depui si practica, este suficient de "independent" pentru a-si justifica idiotenia.

# hot.dezastruase in jud.Satu Mare date 18 July 2012 12:25 0

Satu Mare," idiotenii cu pretentii de hotarari judecatoresti". "Inconsecventa si lipsa de predictibilitate a solutiilor" "unii fie habar nu au (nu stiu carte, nu citesc dosarele), fie au interese si cred ca poate fi motivat orice, oricum. Nu ii intereseaza, nu raspund." CORECT. Asa este !

# livia date 18 July 2012 11:07 0

Eu nu mai mir de aceste abuzuri ale U.E atat timp cat presedinte al comisiei europene este un comunist,Barroso ,sau EPP are lider un vice purtator de cuvant al ultimului presedinet RDD colaborator STASI pe Angela Merkel. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VmMzhXqFb9s Ma uimeste ca acest Raport arata dispretul  europenilor compl;ici cu contrabandistul Basescu traian fata de DECIZIILE CCR, decizii care au decis constitutionalitatea demersurilor pro-suspendare demitere a incrimianatului Basescu Traian. In ceea ce-i priveste pe romanii simpli acest raport nu-i afecteaza cu nimci,romanii ramn cetateni comunitatri cu dret d emunca si drept de a circula liberi,chiar daca nu au facilitatile spatiului Schengen

# livia date 18 July 2012 11:13 +4

Nu credeti ca inainte de  adezbate in Comisia europeana acest politruc raport facut dupa nemernicia procurorei staliniste Monica Macovei ar trebui sa se discute deschis ,clar si raspicat  si chiar sa se  arate intregii Comisii europene de catre JM Barroso  ciorna,FITUICA primita de Barroso de la mafiot Basescu Traian?Despre ce stat de drept vorbeste CE daca chioar Barroso a admis prin primirea ciornei de la Basescu incalcarea separarii puterilor in statul roman?Basescu a declarat presei ca pe ciorna erau informatii despre abni europeni, in ce calitate da Basescu aceste informatii ca nu ear nici primministru si nici minsitru de  finante.

# Barosso Barosu date 18 July 2012 14:11 +1

Raportul este incomplet:trebuia sa includa si urmatoarul punct:"Traian Basescu va fi presedintele Romaniei pana la moarte si dincolo de ea!", despre aspectele juridice ale Raportului eu nu vad ca au legatura cu realitatea e un fel de "vorbe de fumoar". Daca Luju are Raportul i-as ruga sa mi-l trimita urgent prin posta ca am ramas fara hartie igenica!

# lajsk date 18 July 2012 14:19 -2

are si predoiu un merit.. ce te faci cu corlatean.... pacat ca e tanar  dat...face parte din coalitia USL=PINOCHIO

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva